Etsbruggen zorgen voor grijs/blauwe verkleuring voortanden

Author:
Niekie
Posted:
ma, 03/05/2012 - 20:09
Hallo allemaal,

het is al een tijdje geleden dat ik hier op het forum wat berichtjes plaatste met vragen over de opties voor mijn (in aanleg) missende snijtanden. Na bijna anderhalf jaar gebeugeld te hebben was het dan einde december zo ver. Mijn beugel mocht eruit, en ik kon langs de tandarts om te happen voor twee etsbruggen (implantaten zijn helaas vanwege het kostenplaatje niet voor mij weggelegd).

Vanwege vakanties, feestdagen en drukte bij de tandtechnicus, heb ik een tijdje met een invisible retentie hoesje gelopen totdat drie weken geleden dan eindelijk de etsbruggen geplaatst konden worden. Helaas ging dat mis, bij het afwerken bij de tandtechnicus brak hem een vleugeltje van de linkeretstbrug af. Hij had het gerepareerd maar helaas zodanig dat ik mijn tanden niet meer op elkaar kreeg. Ook de rechteretsbrug paste niet, oorzaak kon zijn dat mijn hoektand aan die kant een fractie verschoven was (ondanks het 24/7 dragen van dat retentiehoesje waar ook twee kunststof elementjes zaten verwerkt). Helaas moest dus alles terug naar de tandtechnicus, de linkeretsbrug moest helemaal opnieuw gemaakt worden en de rechteretsbrug zou hij aanpassen.

Afgelopen woensdag was het zover, alles paste, het bevestigen ging voorspoedig en toen mocht ik het resultaat in de spiegel bewonderen. Meteen viel mij al een kleurverschil op, maar goed je ligt daar onder die felle lamp, en kijkt meer naar de vorm van de nieuwe kunstsnijtanden. Op mijn opmerking over het kleurverschil voortanden/rest van mijn tanden zei mijn tandartse: ja weet je, je hebt een soort van blauw/grijze kleur van je tanden, wel een mooie kleur hoor....Ik verliet de praktijk met een groot vraagteken, ik heb geen stralend witte tanden, maar ze zijn altijd mooi helder van kleur geweest...blauw/grijs??? In de auto, bij daglicht zag ik het kleurverschil meteen, en ik was zó teleurgesteld...het leek net of er een rare waas over mijn voortanden zat...maar goed, het zat er net, en je bent extra kritisch, dus ik dacht ik laat familie/vrienden/orthondontist (moest ik de dag erna heen om te happen voor een nieuw "nachthoesje") hun mening eens geven.

Nou, die meningen waren niet mals..het begon al bij thuiskomst met mijn zoon van 13: je gaten zijn nu mooi opgevuld maar je voortanden zijn blauw mama, en wat is het zwart achter je tanden. Iedereen vindt de vorm mooi (al zei de orthodontist terecht dat een snijtand bijgeslepen moet worden omdat hij te lang is, maar dat had de tandarts zelf ook al gezegd), maar echt iedereen ziet meteen die grijze blauwige kleur van mijn voortanden. De orthondontist was voorzichtig (ik moet natuurlijk nu goed uitkijken wat ik zeg: nou je ziet in ieder geval aan de bovenkant van je voortanden dat ze niet dood zijn......) maar de dames die er werkten zeiden: je moet met de tandarts gaan praten, er zijn ook etsbruggen gemaakt van wit materiaal. Waarom is dat niet gebruikt, zeker op deze plek.

Dus dat is nu mijn vraag aan jullie, wat vinden jullie hiervan, ik heb morgen een afspraak met mijn tandartse, om die tand te laten bijslijpen maar ook om die kleur te bespreken. Ik heb voor de kleurbepaling bij de tandtechnicus in de stoel gelegen, dus hij had het materiaal toch best achter mijn tanden kunnen houden om te zien hoe dat eruit zag?

Ik ben er in ieder geval goed ziek van, zó lang gebeugeld, altijd mijn tanden heel goed verzorgd, ze zien er goed en gezond uit, en vervolgens kom ik er uiteindelijk met grijze voortanden uit...wat ook nog altijd zichtbaar is omdat het de lachlijn is en ook tijdens het praten is dat stuk van mijn voortanden altijd zichtbaar.

