dode tand

Author:
Helena
Posted:
ma, 07/28/2003 - 14:44
Hallo, ik ben een meisje van 17 jaar. Ooit toen ik klein was ben ik op mijn voortand gevallen, de snijtand dus. ik heb dan toen ik 12 jaar was de zenuw moeten laten verwijderen, omdat ik er heel erg veel last mee had met bijvoorbeeld warme soep of als ik in de winter naar buiten ging. Op dat moment had ik nog een blokjesbeugel, en heeft de tandarts dus vanachter gewoon enkel de zenuw verwijderd. Toen mijn beugel uitmocht zag je natuurlijk direct dat ik 1 bruinere tand had, ik heb toen enkele maanden enkele keren een behandeling laten doen, de tandarts heeft een soort gel op de tand gesmeerd. Nuja, voor mij is t resultaat niks want ik vind dat mijn tand nu na 5 maanden weer even bruin is, en al mijn foto's worden verpest, ik durf bijna niet meer gewoon op foto's te lachen... De tandarts zegt dat ik te jong ben voor andere behandelingen omdat mijn tand er erg zwak van zal worden, en dat ik dan nog meer problemen zal krijgen...??? wat moet ik t beste doen, kan ik met een voorstel naar mijn tandarts gaan, zoja welk?
Lieneke

HOi

Die gel is een blekingsgel geweest. het klopt dat na een tijdje de verkleuring weer terug kan komen. Als ik jou was, zou ik nog eens die gel gebruiken. Dan wordt het waarschijnlijk weer witter.
ma, 07/28/2003 - 15:53 Permalink
Helena

Mja, het zou dan wel al de 6de keer doen dat ik die behandeling laat doen, en zo heel goedkoop is die behandeling niet, en ik denk dat mijn ouders het der niet voorover hebben om dit jaar nog eens 6 keer te betalen :S

Zou er geen andere oplossing bestaan op mijn leeftijd?
ma, 07/28/2003 - 17:24 Permalink
Lieneke

ja: je kan er een kroon op laten plaatsen. Maar dat is ook zeer kostbaar.
Ik weet niet of facings ook kunnen..digitale tandarts, vertel!
ma, 07/28/2003 - 18:01 Permalink
de digitale tandarts

Er zijn verschillende technieken om je tand witter te maken.

De technieken waarbij aan je tand geslepen moet worden zoals bij een kroon of facing, zouden inderdaad je tand kunnen verzwakken en zijn gezien je (jonge) leeftijd mogelijk nog niet aan te raden.

Bleken is een weefselvriendelijker optie, maar helaas heetf het uitwendig bleken nog niet geleid tot een langdurig fraai resultaat.

Een andere manier is intern bleken, hierbij wordt bleekmiddel (meestal natrium perboraat) opgesloten binnenin de tand vlak boven de wortelkanaakbehandeling, hierdoor wordt de tand gedurende de dagen erna van binnenuit gebleekt. Deze procedure kan herhaald worden totdat de tand voldoende gebleekt is, dit wordt ook wel walking bleach genoemd.

Mijn ervaringen met intern bleken zijn zeer goed en ik vind persoonlijk vaak sterker werken dan extern bleken.

zie ook deze site: http://www.dcendo.com/svcinternal.htm

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-08-18 11:37 ]
ma, 08/18/2003 - 10:41 Permalink
Syd

Ik ben iets soortgelijks tegengekomen. Toen ik 11 jaar was, heb ik bij een ongeval in een buisvormige waterglijbaan een stuk van een van mijn bovenste snijtanden verloren. De zenuw is dan verwijderd, en daardoor is uiteindelijk het deel dat nog van mij is bruin beginnen uitslaan (ongeveer 75%; het afgebroken stuk hebben we nooit teruggevonden en dus is er een kunststuk aangezet. Dat stuk is ook veel witter, zelfs witter dan mijn andere tanden die mijns inziens erg ok zijn) wat natuurlijk voor een sterk contrast zorgt in een en dezelfde tand.
Emotioneel lijdt ik daar toch onder: mijn zelfvertrouwen zou ongetwijfeld een stuk hoger liggen indien ik breed zou kunnen lachen of zelfs gewoon spreken zonder dat daar een lelijk ding te zien is in mijn mond.
Nu ben ik 19 en al meer dan een half jaar geleden is mijn tandarts begonnen met het van binnenuit bleken van mijn tand. Dat gaat véél trager dan ik verwacht had, en het resultaat is dan ook nog niet zo fantastisch: het kleurverschil met mijn andere tanden is er nog altijd en het is nog te groot. Voor de tijd die erin kruipt en de kosten en het gebrekkige resultaat... Om dan nog maar te zwijgen over het feit dat die tand waarschijnlijk heel erg broos aan het worden is, zij het dan vooral aan de binnenkant.
Die tand is toch al lang dood. Ik begin meer en meer van mening te zijn dat het beter zou zijn hem gewoon te laten trekken en een valse tand te laten steken. Daar gaat dan ook mijn vraag over: indien ik dus de tand zou laten trekken, wat zijn dan mijn mogelijkheden tot het plaatsen van een valse tand? Er is bv. het systeem waarbij de tand op zijn plaats wordt gehouden door een verbinding te leggen met de naburige tanden; of een implantaat (uw weet wel, met zo'n titaniumschroef die in het kaakbot wordt gebracht waarop dan een tand bevestigd wordt). Zijn er nog alternatieven?

