dilemma

Author:
troylee
Posted:
wo, 03/21/2007 - 16:41
Hallo,

Ik zit op dit moment met een groot dilemma. Ik moest vandaag naar mijn tandarts(een hele goeie) om een begin te maken met een brug, 4 delig. Ik gaf bij mijn tandarts aan dat ik voor 2 weken geleden een beetje pijn had gehad aan de kies. Hij maakte een foto en zag dat 1 kanaal niet tot aan het einde behandelt was en verwees hij me dus door naar de kaakchirurd. Daar kan ik pas 30 mei terecht,maar goed. Ik moet 2 bruggen laten plaatsen,alleen weet ik nu niet zo goed meer wat te doen. Aangezien ik van jongs af aan een kies mis en 2 wortelkanaalbehandelingen heb gehad kan ik dus niet in het uitgebreidste pakket, moet dus alles zo goed als zelf betalen. Ik heb een tijd nagedacht over een frameprothese, maar weet niet of ik dit op mijn leeftijd al moet doen (25 jaar). Daarnaast vraag ik mij af in hoeverre mijn wortels onstekingsvrij blijven. Ik heb namelijk al meerder wortelkanaalbehandelingen gehad, bijna in elke kies. Mijn gebit is niet goed, heb onderin 1 afgebroken kies op links en nog 1 kies op rechts, ook niet meer goed.
Ik weet niet meer waar ik goed aan doe, brug of frame? Implantaat heb ik naar gekeken, maar vind ik echt te duur. Heeft iemand een advies/ervaring?

Alvast bedankt,
groeten esther
vV

Dat hij u verwees naar de kaakchirurg voor een niet volledig gevuld kanaal snap ik niet helemaal, zeer vaak is een herbehandeling een goede optie (en een minder vervelende ingreep). Wellicht was het omdat hij geen heil zag in een herbehandeling? (al een keer geprobeerd, geen duidelijk kanaal zichtbaar??)

Tja verder is het toch uw eigen gevoel. Een vaste constructie functioneert beter dan iets uitneembaars. Daarnaast kan niet iedereen wennen aan iets uitneembaars. Aan de andere kant stabiliseert u wel uw gebit ermee, en die bruggen kunnen dan met een paar jaar altijd nog. Dan weten u en uw tandarts gelijk of er sprake is van stabiliteit in het gebit, en geen ontstekingen meer aanwezig zijn. En geeft u de gelegenheid even te sparen.
wo, 03/21/2007 - 16:56 Permalink
Spiegeltje

Ik weet niet of het bij troylee heeft meegespeeld, moet ie zelf zeggen, maar een apexresectie door de kaakchirurg wordt (uiteraard) vergoed door de zorgverzekering en de ongetwijfeld dure herbehandeling, mogelijk door een endodontoloog, niet. Dat kán meespelen. Terwijl een apexresectie nog veel meer in de papieren loopt, alleen niet ten laste van de patient.

Bij mij heeft de tandarts zelfs een keer voorgesteld een verstandkies maar te laten trekken door de kaakchirurg om die reden :roll: Terwijl dat zowat niks kost. Veel mensen vinden die paar tientjes toch doorslaggevend volgens de tandarts. Uiteraard heb ik hem door de tandarts laten trekken, te meer omdat ik mijn no-claim nog niet had aangesproken :D
wo, 03/21/2007 - 17:38 Permalink
vV

tja spiegeltje, je spreekt jezelf nu een beetje tegen...

Ja een apex resectie door de kaakchirurg wordt volledig vergoed... maar je no-claim gaat er wel (reken maar op geheel) aan op...
En dan zou een herbehandeling (zeker voor maar 1 kanaal ) wel eens goedkoper uit kunnen pakken. En een herbehandeling hoeft helemaal niet per se door een endodontoloog gedaan te worden hoor, zo`n moeilijk kunstje is dat nu ook weer niet, zeker als al vooraf duidelijk op de foto te zien is dat het kanaal niet goed gevuld is. En een herbehandeling door een endodontoloog is ook niet per se duurder, de tarieven zijn namelijk gewoon dezelfde.
wo, 03/21/2007 - 19:05 Permalink
Spiegeltje

Mijn redenering klopt inderdaad alleen als je door je no-claim heen bent. Dat was ik niet, maar geldt wel voor heel veel mensen. Dan is de kaakchirurg toch de goedkoopste. Voor de patient dan.

