Facing voortand: andere voortand ook nodig?

Author:
JK12
Posted:
wo, 12/30/2015 - 20:16
Als je een facing plaatst over een voortand, is het dan nodig om er ook 1 op de andere voortand te plaatsen om ze gelijk te laten ogen, zelfs als er niets mis is met deze tand?
De reden dat ik een facing wil is omdat 1 voortand 'dood' is en grijzig. Intern bleken heeft niet geholpen en daarnaast is hij korter dan de andere voortand. Over lengte verschil gesproken trouwens: als je een tand 1mm langer wil of een heel klein afgebroken hoekje aanvullen, heb je dan meteen een facing nodig of kan dit er ook 'aangeplakt' worden met vulling materiaal? Dit zou dan gaan over de tanden naast de voortanden.

Bij voorbaat dank voor uw hulp!
Romy32

Wil je een facing van porselein of van composiet?
Voor porselein moet er namelijk van de tand geslepen worden (voor composiet soms ook, maar dat kan minimaal zijn).
Als je tand naast de facing helemaal gaaf is, zou ik daar persoonlijk niet aan laten slijpen.
Als er van tevoren een set-up gemaakt wordt door de tandtechnieker (een voorbeeld van hoe het eruit komt te zien, gemaakt van was), en er (eventueel in het lab) een goede kleurbepaling wordt gedaan, zou het moeten lukken een mooi geheel te maken met je eigen tand.

Afgebroken stukjes kun je restaureren met composiet, maar het blijven toch zwakke plekken. De kans dat de stukjes weer afbreken is zeker aanwezig. Je zult dus op moeten letten met bijten.
za, 01/02/2016 - 10:38 Permalink
JK12

En als je een tand een halve mm langer wil, kan dat ook met vulling materiaal? Ik snap dat het ietwat kwetsbaar is, maar zolang je niet op harde dingen bijt met je voortanden moet het wel kunnen lijkt me? Of niet? Liever na een paar jaar weer een nieuwe vulling, dan een gehele facing plaatsen! Stel dat het nou echt vaak na een paar maanden al afbreekt, tja dan wordt het misschien teveel gedoe.

Is composiet trouwens het standaardmateriaal dat gebruikt wordt voor vullingen? (Ik weet niet wat ik nu heb)

Of ik een porseleinen of composiet facing wil weet ik nog niet, maar ik neig naar porselein, omdat ik gelezen heb dat dit duurzamer is en natuurlijker oogt. Lumineers spraken me ook aan i.v.m. weinig hoeven wegslijpen, maar omdat het ook om een kleurverschil gaat, lijkt dit me niet erg geschikt zo'n dun laagje.
zo, 01/03/2016 - 17:52 Permalink