facings: één groot drama

Author:
Aella
Posted:
do, 10/27/2005 - 17:15
Om het mooie heb ik in overleg met mijn tandarts gekozen voor 6 facings. Toen ik expliciet vroeg om voorlichting werd daar wat lacherig over gedaan dus stelde ik maar wat standaard vragen. Doet het pijn? Nee hahahaha. Hoeveel wordt er van de tanden afgehaald? Nauwelijks iets hahaha. En dat was het dan, de voorlichting.

Mijn realiteit: Het slijpen was extreem pijnlijk en werd dan maar verdoofd. Ook het plaatsen was zeer pijnlijk en moest met verdoving. De tijd tussen de twee behandelingen is vreselijk. Je hebt nauwelijk tanden over, ga maar na hoe dat er uit ziet. En die stompjes doen ontzettend pijn. Ik heb 1,5 week de hele dag door 3x400 Ibuprofen moeten innemen en kon daarmee nog steeds nauwelijks m'n bed uit. Eten ging slecht vanwege de pijn, drinken ging soms redelijk.

Als ik dit allemaal van te voren had geweten, had ik het niet gedaan!!

Ben ik nou zo ontzettend gevoelig op mijn tanden? Of delen anderen deze ervaring?
Aella

Het resultaat is redelijk en daar kan ik wel tevreden mee zijn. Maar het is zeker niet mooi genoeg om de afschuwelijke en langdurige pijn te compenseren (in mijn geval).

Bovendien lijkt het of er eentje scheef gemonteerd zit of scheef gemaakt is :o
do, 10/27/2005 - 17:44 Permalink
meangirl

Bovendien lijkt het of er eentje scheef gemonteerd zit of scheef gemaakt is

Dan zou ik toch even naar een andere tandarts gaan voor een second opinion.
za, 10/29/2005 - 11:01 Permalink
Aella

Ja, dat ga ik zeker doen :-?

Een week na de plaatsing heb ik nog steeds ontzettend veel pijn. Daar is nauwelijks nog Ibuprofen tegen op gewassen.

Oh had ik maar van te voren van deze ellende geweten, dan was ik er nooit aan begonnen :cry:
zo, 10/30/2005 - 20:58 Permalink
Lita

Ik heb ook 4 facings laten plaatsen eind juni, nou toen is de ellende begonnen , gek werd ik ervan, tintelende tanden die steeds pijnlijker werden en de tandarts maar zeggen ; het went wel!! nou na 5 maanden ben ik nu bij een andere tandarts en die zegt ook dat het niet went want de facings zijn te dik waardoor dus mijn tanden overbelast zijn met als gevolg dat alle zenuwen afgestorven zijn , dus 4 wkb behandelingen en 4 facings die er ( gelukkig) volgende week afgeslepen worden en vervangen door composiet facings.Wat een ellende !!! hoop geld kwijt want ook bij mijn verzekering zat ik door alle behandelingen van wkb 's al aan mijn max. Maar gelukkig heb ik nu een tandarts die het begrijpt , want door onbegrip van mijn oude tandarts was ik dus gewoon overspannen geraakt, ik wist niet meer wat ik doen moest!
Dus mensen als je overweegt om ook facings te laten plaatsen; laat je goed voorlichten en kijk of jou tandarts ervaring heeft hiermee.
wo, 11/09/2005 - 12:49 Permalink
Aella

Update:

Die scheve facing was inderdaad niet goed en te dik volgens de tandarts (volgens mij gewoon scheef geplaatst), er is een nieuwe gemaakt.

Inmiddels zijn er drie facings zomaar uit gevallen. Bij het terugplaatsen zitten de uitgevallen tanden ineens veel hoger dan de rest en moet er steeds van alles bijgeslepen worden aan de andere kant om het gebit nog enigzins in balans te brengen. Ik ben sinds de plaatsing 8x terug geweest en het is nog lang niet opgelost. Ik verwacht dat er nog 3 tanden uit gaan vallen, tot die tijd zijn ze uiterst pijnlijk en na terugplaatsing is weer het verband uit het geheel en zal er weer her en der bijgeslepen moeten worden.

Volgens de tandarts is er iets onbegrijpelijks fout gegaan bij het mengen (verhoudingen) van de bonding en volgens mij heeft hij oorspronkelijk de tanden gewoon niet goed geplaatst.

Was ik maar nooit aan deze lijdensweg begonnen :smt022

Ik zou graag alles weg laten slijpen en door een deskundige opnieuw laten opbouwen maar wie is betrouwbaar? Ook deze tandarts stond goed bekend. Hij is wel bereid om alle facings kosteloos te vervangen maar ik ben bang dat het uiterst pijnlijke drama dan gewoon opnieuw begint.

Ik heb contact op genomen voor een 2nd opinion in Nijmegen (UMC/ACTA) maar daar hebben ze voorlopig geen gelegenheid/tijd voor een afspraak. De agenda zit vol. Ze willen ook niet doorverwijzen naar andere mogelijkheden voor een deskundig advies. Lekker geregeld allemaal :-?
di, 01/31/2006 - 23:34 Permalink
Aella

Update: Drama duurt voort...

Mijn tandarts is van goede wil en heeft aangeboden alles op zijn kosten te vervangen en opnieuw te maken. Maar bij de eerste afspraak besluit hij alsnog om slechts de drie tanden aan de linkerzijde eraf te halen en in overeenstemming te brengen met de drie aan de rechterkant (omdat ik die qua vorm en grootte wel oke vind).

Wéér een week pijn met blootliggende stompjes.

Na de plaatsing blijkt dat de 3 nieuwe tanden niet hetzelfde zijn als de drie die hij heeft laten zitten. De voortand is langer en smaller, het verschil met de tweede tand is ruim een milimeter groter in vergelijking met het verschil aan de andere kant, de tweede tand is op zichzelf ook kleiner en anders van vorm dan die aan de ovezijde en de hoektand is veel puntiger en platter dan die aan de andere kant. Bovendien is het kleurverschil opvallend lelijk.

