Delen van tand afgebroken

Author:
Xalon
Posted:
zo, 06/15/2008 - 22:48
Om het even overzichterlijk te houden, dit was mijn gebit voordat ik een beugel kreeg en operatie onderging.
http://i27.tinypic.com/2eajij9.png

Ik had een scheve voortand en kon dit echt niet aanzien en daarom had ik toen besloten om een beugel te nemen. Paar maanden nadat ik de beugel had kwam mijn ortho erachter dat ik nog 2 losse tandoverblijfeselen(wat het precies was weet ik ook niet) had in mijn tandvlees ergens maar hier moest ik dus aan worden geopereerd. 1tje is met succesvol verwijderd en de andere zit er nog, ziekenhuis kon hem er nog niet uithalen, hij zat te diep. Mag volgend jaar terug komen.

Nu viel mijn onlangs op dat 1 van mijn tanden aardig toegetakeld is. Er is een hele hoek vanaf gebroken blijkbaar en in het midden ook een stuk vanaf aan de onderkant. (er zit nu een ovaal achtig iets zoals je ziet):
http://i29.tinypic.com/332td9x.png

Vergeleken met de andere ziet het er nu zo uit:
http://i28.tinypic.com/50sies.jpg
http://i27.tinypic.com/2hzjty.png

Ik weet nou niet waardoor het komt. Dat er iets misging tijdens de operatie of dat het door de ortho kwam. Maar hij ziet er dus niet uit. Heel veel stukjes eraf gebroken blijkbaar als ik de foto's vergelijk. Vroeger was hij nog even groot als de tand aan de andere kant maar nu isie superklein en lelijk. Nou zie ik mijn tandarts over een maandje. Nou kan er pas wat worden aan gedaan als de beugel eraf is denk ik. Maar ik wou hier alvast vragen wat er eventueel aan gedaan kon worden.
Spiegeltje

Als er (een) stukje(s) van een element zijn afgebroken wordt dit met behulp van adhesieve tandheelkunde (composiet) gerepareerd. . Een goedkope en doeltreffende oplossing. Als het goed wordt gedaan is geen verschil te zien met de rest van de tand.

Normaal horen er geen stukjes zomaar af te breken, daar is toch een forse kracht voor nodig! Of er een relatie kan zijn met de behandeling zou ik niet weten, bespreek het eens met de tandarts of orthodontist..
ma, 06/16/2008 - 00:17 Permalink
Xalon

Ik heb ook geen flauw idee hoe het ontstaan is, mischien tijdens de operatie per ongeluk iets misgegaan? Of het komt door eten?

Hoe duur is composiet tandheelkunde ongeveer? En zou het daarmee dezelfde vorm als de andere tand aan de andere kant kunnen krijgen? Is het een soort facing?
ma, 06/16/2008 - 02:56 Permalink
Spiegeltje

Het is geen facing, alhoewel je ook composiet facings hebt. De tandarts kan de tand opnieuw opbouwen met laagjes composiet die stuk voor stuk worden uitgehard met blauw licht. Je kunt dan je originele tand terug krijgen en je moet wel heel goed kijken voordat je ziet dat er iets aan gedaan is. Bij dit soort behandelingen is het wel van belang de tandarts aan te geven wat precies je verwachtingen zijn. De tandarts kan je - eventueel - doorverwijzen als je heel kritisch bent :D

Als je niet tevreden bent kan de behandeling altijd worden overgedaan. Het is geen erg dure behandeling, vergelijkbaar met een grote vulling/drievlaksrestauratie. Niet boven 100 euro denk ik, maar pin me er niet op vast
ma, 06/16/2008 - 20:29 Permalink