Gekleurde groeven/putten

Author:
Marjj
Posted:
do, 06/22/2006 - 11:46
Hoi,

Ik heb bij een aantal kiezen donkergeel/bruinachtige verkleurde groeven en putten zitten. Ik heb al een aantal keren bij tandartsen gevraagd hier wat aan te doen, maar ze behandelen uiteindelijk alleen een gaatje of afgebroken kies.

Nu moeten er 3 kiezen vervangen worden voor een kroon (eerst maar even sparen), maar de verkleurde groefkiezen behoren daar niet toe. Ik vind het lelijk als ik lach.....alsof ik mijn tanden al een tijd niet gepoetst heb en er van alles op zit. Eigenlijk is mijn hele gebit niet echt je van het meer.

Ik heb al diverse thuisbleekmiddelen uitgeprobeerd maar die verkleuringen gaan er niet mee weg.

Ik zit er sterk aan te denken om alles er maar uit te laten halen en dan een vaste prothese te laten aanmeten. Dit wordt geloof ik ook nog volledig vergoed door het ziekenfonds. Voor overige opknapbeurten heb ik gewoon het geld niet.

Al van kleins af aan heb ik gebitsproblemen. De wortelkanaalbehandelingen zijn ontelbaar geworden. 1 tand is al jaren een kroon. De rest brokkelt langzaam weg......dat waren de kiezen die ook een wortelkanaal behandeling ooit hebben gehad.

Wat is wijsheid als je een mooi gebit wil en weinig te besteden hebt?
En waarom doen de tandartsen niks aan mijn verkleuringen? (Heb verschillende gehad omdat mijn vaste tandarts ziek is al geruime tijd en dan kom je steeds bij anderen terecht)
Lieneke

Zitten de verkleurde groeven op de kauwvlakken? Dan heb je waarschijnlijk heb je last van passieve caries: Er is ooit een gaatje begonnen maar dit heeft zich hersteld. Die verkleurde laag is meestal juist heel sterk. Deze wegslijpen is dus eigenlijk heel zonde; de tand wordt er zwakker door.

Tandartsen zijn er voor om jouw gebit zo gezond mogelijk te maken en te houden. Tegenstrijdige behandelingen zullen de meesten dus niet doen. Het trekken van een relatief gezond gebit zal een tandarts niet doen (en niet hoeven doen) als hij dit niet wil en niet verstandig vindt.

Wat jij goedkoop vind en wat jij duur vind, dat weet ik natuurlijk niet. Misschien kan je jouw tandarts om een verwijzing vragen naar een esthetische tandarts. Laat hem eens kijken en een begroting opmaken.
do, 06/22/2006 - 11:55 Permalink
Marjj

Dank je voor je reactie. De verkleuringen zitten aan de zijkant (buitenkant). Je ziet het dus echt als ik lach. Mijn voortanden hebben ook vullingen en ook verkleurd. Je snapt misschien wel hoe mijn uitstraling wordt.....steeds minder! Op mijn hoektand zit zelfs een zwarte rand???

Ik zit met 2 kinderen in de bijstand door omstandigheden, dit al 5 jaar. Elke kostenpost is teveel. De kronen kan ik dus ook niet ophoesten en dat moet wachten. Ondertussen breken de kiezen wel telkens af, moeten ze weer gemaakt worden en daar zitten dan ook weer kosten aan vast. Water naar de zee dragen dus.

Ik heb op internet weleens afbeeldingen gezien van hoe iemands gebit was en hoe het was geworden. Echt heel mooi. Maar is dit alleen maar weggelegd voor mensen met geld? Helaas heb ik meer onkosten voor gezondheidszorg dan een ander (wel weer aftrekbaar bij de belasting, maar die doen er ondertussen alweer 2 jaar over om dit terug te betalen)

Het ziekenfonds is in een paar jaar 4x zo duur geworden per maand aan premie. Qua onkosten lijken ze steeds minder te vergoeden. Je zou haast in staat zijn jezelf niet meer te verzekeren en die premie apart te leggen om daar je eigen kosten uit te kunnen betalen. Maar je moet gewoon verplicht verzekerd zijn (en tja....krijg je een ongeluk is dat ook wel verstandig)

Misschien snap je nu waarom ik dan maar een vaste bovenprothese zou willen.......Alles hangt aan elkaar met vullingen en ziet er gewoon niet uit.
do, 06/22/2006 - 12:24 Permalink
Marjj