De tandarts stuurt me door naar de techniker om te zien of deze met 'rubberen' nog wat kan doen om het geheel optisch toch acceptabel te maken.

Ik denk dat ik deze man voldoende gelegenheid heb gegeven om de zaak te herstellen. Ben bang dat het er op neer komt dat ik door een andere tandarts alle 6 facings eraf moet laten halen en vervangen. Maar waar vind ik iemand die het in 1x goed doet? En kan ik mijn geld terug vorderen? We hebben het toch over een dikke 1400 euro.

Blijf hier verslag doen om degenen die overwegen facings te laten plaatsen te informeren over mogelijke problemen. Bezint eer gij begint.

Ga ik nu genieten van de napijn :-?
do, 02/23/2006 - 14:42 Permalink
vV

Tja dan zou ik
1. second opinion aanvragen bij bv een universiteit. Nijmegen: Roeters of Obdam, beiden gespecialiseerd in esthetisch werk.
Dus alleen zaak in kaart laten brengen!! niets laten doen! Dan is het geen second opinion meer, en dus van geen enkele waarde in de discussie met de tandarts

2. afhankelijk van hun oordeel verder gaan, met dan enkele opties.

rest per pm.
do, 02/23/2006 - 15:12 Permalink
Aella

Ik stuur je zo pm, bedankt voor je aanbod.

Nijmegen heeft "geen tijd" voor een 2nd opinion, die had ik al benaderd. Heb niet met de genoemde personen gesproken maar met een secretaresse.

Techniker heeft bevestigd dat er aanzienlijk kleurverschil is en dat de vorm van de drie nieuwe aan de linkerkant niet matchen met de vorm van de drie facings aan de rechterkant. Het is geen klein technikertje ergens in een schuur maar een professioneel laboratorium met 50 medewerkers.

Laatste nieuws: er is na 1 dag weer een facing af gevallen, een van de drie nieuwe.

Ik wou dat ik mijn originele tanden nog had. :smt022
za, 02/25/2006 - 12:50 Permalink
robinson

Als ik dit zo lees denk ik sterk aan een occlusie/articulatie-probleem.
Hoe is de stand van de bovensnijtanden tov. ondersnijtanden?
Kunt u bij bewegen met onderkaak de ondersnijtanden contact laten maken met de bovensnijtanden?
Bent u bekend met knarsen?Nagelbijten?
Zijn de facings opnieuw door het lab. voorbehandeld, gestraald en gesilaniseerd?
Bij te zware belasting van de facing( lees puntbelasting) kan deze id. van de tand loskomen.
Overigens zijn er genoeg tandartsen die een second opinion kunnen uitvoeren, daarvoor hoef je echt niet bij de KUN te zijn.
za, 02/25/2006 - 13:04 Permalink
Aella

Ik knars niet en bijt ook geen nagels. Zelfs ben ik sinds die facings extreem voorzichtig met eten en neem alleen zacht voedsel. Ik heb sinds het plaatsen van deze facings nog helemaal niets gegeten wegens de pijn.

Ik kan met mijn ondertanden zo bewegen dat ik de bovenzijde raak. Voor de snijtanden (zijn dat die naast de voortanden?) moet ik wel iets meer moeite doen en de onderkaak ver naar voren brengen en opzij verplaatsen. Mijn tandarts heeft het raken gecontroleerd. Ik heb deze keer aangegeven dat ik iets contact voelde maar hij ontkende dat dit mogelijk was. Na het uitwerken van de verdovingen was het contactgevoel inderdaad veel minder.

Er zijn tot nu toe 4 verschillende tanden los gekomen: de 2 hoektanden en 2 snijtanden. De eerste 3x wijdt hij aan een mengfout in de lijm. Hij heeft 1:1 gedaan zoals in de gebruiksaanwijzing staat terwijl hij normaal 2:1 doet. Maar dat zegt mij verder niets. Eén van die vier is door het lab gedingest en herplaatst, de andere drie zijn opnieuw vervaardigd.
za, 02/25/2006 - 13:16 Permalink
robinson

Denk toch aan een articulatie probleem.
Modellen in articulator en analyse van articulatie.
En tevens de mogelijkheid bekijken of er een hoektandgeleiding gemaakt kan worden.
De tandtechnieker kan dan een malletje maken waarmee de tandarts dit in de mond kan kopiëeren.
za, 02/25/2006 - 13:29 Permalink
Aella

Ik heb de adviezen opgeschreven en aan mijn tandarts voorgelegd. Hij denkt niet dat er sprake is van een occlusie/articulatie-probleem. Hij heeft mogelijk contact goed gecontroleerd en de modellen gaan standaard in de articulator voor een analyse. De hierboven genoemde deskundigen zijn volgens hem vooraanstaand op het gebied van composiet. Ik heb porseleinen facings.
za, 02/25/2006 - 13:45 Permalink
painless

Ik heb zo'n 16 facings laten zetten in een onbezonnen moment en heb daardoor een halve zenuwinzinking gekregen van de spijt. Inmiddels heb ik er geen spijt meer van, maar je moet er altijd mee blijven opletten. Als je iets verkeerds eet, of ergens wat raar op bijt, ligt er zo eentje af. Al met al is het nogal een stap, waar zeker niet te licht over gedacht moet worden. Dus als je facings overweegt, eerst heeeeeeeel goed nadenken voordat je het laat doen..
wo, 03/15/2006 - 15:46 Permalink
vV

Helaas worden er vaak facings gezet terwijl dit prima met composiet te behandelen zou zijn, met minder schade aan het gebit en esthetisch net zo fraai.

Tevens zou het als "parkeer"-mogelijkheid gebruikt kunnen worden om na te gaan of de wijzigingen in de praktijk / gebruik wel zo goed uitwerken als bedacht is.

Gelukkig zijn ook alle problemen op te lossen. Overigens heb ik nog maar 1x meegemaakt dat een door mij gemaakte facing losgekomen is en dat is al heel lang geleden...

