Gele snijtanden na ongeluk

Author:
Toothpaste
Posted:
ma, 06/13/2011 - 16:21
Hallo,

Ik wist niet zo goed waar ik dit moest plaatsen, ik heb voor dit forumgedeelte gekozen, dus ik hoop dat het goed is.

Toen ik nog jonger was, heb ik eens een ongeluk met een auto gehad, waardoor mijn 2 bovenste snijtanden waren afgebroken. Dit is bijgemaakt met geloof ik composiet. Ben er jaren blij mee geweest, maar de laatste jaren begint het toch wat te verkleuren.

Ik ben pas bij de tandarts geweest, omdat er bovenaan in die tand ook een gaatje zat, en dit is ook weer bijgemaakt met composiet. Nu is mijn rechter snijtand dus witter als mijn linker snijtand, omdat de tandarts een iets lichtere kleur gekozen heeft (dezelfde kleur als mijn andere tanden en kiezen).

Nu is mijn linker snijtand dus best wel geel tegenover mijn andere tanden. En daar wil ik heel graag wat aan laten doen. Facings kan bij mij niet, zei mijn tandarts. Ik kan wel kronen nemen, maar daar heb ik nu nog geen geld voor, en ik zoek dus een tijdelijke oplossing.

Ik had wel een idee, maar ik weet niet of dat kan, namelijk gewoon een laagje wittere composiet over mijn voortanden laten smeren? Dus gewoon alleen een dun laagje erop? Is dat mogelijk?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen, want ik durf niet eens meer normaal te lachen, het ziet er gewoon niet uit!
Romy32

Ik had wel een idee, maar ik weet niet of dat kan, namelijk gewoon een laagje wittere composiet over mijn voortanden laten smeren? Dus gewoon alleen een dun laagje erop? Is dat mogelijk?

Dit is in principe hetzelfde als een composietfacing. Maar je tandarts zegt dat een facing geen optie is. Heeft hij ook uitgelegd waarom niet?

Voor een composietfacing moet overigens vaak wel een klein laagje van de tand worden weggeslepen, omdat de tand anders te dik wordt. Misschien ziet je tandarts dat niet zitten, omdat hij bang is dat de destijds aangezette stukjes weer afbreken? (Ik doe maar een gooi hoor.)

Misschien is je eigen tandarts niet zo bedreven in het maken van composietfacings. Je zou dan eens de mening van een tandarts kunnen vragen die gespecialiseerd is in esthetische tandheelkunde. Zo'n tandarts kan en durft vaak meer, simpelweg omdat hij of zij zulke dingen veel vaker doet.
ma, 06/13/2011 - 16:41 Permalink
Toothpaste

Bedankt voor uw reactie,

Dat begreep ik al inderdaad, dat er een laagje voor afgeslepen moet worden. En ik denk dat dat ook de reden is waarom mijn tandarts geen facings wil zetten, mijn voortand is wel eens vaker afgebroken, en weer bijgemaakt. Ze waren beide afgebroken, best wel een flink stuk.

Maar is het dan niet mogelijk, om maar een piep-klein beetje af te slijpen, en maar een heel erg dun laagje composiet eroverheen te ''verven''?

Ik weet niet hoe dik facings zijn natuurlijk, maar als ze zo dik zijn, dat er iets van mijn tand moet worden af geslepen, neem ik aan dat ze toch zeker 1mm dik zijn? Dan zou het toch ook mogelijk moeten zijn, dat mijn tandarts gewoon een heel dun laagje composiet erop doet? En dan niet zo dik als facings zijn?

Ik kan het beste kronen laten maken zei mijn tandarts, en dat is jaren geleden ook al door een andere tandarts gezegd, dat ik ooit kronen nodig ga hebben. Maar aangezien dat zo duur is, wil ik toch graag een tijdelijke oplossing.

Misschien hebben jullie een ander idee? Want voor zover ik weet, is composiet niet wit te poetsen toch?
di, 06/14/2011 - 00:22 Permalink
Romy32

Maar is het dan niet mogelijk, om maar een piep-klein beetje af te slijpen, en maar een heel erg dun laagje composiet eroverheen te ''verven''?

Ik heb ooit een middag mee mogen kijken bij een esthetisch tandarts, en gezien hoe zij composietfacings maakte. Het laatste stukje deed ze dus echt met een penseeltje, waarbij ze verschillende tinten composiet door elkaar mengde. 't Was gewoon kunst, en geweldig om te zien!

Maargoed, misschien is wat jij oppert dus wel mogelijk. Hoewel ik me afvraag of een héél dun laagje een mooi effect geeft, en of het blijft zitten. Ik zou zeggen; leg het je tandarts voor, misschien kan hij er wel iets mee.

En anders....
Je zou dan eens de mening van een tandarts kunnen vragen die gespecialiseerd is in esthetische tandheelkunde. Zo'n tandarts kan en durft vaak meer, simpelweg omdat hij of zij zulke dingen veel vaker doet.
di, 06/14/2011 - 19:11 Permalink
grace

toothpaste, ik begrijp dat jij een oplossing wilt voor korte tijd. Een duurzame oplossing wil je niet want dat is te duur. Wat is dan te duur? wat kost een kroon, ik heb geen idee.

Gouden regel is altijd dat goedkoop duurkoop is, dus in totaal zul je met de oplossing die jij zoekt meestal duurder uitkomen (cijfermatig gezien). over welk bedrag praten we.
stel dat met penseel bijwerken is Euro 150, blijft 5 maanden mooi, dus in 1 jaar E 300. wat kost dan een kroon? ik roep maar wat hoor, dus gooi maar die bedragen :smt001
wo, 06/15/2011 - 18:15 Permalink
Romy32

Gouden regel is altijd dat goedkoop duurkoop is

Ik kan wel kronen nemen, maar daar heb ik nu nog geen geld voor, en ik zoek dus een tijdelijke oplossing.


Dat kan natuurlijk.
Als je 't niet hebt, heb je het niet.
En als je met composiet je tanden laat opknappen, ga je er natuurlijk wel vanuit dat het iets langer zal zitten dan vijf maanden. Anders begin je er niet aan.

Trouwens, Toothpaste; heb je een aanvullende verzekering? Want dan heb je best kans dat een groot gedeelte vergoed wordt.

Wat een kroon kost, kun je hier lezen.
wo, 06/15/2011 - 19:13 Permalink
grace

:smt002 jeetje wat goed zeg deze pagina. Wat is dit toch een goede website. Je ziet aan t plaatje er links van ook wat er visueel gedaan wordt, super goed zeg.
Heb je voor mij ook n linkje voor porceleinen vullingen, geen idee wat zoiets kost.

Ik hoop dat de topic schrijver ook n beetje geholpen is, vervelend om dit te krijgen na zo een ongeluk.
wo, 06/15/2011 - 23:26 Permalink
Toothpaste

Bedankt allemaal!

Beetje late reactie van mijn kant, maar ik heb besloten toch kronen te laten maken, ben helemaal klaar met dat halve werk aan mijn gebit en ik wil het nu graag fatsoenlijk hebben.
Loop al sinds 1997 met composiet die steeds verkleurt en steeds nieuw gemaakt moet worden.
Soms breekt het af, harde broodjes eten durf ik niet eens, dus ik denk dat het gewoon beter is, kronen.

Heb even moeten sparen, maar dan heb ik ook wat :D

Moet nog even kijken hoe of wat, welke kronen, etc, maar daar kom ik hopelijk wel uit :smt001
wo, 10/26/2011 - 14:50 Permalink