Cerec3

Author:
Haas
Posted:
ma, 01/05/2004 - 07:00
Wie kan mij meer vertellen over cerec3. Ik heb kronen laten plaatsen met cerec3. Er wordt eigenlijk gedeeltelijk een stuk tand op je eigen tand geplakt. Er hoeft van je eigen tand niet meer zoveel te worden weggeslepen. Het nadeel is wel vind ik, dat je nog een stukje eigen tand blijft zien. Wel vervelend als je geen mooie kleur tand hebt.
Ik heb ook een aantal kronen laten plaatsen volgens de oude manier, dus een stompje van je eigen tand laten staan en daarheen een volledige kroon.

Wat is beter? Wie kan mij meer vertellen over de duurzaamheid, etc. etc. Alle berichten over Cerec3 zijn welkom.
de digitale tandarts

Met de cerec techniek kunnen inlays, onlays, gedeeltelijke of volledige kronen gemaakt worden.

Na het slijpen van een tand of kies, bijv een grote vulling wordt eruit gehaald en de preparatie aangepast, kan het cerec apparaat de kies 'scannen'
Er wordt (reflecterende) poeder over de kies gestrooid en het 3d beeld kan in de software worden geladen. Met behulp van deze software kan de tandarts bijv. een poseleinen inlay ontwerpen.
Deze gegevens worden doorgestuurd naar een slijpmachine die een blokje porselein van een te kiezen kleur terugslijpt naar de ontworpen vorm. Deze porseleinen vulling kan dan in de kies worden 'gelijmd' (=inlay)

Het gedeeltelijk wegboren van een tand/kies en het vastlijmen van porselein daaraan valt onder de adhesieve tandheelkunde en bestaat al meerdere decennia (denk aan facings). De laatste tien jaar zijn er echter veel meer technieken en materialen op de markt gekomen waarmee dat kan.
Cerec onderscheidt zich door het 3d-scannen van de preparatie in de mond en het computer ontwerp, hierdoor kan binnen 2 uur alles klaar zijn. Aan de andere kant moet ik wel zeggen dat de kleur afkomstig is uit 1 blok (opaak) porselein en een tand/kies vaak veel meer kleur variatie bevat.
Tandtechniekers zijn wat dat betreft nog steeds veel beter in staat om cosmetisch/natuurgetrouw werk af te leveren. Maar dan moet er wel weer een afdruk genomen worden en een noodkroon gemaakt etc.

Succes. met de behandeling.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-01-06 18:47 ]
di, 01/06/2004 - 18:43 Permalink
de digitale tandarts

Grappig sla ik net het NRC handelsblad open staat er bij product&techniek een heel artikel over computervullingen.

Zal eens kijken of ik die ergens kan downloaden.
di, 01/06/2004 - 19:06 Permalink
Haas

Alvast bedankt voor de informatie. Weet iemand ook iets over de duurzaamheid? Gaat de cerec3 methode bijvoorbeeld net zolang mee als de 'normale' kroon?
Wie weet er iets over de prijs en wie weet een goede (tand)verzekering. Ik ben nu verzekerd bij Nederzorg, maar daar is i.p.v. 6 kronen gedeeltelijk vergoed per 01012004 verlaagd naar 3 kronen voor 45 % vergoed, zodat je een behoorlijk bedrag moet bijdragen.
di, 01/06/2004 - 19:20 Permalink
Haas

Nog een vraag: Bij de tandarts zegt men dat het gedeeltelijk plaatsen van een kroon beter is dan een kroon plaatsen via de technicus, is dit juist?
di, 01/06/2004 - 19:26 Permalink
Haas

De laatste 2 kronen zijn ook geplaatst met Cerec3. Ik ben voor 100 % tevreden, want de tandarts heeft de kroon opnieuw gemaakt zodat de kroon wel de hele (eigen) tand verbergt.

Heb je dus iets met je tanden, bijvoorbeeld een stukje er af, slechte tand maar de wortel is nog wel goed, denk dan eens na over Cerec3. Misschien heeft jouw tandarts het apparaat ook.
vr, 01/09/2004 - 06:07 Permalink
Cid

Jammer dat de tekst van het NRC-artikel niet op de site opvraagbaar is (geen publicatierecht)! Lijkt me wel interessant, en dan m.n. t.a.v. de verschillen t.o.v. conventionele inlays, kronen e.d.

CEREC 3D is een mooie techniek, maar vergt veel investeringen voor een praktijk. De apparatuur kom je dan ook nog niet veel tegen, de distributeur Demedis Dental geeft geen adressen en via internet zoeken levert slechts een klein aantal sites op. Sommige werken ook nog met de voorlopers versie 1 of 2. Ook komt er de nodige kundigheid voor het toepassen van de techniek bij kijken; waarschijnlijk levert niet iedere tandarts daarom dezelfde optimale resultaten hiermee.