Ik heb twee foto's bijgevoegd, het zijn niet zo'n goede foto's maar zelfs op die korrelige foto's is het kleurverschil goed te zien. Ze zijn gewoon bij daglicht genomen.

Ben erg benieuwd wat jullie gedachten hierover zijn...Kan ik nu gewoon twee nieuwe etsbruggen vragen/eisen die wel van wit materiaal gemaakt zijn, of is er een goede reden voor de keuze van dit zwarte (dus niet metaal maar echt zwart) materiaal.

Alvast mijn dank!!
Nicole[attachment=1]IMG_1383.PNG[/attachment][attachment=0]IMG_1384.PNG[/attachment]
Attach
mecánico para …

Oratio moet niet zoveel reclame maken voro zijn spullen. graag.
daarnaast zou ik de beet wel eens willen beoordelen of je met een Zirkonium uitkomt. de ruimte moet namelijk groter/dikker zijn en dan wordt het misschien krapjes. Dus nee, het is niet fraai, maar het alternatief wat effe geroepen wordt door de tandtechnisch onderlegde mensen is niet gebaseerd op een daadwerkelijke diagnose met zicht op je gebit.
di, 03/06/2012 - 12:22 Permalink
Niekie

Beste Jolletje, TandtechniekerJeetje, Oratio et Mécanico para Bicicletas,

@Jolletje, dank voor het steuntje in de rug

@Jan-Jaap, dank voor uw eerlijke mening, de foto's zijn zeker niet gedramatiseerd (helaas, ik had het zelf ook graag wat minder gezien ;))

@ Oratio, bedankt voor het wijzen op de mogelijkheid dat ook het zirkonium in kleurnuances te krijgen is, dat wist ik niet, ik dacht dat het basismateriaal gewoon maar 1 kleur wit zou zijn

@ Mécanica para Bicicletas, zeer bedankt voor uw terechte opmerking, mijn tandarts (waar ik net vandaan kom) heeft mij inmiddels al verteld dat met metaal dunner gewerkt kan worden en dat voor zirkonium idd meer plaats nodig is. Er moet wat dieper geslepen worden maar mijn orthodontist heeft mij een lichte overbeet "gegeven" en er was genoeg ruimte voor een brug gemaakt van Zirkonium.

Het zeer goede nieuws is dat mijn tandarts het wel met mij eens was en volledig achter mij staat!! Dusssss volgende week gaan deze etsbruggen er weer uit, beetje meer uitslijpen, opnieuw happen en twee weken later dan de nieuwe zirkonia etsbruggen.

Ik vraag mij nu alleen af of de tandtechnicus alleen maar met één kleur wit zirkonium werkt, niet dat ik dalijk weer een heel helder wit erachter heb en dat dat ook weer doorschijnt en er weer kleurverschil is...vooral omdat ik hierboven net lees dat er al 24 kleuren zirkonium zijn.

Toch nog maar even de tandarts laten weten dat ik mij dat afvraag.

In ieder geval bedankt voor al jullie reacties, ik hoop eigenlijk ook dat anderen die voor een etsbrug "staan" hier wat wijzer van geworden zijn en in ieder geval weten dat je dit soort kleurverschil kunt vermijden (indien er voldoende ruimte is) met Zirkonium.

Dank, en ik kom over 3 weken nog wel even het resultaat laten zien :smt003
di, 03/06/2012 - 13:46 Permalink
mecánico para …

soms verrast de transparantie van het glazuur je dermate dat je dit ziet. en probleem is: als je de tanden drooglegt voor het plaatsen van de etsbrug, en aan de voorbewerking start..........dan droogt het glazuur aan de voorzijde wat uit, wordt dan wat witter en minder transparant..........en dan zie je pas NA plaasten een korte tijd er na dat de tanden weer zo lichtdoorlatend worden. Ben er zelf ook al een keertje ingetuint.....en uiteindelijk komt het dan weer goed.
di, 03/06/2012 - 13:55 Permalink
TechniekerJeetje

Oratio moet niet zoveel reclame maken voro zijn spullen. graag.
daarnaast zou ik de beet wel eens willen beoordelen of je met een Zirkonium uitkomt. de ruimte moet namelijk groter/dikker zijn en dan wordt het misschien krapjes. Dus nee, het is niet fraai, maar het alternatief wat effe geroepen wordt door de tandtechnisch onderlegde mensen is niet gebaseerd op een daadwerkelijke diagnose met zicht op je gebit.


