gebitsprothese-hel

Author:
Hilda1973
Posted:
do, 12/01/2005 - 19:59
Hoi allemaal,

Omdat mijn gebit meer overeenkomsten vertoonde met Stonehenge (daar staat meer overeind dan bij mij t geval was) is mijn gehele bovengebit op 9-9 j.l onder narcose verwijdert. Dat laatste was maar goed ook want mijn kaak heeft flink te lijden gehad. Mede op aanraden van de tandprotheticus heb ik gekozen voor een immediaat.
De 1e week ging t nog redelijk...tenminste...de prothese bleef in mn mond hangen. Na die week werd het van kwaad tot erger en heb grotendeels zonder prothese rond gelopen omdat mijn kaak als een gek is gaan slinken. Afgelopen maandag is het weer eens opgevuld, nu definitief. Er moest echter 4 maal zoveel vulling in dan gebruikelijk en het is dus wel duidelijk dat er van mijn bovenkaak weinig over is.
Ook mis is al mijn kiezen in mijn ondergebit en de protheticus die ik heb wil een poosje afwachten met een deelprothese omdat ik eerst maar eens moet kijken of het zonder lukt. Na 3 dagen kan ik al melden dat mijn gebit dus telkens als ik eet langs alle kanten losschiet en ik dus nog steeds niet kan kauwen.
Ik sta nu al bijna 3 maanden op een baby-dieet (alles zonder kauwen als t kan) en begin t echt zat te raken. Ik heb ondertussen nog maatje 158 en val nog steeds af. Mijn protheticus wil me geen verdere voorlichting geven over andere mogelijkheden en vindt me (wat crue gezegd) een zeur.
PLEASE WEET IEMAND HIER EEN OPLOSSING VOOR?????????
Om even een echte Nederlander te zijn...het mag niet te duur zijn want ik ben maar een bijstandsmama.
Petraroos

Hoi hoi,

Ook ik heb sinds 12 juli 2005 een immediaat prothese boven. Onder heb ik tegelijkertijd een prothese gekregen, maar heb onder nog mijn eigen 6 voorste tanden. Mijn eerste vraag: heb jij ook zo'n bovenprothese, waarbij er boven je voorste tanden geen waxlaag zit (= moeilijk uitleggen). Ik bedoel hiermee dat er geen harde rand boven de voorste tanden zit, maar meteen je eigen tandvlees te zien is? Deze heb ik dus.

Ook mijn kaabot is enorm geslonken in die tussentijd, maar heb het aardig vol kunnen houden met Kukident kleefpoeder. Bij mij helpt dit echt geweldig, alleen merk ik nu wel dat ik het steeds vaker op een dag moet gaan gebruiken. Morgen ga ik voor het eerst terug naar de tandarts om de prothese te laten opvullen. Dat betekent dat ik morgen ga happen en donderdag aan het eind van de dag mijn prothese weer kan ophalen (hier baal ik nog het meeste van > een avond en dag zonder boventanden!!!!).

Ik ben heel erg benieuwd hoe de prothese dan zal zitten, want hij is nu echt veel te groot geworden. Eigenlijk heb ik dus niet zo'n slechte ervaring als jij, maar het is natuurlijk ook maar weer afwachten hoe het overmorgen voelt, nadat de prothese is opgevuld?!

ook ik ben zo'n 8 kilo kwijtgeraakt, maar eet nu echt zowat alles.

Ik hoop dat het snel allemaal beter zal gaan met je, want ik weet als geen ander dat het echt wennen is met een prothese.......

gr. Petra
di, 01/24/2006 - 14:28 Permalink
yo46

Ik ga morgen voor trekken en het plaatsen van mijn immediate prothese (wat is dat nou precies?????????????)
Ben nu al overspannen.....
di, 01/24/2006 - 16:36 Permalink
Petraroos

Hi Yo46,

Ik weet dat je het misschien niet wil/kan geloven, maar geloof mij.......het is me 200% meegevallen, echt waar! ik heb totaal geen last van napijn gehad, het was alleen "wennen".

Ga je naar Kerkrade en laat je je behandelen onder narcose? Ik heb mn behandeling dus wel hier en op deze manier gehad en heb het als zeer prettig ervaren.

Ik wens je heel veel sterkte morgen en zal aan je denken. Laat je nog wel even weten hoe het is gegaan?

groetjes Petra
di, 01/24/2006 - 20:51 Permalink
yo46

Zal ik zeker doen! En ik ben blij te horen dat het ook zo mee kan vallen zeg!! Daar ga ik ook vast bijhoren.
Nee, ik zit bij een gewone (goeie) tandarts. Moet daar "onder de Brufen" verschijnen en dan krijg ik nog een serie prikken neem ik aan....