Alternatieven kunnen soms beter zijn. Zo zijn de naden op de randaansluiting vaak tot ca. de helft groter dan bij gouden kronen (meen zo'n 80 vs. 40 mµ). Edelmetaal kan dunner gemaakt worden met behoud van grote stevigheid waardoor minder van het element afgeslepen hoeft te worden. Bovendien heb ik begrepen dat met IPS Empress 2 (porselein/keramiek perssysteem, extern in lab vervaardigd) nauwkeuriger gewerkt kan worden dan met CEREC.

De technieken lijken me wel een mooie tussenoplossing als een vulling te groot wordt maar een kroon hiermee nog niet noodzakelijk is. Vooral dan uit oogpunt van behoud van tandweefsel, want qua kosten ontlopen de beide oplossingen elkaar niet veel.

Hopelijk kan iemand anders nog meer bijdragen. Ik vraag me b.v. af of speling/variaties in aansluiting niet door cement weg worden genomen. Ook lijkt mij porcelein t.a.v. duurzaamheid/slijtage niet zoveel onder te doen voor metaal, is de manier van bevestiging niet de bepalende factor?
za, 01/17/2004 - 02:34 Permalink
Haas

Ik ben heel benieuwd naar alle berichten over Cerec3. Ik ben heel tevreden over de bij mij geplaatste kronen.

Op de voortanden laat ik denk ik facings plaatsen en geen kronen, omdat dit goedkoper schijnt te zijn en deze tanden zijn vrij goed, behalve de kleur dan. Nu heb ik facings van composiet, maar deze worden nu weer lelijk van kleur.
za, 01/17/2004 - 20:04 Permalink
faatje

Ik ben al een tijdje opzoek naar de kosten van cerec. Wat kost een cerec inlay per stuk?? Bij de tarieven kom ik niet uit.
ma, 03/05/2007 - 14:03 Permalink
vV

Vraag na bij de tandarts die hem maakt, die weet wat zijn techniek/materiaalkosten zullen zijn!
Oftewel gewoon offerte/begroting opvragen, moet ie voor dit soort werk toch geven, eventueel schriftelijk.
ma, 03/05/2007 - 15:16 Permalink
faatje

Dat heb ik gedaan.

Klopt dit?

Je moet rekenen per cerec zo'n €600, waarvan de techniekkosten ongeveer €300 niet vergoedt worden door een verzekering.

Dus 600,- per inlay.

Ik las hier tussen de 300,- a 400,- per inlay. Dit klopt denk ik niet helemaal.
ma, 03/05/2007 - 16:51 Permalink
vV

vergoeding door verzekering hangt af van de polisvoorwaarden, staat los van de gebruikte techniek of materialen.
De ene verzekering vergoedt wel techniekkosten, de andere niet. Maar als ik dit zo lees is een Cerec dus duurder , in ieder geval niet goedkoper dan een bv mbv procera gemaakte kroon of inlay.
Het voordeel voor de tandarts ligt erin dat hij hem in eigen huis maakt, en dus waarschijnlijk iets kan verdienen op zijn investering in het apparaat, en voor de patient dat het werkstuk ""klaar terwijl u wacht"" is. dus niet 2 weken wachten op de tandtechnieker.

Voor een Procera kroon reken op honorarium en techniekkosten (225-235) bij elkaar zo`n 450,= excl eventueel noodzakelijke foto, eventuele opbouw , verdoving.
Voor een inlay minder, aangezien het honorariumtarief al lager is, en de techniekkosten oha ook minder. Voordeel: kroon wordt goed op kleur gebracht, handgemaakt, procera als materiaal ook nog eens garantie op breuk een aantal jaren.
ma, 03/05/2007 - 17:24 Permalink
faatje

Beste VV,

Het is dus duurder ivm het apparaat. Ik wist dat namelijk niet. Toevallig heb ik van een andere tandarts te horen gekregen dat de kosten tussen de 400, a 500,- liggen + 200,- techniekkosten. Hij zegt dat het natuurlijk afhangt van de ruimte. De prijzen liggen dus bij elkaar in de buurt en zal denk ik wel kloppen. Het zijn trouwens porseleinen inlays dus misschien zijn ze daarom ook duurder. Kun je met zo'n apparaat ook de kleur goed nabootsen? Of kan een tandtechnieker dat beter?
ma, 03/05/2007 - 19:28 Permalink
vV

wacht ff...? een inlay tussen de 400 en 500 EXCL techniekkosten.????

moet niet veel gekker worden... Ben ik benieuwd wat ze er allemaal bijslepen....

Cerec levert standaard kleuren blokjes keramiek aan, maar zonder bv kleurverloop en/of transparantie wat een technieker er wel in aan kan bengen. Die maakt wat ik opgeef. Bij cerec maak je wat cerec je levert, en dat kan wel eens niet de goede kleur zijn, en dus ook gehele inlay of kroon 1 kleur.

http://www.cereccenter.nl/toepassingen.asp

ik vind het merendeel van wat hier op de foto staat dus niet mooi...Maar dat kan aan mij liggen, ben nu eenmaal kritisch aangelegd...
ma, 03/05/2007 - 20:27 Permalink
faatje

Ja echt ik heb deze prijzen doorgekregen. Een inlay kan toch nooit zo duur zijn??

