doorschijnend randje snijtanden

Author:
miepiepapoen
Posted:
wo, 11/11/2009 - 17:56
hoi,

ik heb al een beetje zitten zoeken op dit forum en er zijn al vele topics met een gelijkaardig onderwerp. toch vind ik niet echt het antwoord dat ik zoek.

sinds een tijdje heb ik aan mijn bovenste snijtanden een doorschijnend randje wat aan de achterkant een beetje scherp aanvoelt.
nu weet ik intussen dat het gaat om tanderosie. alleen denk ik - mede door het scherpe randje aan de achterkant - dat er niet enkel glazuur, maar ook tandbeen aan het weggaan is...

mijn vraag is natuurlijk: is dit nog te herstellen? :(

nu ben ik - door een tip op dit forum - ik ben een keertje gaan kijken op you tube ("composite restoration") en bovenaan vond ik een filmpje van een meisje dat een stuk van haar voortand had afgebroken door een val.
bij het herstellen van deze tand gebruikte de tandarts 2 soorten materialen: composite material (vanbinnen, ter vervanging van het dentine) en enamel material (aan de buitenzijde, ter vervanging van het glazuur). dit laatste was een stof met een zekere opaciteit, waardoor de herstelling er echt geweldig uitzag. je kon het verschil tussen de beschadigde en de andere tanden niet zien.

is dit enamel material iets wat hier ook gebruikt wordt? het lijkt me dat tandartsen hier enkel composiet gebruiken, of ben ik fout?

alvast bedankt voor het antwoord!
Spiegeltje

U bedoelt misschien dit (erg mooie) filmpje?
http://www.video4viet.com/watchvideo.html?id=mucjFYXhwXQ&title=Comp…

Inderdaad gebruikt de tandarts verschillende composietmaterialen, waaronder materiaal met een hoge opaciteit (doorzicht) aan de buitenkant en een kern van minder doorzichtig materiaal om zo natuurgetrouw mogelijk resultaat te krijgen. Het zijn geen bijzondere materialen, het is het vakmanschap en toewijding van de tandarts die het mogelijk maken zo'n mooi resultaat te krijgen. Ik weet verder niet wat gebruikelijk is in NL, het lijkt me dat je als patient altijd kunt bespreken wat verwacht van de behandeling. Dan kan de tandarts nog eens extra zijn best doen :D
wo, 11/11/2009 - 20:37 Permalink
miepiepapoen

ja, dat is inderdaad het filmpje dat ik bedoel! :)
ongelofelijk mooi gedaan!

het is waarschijnlijk zoals je zegt - dat het niet zozeer om de materialen gaat, maar om het vakmanschap van de tandarts.
alleen heb ik het gevoel dat de meeste tandartsen zeggen dat dit niet mogelijk is, omdat ze er geen zin in hebben of het zelf niet kunnen. hoe vaak ik al heb moeten horen "dat gaat niet houden hoor, je gaat de vulling sowieso verliezen, dat gaat er niet mooi/onnatuurlijk uitzien"...

het is gemakkelijk om een tandarts te vinden, als het enkel gaat om af en toe eens een gaatje vullen. vanaf het moment dat er eens meer bij komt kijken, blijkt je tandarts toch niet die 'wonderdokter' te zijn. :) zelfs een professionele gebitsreiniging is vaak al teveel - hier in België hebben we jammer genoeg geen mondhygiënisten. misschien moet ik hiervoor dan toch maar eens naar Nederland gaan?

maar dus, in de zoektocht naar een tandarts bedreven in de adhesieve tandheelkunde: er is zoveel te vinden op internet, maar ook zo weinig. en ik wil echt niet bij een dure kwakzalver terechtkomen... als ik enkele verhalen van mensen hier op het forum lees... :-?
vr, 11/13/2009 - 13:10 Permalink