Hoi Lieneke,

Dit heb ik gedaan. Helaas.....deze kosten gaan ze niet vergoeden (kronen etc.) Er mag misschien een goedkopere oplossing verzonnen worden die ze wel willen gaan vergoeden. Dit zou op een plaatje komen. De mensen die ik ken met een plaatje hebben alleen maar negatieve ondervindingen daarmee. Ik wil ook niet aan iets beginnen wat ik er in de nacht uit moet halen! Ben vrijgezel al een hele tijd en stel je voor dat je toch weer eens iemand tegenkomt? Op zo een moment moet ik al mijn lenzen uit en eigenlijk een bril op (wat ik niet doe.......dan zie ik maar niks :)
Snap je een beetje wat ik bedoel? IJdelheid siert de mens dat weet ik wel, maar je tanden zijn toch wel het eerste aanzicht als iemand je ziet of aanspreekt. Eerlijk gezegd zou ik ook afknappen op een slecht gebit bij iemand.

Zo een bovenprothese kan tegenwoordig meen ik zo in je gebit gezet worden dat het dag en nacht kan blijven zitten en doormiddel van een soort kliksysteem ook vast blijft zitten. Dan lijken het dus net gewoon je eigen tanden en zo. Zoals mijn ouders het altijd in een glas water naast hun bed hadden staan lijkt me tegenwoordig niet meer van toepassing :D
do, 06/22/2006 - 14:52 Permalink
Lieneke

Het spijt me geweldig voor je en je zal het missschien heel oneerlijk vinden, maar als je die behandelingen niet kan betalen dan zal er weinig anders kunnen.
Om het maar even heel bot te zeggen: Ik zou best goede ogen willen hebben en ik lenzen dragen vind ik niet fijn, maar ik heb geen geld voor een laserbehandeling. Dus dan toch maar lenzen...
do, 06/22/2006 - 15:03 Permalink
Marjj

Bijstand stelde me voor om mijn ogen te laten laseren (omdat mijn lenzen max. 120 euro wordt vergoed per 3 jaar en ik vastzit door omstandigheden aan het duurste......daglenzen). Toen ze hoorde wat de prijs was van laseren tja....je raad het al. Ging niet door. Slechte ogen vraag niemand om.......Slecht gebit.....blijft de vraag of daar verwijt aan is te maken aan degene die dat heeft. Heb je het altijd slecht verzorgt en nooit of weinig een tandarts bezocht....dan is het verwijtbaar. Maar ik heb altijd mijn hele leven 2x per dag gepoetst en altijd op tijd 2x per jaar naar een tandarts. Je vraagt je niet af of ze de polissen niet wat aan kunnen passen naar verwijtbaar en onverwijtbaar. Hoe meer het te verwijten valt, hoe hoger de eigen kosten, hoe minder verwijtbaar, hoe lager de kosten. Als ik een aanrijding veroorzaak vergoedt mijn verzekeraar de tegenpartij, als ik wordt aangereden krijg ik vergoeding van de tegenpartij. (Bij autorijden). Als ik jarenlang schadevrij rijdt, verhoogt dat mijn no claim, dus korting op de verzekeringskosten. Affijn.....ik dwaal af. Ik kom zelf uit de verzekeringsbranche en vind ziekenfondsverzekering wel de meest kromme die er bestaat :)
Greetsssssss
do, 06/22/2006 - 15:15 Permalink
Lieneke

Tja, met de zorgverzekeringen zijn wij ook niet blij. Hoe minder ze vergoeden, hoe minder goed de zorg wordt. En hoe minder er vergoed word, hoe minder wij plezier hebben in ons werk. Want wij leveren natuurlijk het liefst de beste zorg.
do, 06/22/2006 - 15:18 Permalink
Marjj

Uiteraard valt het voor jullie ook niet mee. Je wilt de patient het beste bieden en er zijn heel wat mogelijkheden, maar zodra een patient het gewoon niet kan veroorloven, zijn jullie aangewezen op alternatieven die vaak niet de beste oplossingen zijn. Tig dingen die mijn ziekenfonds wel vergoed heb ik niks mee te maken en zal ik ook nooit mee te maken krijgen. Maar wat ik nodig heb wordt niet vergoed. Misschien moeten ze net als bij een inboedelverzekering maar eens kijken wat je wel en niet kunt gebruiken daarmee polissen en premies aanpassen....Maar wie ben ik :)
Greetsssssssss
do, 06/22/2006 - 15:43 Permalink