Bleken voor of nadat kronen geplaatst worden?

Author:
Durnstic
Posted:
vr, 07/20/2012 - 18:25
Eerst een paar zinnen ter inleiding. Enkele jaren geleden ben ik op 16-jarige als gevolg van een ongeluk vier voortanden kwijtgeraakt. Onlangs zijn daarvoor implantaten geplaatst. Momenteel loop ik al enkele maanden met noodkronen. Binnenkort heb ik weer een afspraak bij de tandarts. Hij gaat dan het resultaat beoordelen en een nieuwe afdruk maken. Aansluitend moet ik naar het tandtechnisch labaratorium en dan worden twee weken later de definitieve kronen geplaatst.

Nu ben ik over de vorm en stand van de tanden wel tevreden. Het enige waar ik graag iets aan veranderd zou hebben is de kleur. Ik vind ze nogal gelig, ook geler dan voordat ik het ongeluk kreeg. En ik zou er alles voor over hebben om weer een mooi wit gebit te hebben. Vorige keer heb ik de tandarts gevraagd of ik mijn tanden gelijk kan bleken. Maar toen bleek dat hij daar niets van wilde weten omdat hij een groot tegenstander is van bleken. Hij heeft het over potentiële lange-termijngevaren die nog niet bekend zijn.

Dat heeft me wel aan het denken gezet, waardoor ik wat meer informatie erover ben op gaan zoeken. Maar aangezien zelfs het Ivoren Kruis bleken als veilig en verantwoord aanmerkt, ben ik vastbesloten dat ik ze toch wil laten bleken. Maar hoe kan ik dat nu het beste aanpakken, aangezien mijn tandarts er niet aan mee zal werken? Want ik heb begrepen dat kronen tijdens een reguliere bleekmethode niet meekleuren, maar kunnen deze wel achteraf op een andere manier nog witter gemaakt worden? Eventueel kan ik dan tegen mijn eigen tandarts zeggen dat hij ze met tijdelijk cement vast moet maken omdat ik nog even aan wil kijken of ik wel echt tevreden ben. Of kan ik juist beter in het tandtechnisch labaratorium gewoon zeggen dat ze de kronen witter moeten maken, om later mijn tanden alsnog te laten bleken? Of bestaat er dan een risico dat mijn eigen tanden niet die kleur kunnen krijgen? Of kan ik het beste juist voordat ik naar de tandarts ga mijn tanden laten bleken, zodat ze in het tandtechnisch labaratorium de kleur van de kronen daarop aan kunnen passen? Het nadeel daarvan is dat ik een tijdje loop met een kleurverschil tussen mijn eigen tanden en de noodkronen.

Ik zit hier al enkele dagen over te tobben en zou heel graag horen hoe mensen met kennis van zaken hier tegenaan kijken. Alvast heel erg bedankt voor een reactie!
Durnstic

Bedankt voor de reactie.

Dat betekent dat de tweede optie (in het tandtechnisch labaratorium gewoon zeggen dat ze de kronen witter moeten maken, om later mijn tanden alsnog te laten bleken) afvalt.

De vraag die ik nu nog heb, is of de kleur van kronen later nog aangepast kan worden, als ik aan de tandarts vraag of hij ze met tijdelijk cement vast wil maken. Dat zou namelijk beter uitkomen dan mijn tanden al te laten bleken voordat ik naar de tandtechnicus ga, omdat ik in dat laatste geval enkele weken met kleurverschil tussen mijn eigen tanden en de noodkronen blijf lopen. Weet iemand of dat mogelijk is? Dat ik de definitieve kronen dus laat maken in mijn huidige kleur, ze met tijdelijk cement vast laat zetten en dan op een later moment mijn tanden een keer laat bleken en de kleur van de kronen daaraan laat aanpassen.

Alvast bedankt! Fijn dat er mensen zijn die hier in hun vrije tijd op vrijwillige basis hun kennis delen.
za, 07/21/2012 - 15:22 Permalink
Durnstic

Vandaag ben ik bij mijn tandarts en de tandtechnicus geweest. Bij de tandtechnicus zou de kleurbepaling plaatsvinden, waarna ik over twee weken terug moest naar de tandarts om de definitieve kronen te laten plaatsen. Aan de tandtechnicus vroeg ik of het mogelijk was de kronen eventueel later, als ik mijn tanden ooit wil laten bleken, nog aan te passen. Daarop antwoordde hij dat dit niet mogelijk is, omdat kronen alleen nog donkerder en niet meer lichter gemaakt kunnen worden. Hij zei dat als ik per se wilde bleken, dit moest gebeuren voordat hij de kleur voor de kronen zou bepalen.