Ik heb het idee dat bij veel tandartsen het idee bestaat "dat doen we wel even" terwijl het maken van goede porseleinen facings m.i. niet voor elke tandarts en elk lab is weggelegd. Vaak wordt er of te weinig of ook teveel van de tand afgenomen. In het eerste geval problemen voor de technieker, te dun porselein, in het 2e geval wellicht lastiger "plakken" omdat er geen glazuur meer is om aan te plakken. Dan moet je het hebben van hechting aan dentine (wortel/tandbeen) en dat is toch lastiger.
wo, 03/15/2006 - 16:28 Permalink
Aella

Ook een zenuwinzinking nabij heb ik buiten de praktijk van mijn inmiddels ex-tandarts een oordeel over het werk gezocht. Al mijn klachten (ook die ik in dit topic niet eens heb vermeld) bleken gegrond. In mijn eigen woorden het shockerende nieuws:

- er is overall veel te veel weg geslepen
- er is foutief en ondeskundig geslepen (te weinig of te veel)
- de facings zijn te dik, op de grens van partiële kronen
- ze sluiten niet goed aan
- standen en assen kloppen niet
- vorm, formaat en kleur deugen en matchen niet
- onacceptabele asymmetrie
- waarschijnlijk verkeerde plakprocedure gevolgd (voor glazuur ipv dentine)
- geen of slordige afwerking

En dan vergeet ik in mijn verontwaardiging en woede nu vast een aantal belangrijke opmerkingen.

Toevallig had ik nog een afdruk van mijn originele tanden die ik kon laten beoordelen. In mijn situatie had de tandarts helemaal geen facings moeten adviseren. Ik kwam oorspronkelijk met een orienterende vraag over bleken, weet je nog. Daar had het bij moeten blijven. Of er had ter verfraaiing wat met composiet gemaakt kunnen worden. Maar er had nooit geslepen mogen en hoeven worden, en al helemaal niet op deze ongelooflijk brute manier.

Gelukkig ben ik via dit forum in contact gekomen met een geweldige tandarts die zich in wil spannen om zo goed als mogelijk de pijnlijke missers van tandarts en techniker te herstellen. Hij heeft de oude facings eraf gehaald en de nieuwe zitten er sinds gisteren op! Deze keer hoefde ik helemaal niet met kale stompjes te lopen want er is een keurige tijdelijke oplossing gemaakt die stevig is blijven zitten. Er gaan binnenkort nog wat puntjes op de i gezet worden en dan is dit drama hopelijk voorbij. Ik durf weer te lachen. En ondanks de napijn van de behandeling gisteren, voelt het nu al veel prettiger aan. Er is zelfs hoop dat de extreme pijnklachten van de afgelopen 5 maanden met deze nieuwe facings op termijn kunnen verdwijnen.

De vorige tandarts heeft aangeboden de nota's voor de facings te krediteren op voorwaarde dat ik geen klacht tegen hem indien of aanspraak maak op schadevergoedingen. Ik ben hiermee akkoord gegaan maar gevoelsmatig was ik liever een zaak tegen hem begonnen. Hij heeft een grote praktijk waar dagelijks facings worden aangepraat. Ik zou graag willen helpen voorkomen dat hij nog meer slachtoffers maakt en anderen op dezelfde wijze verminkt .

Ik schrijf dit voor iedereen die facings overweegt: wees alsjeblieft voorzichtig! De gevel en uitstraling van een praktijk en de kletspraatjes van de tandarts daar kunnen verraderlijk bedriegen.

Ik houd jullie op de hoogte.
vr, 03/31/2006 - 12:47 Permalink
Aella

08-04-06, ruim een week na plaatsing.

Er zijn deze week een paar zware contactpunten met de rechter voortand en de linker hoektand en wat overgangen tussen facings bijgewerkt.

De twee snijtanden zijn niet helemaal hetzelfde van formaat, vorm en stand. Zodra de TA er vertrouwen in heeft dat de zenuw het aan kan, wordt de klortste die iets naar achteren helt en schuin oploopt vervangen om de symmetrie te herstellen. Ook met deze kleine imperfectie is het cosmetische resultaat een wereld van verschil met het prutswerk van de vorige tandarts. Ik ben echt heel blij met mijn nieuwe smile.

Maar er is nog een vervelende complicatie. De pijnklachten aan de afwijkende kleinere snijtand en de naastgelegen rechter voortand verergeren met de dag. Ik heb voortdurend een nare diepe pijn en het gevoel alsof er steeds meer druk in de voortand opbouwt. Aanvankelijk had ik hevige reacties bij warmte: zware trage diepe scheuten in de voortand. Daarna ook overgevoeligheid voor koude en lucht op beide tanden, vergelijkbaar met wanneer er tandbeen bloot ligt. Nu ook bij zeer lichte aanraking extreem pijnlijk. Deze twee tanden zachtjes poetsen is absoluut niet meer mogelijk. De pijnstillers die ik in huis heb (tramadol en brufen bruis) geven ook geen verlichting (meer).

Mijn nieuwe tandarts is deze week helaas niet bereikbaar om me gerust te stellen en/of te behandelen. Wat kan het probleem zijn van die absurde gevoeligheid bij de geringste aanraking? Klinkt het als een typisch gevalletje van overbelasting en gaat wel over? En wat kan ik doen om de komende week te overbruggen tot hij weer terug is?
za, 04/08/2006 - 13:30 Permalink
robinson

Zo te lezen een afgestorven element, wordt denkelijk zoals ik het lees een zenuwkanaalbehandeling.
Overbelasting kan pijnklachten geven, maar niet van die aard zoals jij het beschrijft.
za, 04/08/2006 - 17:36 Permalink
Aella

Hoi Lita,

Wat leuk dat je vraagt naar nieuws.

Mijn nieuwe deskundige tandarts heeft mij doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze bevestigde dat mijn zenuwstelsel overbelast is. M.b.v. Amitryptiline zal het systeem gekalmeerd/gesedeerd worden.