Nog een reden waarom ik die tand uiteindelijk liever verwijderd zou zien is dat ik bij rondzoeken op het net nogal wat gevonden heb over hoe dode tanden en wortelkanaalbehandelingen e.d. de aanleiding kunnen zijn tot het ontstaan van bacteriën die heel schadelijke afvalproducten (zoals thio-ethers) voortbrengen, die de gezondheid op allerlei manieren kunnen ondermijnen. (lees b.v. http://www.toothwisdom.net/r.root_canals.html). Ook in allerlei boeken heb ik al veel gelezen over de problemen die kunnen onstaan met dode tanden en zo. Zoveel dat het gewoon niet mogelijk is om het als "doemscenario's" te beschouwen die "toch alleen maar andere mensen kunnen overkomen". Wie weet zou dat mijn algemene gezondheid, die dankzij mijn redelijk gezonde levenswijze al vrij hoog ligt, ten goede komen.

Kan iemand mij helpen tot een besluit te komen?

Veel dank!

[ Dit Bericht is bewerkt door: Syd op 2003-11-07 14:21 ]
vr, 11/07/2003 - 14:20 Permalink
Ricky

Beste Syd. Het is natuurlijk je eigen keuze, maar als je zo bang bent voor bacterien die allerlei giftige stoffen produceren, dat je niet gelooft dat een goede wortelkanaalbehandeling (WKB) dit kan voorkomen terwijl je dan wel een implantaat overweegt (een vreemd materiaal dat je kaak uitsteekt en dus een verbinding van buiten naar binnen maakt)ben je verkeerd aan het denken.
Je bent hoe dan ook paranoïde bezig.
Mijn mening: Als de wortel nog goed is (met een goede WKB)kroon erop, anders extractie en implantaat, brug o.i.d. Bespreek dit met de tandarts!!
Groeten, Rick
ma, 11/10/2003 - 01:05 Permalink
Helena

Hallo,

Mijn tandarts heeft al vaker inwendig gebleekt bij oudere patienten. Nu had ik weer een normala controle en zei dat ik er toch iets aan wilde doen, hij had toevallig speciaal voor mij een product uit Amerika laten komen voor ook jongere patienten... Nu zijn we alweer 3 weken verder en het resultaat is echt geweldig, juist dezelfde kleur als de tanden ernaast!!! Dit wilde ik even laten weten, merci voor de goede raad, en ik raad mensen die hetzelfde probleem als mij hebben dus ook aan om kronen, facings, e.d zo lang mogelijk uit te stellen en inwendig bleken te proberen!!
ma, 04/19/2004 - 19:36 Permalink
Roxanne

Weet je misschien wat meer over die produkt? en hoe het wordt aangebracht???

ik ben blij te horen dat het goed gaat!

Groetjes
ma, 04/19/2004 - 19:55 Permalink
Helena

Ehm de naam van het product weet ik niet precies, maar ik denk wel dat dit zo onder alle tandartsen wel bekend is, er bestaan zo wel meerdere producten denk ik... in ieder geval heeft hij eerst van achter een deel van de tand weggeboord, toen druppeltje van dit, drogen, druppeltje van dat, drogen, spoelen, weer een druppeltje, herhalen,.... en toen een voorlopig vulsel.
3 weken later, heeft hij de tand opnieuw opengeboord, de restjes watte met dat product verwijderd, en dan echte tandvulling aangebracht, en klaar.
Wat hij ook zei was dat dit product minder bijtend was, de andere producten voel je meestal zo een beetje tintelen aan je tandvlees en dat had ik bijvoorbeeld ook bij het uitwendig bleken.

veel succes!
groetjes
ma, 04/19/2004 - 20:01 Permalink