facing voortand

Author:
marlindeverweij
Posted:
do, 05/29/2008 - 22:18
HELPP, Ik ben 22 jaar en heb vorig jaar aan m'n voortand een wortelkanaal behandeling gehad, er is mij niks verteld dat hij heel erg zou verkleuren en dat ik misschien wel in de toekomst een facing of kroon zou moeten. Mijn tand is ondertussen verkleurd en er zitten kleine barstjes in :S dus ik vroeg aan de tandarts of hij mijn voortand van binnen uit kon bleken. Hij wou dit niet omdat een facing een betere (lange) termijn oplossing zou zijn. Ik wil zo lang mogelijk mijn voortand mooi houden en van moeilijke/pijnlijke behandelingen besparen. Ik ben bang dat bij een facing je de donkere kleur er door heen ziet en dat je aan de bovenkant (bij tandvlees) je als nog een stukje van me tand een rand ziet van de originele tand (bruin). Hoe erg kan mijn tand verkleuren? En kan ik nog lang met mijn tand doen of moet ik binnen 10 jaar een kroon ofzo?!
Ik heb op deze ene tand na een mooi gebit en wil dit zo houden en men ziet als eerst die ene tand, wat is de beste oplossing? HELPP alvast bedank voor een reactie!?
marlindeverweij

Ow zie je wel, die tandarts zit me gewoon op te lichten!! Ik ga alsnog naar een andere specialist om dezelfde uitkomst als jullie zegggen, te krijgen. Ik laat daar dan me tand van binnen uit bleken. Super super bedankt voor jullie reactie, ik ben helemaal opgelucht!
vr, 05/30/2008 - 11:46 Permalink
Spiegeltje

Het is wel een beetje kort door de bocht om tandarts meteen een oplichter te noemen!

Als je om een second opinion vraagt bij een andere tandarts dan is het 'not done' om daar ook de behandeling te laten doen. De kans is groot dat de tandarts dat weigert. Bij je oude tandarts hoef je dan waarschijnlijk ook niet meer terug te komen als je zonder overleg met hem de behandeling laat uitvoeren.

Ook al zou de tandarts gelijk hebben, dan nog zou ik starten met van binnenuit bleken want een facing kan altijd nog als dit onvoldoende resultaat geeft. De kosten van het bleken zijn uiteraard lager er er wordt niets beschadigd aan de tand.

De tandarts mag dan wel een voorkeur hebben voor een facing, botweg weigeren van bleken is wel vreemd gedrag. Het zijn gewoon twee alternatieven met voor en nadelen. Na bespreking met de patient zou die eigenlijk de keuze moeten kunnen maken.

Bleken van binnenuit kan overigens alleen na een wortelkanaalbehandeling. Bij een vitaal element is het niet mogelijk. Dit even voor de duidelijkheid
vr, 05/30/2008 - 20:00 Permalink
Spiegeltje

Ja, dat heeft ze geschreven. Maar waarom dit citeren zonder commentaar? Daar worden we niet wijzer van, had het bericht zowat verwijderd.

Voor het geval je mocht denken dat ik dit over het hoofd had gezien zit je er naast. Bij TS is weliswaar een wkb uitgevoerd, maar de andere lezers zouden uit de antwoorden van de tandartsen ten onrechte kunnen afleiden dat van binnenuit bleken ook op een vitaal element kan. Dat kan dus niet. Vandaar mijn opmerking. Voor de duidelijkheid :D
vr, 05/30/2008 - 22:33 Permalink
vV

maar de andere lezers zouden
ahh maar dat stond er niet bij, dan is het een kwestie (mi ) van anders formuleren. Ik ben overigens zeer groot voorstander van antwoorden zodanig formuleren dat andeen er ook iets van op kunnen steken. Overigens lijkt het mij ietwat overdreven om alleen omdat er geen commentaar bijstond een bericht met een quote te verwijderen. TS zou zomaar kunnen denk dat wij de vragen niet goed lezen namelijk :smt002

Overigens stel je mi ten onrechte dat andere lezers kunnen denken dat het ook wel van binnenuit kan bij vitale elementen, want het onderwerp gaat alleen maar over bleken op een tand MET wortelkanaalbehandeling, en als alles wat wijschrijven ook alleen daarop toegespitst is, is er naar mijn idee niets aan de hand. We halen er op deze manier juist dingen bij die niet alleen verwaarend kunnen zijn voor TS , ook voor de meelezers met vragen op hetzelfde gebied. Het likt mij in het algemeen belangrijk om in ieder geval goed on topic te blijven zolang de TS nog vragen heeft cq zou kunnen hebben. just my 2 cents..
za, 05/31/2008 - 15:10 Permalink
vV

Ow zie je wel, die tandarts zit me gewoon op te lichten!!
inderdaad kort door de bocht! er kunnen meerdere redenen zijn waarom er door de tandarts voor die optie gekozen wordt, zonder dat hij de intentie heeft je een poot uit te draaien. Overignes qua tijdsinvestering zal het globaal om het even zijn in relatie tot de uuromzet, dus dat zal het idee echt niet zijn erachter. Wellicht heeft hij domweg slechte ervaringen met inwendig bleken en juist hele goede met facings bij deze indicatie. Maar vraag dat eens na. AHngt wellicht samen met aard en diepte van verkleuring (maar ja dan zou ik dus ook geen conventionele facing maken...)
za, 05/31/2008 - 15:13 Permalink
marlindeverweij

Wat een op hef over mijn citaten. Ik begrijp dat jullie voorzichtig moeten antwoorden. Mijn mening is: dat de tandarts met mij omgaat in een winstperspectief en ik zoek een tandarts die mij de beste diagnose geeft m.b.t. mij welzijn. Ik doe een second opinion bij een andere tandarts en als die zegt dat ik idd alleen van binnen uit moet laten bleken, ga ik (uiteraard) bij mijn oude tandarts weg.
zo, 06/01/2008 - 19:31 Permalink
marlindeverweij

ow ja mijn hele tand is niet verkleurd alleen in het midden is een donkerdere kleur te zien, dat komt denk ik doordat de tandarts iets heeft gespolten met een aansteker (of andere warmte bron) aan het eind van de wortelkanaal behandeling. Mijn tand is maar 3 tinten donkerder geworden.
zo, 06/01/2008 - 19:38 Permalink
vV

Mijn mening is: dat de tandarts met mij omgaat in een winstperspectief en ik zoek een tandarts die mij de beste diagnose geeft m.b.t. mij welzijn.
wij kunnen geen conclusies trekken zonder de tadn en de verkleuring gezien te hebben. Daarnaast, nogmaals, is het met de tandartstarieven zodanig gesteld dat gemiddeld gezien het inwendig bleken met een mooie composietvulling relatief gezien ongeveer net zoveel zal opbrengen als een facing of kroon.... Ja hij schrijft er een hogere rekening voor, en ja hij is er ook (veel) meer tijd aan kwijt.. Wat inkomsten betreft kies ik liever voor de optie bleken, want een mooie facing is niet goed voor mijn uuromzet. En daarom, en nergens anders om vind ik de opmerkingen over winstbejag (erg) kort door de bocht.... Daarnaast kan een tandarts er een andere mening op na houden bv door ervaringen uit het verleden.. 5 tandartsen, 5 opties, en alle 5 gelijk (of wellicht ongelijk..)
ma, 06/02/2008 - 16:00 Permalink