Facings en gevolgen voor later?

Author:
minique
Posted:
di, 11/25/2003 - 09:11
Na jarenlang ontzettend bang voor de tandarts te zijn geweest, ben ik daar nu zover overheen dat ik om 'voor het mooie' iets aan mijn voortanden te laten doen. Mijn linker voortand staat een randje over de rechter heen. Ooit heb ik al eens aan mijn tandarts gevraagd of daar iets aan te doen was en hij adviseerde toen facings. Ik wil er toch maar weer eens over gaan beginnen, maar wil ook goed beslagen ten ijs komen.
En ik vraag me dus een paar dingen af:
1. is het met facings echt mooi te krijgen of wordt de rechter(achterste) tand zo (onnatuurlijk) dik dat het bijna een dubbele tand wordt?
2. in beide voortanden zit aan de achterzijde al een vulling (al een jaar of 15) en doordat ik nogal eens een dreun op die linkervoortand krijg (heeft al een paar keer iets los gestaan), vermoed ik dat ooit een kroon of een brug ter sprake zal gaan komen. Zijn er dan nog nadelen aan verbonden als ik eerst een facing heb laten plaatsen? (misschien minder houvast voor een kroon?)
3. zijn er nog andere opties? Ik begreep toen van mijn tandarts dat er voor een beugel 4 kiezen (2 onder, 2 boven) zouden moeten worden getrokken en daar zit ik ook niet echt op te wachten...

Bedankt alvast voor de reacties.

Groetjes,
Minique
joycef

Bij mij worden er aankomende maand
facings geplaatst, maar ik heb inderdaad
wel begrepen dat dit niet mogelijk is als
je vullingen in je voortanden hebt.
Misschien is adn een kroon het beste.
Je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat de tand veel dikker wordt. Ze slijpen een stukje van je tand af, en dan komt de facing
daarop. de dikte wordt dus perfect aangepast. als ik alles goed begrepen heb hangt van het te gebruiken materiaal (porselijn of cosmoliet dacht ik) af hoe het resultaat wordt. Ik ben 19 december volledig klaar en zal je dan laten weten wat het resultaat bij mij geworden is!
Ik zit nu trouwens onder behandeling bij
CDC in best. (is ook een website van. http://www.cdc.nl)
di, 11/25/2003 - 15:29 Permalink
de digitale tandarts

Facings zijn naar mijn mening met name geschikt voor het oplossen van vorm en kleur problemen, wat betreft standcorrecties zou ook goed gekeken moeten worden naar de orthodontische mogelijkheden!

Nu is het wel zo dat facings een weefselvriendelijker oplossing zijn dan kronen, met andere woorden er hoeft minder weg geboord te worden. Er zijn ook onderzoeken geweest waarin bleek dat facings je tanden niet zwakker maken, wat natuurlijk gunstig is en waardoor facings ook vaak een goed alternatief voor kronen kunnen zijn.

Het is inderdaad tot op zekere hoogte mogelijk om met behulp van schildjes (facings dus) van porselein of kunststof de tanden 'op het oog' recht te maken. Het is ook mogelijk om dit m.b.v. van witte vulling direct in dezelfde zitting te corrigeren. In werkelijkheid veranderd de stand van je wortels niet, maar door slijpen en het plaatsen van een laag over je tanden, is het mogelijk om ze 'recht' te laten lijken.

Dit kan vrij goed werken als tanden iets gedraaid staan, tanden wat naar achter staan of als de lengte van diverse tanden wat aangepast moet worden. Echter standcorrecties van tanden die (schuin) naar voren staan zijn bijna niet mogelijk.

Om tanden die (schuin) naar voren staan te corrigeren zou veel te veel van de voorkant weggeslepen moeten worden. Hierbij zou een wortelkanaalbehandeling met een opbouw en kroon noodzakelijk worden. Waar in de eerder genoemde voorbeelden met slechts weinig boren een goed resultaat bereikt kan worden, wordt mijn inziens voor de laatste veel te veel gezond weefsel opgeofferd.

