Facing op voortand

Author:
Sanne1983
Posted:
di, 04/05/2005 - 18:53
Hallo,

Vorig jaar brak ik 1/3 van mijn voortand, met composiet werd het weer een hele tand. Nooit ben ik er tevreden over geweest, omdat je van dichtbij de breuk ziet en het composiet-gedeelte doorzichtiger liijkt.
Voor mij is het het ergste wat me (lichamelijk) kon overkomen, het breken van deze tand. het liefst wil ik dat je er niets meer van kunt zien.
Vandaag heb ik contact opgenomen met de tandarts met het idee er een facing te plaatsen, zodat je de breuk niet meer kunt zien(toch) en ik me geen zorgen meer hoef te maken dat iemand het misschien kan zien.

Heeft er iemand ervaring met een facing op 1 van zijn voortanden? Kunnen ze het echt zo maken, dat je ook nauwelijks kleurverschil zult zien met de andere voortand?
En op welke kosten kan ik rekenen voor 1 zo'n facing?

Ik hoop op reacties,
Groeten Sanne
mikke

Ik brak ook ooit eens 1/3 van mijn voortand en een hoekje van de andere. Ook bij mij werd de voortand gerepareerd met compositiet maar de breuklijn bleef zichtbaar en na een tijdje heb ik deze tand moeten laten ontzenuwen waardoor hij begin te verkleuren. Ik heb enkele weken geleden facings laten plaatsen. Omwille van het feit dat ik een klein spleetje had tussen mijn 2 voortanden en er ook van de andere voortand een hoekje was afgebroken, heb ik facings laten plaatsen op de beide voortanden. Ik ben er zeer tevreden over, je ziet helemaal niets meer van de breuk. Als je slechts een facing op 1 voortand laat zetten, denk ik toch dat er steeds een klein kleurverschil gaat optreden.
Wat betreft de prijs: ik denk dat die zeer sterk varieerd van tandarts tot tandarts en loopt van 200 (composiet) tot wel 500 euro (porselein).
wo, 04/06/2005 - 09:09 Permalink
prondel

Een facing kan wel een mooie oplossing zijn echter als de breuk ook een groot deel van de achterzijde van de tand heeft bereikt vraag ik me af of dat dan de meest verstandige oplossing is.
Door alleen de voorzijde te bedekken kan het zijn dat de achterzijde van composiet blijft en dat heeft een wat minder optimale hechting ana je facing en is ook een totaal ander materiaal. In zo'n geval kom je vrijwel zeker uit op een volledige kroon die qua esthetiek weer niet onderdoet voor de facing, maar wel meer materiaal van je eigen tand kost.


keuzes keuzes.......wie maakt de juiste?
wo, 04/06/2005 - 09:24 Permalink
Sanne1983

Hallo,

Ik moet even mijn verhaal kwijt, want nu zie ik het allemaal helemaal niet meer zitten!
Vanmorgen ben ik bij de tandarts geweest, om eens te laten kijken naar de mogelijkheden voor mijn voortand, die nu is aangevuld met composiet na een breuk van 1/3.
De hele manier waarop het al gaat, daar voel ik me al niet prettig bij.
Binnen een paar seconden had hij al gezien dat het mogelijk was en wilde meteen een afspraak maken. Het is dat ik hier al het een en ander heb gelezen over hoe het in zijn werk gaat etc, maar toch, een kleine uitleg was toch wel fijn geweest.
En wat de tandarts wel zei, daar schrok ik eigenlijk alleen maar van. Na de volgende afspraak zou mijn tand bijgeslepen worden en moet ik een week met een kortere tand rondlopen...ik moest maar niet te veel lachen, want het is geen mooi gezicht..!
Mijn god! Wat moet ik met deze info! Alsof ik nu nog liver een facing wil laten plaatsen, nee, ik zie er nu alleen maar meer tegen op! ook ging hij voor een porseleinen facing, zonder overleg, wat me ruim 250 euro zou gaan kosten.
Nou, ik weet even niet wat ik nu moet doen..
Het hele circus komt weer op gang, en dat allemaal door die stomme val, waardoor ik mijn tand brak...Ik vind het echt vreselijk..

