Cola Vs Fanta

Author:
Martijn
Posted:
vr, 12/07/2001 - 17:54
Ik las laatst dat cola behalve een hoge suikergehalte ook heel erg zuur is wat slecht voor je tanden is.

Ik dacht dat er toen ook iets stond over Cola-Light en dat die niet schadelijk zuur is maar wel nog steeds een hoog suikergehalte heeft.

Mag ik vragen hoe het zit met Fanta & Sinas?
Beiden hebben volgens mij ook een hoog suikergehalte...maar hebben deze frisdranken ook een schadelijk zuurgehalte?
de digitale tandarts

Cola is inderdaad zeer zuur en bevat tevens veel suiker. Deze combinatie maakt cola een van de ongezondste dranken voor je gebit.

Cola-light is ongeveer even zuur als 'gewone' cola. Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola.

Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen. De PH van cola bevind zich rond de 2,7 en die van andere (koolzuurhoudende) frisdranken rond de 3-4. Glazuur lost echter op onder omstandigheden waar de PH lager is dan 5,5 !

Helemaal geen frisdrank drinken is natuurlijk geen oplossing, maar je moet je er wel van bewust zijn en ook proberen de schade beperkt te houden. Poets je tanden goed, gebruik ook floss en tandenstokers, hou de frisdrank niet te lang in de mond en poets ook niet direct na het drinken van frisdrank, omdat het glazuur dan nog zacht is.

hieronder een stuk wat ik schreef voor iemand die bijna al zijn glazuur van zijn tanden en kiezen had verloren door frisdrank:

Slijtage aan het gebit kan o.a. veroorzaakt worden door verkeerde gewoontes en/of zuren:

Verkeerde gewoontes

Sommige mensen hebben de gewoonte om krachtig te poetsen. Als dat gedaan wordt met een te harde tandenborstel en/of met een schurende tandenborstel is dat nadelig voor het gebit.
Er zijn meer verkeerde gewoontes die slijtage van het gebit tot gevolg hebben. Dat zijn bijvoorbeeld nagelbijten, op een pen of potlood kluiven of de tanden als een schaar of mes gebruiken. Ook tandenknarsen is slecht.

Zuren

Tanden en kiezen kunnen aangetast worden door zuren uit voedsel. Dit wordt tanderosie genoemd. Er zijn veel voedingsproducten die zuren bevatten, bijvoorbeeld sinaasappels, citroenen, koolzuurhoudende (fris)dranken, vruchtensappen en wijn. Wie een of meer van deze producten meermalen per dag eet of drinkt, loopt extra risico op slijtage.
Ook wanneer er regelmatig maagzuur in de mond komt, bijvoorbeeld door overgeven of oprispingen, kan de slijtage van het gebit hard gaan.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/erosie.jpg

een kies met ernstige tanderosie op het kauwvlak


De zuurgraad van verschillende dranken en sappen


Zuiver water 7,0
Melk 6,8
Bier 4,3
Yoghurt (drank) 3,8
Sportdrank 3,4
Wijn 3,4
Sinaasappel 3,2
Limonadesiroop 3,0
Appelsap 2,8
Cola 2,7
Maagsap 2,0

Welke maatregelen kunt u nemen?


Gebitsslijtage kunt u verminderen of voorkomen door het afleren van gewoontes als nagelbijten of tandenknarsen. Dat kan moeilijk zijn, bijvoorbeeld omdat het vaak onbewust gebeurt. Tandenknarsen gebeurt meestal tijdens de slaap en is dus lastig af te leren.

Verder is het verstandig om met mate dranken en voedingsmiddelen te gebruiken die zuren bevatten. Beperk het eten van hard hard of schurend voedsel zoals rauwkost. Ook is het raadzaam het aantal keren dat u eet te beperken tot drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier tussendoortjes te nemen. Want hoe vaker en langduriger tandglazuur in aanraking komt met zuren uit voedingsproducten, hoe meer het wordt aangetast en slijt. Probeer dus niet te vaak erg zure dranken te drinken (zie lijst) en als je deze dan toch drinkt, ze snel door te slikken en vooral niet mee te spoelen.