Groetjes, M.
di, 01/24/2006 - 22:21 Permalink
yo46

Hoi Petra!
Inderdaad! 200 % meegevallen! Het trekken, dat natuurlijk, maar dat was niet zo erg hoor!
Maar nog het allerergst waar ik tegenop zag: de prothese: voelt voor mij heel natuurlijk en gewoon prima, ziet er ook goed uit. Hoewel het een tijdelijke voorzienig is. Ik zie geen verschil met mijn oude ik.
Ik weet wel dat er weer andere probleempjes in het verschiet liggen, maar die zijn wel te corrigeren.
Ik ben blij dat mijn kaak nu mag genezen, voornamelijk van de problemen die er al waren, dat is ook niet goed voor je lichaam hoor!

En heel erg bedankt voor je bemoediging, want dat heeft me beslist extra kracht gegeven vandaag!

Groetjes, M.
wo, 01/25/2006 - 18:23 Permalink
Petraroos

Hou Yo,

Wat geweldig dat het zo is meegevallen! Ik wist het wel, maar begreep ook wel dat je er enorm tegenop zag, had ik ook.

Natuurlijk is een prothese niet hetzelfde als je eigen tanden, maar inderdaad, elke dag pijn is ook niet gezond voor je lichaam!

Leuk dat je zo snel iets van je hebt laten horen enne.......mocht je nog vragen hebben of wat dan ook, mail me gerust!


veel succes!

groetjes Petra
wo, 01/25/2006 - 19:50 Permalink
yo46

Hoi Petra,
Ik zit hier te "wennen"...Maar heb ik het goed begrepen dat jij ook een belangrijke "interventie" hebt morgen...????
Van wat ik heb gelezen en begrepen, is het die eerste paar maanden flink afzien misschien, omdat het hele zaakje moet genezen en wat slinken. Daarna echter, moet het bergopwaarts gaan, met een passende constructie! Eventueel een paar keer "rebasen" en daarna een lange termijn voorziening. Hoe gaat het met jou nu inmiddels?
Groetjes, M.
wo, 01/25/2006 - 22:25 Permalink
Petraroos

Hoi Yo,

Ik had inderdaad eigenlijk gisteren moeten happen voor het rebasen, maar ik zag enorm op tegen het feit dat ik de prothese een anvond+ hele dag moest missen. Ik heb de afspraak dus afgebeld ;-(

Ik hoorde namelijk dat ik ook rechtstreeks naar tandtechnicus kan gaan ipv via de tandarts. Ik heb gisteren met een techtechnicus gebeld en als ik rechtstreeks naar hen ga, dan ben ik de prothese hooguit 6 uur kwijt, scheelt dus gigantisch!!

Ik moet dus even een afspraakje hiervoor maken.

Het klopt dat je heel erg moet wennen aan de prothese. De eerste weken had ik echt het idee dat ik NOOIT zou wennen aan die hoop "plastic" in mijn mond. Ik was ook zo'n 8 kilo kwijtgeraakt, maar dat was een mooie bijkomstigheid hahahahaha. Eigenlijk kan ik haast alles eten nu, behalve bijv in een hard pistoletje bijten, dat gaat niet, maar goed.......is niet het eind van de wereld, toch?

Ook heb ik wel het idee dat mijn mond iets is "veranderd", maar dit zal wel te maken hebben met het slinken van het kaakbot?!

Als je er goed over nadenkt is het heel vreemd allemaal. Zo heb je jaren dagelijks last van tand-/kiespijn en zie je er enorm tegenop om alles te laten trekken. En dan te weten dat je alles eruit laat trekken en hier eigenlijk geen of weinig pijn van hebt (ik althans)?!

Het is iedere dag weer een verademing voor mij om geen tandpijn te hebben en daar denk ik dan maar aan als ik weereens de prothese vervloek hahahaha

gr. Petra
do, 01/26/2006 - 10:13 Permalink
yo46

hey.. :-?
Gisteren toch wel even moeilijk gehad hoor. Vandaag lijkt het toch al te wennen, maar ik kan nauwelijks meer praten. Vooral de S lijkt nergens op, ja op de engelse th....Optimist als ik ben, ga ik ervan uit dat dat ook weer 'goed' gaat komen.
Nog iets: allebei mijn wangen zijn dik en mijn neus is opeens veeeeeel groter. Gezellige boel he?
Tandarts heeft gisteren gekeken en het schijnt toch wel goed te gaan. Hij zei al dat het zwellen nu zou beginnen, nou heeft hij even gelijk zeg!
vr, 01/27/2006 - 16:43 Permalink