Dode verkleurde voortanden die naar voren staan

Author:
gide0003
Posted:
ma, 12/27/2010 - 04:29
Hallo,

Ik heb een paar vragen over mijn dode voortanden. Vijftien jaar geleden ben ik tijdens tijdens de minigolf goed geraakt met een golfstick waarna mijn voortanden steeds minder gevoelig werden. Inmiddels zit er geen gevoel meer in (getest door de TA). Er is duidelijk kleurverschil zichtbaar en ik ben misschien nog wel minder te spreken over de stand ervan. Ik ben er nu al drie keer over begonnen in de afgelopen 2 jaar, over wat de mogelijkheden zijn etc. Mijn TA zegt dat voor de stand alleen een beugel een oplossing kan bieden (min 3 jaar) omdat hij niets wil doen aan 'gezonde dode tanden'. Ik heb het een en ander gelezen over keramische kronen en heb hier gerust 1500 euro voor over. Wat kunt u mij hierover adviseren, hierin meenemend het feit dat ik erg onzeker en ongelukkig ben over de stand van mijn voortanden?[attachment=0]27122010025.jpg[/attachment]
Attach
gide0003

Om te beginnen mijn dank voor de snelle reactie!

Ik had stiekem gehoopt dat u wat dieper in zou gaan op die keramische kronen maargoed ik respecteer uiteraard uw mening. Omdat ik van de week nog een afspraak ga maken voor een halfjaarlijkse controle wil ik goed voorbereid zijn op het gesprek, daarom nog enkele vragen.

Is het noodzakelijk om een 'wortekanaalbehandeling' te doen in combinatie met bleken om mijn tanden goed wit te krijgen, omdat de verkleuring binnen in de tand zit?
U heeft het over een beugel en 6 maanden, is dat dan een plaatjesbeugen die aan de voorkant van de tanden wordt bevestigd?
Is het zo dat tanden steeds minder stevig worden (eerder zullen breken) naarmate ze een langere tijd dood zijn?

Alvast veel dank,

Thomas
di, 12/28/2010 - 00:50 Permalink
Spiegeltje

Is het noodzakelijk om een 'wortekanaalbehandeling' te doen in combinatie met bleken om mijn tanden goed wit te krijgen, omdat de verkleuring binnen in de tand zi

Ja. Omdat de verkleuring kennelijk is ontstaan door afsterven van de zenuw in uw voortanden moet er inwendig worden gebleekt. Dat kan alleen in combinatie met een wortelkanaalbehandeling.

Ik denk dat de meeste tandartsen er geen voorstander van zullen zijn in dit geval kronen te nemen omdat hierbij veel gezond tandweefsel moet worden weggeslepen. Tegenwoordig wordt het als een 'groot goed' gezien in de tandheelkunde om zo min mogelijk eigen tandweefsel op te offeren, tenzij het niet anders kan. Als u het per se wilt zijn er wel (cosmetische) tandartsen te vinden die er aan mee willen werken. U moet dan rekenen op 500-1000 euro per kroon.

Een minder ingrijpend alternatief zijn facings. De kleur kan hiermee ook worden gecorrigeerd, maar het is nog maar de vraag of de scheefstand hiermee volledig kan worden gecompenseerd. Ik denk van niet, althans niet zonder veel slijpen. Voor facings moet ook worden geslepen maar minder dan bij kronen.

Een beugel en inwendig bleken is dus waarschijnlijk de betere optie voor uw probleem.
di, 12/28/2010 - 13:49 Permalink
gide0003

Hallo,

Morgen ga ik naar de TA en ga ik de verschillende opties bespreken.. Zodra ik iets ga ondernemen zal ik het posten

Maar nog even een andere vraag.. Omdat ik op de twee onderste foto's nogal herkenbaar in beeld ben wil ik vragen deze te verwijderen van het forum. De bovenste twee geven naar mijn mening voldoende beeld van de situatie.

Alvast bedankt.
do, 01/06/2011 - 21:47 Permalink