Bericht van Oratio verwijderd... Regelrechte reclame....

MPB; ben niet dieper ingegaan op deze casus, dat kan ik inderdaad niet weten. Ik gaf alleen aan dat er met zirkonium eventueel andere resultaten zijn te behalen. Dat is geen hogere wiskunde.... Of dit bij patient mogelijk is, is een tweede.....
di, 03/06/2012 - 18:40 Permalink
mecánico para …

TT Jeetje: snap ik ook wel, maar het is niet de eerste maal dat iemand uit het lab zich vergaloppeert aan een idee over gebruik van materiaal of de oplossing van een probleem zonder hoed en rand te kennen. Wat soms makkelijk lijkt is juist door even dieper duiken in de situatie ineens vreselijk lastig.
offtopic: ooit zelfde situatie gehad en gekozen voor een vezelversterkte etsbrug. leek leuk maar bleek na minimale slijtage blootgelegde vezels te hebben = dikke shit! Ja, van je fouten leer je, dus dat doen we ook niet meer overal waar het leuk lijkt te kunnen. En zo..........heb je na 40 jaar een ervaring waar je wat mee kan, en dan ga je met pensioen. hahaha
di, 03/06/2012 - 21:01 Permalink
Niekie

Hallo allemaal,

ben ik weer met een kleine update. Ik heb even geduld moeten uitoefenen na mijn laatste berichtje. De metalen etsbruggen zijn er inderdaad in maart uitgehaald, en op 3 april zijn dan eindelijk de nieuwe zirconium etsbruggen geplaatst.

Ik was dolgelukkig, het was het wachten waard geweest, er scheen niets door, het zag er prachtig uit, de tandtechnicus had de elementen goed laten lijken op de kleur van de rest van mijn gebit,en hij had er zelfs wat oneffenheidjes in gemaakt. Geen klachten dus. De tandarts zei mij wel dat ze me alleen maar het verschil in materiaalkosten zou doorberekenen tussen het metaal en het zirconium (géén techniekkosten, géén plaatsingskosten) maar dat was het dan ook. Ze gaf mij niet de indruk dat dit zo heel veel zou zijn, en ik was zo blij dat het geregeld was dat ik daar maar niets van gezegd heb (al vond ik eigenlijk dat de etsbruggen in eerste instantie al hadden kunnen gemaakt worden van zirconium omdat het in het aangezicht was, en er toch bekend is dat metaal kan doorschijnen).

Goed geregeld zou je zeggen...alleen...twee weken geleden voelde ik ineens 's ochtends een splinter zirconium in mijn mond. Met mijn tong voelde ik dat die was afgesprongen van de rechter vleugel, van de rechter etsbrug, degene die achter mijn hoektand zat. Een dag later (ik had al een afspraak bij de tandarts gemaakt voor dat stukje dat van de vleugel af was) voelde ik ineens dat de linker etsbrug speling had, het element bewoog een beetje.

Bij de tandarts aangekomen bevestigde zij inderdaad dat de linker etsbrug aan één kant los zat (de vleugel achter mijn linkervoortand), en dat aan de rechteretsbrug aan de rechtervleugel een stukje af was. Ze wist even niet zo goed hoe ze dit nu allemaal het beste kon oplossen, vastzetten van de losse vleugel was geen optie, lostikken van de linkeretsbrug zou hem helemaal kunnen beschadigen, dus afgesproken dat we gewoon wachten totdat hij uit zichzelf loskomt. Aan de rechteretsbrug heeft ze gewoon het scherpe randje bijgeslepen wat ontstaan was doordat het stukje eraf was. De dag erna merkte ik echter dat óók de rechter etsbrug los was, aan de kant waar ook het stukje eraf was.