De pijnstillende medicatie is opgeschaald naar morfinesulfaat (retard), aangevuld met Naproxen.
(Eerder had ik Tramadol en Brufen Bruis, later OxyContin en BB). De pijn is nu draaglijk.

Als alles weer tot rust gekomen is, zal de tandarts een plan van aanpak maken voor verdere behandeling. Pas dan zal de asymmetrie in deze facings hersteld en alle door vorige tandartsen veroorzaakte problemen opgelost kunnen worden. Maar dat kan dus pas wanneer de zenuwen en mijn lijf nieuwe ingrepen kunnen handlen. Alles gaat goed komen, is de verwachting. Maar ik moet nu mijn geduld goed bewaren en rust in acht nemen. Werken kan ik voorlopig nog zeker niet.

Tot zover mijn drama, to be continued.

Wat is jouw verhaal, Lita?
di, 05/09/2006 - 00:04 Permalink
Lita

Nou mijn verhaal is wel wat lang maar zal proberen om een korte samenvatting te maken.
Vorig jaar in april brak een kies af , ik naar de tandarts en hij adviseerde een brug maar daar ik nogal lelijke schots en scheef staande boventanden had en al lang met het idee van 4 facings liep vroeg ik de tandarts waar ik dat kon laten doen.
Nou hij zei dat hij dat ook gelijk kon doen en over de kosten; nee dat betaalt het ziekenfonds.??!!In juni tanden laten slijpen en na 10 dagen met stompjes gelopen te hebben werden ze er opgeplakt.Toen ik de spiegel voor kreeg kon ik wel janken , ik had ineens een hele spitse tandboog , net een muizebekkie. En ook vond ik ze heel bol , dus hij weer slijpen maar het was gewoon lelijk!!Ik moest er maar eens een weekje aan wennen werd er gezegd .Dat heb ik gedaan maar die tanden gingen echt irriteren en pijn doen , ik kon echt aan niets anders meer denken .De pijn en druk op die tanden werd steeds erger , had heel de dag het idee dat ze naar achter moesten .Meerdere malen terug geweest maar nee dat moest wennen en toen kwam ernatuurlijk ook een rekening van de tandarts ; 2000 euro .Dat heb ik gewoon betaald maar wel tegen de TA gezegd dat ik het niet netjes vond dat hij gezegd had dat ZF het vergoedde. Na de zomer redde ik het niet meer, liep hele dagen met pijn en was verschrikkelijk onzeker.Ik werd dus overspannen en kwam zelfs bij psychiater terecht .Slikte bergen medicijnen en oxazepam want daar werd ik lekker relaxt van en kon dan redelijk functioneren.Wel kwam ik opeens tot besef dat er wat moest gebeuren , heb een andere tandarts gebeld en die begreep mijn probleem .
De facings zaten als een blok aan elkaar geplakt en waren veel te bol en zwaar .Al mijn zenuwen waren dus al min of meer afgestorven door overbelasting .In eerste instantie heeft hij eerst geprobeert dmv WKB 's de pijn te verbeteren en daarna in november de facings eraf geslepen en composiet geplaats die dus veel kleiner en vlakker zijn .Maar het pijnprobleem was nog steeds niet verdwenen , inmiddels zijn er op alle 4 voortanden meerdere malen wkb's gedaan en nog zijn we de ontsteking bij 2 twee tanden niet helemaal de baas.Ik moet nu over 2 weken naar kaakchirurg om deze te laten kijken en evt. apex.Deze nieuwe composiet facings zien er wel goed uit maar 1 is een beetje verkleurt door meerdere malen openmaken en spoelen en van een andere is een flint afgesprongen maar als alles goed gaat zal mijn TA ze weer helemaal mooi maken , al me al klaag ik niet over het uitzien want is al veel beter , ik hoop alleen dat ik ooit nog van de pijn afkom .
Nou dat is zo'n beetje mijn verhaal ,snel vertelt maar wat een echt drama was. Ik had soms echt de neiging om me zelf wat aan te doen van de pijn en de stress.

Laat nog eens horen hoe het verder met jou afloopt

Gr.Lita
di, 05/09/2006 - 22:22 Permalink
Lita

Ook mijn vorige tandarts heeft dus de facings terugbetaald zodat ik geen klacht in zou dienen , ik ben daar toen ook mee accoord gegaan omdat ik eigenlijk van deze vervelende man af wilde zijn . Maar als ik goed nadenk had ik dit niet moeten doen en toch een klacht en schadevergoeding moeten indienen.
di, 05/09/2006 - 22:30 Permalink
Aella

Wat erg, Lita. :-?

Wel blij te horen dat ik niet de enige ben die zo lang zoveel pijn heeft en nog steeds niet de beloofde rij tanden. Ook ik maak me zorgen of dit ooit nog wel goed komt.

Vandaag ben ik bij die gespecialiseerde fysio geweest maar die weg loopt ook vrij snel dood. Hij kan na 2 uitgebreide consulten vaststellen dat er een serieus overbelastingsprobleem is. Ja hehe, daar kwam ik voor. :roll: Maar voor behandeling moet ik niet bij hem zijn. Hij verwijst me terug naar de tandarts en huisarts.

Met die zware pijnstillers red ik het redelijk maar er zal toch een moment moeten komen dat de tandarts weer aan het werk kan met verder herstelwerk? Die facings moeten nog symmetrisch gemaakt worden en dan de rest nog. Gelukkig heb ik alle vertrouwen in hem, houdt hij het hoofd koel en laat hij me niet vallen (hoop ik).

En bedenk eens dat facings niet een leven lang mee gaan. Op termijn moeten ze toch eens worden vervangen. Hoe gaat dat dan? Zijn we dan weer een jaar uit de running? Moeten we dan weer opnieuw volgestort worden met morfines en antidepressiva? Ik heb in 40 jaar nog niet zoveel pillen geslikt als nu met die facings per week. En nog is het pijnlijk, gaat eten moeizaam en drinken slechts via een rietje. Het beheerst mijn leven al zo lang, ik zit er vaak helemaal doorheen. Nog even en ze kunnen me opvegen.