Speeksel vormt een belangrijke rol bij de bescherming van het gebit tegen zuren. Het vormt een beschermlaagje op de tanden. Een schurende tandpasta tast dit laagje aan, waardoor het glazuur direct wordt blootgesteld aan zuur uit voedsel. Dit wordt versterkt wanneer u na het nuttigen van zure drank of zuur voedsel direct uw tanden poetst. Door dan te poetsen wordt het glazuur dat uw tanden beschermt zacht.

Het beste is om na het nuttigen van zure drank of zuur voedsel ten minste 1 uur te wachten met tandenpoetsen. Wie dat niet wil of daar geen tijd voor heeft, kan iets anders doen. Namelijk direct na het eten of drinken van dergelijke producten de mond spoelen met water of melk. Op die manier worden de zuren weggespoeld of verdund.

Verstandig is het ook te poetsen met een zachte tandenborstel en een tandpasta die niet schuurt.
ma, 12/10/2001 - 10:37 Permalink
Martijn

Ik heb volgens mij een soort "oplossing" gevonden voor zure dranken. Rietjes!

Als ik met rietjes drink komt de drank bijna meteen in m'n keel (slokdarm, whatever) zonder echt mijn gebit te raken.

Nog steeds geen volledige oplossing natuurlijk (bier drinken met een rietje is nou niet echt relaxt :smile: ) maar als je thuis bijvoorbeeld veel cola etc. drinkt kun je dat denk ik beter met een rietje doen! Spaart vooral je voortanden volgens mij.
za, 02/09/2002 - 23:41 Permalink
de digitale tandarts

Het is verstandig dat je probeert om de zure (fris)dranken zomin mogelijk contact te laten maken met je tanden en kiezen! :smile:

Leuk idee van dat rietje.

Als het goed is zal binnenkort prof. van Nieuw Amerongen (specialist in speeksel en mondgezondheid) een stuk schrijven voor deze site, ik zal hem jouw idee voorleggen.

Met vriendelijke groet.
ma, 02/11/2002 - 16:43 Permalink
Ivo

Gewoon je tanden 3 keer per dag na het eten (en dus drinken) poetsen en er is niks aan de hand. Heb je ook geen rietjes nodig.
ma, 02/18/2002 - 18:27 Permalink
de digitale tandarts

Ik waardeer je goede mondhygiene Ivo, maar bij het drinken van frisdrank speelt meer dan alleen het voorkomen van tandbederf!

De zuren in bijv. frisdrank tasten het glazuur aan zonder dat daar bacterien voor nodig zijn, dit wordt tanderosie genoemd.

In mijn eerste antwoord ben ik hier dieper op ingegaan. Juist na het drinken van zure dranken is het glazuur gedeeltelijk opgelost en zachter. Direct poetsen beschadigd het glazuur en bemoeilijkt het herstelproces.

Het beste is om na het nuttigen van zure drank of zuur voedsel ten minste 1 uur te wachten met tandenpoetsen. Wie dat niet wil of daar geen tijd voor heeft, kan iets anders doen. Namelijk direct na het eten of drinken van dergelijke producten de mond spoelen met water of melk. Op die manier worden de zuren weggespoeld of verdund.

Zo gek was dat idee van het rietje niet :wink:

Met vriendelijke groet.
ma, 02/18/2002 - 20:37 Permalink
G.Rutgers

Op uw lijst van dranken met de zuurgraad erbij, staat melk bijna bovenaan. Ik heb gehoord dat melk juist schadelijk voor je glazuur is!? Hoe komt dit verhaal dan in de wereld?
wo, 02/20/2002 - 19:06 Permalink
kindertandarts

Het verhaal met melk is toch wat gecompliceerder.

