Facings zijn niet zaligmakend

Author:
t0mm1e
Posted:
wo, 09/22/2010 - 17:45
Even mijn ervaring met een facing op een van mijn voortanden.

De facing is in mijn ogen redelijk en vermoedelijk dat het een prima facing is. Echter ben ik er absoluut niet tevreden laat staan blij mij, gezien mijn ervaring met composiet.

Het gaat om een voortand die schuin afgebroken is, ongeveer 20% van het zichtbare tand was afbroken.

Ik heb er altijd een stukje composiet op gehad, begin dit jaar brak het stukje af dat er al 3, 4 misschien wel 5 jaar opgezeten heeft.

Dat was bij een tanders hier 200 km vandaan. Mijn huidige tandarts heeft dat er weer opgezet, paar keer terug geweest want het brak steeds af. Toen besloten een facing er op te maken.

Achteraf gezien heb ik er spijt van, om de volgende redenen:

  • Er wordt veel van het goede tandweefsel weggeslepen. Ik heb geen plaatjes gezien van voor en na het wegslijpen van andere personen, en schrok eigenlijk van hoeveel goed weefsel er weggeslepen.[/*]
  • De tand is nu na plaatsen van de facing gewoon aanzienlijk gevoeliger, voorheen hand ik geen enkel probleem met koude vloeistoffen, nu wel. Niet onoverkomelijk maar het is gewoon een achteruitgang.[/*]
  • Ondanks het wegslijpen, is de facing toch boller en wat dikker. Ook niet verschrikkelijk, maar de tand was voorheen voor 80% nog precies zoals hij in mijn tand pastte, nu moet ik erg wennen aan een bollere en dikkere tand en ik overweeg er een stuk weer van af te laten slijpen.[/*]
  • Er is geen weg terug. Dat wist ik, maar als tegen verwachting in het toch aanzienlijk minder bevalt, zit je wel met frustraties.[/*]


In principe zijn het allemaal geen onoverkomelijke zaken, maar bij elkaar opgeteld maakt wel dat ik in principe achteraf gezien toch liever weer 200 km naar mijn oude tandarts was gereden. Die man maakte eerst een afdruk van het gebit, ging in eigen tijd een mooi stukje ontwerpen en plakte het er de dag erna stevig op.

Extra opmerking is ook nog dat een aantal zaken natuurlijk persoonlijk zijn. Sommige mensen zullen weinig problemen hebben dat er behoorlijk stuk van het goede tandweefsel wordt afgeslepen en dat een tand dikker is of anders aanvoelt.

Natuurlijk was ik er zelf bij, dit bericht is gewoon om mensen te waarschuwen en kritisch te zijn. Echter moet ik wel bekennen dat ik geen idee heb waar ik, uitgezonder van mijn oude tandarts, hier in mijn regio heen had gekund om composiet aan te laten meten. Kans is aanzienlijk dat die eenzelfde handelswijze had toegepast als mijn huidige tandarts. En bij 4 verschillende tandartsen composiet laten aanmeten gaat ook in de papieren lopen.
TechniekerJeetje

Hey,

Ik vind het wel balen voor je joh. Je verwacht toch wat anders! Misschien is het mogelijk om in samenspraak met je tandarts toch een en ander nog aan te passen.... Net zo lang tot je tevreden bent.

Wel is het goed dat je je bericht hier gepost hebt, veel mensen menen namelijk dat met facings alles opgelost kan worden. Bij jou zie je maar weer dat ze absoluut niet zaligmakend zijn!

Groet en zo,
wo, 09/22/2010 - 19:01 Permalink
t0mm1e

Het kan ALTIJD beter, maar zeg mij maar hoe ik weet waar en hoe.

Als ik een Mercedes koop van een ton, dan verwacht ik dat die meer luxe heeft en beter 'zit' dan een Fiat Panda.

Maar Tandars Henk en Tandarts Frits, daar zie ik geen verschil in. Zelfs niet als ik met ze gepraat heb, ook dan weet ik totaal niet wat ik kan verwachten.

En afgaan op de meningen van anderen is _ook_ heel lastig, want als een chefkok een heerlijke zuurkool klaarmaakt, tiptop en niets op aan te merken, maar ik lust geen zuurkool, dan blijft het gewoon een heel goede zuurkool en iedereen zal het mij aanraden, maar genieten doe ik er niet van. De een is sneller tevreden of wel tevreden met wat een ander niet toereikend vindt.

Ik ga binnenkort liever eerst een keer bij mijn oude tandarts 200 km verderop langs, in de stad van mijn ouders. Achteraf had ik dat moeten doen voor het besluit een facing te nemen, maar dat is altijd achteraf :)
Vertrouwen in huidige tandarts is enigszins beschaamd natuurlijk.

