Composiet Facing / Vragen

Author:
Nnaan
Posted:
wo, 03/17/2010 - 00:25
Hai hai

Ik heb me aangemeld op dit forum, aangzeien er ook tandartsen reageren en ik wellicht in contact kan komen met mensen die hetzelfde als ik hebben meegemaakt.

Korte uitleg verleden tandheelkundig:
Ik heb sinds een aantal jaren veel last van tanden en kiezen. Ik knars enorm en heb al 5 soorten bitjes versleten.
Mijn tanden maken geen glazuur aan waardoor veel gaatjes waren onstaan. Wegens slecht optreden oude tandarts werden gaatjes, onstekingen en heb ik wortelkanaalbehandelingen gehad die niet slaagde. Gevolg = ondraaglijke pijn en dus extractie. Ik mis onder 7 kiezen en kauwen is bijna onmogelijk. Mijn tanden zien er slecht, kort en geel uit. Sinds 3 jaar zit ik bij bijzondere tandheelkunde en bij een hele bezorgde tandarts die ik heel vaak bezoek.

Ik heb nu sinds een week boven een gehele facing. Wat ik me afvraag is of het wel een facing is.
Wat ik lees is dat een facing per tand is en bij mij is het één geheel. Ze zijn dikker en langer gemaakt. Het voelt als een groot blok waar ik niet tussen kan lossen en na een week ben ik er nog lang niet aan gewend. Zacht voedsel en vloeibaar voedsel kan ik verdragen. Het lijkt net of al mijn tanden naar voren worden getrokken. Bovendien knars ik nu nog meer, want er is meer om te knarsen. Ook vind ik in de spiegel kijkend meer gaatjes in de composiet tanden en luchtbelletjes.

Ook een voortand is nu na een week ontzettend gevoelig geworden met koud en als ik er op tik. Kan dit tijdelijk zijn of is er een zenuwontsteking aan de hand?

Ik word er een beetje gek van, nu al een week probeer ik te denken ach het gaat wel wennen, maar soms... grrr...

Heeft iemand ervaring met mijn klachten en/of advies?
Ik hoor het graag! MVG Natascha
Lizzy26

Hoi Natascha,

Toevallig heb ik ook net een berichtje over facings geplaatst. Ik heb het gedaan omdat ik een verkleurde voortand had en nu is hij nog steeds donkerder dan de rest. Voor de rest zien de facings er heel goed uit en is het inderdaad per tand gedaan.
Alleen heb ik porseleinen facings en ik geloof dat dat nogal verschil kan uitmaken. Dat blokgevoel heb ik al vaker op het internet gelezen. Dat lijkt me niet goed. Ik zou er dan ook zeker mee terug gaan. Ik dank persoonlijk dat tandartsen vaak niet voldoende weten van facings en er daardoor dingen mis gaan. Dat is niet erg maar dan moeten ze het ook herstellen. Het is immers niet goedkoop!
Sterkte ermee in ieder geval.

Groetjes!
wo, 03/17/2010 - 19:15 Permalink
Nnaan

Wel vreemd dat je ene tand nu donkerder is dan de rest, maar je tandarts gaat dat toch wel oplossen of niet dan?

Ik kan deze nacht weer eens niet slapen van de pijn. Pfff. Ik krijg ook last van de kaken, net of die tanden te zwaar zijn ofzo, erg vreemd.


Ik vind het gek dat ik op het forum nog niets over de methode heb gevonden ik heb ook geen idee hoe dit heet. Heeft een tandarts hier misschien ooit over gehoord?

De methode ging als volgt: Afdruk bovengebit gemaakt. Mal voor terug gekregen, deze is gevuld met composiet. Mijn tanden werden volledig gaatjes-vrij gemaakt en geslepen en toen werd er zuur overheen gedaan. Daarna de mal over mijn gebit en laten drogen. Kort daarna de mal eraf en voila geheel nieuw bovengebit. Zonder spleetjes tussen de tanden.

Het ziet er wel mooi uit, krijg veel complimenten. Ik wen nu zelf ook wel aan mijn nieuwe gebit, qua zicht, maar de pijn is wat nu zwaarder weegt...

Niemand die hetzelfde heeft of herkent?
do, 03/18/2010 - 05:12 Permalink
Nnaan

Het ziet er inderdaad erg fraai uit, maar het voelt nog waardeloos. Als je bijt van voren, voel je het aan de achterste kies. Maar ach ik kijk het nog even een week aan. Vandaag weer bij de tandarts gelegen, maar alleen sterke pijnstillers gekregen.

Schoonmaken hoort te kunnen door te stoken tussen het tandvlees. Dat is nu nog te broos en te pijnlijk, dus spoelen!

U kent de methode dus wel?
do, 03/18/2010 - 16:15 Permalink
Nnaan

Heeft u enig idee hoe de methode heet? Ik wil er namelijk wat meer over lezen, ik zal zo wel even op glamsmile googlen.

Duur was het voor de verzekering, want door mijn aangeboren afwijking heb ik alles vergoed gekregen, dat scheelt in ieder geval al iets...
do, 03/18/2010 - 16:57 Permalink
robinson

Dit heeft geen naam. :roll: :smt017
Dit is gewoon een handigheidje.Ik gebruik dit wel eens voor een esthetische set-up om de patient het verschil te laten zien.En wanneer ze het eens zijn met het behandelplan gebruik ik deze methode om tijdelijke voorzieningen te maken.
Als dit voor de verzekering was dan had u goede tandheelkunde moeten eisen, zeker in uw geval.
Dus per tand individueel een voorziening.
Just my 2 cents.

ps.
Deze tandarts moet eens dringend zijn huiswerk gaan doen als hij volgens het Dahl principe wilt werken.
Neem aan dat er ook vantevoren met een splint de beethoogte is bepaald??

Lees dit maar eens door.
Zo hoort het.

http://www.ntvt.nl/userfiles/image/artikel/pdf/03jun229.PDF
do, 03/18/2010 - 18:40 Permalink