echt of nep?

Author:
mathilde
Posted:
wo, 12/04/2002 - 16:02
Wat ik mij afvraag: kun je nu aan een kroon of stifttand zien dat het geen "echte" tand is?

Op mijn achtiende, ben nu 33, zijn een aantal voortanden (om cosmetische redenen) vernieuwd door stifttanden. Ik heb hier nooit problemen mee gehad of zelfs over na gedacht. Was niet mijn eigen keuze overigens. Sinds kort ga ik dit anders zien. Nu is de gedachte ook bij mij dat mensen het kunnen zien. Of sterker nog: dat je er op beoordeelt wordt. Maar goed, mijn vraag dus, kun je het zien? En mijn grootste angst: hoelang blijven die dingen eigenlijk zitten. Om de hoeveel tijd moet het "vernieuwd" worden?

Ben benieuwd naar de reacties
Moon

Misschien een geruststelling... Maar ik kwam er een tijd geleden achter dat mijn tante een prothese heeft op haar voortanden. zij is jaren geleden gevallen en allebei haar voortanden zijn toen afgebroken. sindsdien heeft zij een "mini kunstgebitje". Maar het is me nooit opgevallen. Dus je ziet het niet altijd.

Mijn broer heeft een stiftand op zijn voortand, omdat daar vroeger een stukje is afgebroken, en daar zie je ook niets van. Het verkleurd bij hem niet ofzo. Ik vind het niet van echt te onderscheiden! (en ben toch behoorlijk kritisch!!!)
wo, 12/04/2002 - 22:18 Permalink
de digitale tandarts

Dat u het zelf niet ziet, kan je waarschijnlijk als een goed teken beschouwen. Voor veel mensen is het ook moeilijk te beoordelen of er een kroon op een tand zit. Tandartsen zullen dit waarschijnlijk sneller zien, maar die zijn daar natuurlijk in getraind.

Het kan zeer moeilijk zijn om de natuurlijke kleur en vorm van de aangrenzende tanden en kiezen na te bootsen met porselein. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de kunde van de tandarts en de tandtechnieker zal het resultaat kunnen varieren. De lichtdoorlatendheid van een kroon is ook minder/anders dan van een natuurlijke tand wat het resultaat kan beinvloeden.

http://www.tandarts.nl/html/bleekimages/donker%20randje.jpg

Bij deze 10 jaar oude kroon is de vorm en kleur nog steeds acceptabel, maar is door het terugtrekken van het tandvlees, een stukje van de donkere wortel zichtbaar geworden. De wortel is waarschijnlijk verkleurd door de wortelkanaalbehandeling.

Wanneer maak je een dergelijke kroon opnieuw? Waarschijnlijk kan deze kroon nog wel minstens 10 jaar zonder problemen functioneren, maar degene in kwestie stoort zich aan het donkere randje en zal een nieuwe kroon nemen.

Kronen gaan gemiddeld 15 jaar mee, maar dat is dus een gemiddelde, sommige kunnen tientallen jaren meegaan.

Vervang goed functionerende kronen niet zomaar. Vraag eens aan mensen of het opvalt dat je stifttanden hebt, misschien heeft bijna niemand dat in de gaten.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-12-05 10:39 ]
do, 12/05/2002 - 10:38 Permalink