de dingen die mij storen

Author:
belgske
Posted:
vr, 01/04/2008 - 15:46
Maar eerst even terug in de tijd ... Op mijn 16de heb ik tijdens het sporten mijn 2 voorste snijtanden verloren en een stukje van de tand ernaast. Er zijn toen implantaten geplaatst en ik heb 2 jaar met voorlopige kronen rondgelopen die er regelmatig uitvielen, wat een miserie! Toen ik eindelijk 18 was zijn er 2 kronen op maat en kleur gemaakt en daar ben ik heel tevreden over, nooit problemen mee gehad en esthetisch vind ik ze ook top. Er is toen ook een stukje op die 3de tand geplakt, maar nog in de eerste week was ik het al weer kwijt. Zou dat composiet geweest zijn? In ieder geval, zulke halve oplossingen wil ik niet meer. Ik ben nu 26 en zou mijn gebit wat willen verfraaien, maar degelijkheid staat echt boven alles!

De dingen die mij storen als ik mezelf zie lachen:
- De gelige kleur van mijn tanden.
- Het grijze randje bovenaan de 2 kronen.
- Dat stukje van mijn 3de snijtand.
- De hoektanden. Vind ze te puntig, en ze liggen niet in lijn met mijn tandboog waardoor ze het zicht belemmeren op de tanden die erna komen.

Ik zou mijn tanden kunnen laten bleachen, maar dan moet ik natuurlijk wel de 2 kronen vervangen. Kunnen kronen op implantaten 'makkelijk' vervangen worden?
Ik had gedacht om mijn hoektanden wat af te slijpen en de tanden die erna komen met een (onopvallende?) beugel wat naar buiten te duwen, maar bestaat zo een beugel eigenlijk wel? Of misschien is het beter om gewoon de hoektanden te vervangen door kronen zodat ze direct ook in lijn staan met de rest.
En wat stellen jullie voor bij die 3de snijtand? Een facing lijkt een logische keuze omdat de tand toch al wat dieper staat, maar ik heb hier op het forum al veel verhalen gehoord van facings die los komen ...

Hier een paar foto's :oops:
gebit
glimlach
gipsmodel dat ik toen heb meegekregen


Ik had graag eens het advies gehoord van een tandarts,
alvast bedankt om dit allemaal te lezen.
hello jozefien

je wil advies van een tandarts...dan moet je even afwachten.
Ik heb toch stiekem gekeken :wink: , je hebt mooie tanden, niet teveel aan doen hoor! Zeker niet slijpen.
Die rand boven de kroon zit er inderdaad, maar zie je die dan zitten als je gewoon praat en glimlacht? De modernere kronen hebben zo'n rand niet, dus als het nodig is, kunnen zij misschien vervangen worden, maar daar hebben we tandartsen voor op het forum. :smt006
vr, 01/04/2008 - 23:26 Permalink
robinson

http://i200.photobucket.com/albums/aa192/azsq/glimlach.jpg

Je hebt ruimte om de tanden wat te verlengen,(12,21 en 22) en de onderste lijn van de tanden aan te passen aan de lachlijn.
12 iets verlengen, 11 is goed, 21 en 22 ook iets verlengen zodanig dat de zog. incisale lijn mooi met de lachlijn verloopt.
Zou betekenen, 2x facing op de kleine snijtanden, en vervangen van de kronen op implantaten door volledig porseleinen kronen, eventueel icm. een correctieve beslijping van de hoektanden.Komt de verkleuring door de metalen rand van de kroon of door de metalen abutments?
In het laatste geval zou dat betekenen dat je de abutments moet vervangen door zirconia abutments.
Ik zou in dit geval altijd een set-up laten maken.
Er kan dan een dieptrekplaatje gemaakt worden die met een kunsthars gevuld wordt en dan aangebracht wordt op de tanden, zo kun je bekijken of het resultaat je bevalt.
Niet zo'n moeilijk geval imho.
za, 01/05/2008 - 14:24 Permalink
belgske

Bedankt voor uw uitleg. Ik ben nu wel weer aan het twijfelen of ik die kronen wel zou vervangen. Als die metalen rand niet erger wordt kan ik daar zeker mee leven, maar tand 11 is inderdaad iets groter en ik zou toch ook wel graag een tint lichter gaan ...
Is die set-up enkel mogelijk voor een kroon of ook voor een facing? Hoeveel groter is de kans eigenlijk dat een facing loskomt in vergelijking met een kroon? Want ik wil echt geen miserie achteraf.
En heb je misschien ook nog een voorstel om de tanden die na de hoektanden komen wat zichtbaarder te maken? Van dichtbij op een foto valt het nog mee, maar eigenlijk zijn de kiezen volledig overschaduwd door de hoektanden. Er is dus links en rechts precies een leegte van 1cm als ik lach.
za, 01/05/2008 - 22:35 Permalink
robinson

Een set-up doe ik eigenlijk alleen bij ingrijpende veranderingen, voor een enkel kroontje niet nodig imho.
Facings gaan niet sneller los bij juiste indicatie en juiste manier van behandelen.
De 1e kleine kiezen na de hoektanden(premolaren) zijn heel eenvoudig uit te bouwen met composiet.
zo, 01/06/2008 - 12:27 Permalink