brug van 8 elementen

Author:
lbakker
Posted:
ma, 01/06/2003 - 15:10
Door een ongelukje mis ik 4 voortanden. Jarenlang (25) heb ik een plaatje gehad. Toch liever een andere oplossing. Mijn tandarts adviseert als een mogelijkheid een brug van 8 elementen: aan weerszijden van het gat worden 2 zwakke kiezen tot kroon verheven als steun voor de brug. Ik ben bang dat zo'n brug gaat zweven boven mijn tandvlees. Wat vindt u van zo'n oplossing. (Implantaten worden niet vergoed door mijn zkv, vind ik nogal prijzig daarom) Alvast bedankt, Luuk
de digitale tandarts

Na het trekken van tanden/kiezen, zal het onderliggende kaakbot gaan slinken en de kaakwal met het tandvlees zal zich dan niet meer op de positie bevinden als voor het trekken van de tanden/kiezen.

Wanneer een brug gemaakt wordt in een cosmetisch gebied bestaat de kans dat na verloop van tijd de tussendelen gaan 'zweven' boven de teruggetrokken kaakwal. De mate waarin dat zou kunnen gebeuren verschilt van persoon tot persoon, maar is vooraf moeilijk te bepalen; sommige specialisten beweren dat tussendelen met eivormige onderkanten, welke in de kaakwal drukken, hier minder/geen last van hebben.
Tevens moet je beseffen dat als je bovenlip bij praten en lachen (bijna) niets van het tandvlees laat zien, een teruggetrokken kaakwal van minder belang is.

Bij jou zijn de voortanden ongeveer 25 jaar geleden getrokken en is er in tussentijd een plaatje gedragen. Waarschijnlijk zal in deze periode bijna alle 'slinking' van de kaakwal al zijn opgetreden en is in de toekomst onder een brug niet heel veel slinking meer te verwachten.

Bij een plaatje zullen de voortanden niet snel lijken te zweven boven het tandvlees, aangezien de geslonken kaakwal wordt gecompenseerd door de (roze) kunsthars van de prothese.

Je zou nu al kunnen zien in welke mate de kaakwal verwijderd is ten opzicht van de juiste positie van de voortanden: is het roze kunstststof deel van het plaatje heel dik boven de (kunst)voortanden, dan is de kaakwal duidelijk geslonken en andersom is het dun dan heeft de kaakwal nog een redelijk goede hoogte en/of breedte.

Misschien is het ook verstandig om een proefopstelling te laten maken voordat je aan deze uitgebreide behandeling begint. De afstand tussen de kaakwal en de voortanden is dan goed te beoordelen en misschien laat je bovenlip dit ook wel helemaal niet zien en is het ook geen cosmetisch probleem.
Er zijn ook mogelijkheden dat de tandtechnieker het verloren gegane tandvlees, vervangt door roze porselein, deze techniek is moelijk maar kan in sommige gevallen een uitkomst bieden.

Succes!



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-01-12 13:53 ]
zo, 01/12/2003 - 13:51 Permalink