Dilema

Author:
Tomme
Posted:
zo, 03/09/2008 - 16:08
Hier de situatie:

In de eerste plaats heb ik enorm veel last van tanderosie, vooral veroorzaakt door knarstanden. Daardoor zien mijn tanden veel geler dan eigenlijk zou mogen. Ik heb reeds verschillende tandartsen bezocht met steeds detzelfde conclusie: dat ik een gebid heb van een 40-jarige. Niet leuk om te horen als je een twintiger bent. :(

Nu zit ik een beetje met een dilema, ik heb namelijk een stuk uit mijn voorste tand. Nu moet je weten dat mij dit de laatste jaren al meermaals is overkomen (keer of acht). Dus ben is aan het overwegen om de 4 voorste tanden te vervangen door kronen. Mijn tandarts zegt mij wel dat er niets sterker is als echte tanden maar het voortdurend laten oplappen lijkt mij ook niet de beste oplossing. En waarom de voorste 4? Gewoon omdat dat de meest zichtbare zijn. Andere tanden zijn er mss zelf slechter aan toe.
Wat het geel betreft eigenlijk hetzelfde dilema: tandarts raad het af, maar ik zou ook wel eens eent tint wittere tanden hebben.

Dus ja nu vraag ik mij af welke beslissingen de goede zou zijn zeker gezien de investering dat het zou meebrengen. Raad/Ervaringen?

En nog 1 ding: knarstanden: ik denk dat ik het niet meer doe, en mijn vriendin heeft ook nooit niets gemerkt, maar hoe kan je zeker dat dat je knarstand of niet?
vV

met een verleden van knarsen weet je nooit zeekr of het (geheel) weg is, en of het wellicht niet meer terugkomt. Bij kronen zou ik dat altijd verplicht dus gepaard laten gaan met een splint ter bescherming. Anders knars je net zo hard je kronen kapot. Tevens , als er veel slijtage is (je spreekt in relatie tot knarsen niet over erosie, erosie komt onder andere door verkeerde voeding, en dat gaat soms wel gepaard met knarsen maar niet altijd) is het van belang eerst te controleren of de beethoogte nog goed is. Verder is composiet m.i. eerste keus materiaal. Er zal ook/eerst iets gedaan moeten worden ter compensatie van het door de slijtage opgetreden verlies aan tandweefsel, tenminste als dat behoorlijk is.
zo, 03/09/2008 - 17:25 Permalink
Tomme

Met erosie bedoelde ik eigenlijk dat mijn tanden al in zo een mate zijn afgesleten dat er eigenlijk zo goed als geen glazuur meer opzit. Maar Ik ben zeker geen specialist, ik baseer mij op enkel op uitspraken van enkele tandartsen waar ik reeds ben geweest.

Wat bedoel je eigenlijk met verlies aan tandweefsel en wat kan er aan worden gedaan?
Ik veronderstel dat het geel worden van de tanden iets te maken hebben met dit tandweefsel of zie ik dat verkeerd?

ah ja ik rook ook wel, vroeger tamelijk veel, nu veel minder :oops:
ma, 03/10/2008 - 18:35 Permalink
vV

als er echt veel glazuur af is, zijn de tanden wel toegankelijker voor kleurstoffen. En kunnen verkleuringen dus sneller optreden. Bleken zou een oplossing kunnen zijn, maar dan wel stoppen met roken..

Overigens kan er heel veel met composiet. Daarom stelde ik ook dat dat eerste keus . Een beetje tandarts moet dat wel kunnen.
ma, 03/10/2008 - 20:11 Permalink
Tomme

Alvats bedankt voor de goede raad

ik heb is opgezocht wat je bedoeld met composiet en als dit een vulling betreft in tandkleur die wordt aangebracht met een blauw licht dan heeft mijn tandarts juist een zoveelste gaatje daarmee gedicht in mijn voortand :( .

Nu ik heb er met hem is over gesproken om kronen te zetten (in poselein) en hij was er niet echt voor te vinden. Hij zegt dat het eigenlijk alleen voor hem goed is omdat het veel opbrengt (van een eerlijke tandarts geproken ), maar dat het niet echt nodig is en dat het wss meer in tussen mijn oren zit. Maar hij wilt het wel doen en de kost is zo'n 250€ per tand en is volledig zelf te betalen.

Wat het bleken betreft hetzelfde, hoelang heb je geniet van zo een behandeling in mijn geval? En wat zijn de gevolgen van matig roken? En wat daarna? Beschadig je je tanden niet meer door te bleken?

En nu ik toch bezig ben met vragen af te vuren. Wat is het belang van een goede tandpasta? want er zijn er zoveel op de markt tegenwoordig, dat een mens door de bomen het bos niet meer ziet?
wo, 03/12/2008 - 14:02 Permalink
Spiegeltje

En nu ik toch bezig ben met vragen af te vuren. Wat is het belang van een goede tandpasta? want er zijn er zoveel op de markt tegenwoordig, dat een mens door de bomen het bos niet meer ziet?


De resultaten van zogenaamde whitening pasta's bieden heel beperkte meerwaarde in vergelijking met "gewone" tandpasta's. Ik zou er niet aan beginnen, ook al omdat ze vrij duur zijn.

Als de verkleuring door aanslag komt kun je dit laten verwijderen door een mondhygieniste. Echt wittere tanden krijg je alleen door te (laten) bleken.
wo, 03/12/2008 - 14:28 Permalink
vV

voor 250,= per tand gaat het waarschijnlijk om facings, niet om kronen.
Nogmaals: composiet is hierin toch echt eerste keus, niet alleen om locaal de aantasting/gaatjes te behandelen, maar ook om aan de achterzijde en wellicht de kauwvlakken van de kiezen aan te vullen ter compensatie voor het verlies aan tandmateriaal.

En daarbij is het dus ook van belang te weten of het alleen om slijtage door knarsen gaat, of ook om erosie.
wo, 03/12/2008 - 14:53 Permalink
Tomme

Het gaat wel degelijk om kronen (tja een Roemeense tandarts in het Brusselse is nu eenmaal goedkoper :roll: )
Ik heb momenteel veel van dat composiet in mjin tanden, mijn voorste tanden hangen er echt van aaneen zowel vooraan als achteraan. Maar minstens eenmaal per jaar breken daar stukken af dus zo een betrouwbaar materiaal vind ik dat niet. Ik hoop dat te vermijden door kronen te plaatsen. Dat ik ook eens met een gerust gemoed in een appel kan bijten en dat alle scherpe randen eens voorgoed verdwenen zijn...
wo, 03/12/2008 - 15:49 Permalink