Ik draag nog steeds een nachtbeugel boven van de orthodontist, maar zowel de tandarts als ook de orthodontist hebben allebei gezegd (en gecontroleerd) dat dit de beschadigingen en het losraken niet hebben veroorzaakt. Ik had hem namelijk meteen meegenomen naar de tandarts om dit te laten controleren. Ook is mijn beugel er al vanaf november verleden jaar uit, en staan mijn tanden inmiddels niet meer zo los in mijn kaak dat door druk of id die etsbruggen los hadden kunnen gaan (heb ik ook bij de ortho nagevraagd).

Mijn tandarts zei wel: hoe dan ook, we gaan dit netjes voor je oplossen.

Maar vandaag kreeg ik wel een rekening van 590 euro van de tandartspraktijk waar 2 x 295 euro op staan gespecificeerd (1x 295 met als omschrijving "Plakbrug met een tussendeel aan een element" zonder een code en 1x 295 met als omschrijving "Materiaal/techniekkosten"). Ik heb de originele rekening van de twee metalen etsbruggen (die was voor totaal 990 euro) al betaald, en vraag mij nu af of die 590 euro de meerwaarde is van het zirconium materiaal. Dit zou betekenen dat de bruggen van zirconium bijna twee keer zo duur zijn, want op de eerste rekening van de metalen etsbruggen stond dat die materiaal/techniekkosten 325 euro bedroegen (per brug).

Ik vraag mij nu af hoe jullie dit in jullie praktijk met een patiënt zouden oplossen. Ik wist wel dat etsbruggen geen lange termijn oplossing zouden zijn, maar dat ze na anderhalve maand al aan twee kanten loszitten én er zomaar een stukje af is....dat zou toch niet mogen?

Verder vraag ik mij af of het inderdaad zo is dat de materiaal kosten van zirconium twee keer zo hoog zijn als de metalen etsbruggen, en of mijn tandarts dit mij niet vantevoren even heel duidelijk had moeten zeggen. Ze heeft nu gewoon alleen maar tegen mij gezegd: ik bereken je dan wel de meerwaarde van het materiaal door. Maar niet dat dit bijna gelijk zou zijn van de Materiaal/Techniekkosten van de metalen etsbruggen (dus eigenlijk ben ik dan in totaal per etsbrug nu 620 euro kwijt aan materiaal/techniekkosten).

Ik heb natuurlijk al met de praktijk gebeld, maar ze was er niet vandaag, en zou morgen waarschijnlijk geen tijd hebben om te bellen, dus zou ze me pas volgende week bellen. Ik maak mij inmiddels vreselijk veel zorgen, want de vergoeding van mijn tandartsverzekering was net genoeg om die vorige rekening te dekken (en ik moest toch nog 200 euro zelf betalen want ze vergoeden maar 80% en tot 1000 euro). Ze vergoeden ook nog een stukje van die rekening van 590 euro, maar er blijft nu 419 euro over die ik zelf zou moeten betalen. En dat is voor mij op dit moment geen haalbare kaart :cry:

Dank alvast voor jullie eventuele reacties...ik zit er erg mee in mijn maag, en het ziet er niet naar uit dat ik voor het weekend nog hoor hoe het nu zit met die rekening. En als je dat geld niet zomaar hebt liggen zorgt dat voor veel stress.. Plus het feit dat het dan nog niet eens geregeld is, want ik heb ze nog geen anderhalve maand in mijn mond en het zit al aan twee kanten los..
do, 06/14/2012 - 15:43 Permalink
Workie

TT Jeetje: snap ik ook wel, maar het is niet de eerste maal dat iemand uit het lab zich vergaloppeert aan een idee over gebruik van materiaal of de oplossing van een probleem zonder hoed en rand te kennen. Wat soms makkelijk lijkt is juist door even dieper duiken in de situatie ineens vreselijk lastig.
offtopic: ooit zelfde situatie gehad en gekozen voor een vezelversterkte etsbrug. leek leuk maar bleek na minimale slijtage blootgelegde vezels te hebben = dikke shit! Ja, van je fouten leer je, dus dat doen we ook niet meer overal waar het leuk lijkt te kunnen. En zo..........heb je na 40 jaar een ervaring waar je wat mee kan, en dan ga je met pensioen. hahaha
Ik maak best veel van dat soort bruggen maar als een tandarts advies vraagt zeg ik er wel bij dat ze niet zo'n lange levensduur hebben. Maak ze dan vooral voor patiënten die geimplanteerd zijn of worden en dan is dit soms een hele fraaie noodvoorziening.