In melk zit wel degelijk suikers die door de cariesvormende bacterien wordt gebruikt en waardoor deze bacterien uiteindelijk weer zuur produceren dat de tanden aantast.

Er zijn bij ons casussen bekend van mensen die voor het in slaap vallen (na het tandenpoetsen) een glas warme melk op het nachtkastje zetten en dat dan opdrinken. In dit geval kan melk wel de aanleiding zijn voor caries.

Andere situaties komt voor bij een specifiek gedrag bij het geven van borstvoeding, waarbij gedurende de nacht het kind (baby) regelmatig wat kan drinken. In dit geval treedt een caries verschijnsel op wat 'zuigfles caries' wordt genoemd maar het kind heeft dan geen zuigfles gebruikt. Verwarrend taalgebruik maar ook in moedermelk zitten suikers.
ma, 05/26/2003 - 22:06 Permalink
Caro

sjips..beter dus maar water en melk drinken?
ik knars, en ik nagelbijt, en als ik t zo lees, doe ik alles verkeerd, nog ff snel s,avonds glas fris leegdrinken, ff tanden poetsen en naar bed, ..en maar denken dat ik t goed doe..niet dus!!

dit is voor t eerst dat ik hiervan hoor..

wel bedankt, zal er rekening mee houden,
Caro
di, 05/27/2003 - 10:33 Permalink
Jeehaa

het is zeker niet goed vlak na een consumptie te gaan poetsen. dus ook niet 's avonds vlak voor t slapen gaan.

je moet je voor stellen dat bij alles wat je eet er een verandering optreed in de zuurgraad in je mond. doordat die zuurgraad daalt (dus zuurder wordt) wordt je glazuur brosser, het gaat demineraliseren. Dit is niet per definitie slecht omdat het ook weer kan REmineraliseren. dit heeft alleen even de tijd nodig. Het zachte glazuur dat je krijgt na een zuuraanval poets je weer weg als je meteen erna gaat poetsen. probeer dit dus te voorkomen.

ikzelf eet veel kauwgom. ik ben er zelf nog niet achter of dit beter beschermt tegen zuuraanvallen maar ik denk wel dat het de schade iets beperkt. In iedergeval zorgt het kauwen van kauwgom voor een goede speekselverversing. Dit zorgt er ook voor dat de pH in je mond meer neutraal blijft (speeksel pH is relatief neutraal).

Overigens geld het geheel bovenstaande verhaal voor alle maaltijden: het is dus niet zo slim om ieder half uur een glas cola te nemen (3 glazen = 1,5 uur) want daardoor kan de pH in je mond zich niet herstellen en remineraliseert het glazuur ook niet snel. probeer dus ook dit te voorkomen door wat minder vaak iets te eten/drinken tussendoor.
di, 05/27/2003 - 13:48 Permalink
Caro

dus als ik puur me om mijn glazuur bekommer, ben ik straks slank en heb lange nagels...hmm, niet slecht, nee was grapje hoor.

maar ik bedoel, vooral s,ochtends is t ..en vooral bij mij, snel snel eten wassen en poetsen, bij mij zit er dus s,ochtends zowiezo geen uur tussen hoor, ik spoel wel altijd even met water, voor ik ga poetsen, dus dat scheelt dan wel iets las ik.

is veel water drinken, bevorderlijk voor je glazuur?of is het een neutraal iets?
dus met andere woordne, zijn er levensproducten die wel goed zijn?ipv aanval plegen op je glazuur?
of bestaat er niets , dat juist je glazuur harder maakt, ipv zachter?
di, 05/27/2003 - 16:23 Permalink
dj

Hoi,

Vooral op kaas sabbelen zou kunnen helpen na een zuuraanval. Eerder zei ik dit ook van pindas maar die zijn hard dus die zou je na een zuuraanval niet moeten kauwen.

