bovenprothese, hoe en wat, gehecht of niet

Author:
avent
Posted:
ma, 07/15/2013 - 13:14
Ik had al eerder een (veel te) lang topic geopend.
Lees hier vanalles over bovenprothese's. Bij mij gaat het dus binnen enkele weken gebeuren. Zie er zo verschrikkelijk tegen op...
Heb al een plaatje met 5 tanden en kiezen. Er gaan straks dus 8 tanden en kiezen uit. 2 aan de ene kant, 6 aan de andere kant.
Maar nu lees ik hier in verschillende topics dat er gehecht wordt. Mijn tandarts (van de bijzondere tandheelkunde) hecht niet. Alles wat er staat wordt getrokken en dan komt meteen het gebit erin en dat dient dus als hechting.
Gebeurt dit vaker?
Bij het plaatje was dit ook het geval. Alleen toen moest ik het plaatje nog ophalen, waardoor ik als dracula over straat kon. Jemig... wat heb ik me toen rot gevoelt...
Maar goed, als het goed is ligt over een week of 5-6 het gebit wel klaar.
Nu zijn de reaktie's qua eten heel uiteenlopend. Bij het plaatje viel het me allemaal reuze mee. Wat kan ik verwachten met een gebit.
Hoelang heb ik daar last van en wanneer is het mogelijk om weer het e.e.a. te eten?

Een angstige angsthaas.... :wink:
vV

hechten hoeft zeker niet altijd.
Zeker wanneer er gelijk een prothese overheen gaat en het zijn simpele extracties zou ik het ook niet doen.
Voor de rest: er bestaat een folder van ivoren kruis over de overstap naar een volledige prothese. Als de tandarts die niet heeft kan je op de site van ivoren kruis kijken voor de info, veel tandartswebsites hebben die links ook staan.
ook op de homepage van deze site staat info over de volledige prothese.
di, 07/16/2013 - 08:22 Permalink
avent

Dank je wel. Morgen, maanag 19 aug. Gaat het gebeuren.
Ik las alleen op de ivoren kruis site dat normaal eerst de kiezen eruit gaan. Morgen worden bij mij 8 tanden en kiezen getrokken. Zie er als een berg tegenop.
Zrker omdat is aangegeven dat ik er best last van zou krijgen. 8 waren er behoorlijk wat.
Aan de andere kant kijk ik ernaar uit.
Eindelijk geen gaten meer. Geen stress hoelang de tanden nog houden. Ben benieuwd.
ma, 08/19/2013 - 01:40 Permalink
avent

Lag gisteren te rillen als een rietje. M'n vingers kompleet wit geknepen van spanning en angst. En ja hoor, zat natuurlijk niet mee. Had een heel hard/stugge bovenkaak. Voor de prothese ideaal volgens de tandarts (bijzondere tandheelkunde, vanwege mijn angst), want veel slinken zou het niet. Maar voor het trekken niet. Jemig, die dingen wilden er niet uit. Aan de ene kant 3, andere kant 5. Ik dacht dat rechts het meest mee zou vallen omdat er daar maar 3 hoefden. Nou, niets was minder waar. De achterste kies wilde totaall niet meewerken. Wilde maar 1 kant op gedraaid worden. Ingescheurde liphoek door de tang. Kon ze ook niet aan doen.
Al met al zaten alle kiezen muurvast. Bij 1 kies kwam meteen de ontsteking mee. De reden dat het verdoven niet goed ging.
Ik weet niet hoeveel verdoving erin is gegaan. Ze dacht dat het de eerste keer al meer dan voldoende was. Was al meer als normaal, omdat ik al aangaf dat het bij ons in de familie zit dat verdovingen slecht werken. Maar nog niet genoeg.
Uiteindelijk is die ontstoken kies ook zonder pijn gegaan.
De kies rechts achter had dus ook grote problemen en kan niet zeggen dat dat geheel pijnloos is gegaan. Zeer is een te groot woord, maar toch. Maar wilde niet nog meer "miepen".
Resultaat is mooi. Ben er echt blij mee.
Afgelopen nacht slecht geslapen, maar had ik rekening mee gehouden. Paracetamol zou ik nemen voor de pijn. Om de 4 uur 2x.
Eventueel mocht Brufen 600 ook, maar met mate ivm kans op maagbloeding.
Thuis (rond kwart over 5) direkt 2 paracetamols genomen, verdoving ging er rechts rap uit. Links pas eind van de avond.
Met kwart over 9 brufen genomen. Toen was het ook wel goed te doen.
Afgelopen nacht om 3 uur nog 2 paracetamols genomen en verder nog niet meer. Durf het ook niet zo goed, aangezien er ook geen eten in zit. Ben ik toch altijd een beetje huiverig voor.
Nu zit ik aan de bouillon, vanmorgen wat vla gehad. En dan nu zo toch een pijnstiller nemen, want dat is echt nodig. Voortanden weinig last van, behalve vieze smaak, Bij de kaken wel pijn, evenals de neus bijholtes en hoofdpijn. Die hoofdpijn vond ik gisteren eigenlijk nog het ergste. Die was niet te harden.
Vandaag alweer een heel ander mens. Praten gaat goed, maar wil ik niet echt. Is vermoeiend.
Kauwen op een zacht broodje geprobeerd, maar echt pijnlijk. Nu stippen in de soep :P Wil wel wat vastigheid binnen krijgen.
Op de voortand van de prothese zit een "reup". Is niet glad gemaakt, 1 stukje. Maar ik moet morgen toch terug voor controle, kunnen ze er mooi meteen naar kijken. M'n valse tanden ( :lol: , vind prothese me zo oud maken, vond valse tanden wel leuk) verder de hele nacht en dag ingehouden. Vanmorgen voorzichtig eruit gehaald en gespoeld.

het enige wat me vanacht stoorde was de hoeveelheid bloed die steeds vrijkwam. Verslikte me er steeds in. Dat is gelukkig vandaag zo goed als over.

Al met al vond ik het heel heftig, maar als ik nu m'n mond open doe, ben ik heel blij dat ik het gedaan heb.
Hopelijk trekt de pijn bij de kaken een beetje snel weg, maar goed, ben nog niet eens 24 uur verder, dus mag volgens mij niet klagen :smt003
Er is overigens niet gehecht.
di, 08/20/2013 - 13:41 Permalink