Overigens een vraag aan een tandarts of tandartsen op dit forum. Hoe houden die etsbruggen van zirkonium in de mond. Mijn eigen tandarts is het niet zo'n fan van omdat ze een stuk sneller loslaten. Klopt dit of heeft dit meer met onkunde te maken of verkeerde preparatie? Beetje offtopic dus antwoord mag via PM
do, 06/14/2012 - 18:17 Permalink
Niekie

Beste Workie,

bedankt voor uw reactie, ik heb nog even een vraagje over die etsbruggen (van zirkonium of niet). Mijn tandarts zei dat ze als oplossing ook één vleugel van iedere etsbrug kon afhalen. Het nadeel is nu dat het risico op tandbederf groter is omdat onder de loszittende vleugels natuurlijk veel voedingsresten kunnen gaan zitten. Dan zitten de bruggen nog maar aan één kant vast en dat zou op dit moment een nieuwe ontwikkeling zijn waar op symposia en zo veel over gepraat werd.

Hoe zijn jouw ervaringen hiermee, want nu met die nieuwe informatie zou ik gezegd hebben, waarom dan niet van die metalen etsbrug die ik eerst had (maar zorgde voor doorschijning) dan de vleugels achter de voortanden eraf gehaald. Het is een beetje achteraf gepraat, maar ik krijg zo langzamerhand de indruk dat mijn tandarts niet zo zeker van zichzelf is op dit gebied. Ze haalt ook haar collega er vaker bij waar ze de praktijk mee deelt, om mee te kijken, op zich vond ik dat positief, want twee weten meer dan één, maar nu het zo mis aan het gaan is denk ik er toch het mijne van. Ze is zeker weten een goede tandarts, maar natuurlijk zijn er altijd dingen die niet zo heel vaak voorkomen in een praktijk. Het is toch ook vreemd dat ze allebei in precies dezelfde periode aan één kant al los schieten, en dat na anderhalve maand. Of zit ik verkeerd?

Bij voorbaat dank voor de aandacht,
vriendelijke groet,
Niekie
vr, 06/15/2012 - 13:03 Permalink
Niekie

Hallo allemaal,

mijn tandarts heeft inmiddels contact met mij opgenomen en ik moet toch de hele rekening betalen. Ze vertelde mij dat dit de prijs was van de zirkonium etsbruggen zonder de techniekkosten. Terwijl ik toch echt dacht dat ze mijn destijds gezegd had dat ik alleen het verschil hoefde bij te betalen tussen een metaal en een zirkonium brug en niet de hele materiaalkosten. Buiten het feit dat ze de kosten van de technieker er niet bij heeft zitten, betaal ik nu toch blijkbaar geheel voor twee nieuwe etsbruggen. En ik maar denken dat ze mij gelijk gaf en dat het goed geregeld zou worden......

Ik heb haar gezegd dat ik vond dat ze mij dat wel even duidelijk had moeten zeggen, ook dat dit dus gewoon dubbel voor mij zou zijn, en ze bood haar excuses aan. De prijs had haar ook verrast want ze plaatste niet zoveel van zirkonium materiaal en dus wist ze ook niet precies wat het zou kosten...

Pffff...ik heb maar niets meer gezegd, wat moet je ook?

Maar eigenlijk ben ik het er totaal niet mee eens, ik heb nu dus uiteindelijk voor twee zirkonium etsbruggen bijna 800 euro per brug betaald, bahbah...

Gelukkig is er wel een mogelijkheid om de rekening in termijnen te betalen, maar met een bijrekening van vaste kosten en rente, kost het me nog meer, maar ja, dat is nu eenmaal hoe het is... :smt011
vr, 06/15/2012 - 15:45 Permalink
mecánico para …

Sorry,maar die eerste bruggen ga je toch niet betalen. Dat is een inschattingsfout van de tandarts en je laboratorium. Dat is lullig en duur leergeld voor de behandelaar, maar niet voor de patient. Nooit mee acoord gaan. Als detandarts een normale relatie heeft met het lab is het voor beiden tijd en voor jou ook. Maar het verschil zro2 en metaal betalen zou mijn max zijn. En geloof me, dat gaat om tientjes, geen 800 spijkers
vr, 06/15/2012 - 17:17 Permalink
Workie

