Facings die los laten?

Author:
melanie2020
Posted:
wo, 02/13/2013 - 23:10
Hallo,

Door een val op kinderleeftijd mis ik een voortand. Dit is destijds gecorrigeerd met een beugel, waardoor mijn voortand en snijtand naar elkaar toe getrokken zijn. Het staat wat scheef en nu heb ik de knoop doorgehakt om er wat aan te doen. Mijn tandarts adviseerde een kroon op mijn voortand (deze is wat geler, de zenuw is nog intact, maar waarschijnlijk als gevolg van de val) zodat deze mooi licht kan worden en facings op de beide tanden hiernaast.

Nu heeft een vriend van mij facings op zijn voortanden, maar die laten steeds los. Hij kan nog niet een stokbroodje happen of in een appel bijten, dan laat zijn facing los en moet hij die opnieuw laten vastlijmen bij de tandarts.
Ik maak me nu een beetje zorgen, ik wil niet iedere week bij de tandarts zitten om de facing weer vast te plakken en ik wil gewoon een stokbroodje kunnen eten.

Ik heb online al wat dingen opgezocht, maar ik kan nergens ervaringen van anderen vinden over het loslaten van de facing. Herkent iemand dit? Komt het probleem van deze vriend vaker voor?

Is het raadzaam om een second opinion te nemen voordat je facings neemt? Mijn tandarts doet vaker cosmetische ingrepen, maar is het verstandig om een andere tandarts om advies te vragen? Kent iemand een goed adres is Zwolle of omgeving?

Bedankt voor de info!
vV

facings die zo makkelijk loslaten is iets niet goed aan , ik vermoed het materiaal waarmee is verlijmd. Of de uitvoering klopt niet, of de indicatie, bv gewoon te zwwaar en verkeerd belaste situatie waar facings niet geschikt voor zijn.
die dingen horen gewoon goed te zitten, voor jaren.
ook met bijten.
do, 02/14/2013 - 08:16 Permalink
10facings

Hallo,
Sinds een maand heb ik 10 porceleinen facings (bovenkaak). Ziet er prachtig uit, maar tot mijn verbijstering is er in die maand al twee keer eentje uitgevallen! Allebei de voortanden. Dat ziet er afschuwelijk uit, het gat is groter dan ik dacht en mijn eigen tanden zijn meer afgeslepen dan beloofd, ik lijk Eucalypta wel. En tandarts daaagenlang dicht (Pasen) en daarna maar weer afwachten wanneer hij tijd heeft om ze opnieuw te bevestigen. Eerste keer dacht ik 'kan een gevalletje Pech zijn' maar nu het meteen bij een andere tand ook gebeurde, ben ik het vertrouwen in facings kwijt! Moet er niet aan denken dat dit nog een keer gebeurt met 1 van de 10! Ik heb nergens hard op gekauwd ofzo. Weliswaar knars ik soms (daar krijg ik binnenkort een knarsplaatje voor) maar heee ik knars niet hard. En ik ben doodsbang geworden dat de anderen er ook uit gaan vallen.
Volgens mijn tandarts is het gewoon 'gevalletje Pech en hij plakt ze er meestal binnen enkele dagen wel weer op'. Maar dit is geen leven zo, ik durf niet eens meer op reis. Volgens mij zijn ze bij het plaatsen gewoon niet goed vastgelijmd ofzo of was de cement niet goed ofzo. Ik vind dat hij dat dan nu opnieuw zou moeten doen, want de onzekerheid dat ze eruit vallen is mij te groot geworden. Wat is uw advies?
zo, 04/01/2018 - 19:58 Permalink
vV

zie mijn antwoord richting oorspronkelijk vraagsteller, dat is niet anders geworden. U kunt eventueel een second opinion aanvragen elders. Maak in ieder geval een paar goede foto's van verschillende kanten waar de beslepen tand goed op staat, en van de losse facing. En fotos waar de buurtanden en tegenoverliggend e opstaan, ook dichtgebeten en zo. Geeft goed beeld van de ruimte die ere is en vorm van beslijping en zo. Ook handig voor dossiervorming wanneer het tot een discussie komt.
Onder de streep: goede facings alten niet zo maar en zo snel los...
(je kan ook hier eventueel de foto's plaatsen, kan ik voor zover mogelijk zonder patient erbij mijn mening vormen. )
di, 04/03/2018 - 11:47 Permalink