Die foto's zijn ook niet mooi. Ik heb andere gezien en die zagen er goed uit. Wat dat betreft ben ik ook kritisch hoor. Ik vind de foto met de inlay meer op composiet lijken.

Wacht even jij hebt het over keramiek. Is keramiek een ander soort materiaal. Deze tandarts werkt met porselein. Is keramiek goedkoper?

Wat voor soort inlays zijn er dan als ik vragen mag.

Composiet kun je aardig nabootsen op kleur, maar een inlay's dus niet terwijl deze stukken duurder zijn.

Bij de tarieven zag ik dat de kosten van een inlay 189,-, maar ik weet dus niet welke kosten er nog bij komen. Je kunt toch nooit op 600,- uitkomen.
ma, 03/05/2007 - 21:02 Permalink
vV

porselein is keramiek.

handgemaakt (dus door een technieker uit de hand) of het nu een kroon inlay of facing is zijn altijd qua kleurverloop mooier te maken, en zoals Robinson terecht zegt goedkoper. Vanwaar die drang naar Cerec??

De prijzen die u opgegeven heeft slaan m.i. nergens op...
di, 03/06/2007 - 08:22 Permalink
faatje

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen. Ik wil cerec, omdat ik dacht dat het niet zo duur zou zijn. Ik ga het echt niet voor die prijs doen. Ik zal zeker iets met je advies doen.
di, 03/06/2007 - 11:30 Permalink
fransaki

Gewoon "ouderwets" door tandtechnieker,
kleur beter,aansluiting beter,mooier eindresultaat en goedkoper.


Ook nieuwerwets ,met bv Lava system van 3mEspe is heel erg mooi en 290euro techniekkosten
di, 03/06/2007 - 23:17 Permalink
vV

290 techniekkosten voor een inlay, terwijl (in ieder geval bij mijn technieker ) een volle procera kroon 230,= kost (zirconium basis), een facing 145,= (eenvoudige facing), en een inlay 156,=.

HEt is duidelijk dat er grote verschillen in nl zijn mbt techniekkosten van de diverse laboratoria en technieken. Kan mij voorstellen dat het er voor de consument niet makkelijker op wordt een goede keuze te maken.

Een Inlay afhankelijk van materiaalkeuze mag m.i. nooit meer kosten dan een partiele kroon overigens, en zeker niet meer dan een volle kroon..(en die kosten liggen zonder voorbehandeling en excl foto ed rond de 450,=).
wo, 03/07/2007 - 08:11 Permalink
vV

290 techniekkosten voor een inlay, terwijl (in ieder geval bij mijn technieker ) een volle procera kroon 230,= kost (zirconium basis), een facing 145,= (eenvoudige facing), en een inlay 156,=.

HEt is duidelijk dat er grote verschillen in nl zijn mbt techniekkosten van de diverse laboratoria en technieken. Kan mij voorstellen dat het er voor de consument niet makkelijker op wordt een goede keuze te maken.

Een Inlay afhankelijk van materiaalkeuze mag m.i. nooit meer kosten dan een partiele kroon overigens, en zeker niet meer dan een volle kroon..(en die kosten liggen zonder voorbehandeling en excl foto ed rond de 450,=).
wo, 03/07/2007 - 08:11 Permalink
beersy

Beste VV,

Het is dus duurder ivm het apparaat. Ik wist dat namelijk niet. Toevallig heb ik van een andere tandarts te horen gekregen dat de kosten tussen de 400, a 500,- liggen + 200,- techniekkosten. Hij zegt dat het natuurlijk afhangt van de ruimte. De prijzen liggen dus bij elkaar in de buurt en zal denk ik wel kloppen. Het zijn trouwens porseleinen inlays dus misschien zijn ze daarom ook duurder. Kun je met zo'n apparaat ook de kleur goed nabootsen? Of kan een tandtechnieker dat beter?



de prijs van een inlay is afhankelijk van een aantal factoren:

de gouden inlay, is het duurzaamste van alle en kan qua prijs verschillen in verband met het te gebruiken goud om de ruimte functioneel op te vullen. is het een premolaar of een molaar. de laatste is groter dus ook meer goud.

de tandkleurige inlay is er in enkele soorten,

gefreesd zoals bv cerec,

van komposiet door de tandarts of laboratorium (dus een soort kunststof en niet zo duurzaam en verkleurt eerder) en natuurlijk

de porseleinen inlay die individueel wordt opgebakken. de tandarts moet wel goed weten hoe het kunstje werkt anders is de kans op breuk best groot. de kleur is in het laboratorium nauwkeurig te bepalen en door goed technicus aardig na te bootsen.

----Toevallig heb ik van een andere tandarts te horen gekregen dat de kosten tussen de 400, a 500,- liggen + 200,- techniekkosten. Hij zegt dat het natuurlijk afhangt van de ruimte. ------

de eerste bedragen lijken mij hoog voor 1 kroon als daar ook nog eens 200 bijkomt.
za, 04/28/2007 - 23:10 Permalink