bovengebit past niet etc..

Author:
cadycat
Posted:
di, 10/14/2014 - 21:22
Na lang wikken en wegen dit jaar gekozen voor eerst een bovenprothese, ik maak te weinig speeksel aan door de ziekte van sjogren, dit is een van de oorzaken van slechte tanden. Onder ben ik de meeste kiezen al kwijt maar kon er altijd prima mee kauwen.
In augustus boven alles laten trekken, dit was geen probleem, wel het wennen aan de prothese. Diverse malen terug geweest naar de tandarts voor een rebase en de tandarts verzekerde mij dat het steeds beter zou gaan. De tandarts was nieuw, en spreekt alleen engels, daarvoor zat in de praktijk een andere maar deze is gestopt wat ik niet wist, geen probleem op zich, als hij maar kundig is, Engels is voor mij geen probleem. In eerste instantie wilde hij geen prothese plaatsen, volgens hem was het met kronen en bruggen ook te doen, maar dat kostte me dan 5000 euro, dat had en heb ik niet, oh, neem dan maar een prothese. Maar na 3 maal een rebase kon ik nog steeds niet eten. Nu veranderde de tandarts opeens en vertelde me dat het gebit niet past, ja, dat idee had ik ook al.. In de afgelopen twee maanden is er niets verbeterd. De prothese is door een tandprotethicus gemaakt en niet door de tandarts zelf, dus de tandarts geeft de tandtechnicus de schuld, als ik een passend gebit wil moet ik dat zelf betalen, terwijl ik vind dat ik recht heb op een goed gebit, ik heb al 400 euro aan eigen bijdrage betaald terwijl ik de hoogste verzekering heb.
Dit klopt toch niet??
Mijn ondertanden zijn ook niet goed maar wel te repareren, dat is bij de vorige tandarts ook gebeurt, volgens deze tandarts zijn de tanden rot maar hij heeft ze nooit goed bekeken en vind dat ik ook een ondergebit moet, maar ik ben niet gewend aan onderkiezen meer en wilde eerst boven gedaan hebben en eventueel later beslissen over wel of geen ondergebit.
Nu heb ik twee maanden een gebit die niet goed zit, en waar ik niet mee kan eten.
Ben ik nu gek of hij? Ik ben bijna bang om de confrontatie aan te gaan. En dat moet uiteraard wel
Grappa

Als u de ziekte van Sjögren hebt dan heeft u mogelijk aanpraak op grond van de regeling Bijzondere Tandheelkunde. Ik adviseer u daarvoor naar een tandarts te gaan die bekend is met uw ziekte en met de regelgeveing die daarop betrekking heeft. Als u er niet uitkomt laat u dan verwijzen naar een Centrum Bijzondere Tandheelkunde. Gebits en protheseproblemen bij mensen met Sjögren zijn bij veel tandartsen bekend. Ik lees bedragen en allerlei gedoe waarvan ik geen goed gevoel heb. U spreekt gelukkig goed engels maar het kan toch niet zo zijn dat je in Nederland alleen engels met uw tandarts kunt spreken. Wat denkt u dat deze dan weet van wet en regelgeving in Nederland? Weinig lijkt mij.
di, 10/14/2014 - 21:38 Permalink
cadycat

Waarschijnlijk niet veel, ik heb al met de ziektekostenverzekering gebeld maar zij raden aan om het eerst met de tandarts op te lossen.
De ziekte van sjogren is pas sinds twee weken bekend, en er vielen nu meer puzzelstukjes in elkaar.
Maar ik kan over twee weken pas terecht bij de internist, dus over verdere stappen heb ik niet nagedacht nog
di, 10/14/2014 - 21:47 Permalink
vV

ik ben het eens met advies verwijzing CBT.
De uitspraak dat u een nieuwe prothese zelf moet bekostigen vind ik al een waaruit blijkt dat deze tandarts de regels en voorwaarden niet kent.
Ik zou niet door blijven modderen, zal het probleem niet oplossen maar ik vrees alleen maar groter maken, en het traject bij CBT wellicht frustreren.
wo, 10/15/2014 - 08:22 Permalink
Lieneke

Ik vraag me af en hoeverre een kunstgebit goed kan zitten met deze ziekte. Het lijkt mij dat een prothese minder goed vastgezogen wordt aan een niet vochtige omgeving. Wellicht bieden implantaten dan een uitkomst, maar dit kost ook het nodige en bovendien zal u het dan heeeeel erg goed moeten bijhouden. Zodat straks niet de ellende weer van vooraf aan begint.
wo, 10/15/2014 - 10:16 Permalink