facings korter maken?

Author:
mandybrink
Posted:
do, 06/16/2011 - 17:48
Hallo, ik heb sinds een week 2 facings op mijn voortanden omdat mijn eigen voortanden waren verkleurd, tanderosie en stukjes eraf.
Ik heb ook al een facing die mij heel goed bevalt en dat was ook èèn van de redenen om nu ook weer voor facings te kiezen.
Ik ben 45 jaar en mijn gebit word er echt niet mooier op dus ik wilde alles hier en daar opknappen.
In de periode van slijpen tot aan het plaatsen kreeg ik uiteraard 2 noodtanden, ik lees soms op het forum dat mensen zo naar huis worden gestuurd zonder een noodoplossing, kan me dr niks bij voorstellen, moet je toch niet aan denken.
De noodtanden waren mooi en ik hoopte dat mijn facings net zo zouden worden.(afgezien van de kleur na 2 weken, pffffff, afwaswater)
Nu heb ik ze dus en ze zijn boller dan mijn eigen tanden, dat vind ik op zich niet zo,n heel probleem, maar ze zijn wel langer dan de rest van mijn tanden en dat vind ik niet mooi, sterker nog, tzit me af en toe ook in de weg.
Mijn eigen tanden waren bijna allemaal op dezelfde lengte en de facings die zijn al vrij groot en bol en nu ook nog veel langer.
Ik ben gister bij de tandarts geweest voor een stukje eraf te slijpen aan de onderkant maar eerlijk gezegd is het niet eens te zien.
Meer kon niet werd mij verteld want dat zou onnatuurlijk lijken.
Dus ik durfde ook niet om meer te vragen, je kan dr altijd wat af halen maar niet bij plakken.
Ik zou eigenlijk wel advies van anderen willen,hoe vinden jullie het? kan hier nog iets aan gedaan worden?
Ik wil ze niet platter geslepen hebben want ik wil niet met een kleurverschil zitten naderhand, maar als ze korter zouden zijn, zou dat echt zo onnatuurlijk lijken?
Ik voeg foto,s toe en zou graag een eerlijk oordeel willen.
mvg, mandybrink :D
Attach
mandybrink

Mijn tandarts zegt dat het dan onnatuurlijk gaat lijken, omdat voortanden nu èènmaal langer behoren te zijn dan de rest van je tanden, terwijl ik het niet mooi vind en eerlijk gezegd, als ik bij de meeste kijk dan hebben ze zowiezo alles op èèn lengte.
Zelfs de prothese van mijn moeder is èèn lengte en ik wil het graag zo hebben als op de foto(met de noodvoorziening), dus ik zal volgende week nog maar eens heen gaan.
mvg Mandybrink :smt003
vr, 06/17/2011 - 18:42 Permalink
Spiegeltje

Misschien is het een idee om het bijslijpen in fasen te doen? Zodat je het resultaat tussentijds kan beoordelen en er niet wordt doorgeschoten.

Je schrijft dat de facings aan de bolle kant zijn. Ik weet het niet zeker, maar het zou kunnen dat dit wat meer gaat opvallen als je ze korter maakt.

Deze tanden zijn natuurlijk erg bepalend voor het uiterlijk voor je gebit en als het niet lukt om het goed te krijgen met slijpen (teveel slijpen lijkt me niet goed) zouden uiteindelijk de facings vervangen moeten worden tot ze helemaal naar je zin zijn. De dikte van de facings is trouwens ook een factor waarmee gevarieerd kan worden. Soms door materiaalkeuze of soms door iets meer afslijpen van tandweefsel.

Goed overleg met de tandarts is noodzakelijk!
vr, 06/17/2011 - 20:49 Permalink
Romy32

en eerlijk gezegd, als ik bij de meeste kijk dan hebben ze zowiezo alles op èèn lengte.

Dat ben ik niet met je eens.
Hier, drie willekeurige foto's die ik vond toen ik googlede (wat een woord trouwens, om te schrijven) op 'mooie tanden':
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT4i_-XOyJbhGRizfGkp5FqafOWjumbEBroAqW_zvLpPpcb3GvD

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQEnME99lX2dXm5cZN9vvXOnLezCMluA0jTn7YExLUp_iiqsSkV

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSBEX6M9zEdxmHnpW2lpTVP3czO9kOTlNccbCMDPDR0arYHTyu6Xg

Persoonlijk vind ik overigens dat die van mij ook wel in het rijtje passen :smt003 :
http://94.100.114.179/985350001-985400000/985393401-985393500/985393500_5_gWQ4.jpeg

Het is gewoon mooier als de centrale voortanden nèt iets langer zijn dan de rest.
Al ben ik wel met je eens dat ze bij jou nu net een tikkie te lang zijn.