Blijf hier updates geven. Jij ook? Of heb je een eigen topic? Dan ga ik dat lezen.
wo, 05/10/2006 - 00:43 Permalink
Lita

Hoi

Moed houden ! Ik heb het ergste nu gehad en voel ze nog wel maar anders , geen echte pijn maar anders , kan het niet echt omschrijven net of er een luchtbel inzit die langzaam vol stroomt en dan knapt en dan weer opnieuw begint. Gek he! Misschien toch ontstekingsvocht .
Maar je moet inderdaad niet moe worden want dan zie je het niet meer zitten!!Ik kan soms al wel een paar dagen zonder pijnstillers zolang ik maar in beweging blijf, als ik ga zitten krijg ik er meer last van.
Ook mijn nieuwe tandarts zegt steeds ; geduld want het kaakbot heeft zo te lijden gehad; dat heeft veel tijd nodig om te herstellen. Dus volhouden er komt een tijd dat het beter wordt!!
We houden contact.

Groeten Lita
wo, 05/10/2006 - 07:39 Permalink
Lita

Nou dacht dat het wat beter ging maar sinds dag of 3 weer zo'n last ; schraal , dik tandvlees en heel de tijd door pijn aan 2 tanden , word er gek van en ga zo eerst maar weer zenuwtablet nemen dat is enige wat helpt.
Gelukkig mag ik maandag naar kaakchirurg en als dan niet over is laat ik ze eruit halen en evt. etsbrug of zo plaatsen .
Nou "oude" tandarts van me bedankt voor bijna jaar pijn en stress, en mensen ; denk alsjeblieft goed na voor je hieraan begint , kan namelijk iedereen overkomen.
za, 05/20/2006 - 21:40 Permalink
Aella

Hoe is het verder gegaan bij de kaakchirurg, Lita?

Bij mij weinig nieuws. De huisarts begint lastig te doen. Hij wil stoppen met morfine voorschrijven maar een alternatieve afdoende pijnstilling heeft ie niet. De standaard Brufen Bruis en Naproxen werken helaas niet op deze pijn. 's Nachts heb ik nergens last van en 's ochtends ook niet. Gedurende de dag loopt de gevoeligheid op naar pijn 's avonds. Wanneer ik voldoende morfine heb genomen kan ik wel eten, drinken (weliswaar nog steeds met een rietje), naar buiten gaan en weer gewoon mijn tanden poetsen. En soms heb ik een goede dag zonder morfine. Dat is dus wel een verbetering.

Ik heb aan dit drama trouwens ook een irritant spraakgebrek overgehouden: de f kan ik vaak niet meer normaal uitspreken. Echt heel erg. :cry:
ma, 05/29/2006 - 13:44 Permalink
Lita

Nou ik ben 22 mei geweest .Het was een hel aardige man die gelijk zag waar het niet goed zat. Boven 2 tanden een ontsteking dus dat werd een apex.Was wel verstandig om het in 2 keer te doen anders werd het zo'n groot litteken.Dus 19 juni voor de andere tand.Het is nu 1 week geleden en ik moet zeggen dat het aan de ene kant wel iets beter voelt maar over is het nog steeds niet.Het tandvlees achter 1 tand ( waar geen ontsteking boven zat ) blijft toch wel dik een rood .Had eigenlijk gedacht dat ik nu van mijn ergste klachten af zou zijn maar dat valt dus gewoon nog tegen!
Nou ja we blijven maar hopen.
Dat "spraakgebrek"van jou heb ik ook wel gehad met die oude porseleinen facings meer heb ik nu geen last meer van dus dat zal best wel goed komen.
Hoe zijn jouw pijnklachten , wat voel jij precies???

Groeten Lita
di, 05/30/2006 - 08:34 Permalink
Lita

Ik heb wel precies dezelfde klachten als jij gehad ; s nachts geen last meer naarmate de dag vordert worden de klachten steeds meer , wat soms eindigt in vroeg naar bed gaan .
Mijn tandarts zegt dat dat typisch klachten zijn van een ontsteking??
Heb je geen onsteking aan de zenuwen?? Want tegen ontstekingspijn helpt ook niet of nauwelijks een pijnstiller . Zijn er bij jou wel al fotoos gemaakt van de wortels??
Zou ik anders eens laten doen!! Je kan toch ook niet aan de pijnstillers zoals morfine blijven ; is toch te gek eigenlijk!!
Je moet er echt wat aan gaan doen hoor want anders zie je het straks niet meer zitten en het gaat echt niet meer vanzelf over , dat dacht ik ook steeds maar ben er nu achter dat dat niet het geval is .

Sterkte en ik hoor het wel.
Gr.Lita
di, 05/30/2006 - 22:26 Permalink
Aella

Hoi Lita,

Ik vind het moeilijk om de pijnklachten te beschrijven. Bij warme en koude dranken krijg ik een scherpe lang aanhoudende diepe steek direct de tand in. Bij eten wordt alles beurs en gevoelig. Verder is er altijd een aanhoudende zeurende dreun die gedurende de dag feller wordt. Alsof er een scherpe klem steeds strakker om de tanden gedraaid wordt en steeds dieper in/onder het tandvlees snijdt. Zoiets.