Doei,
do, 05/29/2003 - 19:07 Permalink
dj

Hoi,

Maar ik denk dat denk suikervrije kauwgom een betere tip is. Kaas kun natuurlijk niet onbeperkt eten en je hoeft de pH alleen te beperken, niet helemaal neutraal te maken.

- kauwgom verhoogt de pH tijdens een zuuraanval door verdunning met en buffering door speeksel dat daar door de natuur voor ontworpen is.
- Hierdoor wordt het hierboven genoemde speekselbeschermlaagje op de tanden opgebouwd.
- Schuurt daarbij niet maar poetst wel.
- Als hierdoor zetmeelresten of suikerresten worden verwijderd dan kunnen deze stoffen ook niet meer worden omgezet in zuur. Deze langdurige zuuraanval word dus vermeden.
- Is denk ik ook veilig bij een pH onder 5.5

Nog een tip:
Zelfs als je geen tandpasta, borstel, flos, water of tandenstokers hebt (hopeloos verdwaald op survival) kun je "tanden poetsen" door afwisselend met je tong langs je tanden en tandvlees te gaan, je speekselproduktie op gang te brengen en wat te slikken. Als je hier een gewoonte van maakt (stoplicht, windows opstarten), is het effekt aanzienlijk.

Doeg,
za, 05/31/2003 - 16:58 Permalink
Lieneke

Water neutraliseert het zuur.

Melk schijnt ook gezond te zijn: het maakt een dun vettig laagje op je tanden wat je beschermt tegen slechte bacterien.

Cacau schijnt ook goed te zijn; het helpt gaatjes te verkomen. Hoe precies weet ik ook niet. Dus echte pure chocola (meer dan 80 procent cacau) is deels goed voor je tanden en deels niet door de suiker.

Wat je tanden echt versterkt is Fluoride. Maar dat wisten jullie vast allang.

Verder is alles goed waar de suiker is vervangen door suikervervangers (xylitol bijv.) en wat niet zoet is. Zoals die kauwgom. 100% waar! Hahahah.
za, 05/31/2003 - 17:04 Permalink
misscaroline


Op 2002-02-09 23:41, schreef Martijn:
Ik heb volgens mij een soort "oplossing" gevonden voor zure dranken. Rietjes!

Als je door een rietje drinkt komt het meteen in je keel terecht en is het dus ook niet op je tong geweest. Je proeft er dus niks van. Waarom zou je dan niet gewoon water drinken?
Fluoride goed voor de tanden? Wel met mate. Ik ben van de generatie fluoridepilletjes en heb 2 keer gehad dat een stukje glazuur van mijn kies was gebroken (van de zijkant). Tandarts zij dat dat kwam door die pilletjes, want verder heb ik nooit gaatjes.
di, 07/08/2003 - 00:00 Permalink
Lieneke

Wat die pilletjes betreft daar heb je gelijk in. Vroeger moest elk kind en met fluoridepasta poeten en die pilletjes slikken. Maar tegenwoordig wordt dit niet meer geadviseerd. Alleen kinderen met veel gaatjes mag de tandarts aanraden om pilletjes te nemen.
di, 07/08/2003 - 11:42 Permalink
admin

Veel mensen weten dat niet van een uur wachten na het eten van zure dingen. Mensen zijn gehaast vooral s'ochtends....en drinken dan sju....

Gelukkig weet ik dit nu wel en kan ik er rekening mee houden. Tevens drink is doordeweeks nooit sju, alleen op zondag (vers). omdat ik altijd eerst even lekker rommel op zondag gebeurt het vaak dat ik dan wat later mijn tanden poets, puur toeval toen...

Maar nu let ik er echt op! Logisch verhaal.

