Facings niet voor altijd?

Author:
RoosWilms
Posted:
ma, 03/02/2009 - 23:12
Ik las net ergens iets heel verontrustends, namelijk dat facings een tweede keer nog wel kunnen worden aangebracht, maar dat je de derde keer vaak moet overgaan op kronen, doordat er teveel tandstructuur weggehaald zal zijn..

Is dit waar? Dat heeft mijn tandarts me nooit verteld. Onlangs is een afgebroken facing vervangen door een nieuwe, is er toen ook weer iets afgeslepen denken jullie?

Ik heb meer en meer een hekel aan mijn facings, ik durf bijna niet meer op harde dingen te bijten (stokbrood e.d.) uit angst dat ze eruit vallen. Ik mis mijn echte tanden (afgebroken door een ongeluk).

Vriendelijk dank voor alle reacties.
TechniekerJeetje

Hey Roos,

In princiope kun je als een facing loskomt deze er zo weer op plakken zonder opnieuw weefsel af te nemen. Misschien dat er een beetje cement van de tand wordt gehaald wat is blijven zitten, maar dit zal de tand niet erger beschadigen.
Als je zelf niet weet of de tandarts iets heeft afgeslepen bij het prepareren van de tand voor de 2e facing dan denk ik niet dat hij bij heeft hoeven te prepareren. Dit merk je namelijk wel.
Ik denk niet dat er een maximum van 3 keer voor een facing is aan te geven, ok, ooit zal het een keer ophouden en zal er inderdaad een kroon nodig zijn, maar tot die tijd zou ik je toch mee willen geven om te genieten van je facings en niet te bang te zijn dat deze er weer uit komen, als al eens eerder gezegd. Je moet er gewoon mee kunnen eten. Misschien is het een optie voor je om bij het afbijten van vooral harde dingen iets meer naar de zijkant te bijten. Ter hoogte van de hoektand/ eerste kleine kies... Dit is een trucje dat mensen met een kunstgebit ook heel goed kunnen gebruiken om te voorkomen dat het losklapt... Hoop dat je er wat aan hebt!!!
Groetjes...
ma, 03/02/2009 - 23:27 Permalink
RoosWilms

Bedankt voor je antwoord. Dus het houdt inderdaad een keer op...jammer!

Ik ben er de laatste tijd dus helemaal niet gerust op dat alles blijft zitten. Vooral nadat er een facing af is gevallen een aantal weken terug. Ik vind het niet erg om niet meer in een appel te kunnen bijten, maar zelfs stokbrood en toostjes vermijd ik, dat vind ik erg jammer dat het zo moet gaan. Want hoe kan ik nou genieten van die facings als je altijd bang moet zijn dat ze er uit kunnen vallen (vooral tijdens vakanties maak ik me daar wel eens zorgen om)?

Weet je wanneer daar ongeveer sprake van zou zijn, van de noodzaak voor kronen ipv de facings?

wie weet hebben ze tegen die tijd iets uitgevonden waardoor het neit hoeft..Ik ga in ieder geval proberen om een hele goede tandarts naar mijn gebit te laten kijken zodat ik met een gerust hart verder kan leven(en eten!).
di, 03/03/2009 - 20:41 Permalink
TechniekerJeetje

Voor de facing die er afgevallen is, is toch een nieuwe gemaakt? Tenminste, dat maak ik een beetje uit een van je eerdere postings op. Dit betekend dus dat de facing niet goed was. De andere facings zijn er dus nog niet uit gekomen. Deze zitten dus wel vast. Denk dat je met die ene gewoon pech hebt gehad en dat je er nu gewoon mee moet gaan eten. Komt er onverhoopt toch een los, dan weer terug naar de tandarts om te bekijken waarom... Hier kan dus best wel een oplossing voor worden gevonden.

Weet je wanneer daar ongeveer sprake van zou zijn, van de noodzaak voor kronen ipv de facings?


Als je echt tè bang bent om te eten en je leven er door laat beheersen, dan zijn kronen wel de betere optie. Hier zou je in principe alles mee kunnen eten.
di, 03/03/2009 - 21:14 Permalink
RoosWilms

Ja dat klopt, maar deze facing is er dus pas na 2,5 jaar afgescheurd. Dat is het vreemde, daarom maak ik me zorgen om de andere facings. Dus het bijten van stokbrood, toostjes en zelfs koeken zou moeten kunnen met mijn voor- en snijtanden? Ik zou willen dat ik er niet altijd mee bezig zou hoeven zijn! In ieder geval bedankt voor je reacties.

P.S. hoe zat het nou eigenlijk met die kronen? Wanneer zouden die eventueel nodig zijn?
di, 03/03/2009 - 21:48 Permalink
TechniekerJeetje

Ok, nog even over die kronen dan.

Heel simpel gezegd; als de facings niet meer mogelijk zijn! Dit kan zijn na 1 facing, of na 2, misschien 3, 4, 5 of misschien wel 6! Daar is eigelijk geen zinnig woord over te zeggen. Dat is per casus verschillend en door mij dus ook niet te beantwoorden.
Je geeft zelf al aan dat de facing pas na 2,5 jaar is gebroken. Dit kan gewoon wel eens vookomen. Natuurlijk nooit leuk als dit je overkomt, maar is gewoon een gevalletje domme pech denk ik. De rest van je facings houden het nog steeds uit, dus heb je imo geen reden tot ongerustheid. Je kunt het jezelf zo moeilijk mogelijk maken, maar denk persoonlijk niet dat je daar iets mee opschiet. Je facings worden er in ieder geval niet sterker van! :wink:
Even ter afsluiting;
Gewoon genieten van je stokbrood en je toastjes. Niet je hele leven laten beheersen door een in het verleden gebroken facing!
di, 03/03/2009 - 23:13 Permalink
vV

dat er iets afbreekt kan ook met kronen misgaan. En als er zorgvuldig gewerkt wordt kan een facing verwijderd worden zonder weefselverlies, of slechts met minimaal weefselverlies. Mijn oudste facings zitten inmiddels 20 jaar. (die ik gemaakt heb, niet bij mijzelf, voor de duidelijkheid :wink: )
wo, 03/04/2009 - 08:08 Permalink
RoosWilms

Dat is een hele tijd inderdaad 20 jaar! En in de tussentijd nooit een uitgevallen/gescheurd? Dat schept hoop.. Maar ja, mijn tandarts is waarschijnlijk minder kundig, aangezien er al een is gescheurd in 3 jaar tijd.

Volgens u zou ik ook gewoon in stokbrood/koekjes moeten kunnen bijten?
wo, 03/04/2009 - 17:57 Permalink
vV

Maar ja, mijn tandarts is waarschijnlijk minder kundig
hoeft niet per se daaraan te liggen hoor.

In principe zou u er geen rekening mee hoeven te houden, mits het normale zaken zijn. Had een patient waarbij telkens de snijrand van composiet afchipte, navraag gedaan of ie er misschien niet platic verpakkingen mee opende . nee dus.. voor de zoveelste keer terug, er moet echt een reden voor zijn, bleek dat ie electriciteitsdraadjes er mee stripte... Was voor hem zo normaal dat ie er niet bij nadacht.
do, 03/05/2009 - 07:59 Permalink