Gebidsreiniging (mede een vraag voor de digitale tandarts)

Author:
admin
Posted:
di, 04/13/2004 - 23:10
Beste mensen,

Ik volg dit forum al geruime tijd. Vooral in de tijd dat ikzelf in de piepzak zak voor de eerste afspraak sinds jaren bij een tandarts. Dit is nu (gelukkig) allemaal achter de rug. Nu ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mijn gebid overdreven goed verzorg. Meerdere malen per dag langdurig poetsen, flossen, tandenstokers, drie merken mondwater etc etc etc.
Nu vraag ik me eigenlijk af of men de verzorging van het gebid ook kan overdrijven?
Of kan het op den duur zelfs averrecht werken en schade toebrengen aan het gebid?
één tip van de digitale tandarts neem ik al zeer serieus. En dat was dat poetsen vlak na het eten of drinken van vooral zure dranken en/of speisen niet goed zou zijn omdat het glazuur zich nog niet voldoende zou hebben hersteld. Dus poets ik iedere keer één uur na het eten en/of drinken pas mijn gebid. Gevolgd door mondspoelingen. Maar nogmaals>>>>> Tandartsen (dus ook de mijne) zeggen altijd goed poetsen en je gebid goed verzorgen.... Oké, maar wat is goed en voldoende??? Is overdaad schadelijk?

Graag jullie reactie.

Groetjes
de digitale tandarts

Misschien kan je het wel overdrijven, maar meestal uit zich dat in dat je veel geld uitgeeft aan bijvoorbeeld mondwaters maar dat het extra effect eigenlijk gering is (negatieve kosten- batenanalyse).

In principe is het wel mogelijk dat door te hard, te vaak en te lang te poetsen, het tandvlees zich kan terugtrekken, tevens kunnen ook je glazuur/tandhalzen slijten. Hoewel ik dat eigenlijk liever zie dan het gebit van iemand die slecht poetst!

Twee maal daags 2 tot 4 minuten poetsen, gecombineerd met eenmaal daags floss/tandstokeren/rageren zou voldoende moeten zijn! (indien technisch goed uitgevoerd)
Een mondwater kan gebruikt worden voor een klein extra effect.

Je tandarts zou aan mogelijke bloeding van het tandvlees, ontkalkingen en mogelijke aanwezigheid van plak, kunnen inschatten of het schoonhouden voldoende lukt.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-04-24 10:54 ]
di, 04/13/2004 - 23:18 Permalink
admin

Beste Digitale tandarts,

Heel hartelijk dank voor uw snelle reactie. Mijn tandarts schrijft u, inderdaad had ik het daar eigelijk over moeten hebben. Doch vandaag was het pas de tweede keer dat ik sindt jaren een T.A.- praktijk van binnen gezien heb. We hebben het over heel veel zaken gehad. Maar dat poetsen is mij eigenlijk ontgaan hem dat te vragen. En op dit forum kom ik dagelijks. Vandaar mijn vraag.
Doordat mijn gebid nu up-to-date is en ik dit ook zoveel moegelijk zo wil houden bemerk ik dat ik veel meer aandacht heb gekregen voor het verzorgen van mijn gebid.
Zoveel aandacht zelfs dat ik twijfels had over mijn verzorgingswoede. Mijn eet en drinkpatroon heb ik er zelfs op aangepast zodat ik een maximale verzorgingsinterval heb verkregen. Wateigenlijk inhoud dat ik na iedere maaltijd of nuttiging van drank bezig ben mijn gebid weer te reinigen. De ene keer spoelen met mondwater (flouride), de andere keer weer de tandenborstel. Ik probeer zo zorgvuldig mogelijk de techniek te beheersen om de tanden ook met effect te reinigen en te verzorgen. Maar als ik dit afzet van voor mijn behandeling vroeg ik me dus af dat het ook slecht kan zijn om TE goed en TE lang te poetsen. Met andere woorden de bewuste TE....
Alles waar TE voor staat is niet goed..
Ik zal er met mijn tandarts nog over praten.

Nogmaals hartelijk dank voor uw reactie en advies.

Vriendelijke groeten.
di, 04/13/2004 - 23:38 Permalink
Freia

Wat altijd doe is stokeren na alles wat ik eet (liefst maar 3 of 4 x pdag). Dan zitten er in ieder geval geen voedselresten meer tussen mijn tanden en kiesen. Verder 2x pd poetsen/rageren. Om de dag gebruik ik de monddouche en ik maak ook mijn tong schoon met de achterkant van een theelepeltje.
Ik drink kamille & groene thee en spoel soms met weleda mondwater.
Maar ieder heeft zo z'n voorkeuren..
zo, 04/18/2004 - 10:05 Permalink