Groetjes Leila
di, 07/08/2003 - 13:20 Permalink
miranda

Kijk uit met cola, ik dronk het van mijn 4 tot mijn 24, en nu heb ik geen tanden meer. Door tanderosie was de boel zo aangetast, dat de gaten erin vielen.
do, 10/30/2003 - 22:53 Permalink
deesjie

Hoi digitale tandarts,

Ik las net de link die je erop had gezet, maar in die folder staat dat een appel en ander vers fruit een gezond alternatief is....maar dat is toch allemaal hartstikke zuur????? En bv bananen zijn weer erg zoet....Ik snap er nu helemaal niets meer van......en heb nog een vraag...Ik weet dat xilitol als suikervervanger goed is voor je gebid, kauw ook altijd xylitol kauwgom...maar ik heb ooit gehoord dat niet alle suikervervangers goed zijn....dus welke zijn er nog meer goed en welke eigenlijk helemaal niet??
di, 03/30/2004 - 09:49 Permalink
Lieneke

Goeie vraag!

Een appel kan inderdaad best zuur zijn. Maar omdat het vrij hard is, brengt het ook de speekselvloed opgang. Het speeksel maakt je mond minder zuur. Net als xylitolkauwgom doet. Dit is dus een goede kauwgom! (alleen niet overdrijven want dan kan het zijn dat je je kaken overbelast met al dat gekauw)

Bovendien zit er in fruit veel vitaminen die ook nodig zijn voor de afweer. Afweer die je ook nodig hebt voor je gebit.

Je moet alleen goed timen. Een appel kan je dus beter combineren met je lunch dat het als een tussendoor nemen. Hoe minder tussendoortjes hoe beter. Verder moet je nadat je de appel hebt gegeten, niet meteen de tanden poetsen. Dan haal je namelijk ook een beschermlaagje van de tanden af. Dus altijd ongeveer een uur wachten met poetsen.

In een banaan zitten veel koolhydraten. Dit zijn suikers die voor het gebit niet superslecht zijn. Glucose is een suiker die veel slechter is voor het gebit. Dit zit bijvoorbeeld in snoep.

Ik hoop dat het zo duidelijk is.

Groeten
Braces
di, 03/30/2004 - 23:11 Permalink
dj

Hoi allemaal,

Ja, echt heeel goed dat je dat er nog bijzegt dat je ook tever kan gaan met kauwgom Braces..

Ik probeer nog een beetje verder te helpen..

Kijk, er zijn vele factoren die leiden tot tandbederf. Een daarvan is zuur. Zuur is een agressieve stof, het lost dingen op of maakt ze zachter of tast ze aan. Het voedsel of dranken is een van de twee manieren waarop zuur in je mond komt. De andere manier is van bacterieen en dan vnl melkzuurvormende bacterieen. Deze bacterieen gedijen goed op suikers. Suiker wordt door de bacterieen afgebroken tot: zuur.
Vaak zitten die bacterieen in de verscholen hoekjes en randjes en in gaatjes in een kleverig laagje: plak. Op deze plekken ontstaat dus ook zuur. Ook omdat de tand op de plek waar de plak zit door de plak wordt afgedekt heeft het zuur alle gelegenheid om op de tand in te werken. Om het nog wat ingewikkelder te maken: zetmeel (aardappelen, pasta, rijst, brood) wordt in de mond omgezet tot suiker (door een enzym in je speeksel, amylase, maar niet door bacterieen). Voor de omzetting van zetmeel tot suiker is tijd nodig, het gaat niet zo snel. Hetzelfde geldt voor de omzetting van suiker tot zuur.
Het effect van zuur op je gebit treedt daarentegen onmiddelijk op (maar is soms omkeerbaar).

Wat zuur is niet erg als het maar niet te lang en/of teveel is en als je maar niet direct gaat poetsen. Zuur door bacterieen in plak is erger omdat het in een afgeschermd milieu zit en dus ook niet wordt weggespoeld door je speeksel.

