Composiet facings met retentiedraad

Author:
blaat
Posted:
do, 11/10/2005 - 15:17
Hallo,

Een hele tijd geleden heb ik deze vraag al eerder gesteld maar de zaak is een beetje veranderd. Ik loop nu al ruim 10/11 maanden met een beugel in de boven en onderkaak en de actieve behandeling zit er bijna op. Na de actieve behandeling krijg ik in de boven- en onderkaak een retentiedraad van hoektand tot hoektand.

Ik had vroeger erg veel last van fluorose (of iets dergelijks, in ieder geval geen ontkalking ofzo) en dat is nu zo goed als weg, echter op één van mijn voortanden zijn er nog een paar storende vlekken zichtbaar. De voortand daarnaast heb ik een keer in een ver verleden gebroken en deze is toen gerestaureerd (was erg mooi, maar is nu verkleurd).

Nu luid mijn vraag: Is het mogelijk om composiete facings op beide de voortanden te plaatsen mét een geplaatste retentiedraad?

bij voorbaat dank!
:smt006
de digitale tandarts

De rententiedraad draad bevindt zich aan de tongzijde, ongeveer halverwege de tanden:

http://www.orthocentrumhasselt.be/images/retentiedraad.jpg

Het werk bij facings wordt voornamelijk aan de lipzijde en snijrand uitgevoerd, zodat dit meestal in combinatie met een retentiedraad geen problemen geeft.

Met vriendelijke groet.
do, 11/10/2005 - 16:02 Permalink
blaat

Bedankt voor het snelle antwoord!

Wat trouwens wel het geval is dat het oude stukje composiet ongeveer 1/4 á 1/2 van mijn tand bevat en dat dus wordt vervangen... het lijkt mij dat de retentiedraad dan op het oude composiet geplakt wordt, levert dat dan geen problemen op? Sorry voor de vage vraagstelling :wink:
do, 11/10/2005 - 16:29 Permalink
de digitale tandarts

Composiet hecht aan oud composiet minder goed dan aan glazuur, dus je zou die vulling proberen te ontwijken, maar als het niet anders kan dan zou het draadje (deels) aan composiet vastzitten, maar met de juiste maatregelen kan je dan nog een heel behoorlijke hechting verkrijgen.

Met vriendelijke groet.
do, 11/10/2005 - 22:27 Permalink
kali

Hoi Blaat,

ik heb zelf ook een retentiedraad achter mijn voortanden en ik heb recent ook composiet facings laten plaatsen op mijn voortanden.

Heb helemaal geen problemen gehad. De tandarts zal waarschijnlijk wel iedere tand individueel moeten behandelen dus het kan iets langer duren. Hij kreeg een of ander plastic gevalletje (vraag niet naar details ik houd altijd mijn ogen dicht) niet om al mijn voortanden heen dus hij moets iedere tand of per twee tanden (nogmaals ogen dicht :lol: ) het laagje erop zetten.

Gewoon doen dus want het wordt echt mooi, kan eindelijk breeduit glimlachen :D

groet
Kali
di, 11/15/2005 - 21:38 Permalink
blaat

He bedankt voor je antwoord!

Tis bijna zover, m'n beugel mag er de 16 januari uit en heb al voor de dag daarna een afspraak met de tandarts staan. Kan haast niet wachten tot die krengen eruit zijn zodat ik weer als normaal mens (met een mooi gebit) kan lachen :smt003 Ik heb het even met mijn tandarts en orthodontist gesproken wat het beste is om te doen en beiden zijn het er mee eens dat ná het zetten van de facings een retentiedraad geplaatst word. Ik ben benieuwd...

Nogmaals bedankt voor de response van de digitale TA en Kali
wo, 12/21/2005 - 22:54 Permalink