13 jaar geleden kostte een apexresectie bij de kaakchirurg mij al zowat 1000 gulden (450 euro). Dat zal nu wel fors duurder zijn en ook duurder dan elke herbehandeling, al dan niet bij een endodontoloog.

Dat een endodontoloog niet duurder is dan een algemeen practicus wist ik niet. Er komt wel het gebruik van de behandelmicroscoop bij neem ik aan. Die kan een gewone tandarts ook in rekening brengen maar ze hebben hem meestal niet :(

Als het gaat om de keuze herbehandeling of apex resectie (dus m.i. geen eenvoudige herbehandeling) is het - zover ik als leek kan overzien op basis van slechts enkele bronnen - tegenwoordig gebruikelijker vaker te kiezen voor herbehandeling. En daarbij wordt dan ook bij vermeld het belang van operatiemicroscoop of op zijn minst een speciale vergrotende bril. En dan kom je toch weer uit op een endodontoloog. Of op zijn minst "een algemeen practicus met voldoende ervaring en affiniteit op dit gebied" of woorden van die strekking :). Misschien is dit alleen theorie natuurlijk, al is het alleen maar omdat er maar zo'n 30 endodontologen zijn in Nederland die voornamelijk in de Randstad werken :-?
wo, 03/21/2007 - 21:05 Permalink
MoniqueDM

Ik vraag me af of een behandeling bij de kaakchirurg van je no-claim afgaat. Chirurgische ingrepen vallen onder het aanvullende tandartspakket en behandelingen die onder aanvullende pakketen vallen, gaan niet van je no-claim af.

Monique
do, 03/22/2007 - 07:06 Permalink
vV

Chirurgische ingrepen vallen onder het aanvullende tandartspakket


kaakchirurgie valt onder de basisverzekering, want specialistische hulp. en dus ook onder de no-claim regeling.
Hulp door kaakchirurg wordt ook nooit (bij mijn weten) aan de patient gedeclareerd (tenzij het plaatsen van implantaten betreft wat buiten de basisverzekering valt).
Alleen chirurgie die door de tandarts zelf gefaan wordt valt onder de aanvullende verzekering.
do, 03/22/2007 - 08:20 Permalink
troylee

Hallo,

Allemaal bedankt voor jullie antwoorden. Mijn tandarts is niet de tandarts die de kies heeft behandelt. Hij gaf als reden op, dat hij het veiliger vond om de kies van onderuit te laten behanelen, omdat er dan minder kans is op ontsteking. Verder kon de kaakchirurg dan ook aangeven in hoeverre er een brug op de kies kan.
Wat betreft betalingen, ik krijg per jaar maar 450, euro vergoed, omdat ik vanaf jongs af aan een element nodig heb en wortelkanaalbehandelingen(2 had) kon ik toendertijd niet in het uitgebreidste pakket bij het groene land. Ik heb meerdere brieven geschreven, maar niks heeft geholpen.
Wta betreft de kosten van de kaakchirurg, als het goed is merk ik daar niet zoveel van. Ik heb nu nog recht op 400,00 vergoeding vanuit het groene land, maar die wordt als het goed is hierdoor niet aangesproken en bij een tandartsbehandeling wel. Dus er is 1 meevaller in dit verhaal.

Ik vind iets vast mooier, maar wil geen ontstekingen krijgen. Ik maak me wel erg veel zorgen om het feit dat als de brug niet door kan gaan, omdat de wortel het niet kan dragen. Dan blijven er 2 oplossingen over, een implantaat of een frameprothese, als ik het goed heb. Aangezien ik alles zelf moet betalen, is een implantaat dan echt te duur. Heb een boel voor mijn gebit over,maar dat ga ik niet redden.

Vriendelijke groeten, esther
do, 03/22/2007 - 09:42 Permalink
MoniqueDM

kaakchirurgie valt onder de basisverzekering, want specialistische hulp. en dus ook onder de no-claim regeling.
Hulp door kaakchirurg wordt ook nooit (bij mijn weten) aan de patient gedeclareerd (tenzij het plaatsen van implantaten betreft wat buiten de basisverzekering valt).
Alleen chirurgie die door de tandarts zelf gefaan wordt valt onder de aanvullende verzekering.


Oké, dus als een kaakchirurg een verstandskies operatief verwijdert, dan valt het onder het basispakket en als de tandarts precies dezelfde ingreep doet, dan valt het onder de aanvullende verzekering.

Het lijkt de belasting wel........, leuker kunnen we het niet maken, moeilijker wel :smt003 .

Monique
do, 03/22/2007 - 09:43 Permalink