Diasteem -> heeft tandarts gelijk?

Author:
vdH
Posted:
di, 02/13/2007 - 11:24
Geachte heer/mevrouw,

redelijk veel onderwerpen op dit forum gaan over het al dan niet weghalen van een diasteem tussen de voortanden.
Toch heb ik hier nog enkele vragen over:

Ook ik (22 jaar) ben in bezit van zo'n spleetje (+/- 1,5mm) . Nu heb ik me er nooit druk om gemaakt en er ook nooit aan gedacht om het te laten aanpassen.
Tot er afgelopen weekend een stuk van een kies afknapte, en ik op internet ging zoeken hoe dit gerepareerd kon worden. Toen stuitte ik op dit forum, waar ik ook las dat zo'n diasteem redelijk makkelijk en niet al te duur te verhelpen is.
Zodoende heeft dit enorm mijn interesse gewekt, want ondanks dat ik me er nooit druk om maakte is het wel iets wat je op foto's tegenkomt en waar je af en toe aan denkt als je met je mond open lacht...

Toen ik bij mijn tandarts kwam om de afgeknapte kies te laten bekijken heb ik ook eens geinformeerd naar wat er mogelijk is met dit diasteem.
Mijn tandarts gaf mij aan:
- een beugel (ik heb hem direct kenbaar gemaakt dat ik dit liever niet wil, waarop hij aangaf dat hij dit ook niet nodig vond aangezien de rest van mijn gebit er netjes rechts bij staat)
- kronen (lijkt mij een prima oplossing, maar dit geld heb ik er voorlopig niet voorover, dan zal ik eerst mijn zorgverzekering omhoog zetten)

Ik was al goed geinformeerd dankzij dit forum, waardoor ik al had begrepen dat indien het een niet al te grote spleet is, dit prima valt op te lossen met opvullen met composiet vulmateriaal.
Toen heb ik aan de tandarts gevraagd of dit ook mogelijk was, hieraan gaf hij aan dat het wel mogelijk was, maar hij dit niet graag deed aangezien:
- er kans is dat er stukjes afknappen,
- een opvulling altijd te zien blijft (van dichtbij),
- en je na een jaar of 5 verkleuring kan gaan zien.

Wel heeft zijn assistente mij hier een offerte voor gedaan (kosten zo'n 200,- euro waarvan 3/4 vergoed door de zorgverzekering),

Mijn plan is om dit waarschijnlijk wel te gaan doen, en indien het echt heel erg verkleurd kan ik er altijd nog kronen in laten zetten (maar eerst mijn zorgverzekering aanpassen volgend jaar).

- Dat mijn tandarts het opvullen niet als een van de eerste oplossingen ziet kan ik begrijpen, maar kan ik er wel vanuit gaan dat
hij dit wel netjes kan? Hij geeft zelf aan dat hij dit wel kan, maar het nooit zo mooi wordt als kronen of origineel.

- Ook geeft hij aan dat hij dan wel moet boren aan mijn goede gezonde voortanden (moet bij kronen natuurlijk ook) aangezien
het vulmateriaal anders niet goed hecht, maar als ik hier op het forum lees dan staat er dat er zo tegen de tand aangevuld kan
worden.

- Dat hij aangeeft dat het kan afknappen, klopt dit wel? Aangezien ik hier ook al gelezen heb dat composiet materiaal zo sterk
is dat het nooit op de hechting knapt

Of zou ik me met zoiets beter kunnen richten tot een cosmetische tandarts (waarbij er niets vergoed wordt door een zorgverzekering)?

Graag uw advies hierover,

bijvoorbaat dank,

met vriendelijke groet,

vdH
vV

kronen alleen hiervoor ben ik geen voorstander van. ik begrijp dat de tanden verder gaaf zijn, dan is composiet wat mij betreft 1e en eigenlijk ook enige keuze, omdat de tanden verder niet beschadigd hoeven te worden. Met een kroon ga je toch veel gezond tandweefsel opofferen, daarnaast is het veel duurder! zeg maar regio 900-1000,= voor 2 tanden...
di, 02/13/2007 - 12:07 Permalink
vdH

Ja dat leek mij ook. Zodoende hebben kronen ook absoluut niet mijn voorkeur.
U geeft aan dat de tanden bij opvullen niet beschadigd worden.
Maar mijn tandarts geeft aan dat hij wel moet boren aan de tanden, om de tanden op te ruwen anders hecht het composiet materiaal niet goed.
di, 02/13/2007 - 12:12 Permalink
vdH

Oke, dank u wel voor uw reactie.
Ik zal het mijn tandarts voorleggen.
Ik heb enkel nog 3 vragen:

Zijn de kosten van 200,- voor zo'n behandeling een beetje reeële bedragen?

En is het werkelijk dat je het altijd blijft zien? Ik kan me voorstellen dat direct na het opvullen de kleur niet 100% gelijk is ( en na 5 zo'n jaar of 5/6 idem), maar na verloop van tijd kleurt dit toch ook wel zo bij dat je het niet snel zal zie?

Het afknappen wat mijn tandarts ook als nadeel opgeeft, is dit niet lichtelijk overdreven? Ik neem aan dat het goed mogelijk is dat er een keer wat afknapt, maar als het goed gebeurd moet dit (net als een vulling) toch wel zeer lang kunnen blijven zitten?
di, 02/13/2007 - 12:57 Permalink