Moet wel opmerken dat ik ook geen referentiepunt heb. Mijn gevoel zegt me dat het niet echt slecht is wat ik nu heb, maar, ik had er gewoon meer van verwacht.
Het is alsof je voor Sinterklaas die geweldige technisch Lego set had gevraagd, en bij het openmaken al het Lego logo ziet, maar, dan als je het papier er verder van aftrekt tot de teleurstelling moet komen dat het om een normale doos gaat. Absoluut geen slecht spul, maar het is niet wat je wilde en je bent er na een dag op uitgekeken.

Zo, even genoeg vergezochte analogiën bedacht voor vandaag :D

moet beter kunnen m.i.

Je weet natuurlijk niet hoe het er nu uitziet en is uitgevoerd. Misschien ben ik wel relatief kritisch (lees zeurkous of zuurpruim:))
wo, 09/22/2010 - 23:28 Permalink
t0mm1e

Nu ik toch dit onderwerp even heb geopend om mijn ervaring te delen en te informeren, zal ik morgen wel even twee foto's maken om te laten zien hoe het er uit ziet.

En dan niet roepen "wat waardeloos!" (voel ik me nog vervelender dat dit de uitkomst is) of juist "geweldig toch?" (dan weet ik dat het sowieso nooit beter kan), dan liever zoiets als "niet onaardig maar kan zeker beter"

:D
wo, 09/22/2010 - 23:57 Permalink
t0mm1e

Was nog wel even lastig om redelijk duidelijk foto's te maken.

Volgens mij is het in elk geval in zoverre gelukt, dat het enigszins een indicatie geeft van het verschil in vorm en grootte van de tand.
Persoonlijk vind ik het niet heel lelijk, zeker ook niet heel mooi, maar voornaamste is dat het toch wel behoorlijk anders voelt en dat de tand door het afslijpen een stuk gevoeliger is geworden.
Had allemaal niet gehoeven, een goede tandarts had het met composiet wel voor elkaar gekregen (heb er jaren mee gelopen) en een nog betere tandarts had na het afbreken van zijn composiet mij gezegd: ga maar terug naar de tandarts waar je het eerst heb laten doen, die is daar kennelijk beter in.

Ik ga er verder ook niet met mijn huidige tandarts over in discussie, ik neem mijn verlies wat betreft de kosten hiervan en zou hier willen vragen of dit toch echt beter kan en eventueel advies :)

http://home.partyflock.nl/thomas/tanden/upper1t.jpg http://home.partyflock.nl/thomas/tanden/front1t.jpg

Klik op de afbeeldingen voor grotere versie!
do, 09/23/2010 - 12:59 Permalink
TechniekerJeetje

Ok, ik zie wat je bedoeld.... Mijn commentaar, omdat de facing er nou eenmaal al op zit. Als je de vraag had gesteld met de vroegere situatie, dus met composiet, was het natuurlijk anders geweest.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik persoonlijk de bolling van de facing mooier vind dan die van je eigen element. Het cervicale (bij de hals) gedeelte had van mij wel wat langer gemogen, hier is het randje duidelijk zichtbaar. Dit hoeft niet, misschien dat daar de overgevoeligheid vandaan komt.
Als ik persoonlijk in jouw positie had gestaan, dan had ik het andere element ook aan laten passen. Eventueel met een composietfacing, om de symetrie wat terug te krijgen. Dit is minder bezwarend voor je natuurlijke tand. Het verschil in vorm valt dan minder op en het lijkt dan beter bij elkaar te horen als geheel....

Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Groet en zo,
do, 09/23/2010 - 13:08 Permalink
t0mm1e

Bedankt!

Ik zag inderdaad het randje vandaag ook voor het eerst, probeer de tand ook een beetje te negeren opdat ik me er niet nog meer aan ga ergeren :)

Zal het meenemen dat het randje beter weggewerkt / opgevuld of wat er mee kan gebeuren, gedaan kan worden.
Bovendien heb ik gemerkt dat de facing op een haar na de hoektand er naast schampt, maar bij belasting voel ik dat wel, dus ook daar kan nog wat aan bijgeschaafd worden om het allemaal zo minst storend te maken.

Ik vond het wel waarderen dat je zegt dat je juist de facing mooier vindt, persoonlijk vind ik natuurlijk mijn eigen tand mooier, gewoon, omdat dat mijn tand is en de facing vreemd materiaal. Beauty is in de eye of the beholder, wat de een mooi vindt of mooi heeft leren vinden, hoeft voor een ander niet zo te zijn. Maar het gaat mij ook niet voornamelijk om het uiterlijk, het is het gevoel en uiteindelijk ook het hele proces van weinig informatie van de tandarts dat mij een beetje parten speelt. Het is allemaal erg snel gegaan, weinig tijd voor bezinning of besluitvorming. De boel was eigenlijk al afgeslepen voor ik goed en wel überhaupt een beslissing had genomen. Als je het resultaat dan niet optimaal vindt, werkt dat traject er naar toe natuurlijk ook negatief, je gaat je dan sneller ergeren aan iets dat niet is wat je er van had verwacht.

