hoe is het gesteld met het gebit van de gemiddele nederlande

Author:
tandplak
Posted:
vr, 08/21/2015 - 00:04
Ik las laatst in de krant dat jonge mensen. slechtere gebitten hebben.

Vraag is. zijn er mensen die geen vullingen hebben. hoeveel op de 100 mensen. wat is het gemiddelde aantal vullingen.

Bij de tandarts. controle hoeveel mensen op een dag moet er terug komen. om een gaat gaatjes te vullen.

Bij mijn zelf het eerste gaatje was ik 5 jaar. tot 40 jaar. heb ik 17 vullingen. 12 in kiezen en 5 in mijn tanden. :smt013 :smt010
Lieneke

Jonge mensen hebben niet meer gaatjes als vroeger. Er is alleen sinds de jaren 70 geen verbetering meer ingekomen en we vinden dat we daar wat aan moeten doen. Elk gaatje is er 1 te veel. Het is een ziekte en dat moeten we gewoon niet accepteren. Waarschijnlijk is erosie wel toegenomen door het consumeren van zure dranken die vroeger nog niet bestonden of als luxe beschouwd werden.
Verder hebben we te maken met kinderen die een prachtig gebit hebben maar daarnaast hebben we een groep kinderen met bijzonder veel ellende. We weten inmiddels dat naast suiker en bacteriën de kom af / het milieu ook meespeelt in het krijgen van gaatjes.
Hoeveel gaatjes volwassenen precies gemiddeld krijgen is mij niet bekend. Het aantal gaatjes die gevuld zijn, is wat anders dan het aantal gaatjes. En wat tellen we als gaatje? Tellen we een stabiel gaatje die niet gevuld hoeft te worden ook mee? Tellen we beginnende gaatjes ook mee? Als je het wil weten kun je googelen op DMFT, dat geeft nog een beetje wat aan. Dat staat voor gevuld, gemiste (pas op...kan ook niet aangelegd zijn ipv getrokken), gaatjes. En dan in het aantal tanden, dus niet in het aantal vlakken. Die laatste bestaat ook en dan is het niet een T maar een S.
Misschien weet Grappa te vertellen wat de gemiddelden zijn in de verzekeringswereld: dus hoeveel er gemiddeld gevuld wordt.
vr, 08/21/2015 - 08:24 Permalink
zel'dovich

Ook hier zien we helaas - zeker wat betreft het melkgebit - dat de kinderen van rijke/hoog opgeleide ouders er een stuk beter voor staan dan de kinderen van arme/weinig opgeleide ouders. Dat blijft deze groep hun hele leven achtervolgen: eerder/vaker aan het kunstgebit, minder jaren van goede gezondheid en uiteindelijk ook eerder dood :cry:
zo, 08/23/2015 - 11:29 Permalink
SwieberDeVos

Zelf weet ik, vanuit mn werk als assistente, dat mijn gebit (3 jaar terug 1 gaatje gehad) er veel beter voorstaat dan het gemiddelde gebit van mijn leeftijdsgenootjes. Ik denk dat de meesten rond hun 21ste toch wel 5 a 6 gaatjes (gevuld) hebben gehad.
Mijn moeder is tandartsassistente, dus vroeger kregen wij 1 keer per week een snoepje (van oma..) en op zaterdagavond mochten we 1 glaasje cola. Dat was het, en natuurlijk werd er 2 keer per dag gepoetst. Mijn broertje heeft nog nooit een gaatje gehad, dus ik denk wel dat wat je van huis uit meekrijgt de allerbelangrijkste factor is!
zo, 08/23/2015 - 18:38 Permalink