Ik heb toch de tandarts maar weer gebeld en kon vanmiddag bij hem terecht. Hij heeft een foto gemaakt maar daarop was weinig activiteit te zien. Op de testjes (tikken, warm, koud) reageerden de 11 en 12 zo hevig dat hij er aanleiding in zag om beide zenuwen er meteen uit te halen. Die operatie verliep soepeltjes en ik heb niets gevoeld. Er was weinig zenuwweefsel meer over, geen bloed. De napijn kan ik mooi dempen met de laatste morfine :smt003. Ben benieuwd of dit een verlichting gaat geven. Mogelijk ligt de oorzaak van de pijn toch ergens anders of wellicht moeten er nog meer zenuwen verwijderd worden. Dat is even afwachten. Indien zich geen verdere complicaties meer voordoen, is de planning dat begin augustus de lijn symmetrisch gemaakt kan worden met in ieder geval 1 nieuwe facing. En daarna eindelijk kunnen we een plan maken voor de rest van mijn gebit. Er zitten nog meer problemen van "oude" tandartsen in die opgelost moeten worden en verder heb ik nog wat ijdele wensen. Vandaag ben ik hoopvol gestemd.

Wat zijn nu de vooruitzichten bij jou?
di, 05/30/2006 - 23:02 Permalink
Aella

Daar vertrouwen we op, Painless.

Bij mij gaat het nu redelijk goed na 9 maanden onophoudelijke hevige pijn en tientallen bezoekjes aan de tandarts (die boven op de oorspronkelijke prijs gefactureerd worden en je al je vrije dagen kunnen kosten, ook nog).

Mijn nieuwe tandarts heeft ingegrepen door op beide voortanden en een kleine snijtand een wkb te doen; 2 daarvan hebben nu 2 behandelingen gehad. De kleine snijtand mag mogelijk nog op voor een apex resectie omdat die bovenin blijft nazeuren. Maar ik heb nu al een week geen pijnstillers hoeven nemen, ik denk zelden nog aan tanden en verkramp niet meer van de pijn. Wat een opluchting zeg.

Ik hoop dat de andere 3 zenuwen niet ook afgestorven zijn en op termijn alsnog voor problemen kunnen gaan zorgen. Als alles nu voorspoedig blijft gaan dan ben ik in augustus klaar met dit drama en kan ik een behandelplan gaan aanvragen voor de rest van mijn gebit. Dan heeft het alles bij mekaar bijna een jaar geduurd. Had ik dit van te voren geweten, dan was ik er nooit aan begonnen.
do, 06/15/2006 - 10:26 Permalink
Lita

Hoi Aella

Fijn om te horen dat het nu wat beter gaat , toch maar goed dat de tandarts eindelijk de wkb s gedaan heeft.
Ben zelf gisteren voor 2e apex bij kaakchirurg geweest en deze geeft gelukkig niet zo veel napijn als 1e.
Pijn is nog niet geheel over maar wordt geloof ik wel minder ; voelt eigenlijk anders??Kan in ieder geval ook zonder pijnstillers.... gelukkig
Dus we wachten maar af .....

groetjes Lita
di, 06/20/2006 - 22:19 Permalink
Lita

Toch nog maar weer een vervolg want het gaat dus weer niet goed
Na 2 apexen op twee tanden dacht ik dat het eindelijk wat beter ging...nou vergeet het maar
Dinsdag weer naar kaakchirurg geweest en hij zegt dat het niet de tanden zelf meer zijn maar het tandvlees!!??
Oh zegt hij tegen mij na even in het tandvlees geprikt te hebben ; u rookt veel hé!!??Heb nog nooit 1 sigaret gerookt ,dus ik vraag waarom , zegt hij dat mijn tandvlees niet goed is en adviseert me om naar een mondhygieniste te gaan
Weet het nu helemaal niet meer en zou graag willen dat iemand mij nu eens echt kon vertellen wat er is want loop nu al sinds juni 2005 met pijn door die rotfacings en wordt er gek van
Mijn tandvlees tussen mijn tanden in bloedt ook inderdaad heel snel maar volgens mijn tandarts is er niks bijzonders aan de hand
Wie weet wat ik nu nog kan doen ?
Zijn er misschien tandartsen die mij hiermee kunnen helpen want ik weet het niet meer!!!

Groeten Lita
vr, 07/28/2006 - 21:53 Permalink
Aella

Ik heb geen tandvleesproblemen, gelukkig, en na die drie zenuwbehandelingen is de pijn minder heftig dan het afgelopen jaar, maar het eind is nog steeds niet in zicht. :( Drinken moet nog met een rietje en zonder overdosis pijnstillers kom ik de dag niet door. Zit nog steeds in de ziektewet. Ben volkomen uitgeput en moedeloos door dit verhaal. :cry:
ma, 08/28/2006 - 21:43 Permalink
Lita

Wat vervelend dat het nog steeds niet echt goed gaat!
Ik hoop voor je dat de pijn wel wat draaglijker is nu .Heb je nog vervolgafspraken?Of is het maar weer gewoon afwachten?
Ach ik ben ook nog niet pijnloos maar kan soms wel paar dagen zonder pijnstillers.Ben echt overal al geweest ; kaakchir , parodontist , mondhygieniste en natuurlijk de tandarts, maar geloof dat niemand het meer weet .Afgelopen maandag bij tandarts is er naast een hoektand een spleetje opgevuld want daardoor zou er wat vuil tussen mijn tand en tandvlees terecht komen maar geloof niet dat dat het geval is ; tandvlees ziet er redelijk normaal uit alleen een beetje blauwige waas zit er over , niet mooi rose! Kan er soms wel moedeloos van worden vooral als ik denk dat ik nooit meer van dat ellendige trekkende gevoel om mijn tanden af kom.Nu heb ik van de huisarts Notrilen gekregen want helpt tegen zenuwpijn maar geloof ook niet dat dat echt helpt , slik nu 75mg per dag sinds 4 weken maar eigenlijk wordt het niet beter . Er zit gewoon iets niet goed boven of naast mijn tanden waardoor het tandvlees dik wordt en irriteerd , kan soms mijn mond bijna niet dicht doen , net of er iets boven mijn tanden zit wat dan knelt.Denk dat ik toch maar weer eens verder moet gaan zoeken maar weet nu eigenlijk niet meer waar.Misschien is er iemand die advies kan geven.Nou Aella ook jij weer heel veel sterkte .

