Is het plaatsen van 2 brugdelen bij de tanden verantwoord?

Author:
JeannetteT
Posted:
ma, 01/12/2015 - 23:00
Hallo,
Een snijtand is onlangs verwijderd omdat hij afgebroken was. De voortand ernaast is een kroon die wat los zit en waar op foto.s zo te zien een ontsteking onder de wortelpunt zit. Er is 35 jaar geleden een Apex resectie gedaan met amalgaan. Deze kroon zal dus waarschijnlijk ook verwijderd moeten worden. De tandarts raadt nu aan om een 6 delige brug met 3 kronen en 3 bruggen te plaatsen, van hoektand tot hoektand. Hij denkt dat een 4delige brug niet sterk genoeg is en wil daarom van hoektand tot hoektand gaan. Dus er komt dan een kroon op en hoektand, dan een brug op de verdwenen snijtand, nog brug op de te verwijderen voortand, dan weer een kroon op een voortand, een brug op de volgende snijtand(is nu ook al een kroon) en een kroon op de hoektand. Nu kwam ik bij de mondhygieniste en die lijkt het niet zo'n goed idee. Zij heeft dit nooit gezien en verwacht dat het niet sterk genoeg zal zijn. Daar schrok ik dus wel van. Ik heb gedacht over een implantaat op de plek van de verdwenen snijtand maar dat staat me ook een beejte tegen. Het voordeel van een hele rij kronen is dat ik dan een egale kleur heb. Nu is het een allegaartje van kleuren. De (hoek) tanden die de kronen en bruggen moeten gaan dragen zijn allemaal nog goed gezond volgens de tandarts. Maar mijn vraag is: klopt het dat dit een uitzonderlijke constructie wordt die waarschijnlijk niet lang goed zal gaan? En sluiten 2 bruggen wel mooi aan op het tandvlees?
vV

sorry voor de wat late reactie.
Even de theorie: 6 delige brug op 3 pijlers waarvan 2 hoektanden(sterkste elementen van het gebit zo ongeveer) gaat prima.
Of dit voor iedereen een goede oplossing is hangt van veel factoren af. Maar waar het niet kan is wel een grote minderheid, ervan uitgaande dat het oordeel van de tandarts zoals hier geformuleerd klopt met beeld.
Ik vind dat de MH wel wat terughoudender mag zijn in geven van dergelijk commentaar, vind ik niet erg professioneel.
zo, 01/18/2015 - 11:26 Permalink