Na enig speurwerk heb ik dit topic nog voor je gevonden. Misschien een tip, de truc met de zwarte stift?
vr, 06/17/2011 - 21:10 Permalink
mandybrink

Op zich ben ik niet echt ontevreden met de dikte, hoewel ik van mening ben dat het ietsje minder had gekund, de lengte van de tand is hetgeen waar ik het meest moeite mee heb.
Mijn tandarts vond ze idd zelf ook een beetje te lang de 1e keer maar heeft me naar huis gestuurd om eerst even te wennen omdat je anders misschien geneigd bent er meteen teveel af te halen, wat ook wel zo is natuurlijk.
Ik vond ze niet mooi en zodoende ben ik een 2e keer weer geweest en heb dus gezegd dat ik ze te lang vond, ze heeft het verder niet over de dikte van de tanden gehad.
Het enigste wat ze vertelde was dat als er meer af kwam, het onnnatuurlijk ging lijken.
Eerlijk gezegd kan ik niet zien dat er ook maar iets af gekomen is, wil dus volgende week even weer heen, kwil het toch graag goed hebben, ik vind het niet mooi zoals het nu is en das toch jammer.
Maar als ze zegt, dr kan echt niks meer af want dat gaat lelijk lijken, ja dan moet ik later horen van eigen schuld, dikke bult.
Maar in fasen is een goed idee, kmag er toch ook niet aan denken dat ze te kort worden haha :lol:
Mijn eigen tanden stonden zelf een tikje naar achteren dus ik kijk er nu zowiezo anders tegen aan.
Ik wilde het er eerst bij laten maar kga nu toch weer heen.
groetjes Mandybrink
vr, 06/17/2011 - 21:20 Permalink
mandybrink

Hallo Romy32

Eerlijk gezegd had ik er nog niet op gegoogled, heb meer in mijn eigen omgeving gekeken, doe eigenlijk niets anders dan mensen kijken, buiten , op tv enz, maar kzal eens op de site gaan kijken, bedankt voor je berichtje

mandybrink
vr, 06/17/2011 - 21:22 Permalink
mandybrink

ja , ha, een zwarte stift, heb ik al aan gedacht maar kwas bang dat het niet van mijn facings af zou gaan en dan met jif ect etc......
kwilde ook al iets doen met paint enzo, plakken knippen maar kreeg het niet voor elkaar, een zwarte stift heb ik wel, zal ik dat es doen??
vr, 06/17/2011 - 21:27 Permalink
mandybrink

Ik heb het al gedaan, eerst heel voorzichtig op een andere tand gedaan, het werkt, khad een streep onder aan de facings getekend en het resultaat was afschuwelijk :smt005
o wat erg, tkomt wel heel krek hoor, ik geloof dat ik nog eens geen milimeter heb getrokken, wel lachen trouwens, hihi :D
vr, 06/17/2011 - 22:08 Permalink
mandybrink

Niet aan gedacht, haha, khad het veel te druk met de spiegel en mn asolooks, kheb er lol in, ha morgen mn hele gebit wegkleuren? :lol: wel geinig trouwens dat tandenlak op de feesttoeter, leuk voor een avondje uit :D
vr, 06/17/2011 - 22:24 Permalink
mandybrink

Wat ik ook maar doe, hoe ik ook maar kijk, ik kan ze niet mooi vinden, :- ze zijn te dik waardoor het geheel veel te rommelig en chaotisch lijkt, het lijkt alsof er gewoon 2 deksels op zitten :cry:
Nu lees ik hier en daar dat je een te bolle facing beter niet kunt bijslijpen ivm kleurverschil?
En wat kan ze dan nog voor me doen?, nieuwe erin?, het hele ritueel weer overnieuw?, want ik vind het echt geen gezicht en kan er zeker niet aan wennen.
Mijn familie en vrienden zijn gelukkig heel eerlijk geweest en delen mijn mening.
Ik heb al een facing in mijn bovengebit en dat is nooit een probleem geweest, het was meteen mooi, het voelde meteen goed en er was geen verschil in model met mijn oude tand.
Mijn vraag is dan ook, kun je facings nog slijpen in het gewenste model?
Wat als je niet tevreden bent en er zullen nieuwe gemaakt moeten worden, wat kost dat extra??

mvg Mandybrink
Attach
za, 06/18/2011 - 11:47 Permalink
vV

ik denk dat het probleem deels komt doordat er geen setup gemaakt is van tevoren...had dit probleem kunnen voorkomen. Dan wordt een gipsmodel met was veranderd naar stand en vorm, en dat wordt ook besproken met de patient. wat daaruit komt gebruik je ook als mal voor de tijdelijke voorziening, dan kan er dus nog iets veranderd worden voordat alles er definitief in gaat. Kost wat extra maar je werkt wel veel meer voospelbaar.

moet overigens zeggen dat ik die laatste foto (wat je noemt na slijpen) persoonlijk niet zo heel verkeerd vind ogen. het estehtisch probleem wat je hebt is denk ik ook niet alleen met facings op de 2 middelste snijtanden op te lossen, maar dat is mijn mening.
za, 06/18/2011 - 14:31 Permalink
mandybrink