Toen heb ik mijn tandarts gebeld om te zeggen dat ik definitief heb besloten dat ik mijn tanden toch nog wil laten bleken. Hij probeerde dit nog uit mijn hoofd te praten. Zo zei hij dat een keertje bleken misschien niet zo erg is, maar dat juist doordat ik kronen heb, er steeds weer kleurverschil optreedt waardoor ik aan de gang blijf. Hij zegt dat ik dan zo ieder jaar weer moet bleken, en doordat het dan zo vaak gebeurt, dit wel degelijk slecht is voor mijn gebit. Toch heb ik voet bij stuk gehouden en gezegd dat mijn besluit vaststaat. Toen zei hij dat als ik het dan echt wilde, ik het bij een andere tandarts moet laten doen en pas een afspraak bij hem hoef te maken voor twee weken nadat de kronen klaar zijn.

Nu ben ik me dus aan het oriënteren over waar en hoe ik het beste kan laten bleken. Een kliniek in Arnhem, waar ik in de buurt woon (http://www.stralendwittelach.nl), geeft me wel een goede indruk. Al zie ik dat de prijs (€320,-) ook wel aan de hoge kant is. Nu ben ik best bereid om dat de betalen als dat het waard is, maar niet als een kliniek die het voor honderd euro doet even goed en veilig is. Weet iemand of er wezenlijk verschil zit tussen dergelijke klinieken, die het prijsverschil verantwoorden?

Ik hoop dat iemand me hier nog wat advies over kan geven, want om zulke belangrijke beslissingen in mijn eentje te nemen zonder dat ik er verstand van heb, maakt me een beetje nerveus .. Vooral omdat mijn gebit me de laatste jaren best onzeker gemaakt heeft en ik gewoon heel graag eindelijk een mooi gebit wil.
do, 07/26/2012 - 17:49 Permalink
Flow

Hai,

nou zeg ik misschien iets doms (want ik ben geen tandarts) maar ik dacht dat als je deed bleken je tanden op termijn weer hun oude kleur terug krijgen. In andere woorden, het resultaat van het bleken is dus tijdelijk.

Als je dus bleekt, en dan kronen neemt die dezelfde kleur hebben als de net gebleekte tanden dan heb je op termijn toch kleur verschil? De kroon blijft dezelfde kleur maar de rest van je tanden wordt weer geler.

of klopt hier helemaal niets van (ik meen namelijk dat mij dit verteld is toen ik een kroon kreeg, maar ik weet het niet meer zeker omdat ik toch niet wilde bleken)

Flow
do, 08/02/2012 - 09:59 Permalink
Flow

thanks, dat wist ik niet, ik dacht dat het tijdelijk was.

ik heb toendertijd ook niet over wogen om te bleken, ik ben tevreden over de kleur van mijn tanden (rook ook niet), zelfs de tandtechniker die de kroon maakte zei dat ik een mooie lichte kleur had. Dus misschien heb ik niet heel goed opgelet tijdens de uitleg over bleken en kronen omdat ik toch niet wilde gaan bleken.

Flow
do, 08/02/2012 - 11:29 Permalink
Renova

Bleken geeft in 90% van de gevallen een lichtere kleur voor de rest van je leven. Sander, mijn tweede bleekklan,t had kleur A4 en heeft nu, na 17 jaar nog steeds A2. Zonder verder bleken.

Maar hij rookt niet.


Hi,

Is dit afhankelijk van het percentage peroxide dat gebruikt wordt? Via een "bleekkliniek" heb ik namelijk begrepen dat je tanden na een jaar weer de oorspronkelijke gele kleur terug krijgen.
di, 08/07/2012 - 00:16 Permalink
Newtan

Nee, meer van de methode. Wij laten de mensen twee weken met een bitje een of meer uren per dag bleken. Ik geloof dat het 10% carbamideperoxide is.

Uit onderzoek blijkt dat dit veel langduriger resultaten geeft. Maar het is wel duurder en lastiger.

Tegenwoordig bleken we in de praktijk nog eens een minuut of 40 na. Maar vroeger was dat niet.
wo, 08/08/2012 - 10:44 Permalink