Groeten Lita
zo, 09/03/2006 - 17:24 Permalink
*diana*

Ben heel benieuwd hoe het met de mensen gaat van dit topic. Ik ben 3 weken geleden begonnen met het plaatsen van facings en al vanaf het begin (na het plaatsen van de proeftanden) heel veel pijn gehad. Mijn eigen tandarts heeft dit nog nooit meegemaakt. Na het plaatsen van de echte facings werd mij verteld: nu ben je echt van de pijn af. Nou niet dus. Afgelopen dinsdag een wkb gehad aan rechter voortand maar nog steeds pijn aan kies (waar een kroon overheen zit) en een andere voortand. Nu is mijn eigen tandarts vandaag ziek maar ik ga toch maar naar een collega want ik wil hier gewoon vanaf!!!! Kan iemand mij helpen???????!!!!!!!!!
do, 11/15/2007 - 11:54 Permalink
Lita

Hallo Diana

Heel vervelend dat het niet goed gaat met jouw facings
Hoeveel en waar heb je ze laten plakken?
Ik had er 4 van porcelein op mijn voortanden boven en helaas zit ik nu na 2,5 jaar nog steeds met de naweeen ervan
2 Tanden zijn er al getrokken en implantaat ingezet en andere 2 worden volgende week getrokken en dan een brug op implantaten geplaatst
Bij mij was denk de grootste boosdoener dat ze te zwaar waren en ook nog allemaal als een brug aan elkaar geplakt
Wat zijn precies jouw pijnklachten ?
Het is natuurlijk nog maar kort 3 weken dus zou toch maar moed houden, maar een second opinion kan natuurlijk geen kwaad
Niet teveel aan denken !! makkelijker gezegd dan gedaan !!
Ben je wel tevreden met het resultaat?

Gr.Lita
do, 11/15/2007 - 13:37 Permalink
*diana*

Hallo Lita,

Ik ben zeker heel tevreden met het resultaat maar natuurlijk niet als dit betekent dat ik voorlopig pijn ga houden. Ik slik sinds 2 dagen maar 1 paracetamol per dag maar ben ondertussen wel begonnen met een antibioticakuur van mijn huisarts. Overdag dus pijnloos totdat ik iets warms ga eten.... Ben er niet zo happig op om gelijk maar weer wkb's te laten doen op overige tanden en overweeg contact op te nemen met een acupuncturist? Heb 5 facings aan de voorste boventanden (ik geloof van composiet - zeker niet van porselein) en 1 kroon op een kies.
ma, 11/19/2007 - 14:38 Permalink
vV

wel begonnen met een antibioticakuur van mijn huisarts.


bent u hiervoor naar de huisarts gegaan, en belangrijker nog was dit zijn reactie, AB voorschrijven?? in de eerste plaats is AB voor zoiets niet op zijn plaats, heeft geen invloed, en als het iets zou doen hooguit symptomatisch. Een goede huisarts doet dit niet en stuurt door naar behandelend tandarts!

Pijn bij warm wijst op een niet herstellende ontsteking van de zenuw, en dan is helaas een wortelkanaalbehandeling op zijn plaats.
ma, 11/19/2007 - 15:09 Permalink
Aella

Van mij weer even een update.

De pijnklachten zijn meer dan 2 jaar na de mishandeling draaglijk geworden. Ik drink nog steeds met een rietje en gebruik nog meer dan normaal Brufen bruis maar daar red ik het mee. Nu het buiten weer kouder is heb ik wel weer wat meer last.
De dosering Amitriptyline is op advies van mijn nieuwe tandarts verhoogd van 25mg (nauwelijks/geen effect) naar 50mg per dag. Ik merkte daar direkt resultaat van: minder gevoeligheid op de facings. Mijn kaken lijken hierdoor ook weer wat meer te kunnen ontspannen.

Die ene te kleine facing is vervangen door een facing van goed formaat zodat de symmetrie is hersteld. In januari echter moet deze nog een keer worden vervangen omdat de kleur niet helemaal goed is. Dat wordt dan de vierde facing voor die tand. Aangezien ik op die plek al een zenuwbehandeling heb gehad verwacht ik daar geen extra pijnklachten van. Wel weer 10 dagen ongemak met een tijdelijke oplossing maar ja, dat is nog het minste probleem van deze dramatische geschiedenis.

Van de nieuwe facings is er nog niet eentje af gevallen dus de suggestie dat de eerste tandarts verkeerde plak (voor glazuur ipv dentine) heeft gebruikt is daarmee volgens mij wel bevestigd evenals het feit dat er teveel weggeslepen is (anders had ik nog wel glazuur over gehad).

Ik heb ook een spraakprobleem ovegehouden aan het facingsverhaal. De 'f' heb ik nooit meer goed terug gekregen. Het is sinds de facings een rare 'v' geworden. Ik vind dit echt erg. Verwacht niet dat ik mijn oude 'f' ooit nog terug krijg. :cry:

Inmiddels heb ik ook rechtsonder een slepend probleempje met een kroonkies. Die kies is na 4 verschillende tandartsen en 4 verschillende kronen (plus ZEER pijnlijke apex bij de kaakchirurg) uiteindelijk getrokken en er is een paar maanden geleden een brug geplaatst. Helaas ook weer pijnklachten op de achterste dragende kies (heftige reactie op warm en koud) maar daar wordt van de week nog een keer naar gekeken. Deze pijn is vervelend maar niet te vergelijken met wat ik met die facings heb meegemaakt en is tot nu toe met Brufen bruis prima te handlen.

Hoe is het nu bij jou Lita? En Diana?