Ik heb niet geweten dat een set up mogelijk was geweest, had het geld er wel voor over gehad.
De facings zijn er voor mijn gevoel nu overheen geplakt, het rijtje tanden is niet regelmatig meer, terwijl ik de tand op zich niet onaardig vind, maar het ligt er te dik bovenop, hoe kun je zoiets nog veranderen zodat het lijkt dat ze er tussen zitten, erbij horen, zeg maar?
za, 06/18/2011 - 14:43 Permalink
Romy32

Maar kan dat niet dan?
Ik heb er geen ervaring mee, ook niet bij ons in de praktijk.
Wel met facings, maar niet met het afslijpen ervan.

Op die laatste foto past de kleine snijtand met facing trouwens beter in het geheel dan je eigen kleine snijtand rechts (op de foto links). Vind je ook niet? Of lijkt dat alleen maar zo op de foto?
za, 06/18/2011 - 15:26 Permalink
mandybrink

[attachment=2]noodtanden 2.jpg[/attachment]

Dat lijkt nu wel zo ja , mijn eigen snijtand staat nu iets naar achteren ivm de facings waarvan ik een miniatuurfoto heb geupload, op èèn of andere manier is dan duidelijker te zien wat ik bedoel.
De andere facing(die er al zat), daar heb ik nooit geen problemen mee gehad.
Worden er bij jullie geen facings bijgeslepen om ze anders van model te krijgen?
Mijn tandarts zei dat ze het met slijpen nooit zo glad kan krijgen naderhand als nu.
Ik wil ook niet zo zeuren joh, kvoel me zo,n zeur maar kvind het gewoon niet mooi, koste wat het kost, het moet toch anders kunnen :(
Attach
za, 06/18/2011 - 15:46 Permalink
Romy32

Worden er bij jullie geen facings bijgeslepen om ze anders van model te krijgen?

Composietfacings wel, maar bij porselein heb ik het nog niet meegemaakt.

Ik vind niet dat je zeurt. Als je iets aan je tanden laat doen heb je toch een bepaald beeld in je hoofd van hoe je hoopt dat het gaat worden. Als het dan anders uitpakt, en het eigenlijk tegenvalt, is dat best wel slikken.

Op de kleine foto zie je inderdaad duidelijker dat de facings er een beetje 'uitspringen'.
Ik denk toch echt dat als je wilt dat de facings één geheel gaan vormen met de kleine snijtanden, je die laatste aan moet pakken (aangezien slijpen aan de facings dus geen optie is, omdat ze dan niet glad meer zijn). Dat zou dus betekenen links de facing vervangen, en rechts ook een facing.

Maarja..... hoe ziet het er dán weer uit.....

Ik weet nog heel goed dat ik twijfelde tussen een beugel en facings, om mijn twee voortanden recht te krijgen. Ik heb me toen laten adviseren door een tandarts gespecialiseerd in esthetische behandelingen. Hij raadde me twee facings af, en ik weet nog letterlijk wat hij zei: 'Als die twee tanden dan gedaan zijn, wil je de tanden ernaast ook laten doen, want je gaat gewoon verschil zien'.

En dat is bij jou nu ook het geval.

En dan nog even iets anders.
Je bent er nu natuurlijk héél erg op gefocust, en moet er ook nog aan wennen. Misschien is het goed als je het een paar weken laat rusten (MOEILIJK, ik weet het!). Misschien kijk je er daarna al anders tegenaan. Misschien ook niet, maar dan kun je altijd nog actie ondernemen. Toch?
za, 06/18/2011 - 16:19 Permalink
mandybrink

Ik zou niet meer durven om nog voor een facing te gaan, stel je voor, net wat je zegt, hoe ziet het er dan weer uit :o
Maar stel nou he, dat ik toch heen ga en zeg dat ik niet tevreden ben met het resultaat, wat kan er dan nog gedaan worden?
Alles eraf slijpen en weer nieuwe erop?
Gaat mij dat opnieuw weer het hele bedrag kosten?
Ik weet dat een paar weken wachten moeilijk is, en ik weet nu al dat me dat ook niet gaat lukken, khad mijn tanden zo graag willen hebben als op de foto met de noodvoorziening.
Pffffffffffff en ik ben al helemaal niet zo,n drammerd maar dit is mij toch te kostbaar om er maar mee te leren leven.
za, 06/18/2011 - 16:39 Permalink
mandybrink

Ik zal het de tijd geven, geld voor nieuwe heb ik niet, en ach.......ze hebben wel voordelen natuurlijk, ze zijn gladder en mooier dan mijn eigen tanden, en ze ogen lekker groot :wink:
in ieder geval, iedereen bedankt voor alle reacties!!!!!!

mvg Mandybrink :D
zo, 06/19/2011 - 15:47 Permalink