Beste Workie,

bedankt voor uw reactie, ik heb nog even een vraagje over die etsbruggen (van zirkonium of niet). Mijn tandarts zei dat ze als oplossing ook één vleugel van iedere etsbrug kon afhalen. Het nadeel is nu dat het risico op tandbederf groter is omdat onder de loszittende vleugels natuurlijk veel voedingsresten kunnen gaan zitten. Dan zitten de bruggen nog maar aan één kant vast en dat zou op dit moment een nieuwe ontwikkeling zijn waar op symposia en zo veel over gepraat werd.

Hoe zijn jouw ervaringen hiermee, want nu met die nieuwe informatie zou ik gezegd hebben, waarom dan niet van die metalen etsbrug die ik eerst had (maar zorgde voor doorschijning) dan de vleugels achter de voortanden eraf gehaald. Het is een beetje achteraf gepraat, maar ik krijg zo langzamerhand de indruk dat mijn tandarts niet zo zeker van zichzelf is op dit gebied. Ze haalt ook haar collega er vaker bij waar ze de praktijk mee deelt, om mee te kijken, op zich vond ik dat positief, want twee weten meer dan één, maar nu het zo mis aan het gaan is denk ik er toch het mijne van. Ze is zeker weten een goede tandarts, maar natuurlijk zijn er altijd dingen die niet zo heel vaak voorkomen in een praktijk. Het is toch ook vreemd dat ze allebei in precies dezelfde periode aan één kant al los schieten, en dat na anderhalve maand. Of zit ik verkeerd?

Bij voorbaat dank voor de aandacht,
vriendelijke groet,
Niekie
Er is veel onderzoek gedaan over etsbruggen met 1 vleugel. En de conclusie was om het even simpel samen te vatten dat 1 vleugel eigenlijk net zo goed was als 2 vleugels. we hebben het dan wel over etsbruggen in het front.
vr, 06/15/2012 - 18:24 Permalink
Workie

Sorry,maar die eerste bruggen ga je toch niet betalen. Dat is een inschattingsfout van de tandarts en je laboratorium. Dat is lullig en duur leergeld voor de behandelaar, maar niet voor de patient. Nooit mee acoord gaan. Als detandarts een normale relatie heeft met het lab is het voor beiden tijd en voor jou ook. Maar het verschil zro2 en metaal betalen zou mijn max zijn. En geloof me, dat gaat om tientjes, geen 800 spijkers
Hoe kan je als laboratorium dit inschatten dat dit wel eens gaat doorschemeren? Soms komt een patiënt namelijk voor het bepalen van de kleur en is er nog niet duidelijk wat er nou precies voor voorziening gemaakt word.

Maar goed dat zou een discussie voor een tandarts en laboratorium zijn en meestal word er dan wel fiftyfifty gedaan. Maar dat je dit als patiënt niet accepteert is duidelijk, en hoe dit word opgelost zal voor een patiënt niet hoeven uit te maken.
vr, 06/15/2012 - 18:30 Permalink
mecánico para …

Je kan het moeilijk inschatten, maar zeker bijnerg transparante randen en bijv lichter dan A2 bakken moet je al heel snel de alarmbellen horen rinkelen. Het zoals gezegd, het is ook leergeld, net als metalen kroonranden naar nul uitwerken en aansluitend opbakken. Dat is fingerspitzengevoel. Maar om de cirkel rond te maken, dat boeit die patient niet en ik zou daar dus ook niet de kosten voor op me nemen. Let wel, een lab heeft ook een verantwoordelijkheid want ze maken iets waar je potentieel een probleem mee kan hebben. Ik zeg, passen in metaal op het lab en dan besluiten of het wat worden kan. Advies als neem een opaque cement of een heel licht cement heeft geen nut want de hele tand neemt als een kameleon de kleur van het metaal aan. En dat is en blijft grijs. Kan je bij wijze van probeersel nog in geel metaal gieten, maar dat bakt volgens mij niet zo lekker op met procelein..
Nb, ZrO2 heeft best veel dikte in de vleugel nodig, dus het is wal/schip verhaal
vr, 06/15/2012 - 20:17 Permalink
Workie