Ik merk dat ik heel politiek correct probeer te blijven, maar aan de andere kant toch wel zo ontevreden ben dat ik een beetje in een spraakwaterval ontaard.
Mijn excuses daarvoor :)
do, 09/23/2010 - 13:19 Permalink
TechniekerJeetje

Haha, wel begrijpelijk hoor. Ik kan me voorstellen dat als je iets krijgt, je ook verwacht dat je er tevreden mee bent. Ik zou toch echt terug gaan naar de tandarts en proberen om samen tot een oplossing te komen!

Je hebt een P.M. trouwens.

Groet en zo!
do, 09/23/2010 - 13:31 Permalink
TechniekerJeetje

Zeer kleine correctie`s kunnen gedaan worden, maar eigenlijk zijn facings daar niet voor geschikt. Ze zijn vrij dun en het gevaar bestaat dat als er aan geslepen wordt, er barsten ontstaan in het porselein. Dan moet ie sowiezo overnieuw gemaakt worden.
do, 09/23/2010 - 13:58 Permalink
Dentista

Persoonlijk vind ik de Facing ook iets mooier dan je eigen tand, mede vanwege de bolling.
Je eigen element is iets te plat vind ik,waardoor hij ook iets minder breed lijkt.
Ik zou persoonlijk ook kiezen om je eigen element te voorzien van een facing.Hierdoor wordt het geheel iets symmetrischer.Maar dat is heel persoonlijk, je moet doen wat jij mooi vind, maak dat ook duidelijk aan de tandarts dan kan hij daar rekening mee houden. Een facing is trouwens altijd iets dikker.
vr, 09/24/2010 - 11:23 Permalink
t0mm1e

Het gaat niet alleen om mooi.

Dat wilde ik ook duidelijk maken met het onderwerp. Ik heb niet zo heel veel aan te merken op hoe het er uit ziet, het gaat om het traject, de gevoeligheid en het moeilijk kunnen wennen aan een andere tand in de mond, terwijl een composiet stukje er op, zonder slijpen, jarenlang prima heeft gewerkt (van een andere tandarts)
vr, 09/24/2010 - 11:56 Permalink
Dentista

Meestal wordt er niet heel erg veel aan een tand geslepen voor het plaatsen van een facing. vaak kan hij zo over de tand geplakt worden. de gevoeligheid zal wel eens kunnen komen van de tandhals cervicaal (het zichtbare randje bij het tandvlees).het zal ook kunnen dat de gevoeligheid in de loop van tijd wegtrekt.
Over het algemeen wennen mensen snel aan een facing die de tand iets dikker maakt. vervelend dat dit bij jou niet het geval is.
vr, 09/24/2010 - 12:05 Permalink
Chris888

Ik zou persoonlijk ook kiezen om je eigen element te voorzien van een facing. Hierdoor wordt het geheel iets symmetrischer.

Begrijp ik nu goed dat het niet mogelijk was of is symmetrie te bereiken met 1 facing? Die kun je nooit zo plat laten lijken als de onbewerkte buurtand? (die ik overigens juist weer ietsjes mooier vind, smaken verschillen :wink: )
vr, 09/24/2010 - 12:56 Permalink
t0mm1e

Ter afsluiting wil ik nog even melden dat ik inmiddels gelukkig gewend ben geraakt en dat de tand niet gevoelig meer is.

Ik had ook niet anders verwacht, maar het ging niet zonder slag of stoot.
Ik blijf bij het advies aan mensen om naast de optie van facings, ook de composiet variant goed in gedachten te nemen. Ik heb daar veel minder last van gehad en heeft een jaar of 8 gezeten.
ma, 04/11/2011 - 21:03 Permalink
TechniekerJeetje

Ter afsluiting wil ik nog even melden dat ik inmiddels gelukkig gewend ben geraakt en dat de tand niet gevoelig meer is.

Ik had ook niet anders verwacht, maar het ging niet zonder slag of stoot.
Ik blijf bij het advies aan mensen om naast de optie van facings, ook de composiet variant goed in gedachten te nemen. Ik heb daar veel minder last van gehad en heeft een jaar of 8 gezeten.


Gelukkig dat het allemaal nog goed gekomen is!
Tnx voor je reactie!

Zouden meer mensen een voorbeeld aan moeten nemen hier...
ma, 04/11/2011 - 21:14 Permalink