De hoeveelheid plak, die eigenlijk vooral uit melkzuurvormende bacterieen bestaat, is afhankelijk van een aantal zaken bv:
1 De hoeveelheid suiker die je eet, dat vinden ook de bacterien heerlijk en ze groeien er enorm op. Om je een idee te geven: veel bacterieen verdubbelen in aantal in bijvoorbeeld 20 minuten in de goede omstandigheden.
2 De hoeveelheid zetmeel die je eet maar dat is veel minder belangrijk omdat dat langzaam gaat en je speeksel dus de kans heeft dat grotendeels weg te spoelen.
3 De zuurgraad van je mond. Bacterieen houden van een licht zuur milieu, daarin groeien ze beter. Die zuurgraad is dus ook afhankelijk van de hoeveelheid melkzuurvormende bacterieen in je mond, van de hoeveelheid suiker die je eet, van de hoeveelheid zetmeel die je eet..
4 De beginhoeveelheid van die bacterien, iedere bacterie krijgt ehm bacteriebabies..

Dan zijn er ook nog verschillende soorten suikers die allemaal net wat andere invloed hebben! Sommige zijn ook zoeter dan anderen Het is dus een redelijk complex geheel!
Tips: Wacht na het nuttigen van zuur met tandenpoetsen. Gebruik een zachte borstel. Zorg dat je tandplak verwijdert.

Laat de info misschien maar rustig op je inwerken en lees het een paar keer terug...

Ik vind overigens dat de rol van iets als een appel wel wat meer aandacht zou kunnen hebben. Appels zijn, als je denk dat je dit zomaar kunt eten en dat dat per definitie minder slecht is dan snoep, zeker niet ongevaarlijk voor je gebit (technisch: ze zuren de zaak aan, hebben enkel- of tweevoudige suikers voor de snelle groei en zetmeel voor als de eersten op zijn, ze hebben sporeelementen: ideaal substraat als het tussen je tanden blijft zitten.) Na het eten van appels zou je even moeten wachten maar dan moet je echt wel goed poetsen..

Maar appels kleven niet zoals toffees aan je gebit en er zitten voedingsstoffen in die je nodig hebt.

De vermelde zuurgraad van appelsap verbaast me wel een beetje. Niet iedere appel of ieder sap is even zuur trouwens..

Pfew weer een heel verhaal..

Doeg,
wo, 03/31/2004 - 00:28 Permalink
deesjie

hey bedankt voor de hele uitleg....! Toch vindt ik het nog allemaal vrij ingewikkeld eigenlijk.....!! Ik moet van de tandarts ook zo min mogelijk zoet/zuur eten, doe ik al weinig maar de ik krijg er iedere maand weer 3 gaatjes bij helaas. Nou zei hij dat alles even slecht was en dat er geen onderscheid was tussen zuur en zoet, maar jullie zeggen dus van wel eigenlijk...dat een appel bijvoorbeeld toch iets beter is als een reep chocolade.....? En hij zei dus ook dat niet alle zoetstoffen even goed zijn... Maar welke zoetstof of zuikervervanger zou ik dan het beste kunnen gebruiken naast xylitol? (eet ik maar 1 kauwgom per dag van hoor, meestal na het eten!)
do, 04/01/2004 - 12:20 Permalink
de digitale tandarts

Een chocoladereep is wel slechter dan het eten van een appel hoor!

Kortgezegd probeer niet teveel suiker in te nemen en probeer het vooral niet lang in de mond te houden..lollies of kleverige snoep is bijvoorbeeld dus helemaal niet goed.

Kunstmatige zoetstoffen kunnen door de bacterien niet worden omgezet in suikers en zijn dus niet slecht voor je tanden...maar veel dranken waar deze in zitten zijn wel weer erg zuur..dus pas op!
ma, 04/05/2004 - 22:18 Permalink
deesjie

Hey, ja het wordt al een beetje duidelijk! Ik las ook ergens op de site dat drinken door een rietje ook beter is, vond ik wel grappig bedacht! Maar alleen de kunstmatige zoetstoffen kunnen dus niet worden omgezet in suikers, dus zoetsoffen als glucose en fructose zijn wel nog steeds schadelijk? en stoffen als sorbitol en xylitol dus niet?
di, 04/06/2004 - 10:23 Permalink