Je kan het moeilijk inschatten, maar zeker bijnerg transparante randen en bijv lichter dan A2 bakken moet je al heel snel de alarmbellen horen rinkelen. Het zoals gezegd, het is ook leergeld, net als metalen kroonranden naar nul uitwerken en aansluitend opbakken. Dat is fingerspitzengevoel. Maar om de cirkel rond te maken, dat boeit die patient niet en ik zou daar dus ook niet de kosten voor op me nemen. Let wel, een lab heeft ook een verantwoordelijkheid want ze maken iets waar je potentieel een probleem mee kan hebben. Ik zeg, passen in metaal op het lab en dan besluiten of het wat worden kan. Advies als neem een opaque cement of een heel licht cement heeft geen nut want de hele tand neemt als een kameleon de kleur van het metaal aan. En dat is en blijft grijs. Kan je bij wijze van probeersel nog in geel metaal gieten, maar dat bakt volgens mij niet zo lekker op met procelein..
Nb, ZrO2 heeft best veel dikte in de vleugel nodig, dus het is wal/schip verhaal
Hier kan ik mij goed in vinden. Jammer dat vaak het passen in metaal word overgeslagen om tijdwinst te boeken. En is in deze situatie gebleken dat het erg lelijk is en alleen maar duurder word en meer tijd kost. Uiteindelijk is de patiënt hier de dupe van. Overigens vind ik nog steeds dat je dit als patiënt niet hoeft te accepteren en als er andere opties zijn zoals een etsbrug van zirkonium dat je alleen de eventuele meerprijs hoeft bij te leggen. Hoe de tandarts dit met het lab gaat oplossen is geen zaak voor de patiënt. Gelukkig is een Zirkonium etsbrug bij de TS mogelijk en kan er alsnog een hele mooie brug gemaakt worden.
za, 06/16/2012 - 15:15 Permalink
Workie

En een etsbrug zondser metalen vleugels maar met glasvezels bevestigd ??
Die slijten een stuk sneller waardoor de vezels sneller bloot komen te liggen. Is wel weer goedkoper maar vind het meer een noodoplossing voor als je bv een implantaat heb gekregen die nog moet vastgroeien in het kaakbot. Ook hier moet je genoeg ruimte hebben en de vleugels kun je minder dun uitwerken als metaal
ma, 06/18/2012 - 21:35 Permalink
de digitale tandarts

Indien je etsbruggen met zirconiumvleugels straalt, bewerkt met porselein ets (1 minuut), silaniseert en ene rubberdam gebruikt, is de hechting redelijk goed. Het probleem wat ik heb is dat je ze niet makkelijk onbeschadigd lostikt om een implantaat te plaatsen en vervolgens weer terug te plaatsen. Vanwege deze reden gebruik ik vaak metalen vleugels.

Indien echter het beeld zo is al op deze foto zouden zirconium vleugels zeker overwogen kunnen worden.
di, 06/19/2012 - 21:04 Permalink
Niekie

Hallo allemaal,

Fijn dat het onderwerp zo leeft, en dat er ook vaktechnisch van gedachten wordt gewisseld. Het beste van twee werelden, want ik heb heel veel aan jullie adviezen!

Normaal ben ik lang van stof, maar nu even niet want de laatste update is dat de linker etsbrug (zat al aan 1 kant los sinds 3 1/2 week) er vanavond na pas 2 maanden en drie weken uit is gegaan.

Gelukkig onbeschadigd, dat is nog een geluk bij een ongeluk! Ik zou het fijn vinden om jullie mening te horen over het feit dat dit al zo snel na plaatsing gebeurd is, ook omdat ze allebei vlak achter elkaar 3 1/2 week na plaatsin aan beide kanten op de hoektand los lieten.

Verder moet ik mijn tandarts nog een mail maken waarin ik haar zal schrijven dat ik denk dat het tandtechnisch lab jaar niet het prijsverschil heeft doorberekend van het verschil in materiaalkosten maar de hele etsbruggen. Die zij dan weer meteen aan mij heeft doorberekend. Vooral als het prijsverschil maar een paar tientjes hoeft te zijn.

Ik meld me wel weer als ik daarvan antwoord heb.

:smt009
ma, 06/25/2012 - 00:06 Permalink