Painless: Je hebt je facings nu 3 jaar. Hoe lang heb jij pijn gehad? Wat was de oorzaak van de problemen bij jou? En wat is er gedaan om je van de pijn af te helpen?
zo, 12/16/2007 - 23:56 Permalink
Lita

Hallo allemaal

Tja ook ik ben er nog niet van af maar gaat wel goede kant op .
Ben helaas wel die 4 voortanden kwijt , waarvan er nu 2 vervangen zijn door implantaat en daarop zit nu een noodbrug
Helaas past nu de brug nog niet goed en zit tandvlees rondom implantaat te smetten maar met verwijderen van 2 grote snijtanden ging het wel een heel stuk beter.
Alles bij elkaar loop ik nu bijna 3 jaar met pijn maar heb wel goede hoop dat ik er ooit vanaf kom!
Wat een ellende hé die facings , ben er financieel ook aardig wat lichter van geworden
Wel is het zo dat zelfs nu de noodbrug er op zit het er al mooi uitziet en zo lekker glad aanvoelt.

Hoop voor jullie dat het ook allemaal eens weer goed komt en ik hou jullie op de hoogte

Gr Lita
ma, 12/17/2007 - 11:04 Permalink
Lita

Mijn update!

Nu na 4 1/2 jaar heb ik wel eens dagen dat ik er niet aan denk maar bij mij is er altijd een irritant trekkerig gevoel rondom de plaats waar mijn voortanden ooit zaten ( fantoompijn??) .
Net of er een elastiek omheen zit dat aantrekt en dan weer ontspant .Kan ook heel slecht mijn onderkaak hierdoor ontspannen en ook mijn spraak is er soms een beetje "slisserig " van geworden.Nee ik denk niet dat dit ooit nog overgaat!!
Maar ik heb dus geen facings meer maar een brug van 4 voortanden welke op 2 implantaten rust.
Ach ik kan er nu mee leven maar als ik terug denk aan die tijd....Goh wat een ellende zeg!!

Groeten Lita
di, 12/22/2009 - 18:27 Permalink
Aella

Hoi Lita, lotgenoot! :smt039 Ik hoopte al dat je je op dit topic geabonneerd had en een update zou geven. Man man wat een ellende he? "Wie mooi wil zijn moet pijn lijden" is wel hard cru bewaarheid. Vind het heel erg voor je dat het nog steeds niet helemaal goed is. :cry: 'Mijnes' spelen zelden meer op, heel soms bij grote temperatuurverschillen buiten, als het ineens koud wordt zoals een paar weken geleden. Dan mopperen ze soms nog wat. Maar niet in de mate dat het aandacht vraagt of dat een pijnstiller nodig is. Mijn drama met de facings lijkt echt voorbij (afkloppen!). Gelukkig maar, want het andere verhaal met de kies, inmiddels kiezen, is nog steeds/weer actueel.
di, 12/22/2009 - 18:45 Permalink
onzeker42

omg...wat moeten sommige mensen een hoop narigheid meemaken zeg :( (Aella en lita)

ik had al een klaagtopic geopend omdat mijn verstandskies pijn deed bij het trekken
(wilde er niet uit)
maar als ik dit topic lees moet dit echt een hel zijn geweest(en het is nog steeds niet over als ik het goed begrijp)
pijn in me mond vind ik super-irritant ook als er in "geknutseld" word en dat hebben jullie aardig wat meegemaakt.

Hoop dat mensen zich goed inlezen bij het plaatsen van facings,
ik was zelf ook nieuwsgierig en heb nog nooit iets over mogelijke complicaties gelezen totdat
ik dit topic tegenkwam,
aangezien ik ook altijd pech heb :-? begin ik hier zeker niet aan

mijn voortanden staan een beetje scheef..
maar als ik er al wat aan ga laten doen,denk ik nu eerder aan blokjes op me tanden(eh gewoon een beugel dus)

jullie ieder geval succes met jullie strijd,
en ik hoop dat jullie binnenkort pijnvrij zijn !
do, 04/22/2010 - 10:23 Permalink
inpaniek

beste aella,
ik heb 2 jaar geleden in een onbezonnen bui hetzelfde meegemaakt:
een tandarts heeft bij mij 20 facings geplaatst, om mijn tanden te 'verfraaien'. Helemaal gek, want de vorm en stand van mijn tanden was uitstekend. Nu zijn die tanden niet mooi afgewerkt, en is het laagje veel te dik, waardoor ik last krijg van mijn tandvlees. Ik zal die hele rommel moeten laten wegslijpen, mr ik merk dat de tandartsen die ik opzoek niet staan te springen om dit te doen, en ik vertrouw ook niemand meer. Kan jij me aub een aantal tips geven of contacten v jou waar ik bij terecht zou kunnen?
Bedankt!
...
zo, 05/02/2010 - 12:03 Permalink
snoetie

beste aella,
ik heb 2 jaar geleden in een onbezonnen bui hetzelfde meegemaakt:
een tandarts heeft bij mij 20 facings geplaatst, om mijn tanden te 'verfraaien'. Helemaal gek, want de vorm en stand van mijn tanden was uitstekend. Nu zijn die tanden niet mooi afgewerkt, en is het laagje veel te dik, waardoor ik last krijg van mijn tandvlees. Ik zal die hele rommel moeten laten wegslijpen, mr ik merk dat de tandartsen die ik opzoek niet staan te springen om dit te doen, en ik vertrouw ook niemand meer. Kan jij me aub een aantal tips geven of contacten v jou waar ik bij terecht zou kunnen?
Bedankt!
...


Hallo
Inderdaad, niet veel tandartsen staan te springen om facetten (facings) te plaatsen. Ikzelf heb dit probleem ook gehad. Resultaat is dat er 1 tand helemaal weg is (stompje over) en een tijdelijke tand erover gezet is geweest. Die tijdelijke tand staat trouwens helemaal naar voor en heeft die dan een stuk afgeschuurd (!!). Belachelijk maw.
Nu heb ik ongeveer 20 tandartsen gecontacteerd waar er 4 facings willen, kunnen plaatsen. Het jammer is nu wel dat de één 600 € vraagt voor één facing, de andere 300 €. 26 mei heb ik de laatste afspraak met een tandarts die alleen composiet wil plaatsen, geen porselein. Als deze in orde is laat ik u iets weten ivm telefoonnummer en adres.
Groeten Christof
di, 05/18/2010 - 23:47 Permalink