Jij beschrijft een situatie waarbij een tand meer naar achteren staat en welke mogelijk d.m.v. een facing naar voren gehaald zou kunnen worden. Inderdaad wordt de tand hierdoor dikker, vaak is dit echter van voren af gezien, niet zichtbaar.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/camouflagecrowding1.jpg
http://www.tandarts.nl/imagesforum/camouflagecrowding2.jpg
http://www.tandarts.nl/imagesforum/camouflagecrowding3.jpg

De kleine linker snijtand boven, stond bij deze persoon naar achter (in 2e figuur zwarte lijn). Door witte vulling aan te brengen (2e figuur witte lijn), lijkt de snijtand nu normaal in de tandboog te staan en is de standafwijking gecamoufleerd

2)Het hebben van een facing op een voortand is over het algemeen geen nadeel voor het in de toekomst prepareren van een kroon, aangezien de ruimte die nodig was voor de facing ook voor de kroon weggenomen zal moeten worden. Soms kunnen vullingen echter wel de houvast en/of sterkte van een facing verminderen.

3)De andere optie is de eerder genoemde orthodontie. Het zou kunnen dat indien je hele gebit gereguleerd moet worden er inderdaad extracties gedaan moeten worden. In sommige gevallen kan ook alleen het front 'opgelijnd' worden, maar dit zou je met een (tandarts-)orthodontist moeten bespreken.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-11-25 17:10 ]
di, 11/25/2003 - 16:44 Permalink
minique

Hartelijk dank voor de reacties!
Ik weet weer iets meer, maar ik blijf het een moeilijke overweging vinden. Zowel facings als beugelen hebben voor en nadelen. Beugelen lijkt me een duurzamere oplossing, maar is voor mij niet aan de orde als ik 4 kiezen moet opofferen. Dat vind ik zonde. Bovendien ben ik dan waarschijnlijk heel lang bezig om het mooi te krijgen en het vervolgens zo te houden.
Facings zijn minder duurzaam, maar wel snel te realiseren, met minder verlies van tandweefsel.
Nou is het ook niet iets waar ik snel over hoef te beslissen, dus ik laat alle info rustig op me inwerken en zal het de komende controle (duurt nog wel even: in maart) nog eens aan mijn tandarts vragen en me door hem laten voorlichten over de verschillende mogelijkheden en me eventueel laten doorverwijzen naar een van zijn collega's (in dezelfde praktijk) die veel met orthodontie doen om ook over die kant voldoende te weten te komen.

Nogmaals: hartelijk dank!

m.vr.gr.
minique
do, 11/27/2003 - 08:37 Permalink
michael


Op 2003-11-25 15:29, schreef joycef:
Bij mij worden er aankomende maand
facings geplaatst, maar ik heb inderdaad
wel begrepen dat dit niet mogelijk is als
je vullingen in je voortanden hebt.
Misschien is adn een kroon het beste.
Je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat de tand veel dikker wordt. Ze slijpen een stukje van je tand af, en dan komt de facing
daarop. de dikte wordt dus perfect aangepast. als ik alles goed begrepen heb hangt van het te gebruiken materiaal (porselijn of cosmoliet dacht ik) af hoe het resultaat wordt. Ik ben 19 december volledig klaar en zal je dan laten weten wat het resultaat bij mij geworden is!
Ik zit nu trouwens onder behandeling bij
CDC in best. (is ook een website van. http://www.cdc.nl)


EN WAT IS HET RESULTAAT; MISSCHIEN KUN JE FOTO S PLAATSEN.........
wo, 03/24/2004 - 20:37 Permalink
minique

Ja, Joycef, ook ik ben eigenlijk wel een beetje nieuwsgierig naar het resultaat en ook hoe het je bevalt... Ik hoop dat je nog eens op het forum kijkt.

Ik ben zelf vorige week op controle geweest, maar heb het onderwerp nog maar even laten rusten. Heb het afgelopen half jaar al zoveel andere dingen aan m'n gebit gehad, dat ik bij mezelf denk: 'nu even niet'
Bovendien loop ik met deze tanden al een jaar of 20 rond, dus het heeft ook geen haast.

Maar ik ben dus wel heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen.

Groetjes,
minique

[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-03-25 14:05 ]
do, 03/25/2004 - 14:04 Permalink