Is het waar dat je een week moet rondlopen met een afgeslepen/kortere tand?

Groeten Sanne
ma, 04/11/2005 - 10:02 Permalink
Ricky

Het probleem is dat een tijdelijke voorziening in afwachting van een facing vaak niet goed mogelijk is. Het houvast van zo'n noodvoorziening is matig tot slecht en het vastzetten met een composietcement (zoals bij de definitieve facing) is niet aan te raden, omdat die lijmresten naderhand niet goed zijn te verwijderen. Bovendien is het maken van een MOOIE tijdelijke voorziening zo moeilijk en tijdrovend (hij moet immers esthetisch haast net zo fraai zijn als de facing zelf),dat deze nog nauwelijks een noodvoorziening kan worden genoemd: het streeft zijn doel als het ware voorbij, het maken ervan is te kostbaar.
Vandaar dat de tandarts heeft besloten om GEEN tijdelijke voorziening te vervaardigen.

Groeten en succes,

Rick :D
ma, 04/11/2005 - 19:46 Permalink
dj

Toffe uitleg Ricky..

Wordt er trouwens een wasafdruk gemaakt voor het plaatsen van een facing? Na het slijpen? Dat zou misschien ook een deel van de procedure kunnen verklaren...
ma, 04/11/2005 - 20:21 Permalink
Ricky

Beste dj,

Wasafdruk? Helemaal zeker weten wat je daarmee bedoeld, doe ik niet, maar als je bedoelt dat er een speciale afdruk na het slijpen wordt gemaakt: dat klopt. Op het gipsmodel dat hier uit voortkomt wordt door de tandtechnieker de facing gemaakt.

Groeten,

Rick :)
di, 04/12/2005 - 12:31 Permalink
dj

Okee.. er is dus gewoon wat tijd nodig na het slijpen de facing te maken, het kan niet vooraf..

Nog een tip Sanne: soms is het de moeite waard als patient zelf bij de tadntechnieker langs te gaan. Dit gebeurt wel eens, er zijn verschillende redenen voor, bv dat je iemands gezicht/lippen erbij ziet. Ik denk dat je het ook wat breder kunt maken: de tandtechnieker maakt een produkt feitelijk voor jou, maar via de tandarts. De tandarts is een extra schakel in de communicatie. Dit is nodig, maar directe communicatie tussen technieker en patient hoeft daarom nog niet helemaal te worden weggehaald.
Er zit ook een keerzijde aan: soms gebeurt het dat de tandarts de technieker een opdracht geeft, dat patient langsgaat en dingen verandert, waarna blijkt dat de tandarts gelijk had en dat het resultaat er niet beter op is geworden door de directe communicatie. Dit is me zelf overkomen alhoewel het een oplosbaar kleinigheidje was.

Ik weet niet helemaal hoe het gaat maar als er op het gipsmodel weer een "model" voor de facing wordt gemaakt, daarna afdruk, daarmee de facing, dan zou de patient dus bij het gipsmodel al een beetje kunnen zien hoe het wordt..

Zoek ook maar eens op het forum op facing icm met composiet/porcelein. Als je nog vragen hebt over eea zorg dan dat je ze stelt voordat er wordt geslepen he! Gewoon opschrijven en naar je tandarts sturen is prima..

Succes he..
di, 04/12/2005 - 18:13 Permalink
carabelli

Ik denk dat dj een wax up (a la make me beautiful) bedoeld?

Dan maken ze een adrukje waarna ze daarop in was maken hoe het gaat worden voordat ze gaan prepareren zodat de patient van tevoren kan zien hoe het er uit gaat zien. Maar dat is alleen ter visueleorientatie je blijft houvast problemen houden bij facings.
wo, 04/13/2005 - 23:37 Permalink
dj

Ik bedoelde dit:

http://members.lycos.nl/ananas333/dentistry/images/happen.jpg.

Het plaatje komt uit de Ivoren Kruis folder "Kronen en bruggen". Ik meen dat dit ook wel "happen" wordt genoemd. (Op dit forum wel :lol:.)
do, 04/14/2005 - 19:21 Permalink