De nadelen van bleken? (+ nog een paar extra vragen)

Author:
Stroman
Posted:
vr, 01/19/2007 - 22:16
Er zijn op dit forum al heel wat vragen gesteld over het bleken van tanden. Over het algemeen waren de antwoordne op deze vragen duidelijk en behulpzaam, maar ik zit toch nog met een paar persoonlijke vragen, of heb het gevoel dat sommige van mijn vragen dan wel al eerder zijn beantwoord, maar slechts voor de helft, of ontwijkend.
In ieder geval zit het zo: ik overweeg om mijn tanden te laten bleken met een bleeklepel, zo eentje voor thuis van ca. 250 euro, waar je eerst een bitje laat maken bij de tandarts, en dan een bleeklepel krijgt met een waterstofperoxidegel. Mijn tandarts heeft uitgelegd dat de hoge kosten voor de bleeklepel eenmalig zijn (250 euro), en dat je daarna voor elke keer opnieuw bleken enkel een tube gel moet kopen van 12 euro. Dit lijkt mij een redelijke prijs, en bovendien ook de veiligste methode - veiliger dan al die veelbelovende wegen via Tell Sell of klinieken.

Ik wil best geloven dat deze methode de veiligste is, maar hoe veilig is bleken nou echt? Ik las een tijd terug in de consumentengids over een mevrouw die haar tanden had laten bleken in een gespecialiseerde kliniek, waar een tandarts toezicht zou moeten houden. Die tandarts kwam niet opdagen, of hij kwam te laat, in ieder geval vond het bleekproces eigenlijk zonder zijn toezicht plaats. De gevoelige tanden die de mevrouw ondervond werden na een week weer stabiel, maar na een maand begon de ellende: haar tanden werden extreem gevoelig, begonnen te tintelen, ze had ook last van haar tandvlees en ook nog eens mondkrampen. Allerlei tandartsen, klinieken, deskundigen en zelfs een speciale universitiet had ze bezocht, maar niemand had eigenlijk een antwoord voor haar. Zelf zei ze in ieder geval dat ze zo'n last had van de bijwerkingen, dat "die kliniek en zo'n tandarts, die helemaal niet weten wat ze doen, je leven verzieken". Naast wat persoonlijke vragen over bleken, zou ik dus zeer geinteresseerd zijn in wat de mening van de deskundigen op dit forum is over deze zaak en over het bleken van tanden met waterstofperoxide over het algemeen. Op school heb ik namelijk geleerd dat waterstofperoxide een giftige stof is, en bovendien heb ik wel eens op tv gezien dat de acteur die Gunther speelde in Friends voor zijn rol jarenlang zijn haren moest bleken, en als gevolg daarvan kalend is geworden. Toch wordt er altijd zo lovend gedaan over tanden bleken met waterstofperoxide, en wordt gezegd dat het op de korte termijn zeer veilig is. Ik wil best een beetje betalen voor een mooi gebit, maar als het echt mijn leven verziekt dan lijkt me dit toch geen goede zaak. Vandaar dat ik hieronder wat concretere vragen heb gesteld.

Niet dat ik twijfels heb over de betrouwbaarheid van de antwoorden die op de forum worden geboden, absoluut niet, maar ik wil toch nog even benadrukken: ik zou graag absolute eerlijkheid willen zien bij het beantwoorden van mijn vragen. Bij mijn eigen tandarts zou ik me nog kunnen voorstellen dat hij mogelijke (persoonlijke) twijfels achterwege laat omdat hij ze niet belangrijk genoeg acht om op dat moment te vermelden (misschien staat er een volgende patient te dringen), en graag zo'n bleeklepel van 250 euro zou willen verkopen, maar omdat jullie me op dit forum enkel informatie bieden en dus extra objectief zijn, zou ik het zeer op prijs stellen als jullie ook echt alle kleine twijfels die jullie over bleken hebben allemaal op tafel zouden leggen. En dan bedoel ik vooral medische twijfels, mogelijke negatieve uitwerkingen van bleken op mijn gebit. Als ik een goed gevoel wil krijgen over bleken, dan hoef ik gewoon de reclameadvertenties en sommige websites door te nemen, dus daar ben ik hier niet op uit. Vermoedens, twijfels en eerlijkheid, dat zoek ik. Zeg maar, ik zou het liever nu te horen krijgen dan ná het bleken, als het al te laat is en ik misschien onherstelbare schade heb aangericht.

1. Wat zijn de mogelijke negatieve bijwerkingen van bleken die sommige patienten wel eens ervaren? (aanhoudende gevoeligheid, afwijkende verkleuringen, melkkleurige verkleuringen, last van tandvlees, etc.). Wat voor bijwerking dan ook, ik wil het horen.

2. Hoe zou verklaard kunnen worden dat de mevrouw die ik al eerder noemde last kreeg van extreme gevoeligheid en mondkrampen? Zou het aan haar specifieke gebit hebben kunnen gelegen, of zou er iets anders in het algemene proces kunnen zijn misgegaan?

3. Over het algemeen heb ik het gevoel dat mijn tanden een beetje zwak zijn. Zeg maar, niet zo zeer dat ik gaatjes heb of wortelkanaalbehandelingen moet ondergaan, maar meer dat ze (extra) gevoelig zijn voor koudheid, extra gevoelig zijn op dagen waar ik me moe en/of ziek voel, en het lijkt ook wel of ze soms gevoelig worden bij zoet eten, zoals chocola en ander snoepgoed. Het voelt soms wel eens alsof mijn tandglazuur dunner is dan bij de meeste mensen, alhoewel ik hier als leek natuurlijk niet echt een idee heb wanneer glazuur echt dun is. Hoe dan ook, zou ik met de beschreven gevoeligheid van mijn tanden misschien extra kwetsbaar zijn voor mogelijke nare bijwerkingen (op de lange termijn) van waterstofperoxide?

4. Ik heb op het moment nog een beetje last van gevoelig tandvlees. Hoe gevaarlijk is het om gevoelig tandvlees te hebben als je je tanden laat bleken?

5. Als ik het bitje heb laten maken bij de tandarts, hoe lang duurt het dan ongeveer totdat ik de bleekset binnen heb? (meerdere weken, maanden?)

6. Hoeveel dagen zal ik het bitje in moeten doen? Oftewel: hoe lang duurt het bleekproces gemiddeld als je thuisbleekt met een bleeklepel?

7. Hoe lang duurt het totdat ik opnieuw moet bleken, als ik bleek met een bleeklepel? Ga er hier maar van uit dat ik niet rook, bijna nooit koffie, frisdrank of thee drink, met verder een behoorlijk gezond eetpatroon.

8. Hoe lang gaat zo een bleeklepel mee?

9. Hoe lang na het bleken blijven mijn tanden extra gevoelig?

10. Ik wil absoluut voorkomen dat ik zo een witter-dan-witte lach krijg dan bijvoorbeeld Ellemieke Vermolen of Filemon Wesselink, waar alle nepheid van afstraald. Hoe nauwkeurig is dus "overbleken" te voorkomen?

Bij voorbaat dank!

-Stroman