bleken bij beugel achter de tanden mogelijk?

Author:
River
Posted:
di, 07/26/2005 - 21:58
Ik zit met een probleem.
Ik heb jarenlang een beugel gehad en qua stand e.d staan ze mooi en ben ik zeer tevreden. Echter, ik heb achter zowel de boven- als ondertanden nog een draadje lopen dat vastzit aan de tanden om ervoor te zorgen dat ze niet anders gaan staan. Nu heb ik die draadjes inmiddels al zo'n 5 jaar dus vraag ik mij af of ze misschien uit zouden kunnen. Weet iemand of dit nog grote gevolgen kan hebben voor de stand van de tanden?

Nu kom ik namelijk bij mij tweede punt. Ik zou graag mijn tanden willen bleken, niet omdat ik ze te geel vind, dat zou ik niet zo erg vinden maar ik heb behoorlijk fluorose op mijn boventanden en tamelijk grote witte vlekjes. Dit heb ik al jaaaaaren en de beugel camoufleerde dit als het ware en toen de normale beugel eruit ging viel het dus meteen op.
Dit is behoorlijk ontsierend en hierdoor wordt toch het nut van de beugel ietwat teniet gedaan, ze staan wel recht maar de kleur is niet mooi.

Ik zou dit graag willen verbeteren en aangezien ik goed zonder thee, koffie en sigaretten kan en met mijn tanden op zich niks mis is en kronen facings of weet ik wat duur en denk ik niet nodig zijn, lijkt mij bleken de beste methode. Tuurlijk is het een investering van zo'n €250 maar daarna kan het gebit als het goed is opnieuw gebruikt worden.

Kan iemand mij dus zeggen of het mogelijk is om te bleken als je een beugel achter je tanden hebt? Het gaat uiteraard om de voorkant van de tanden die gebleekt moeten worden en de achterkant is niet echt van belang.
Maar kan iemand dus mij helpen met dit probleem? Ik ga op korte termijn een afspraak maken met mijn tandarts hoe hij er over denkt, maar in principe is het toch bij elke tandarts mogelijk om je tanden te laten bleken of niet? Wellicht word ik eerst doorgestuurd naar de orthodontist om de beugel achter mijn tanden weg te laten halen, ik hoop dat dat dan geen kwaad kan.

Alvast bedankt voor de hulp en inzichten.
carabelli

Bleken met een spalkje achter je tanden is geen enkel probleem. Je kunt het spalkje het beste laten zitten, zelfs na jaren kunnen tanden toch nog gaan verplaatsen nadat het spalkje weggehaald wordt.

Hou wel rekening met het feit dat wanneer je gaat bleken de fluorose wel zichtbaar zal blijven, het kleurverschil tussen de kleur van de tand en het fluorose zal wel kleiner worden. Hoeveel kleiner is afhankelijk van de 'eigen' tandkleur.

Mocht de fluorose blijven storen dan kan de tandarts eventueel met een pasta een dun laagje van je glazuur af polijsten waardoor ook de fluorosevlekjes kleiner worden of geheel weggehaald kunnen worden.
wo, 07/27/2005 - 00:27 Permalink
River

Heeel erg bedankt voor uw antwoord. Ik ben me bewust van het feit dat de plekjes zichtbaar zullen blijven, maar het kleurverschil is op dit moment te groot en de fluorose is niet in erge graad (dwz, niet bruin en geen oneffenheden), maar wel zo ongeveer de helft van mijn voortanden en op de tanden ernaast en een klein beetje op de hoektanden.
Het liefst heb ik dat bij de tandarts een herbruikbare bleeklepel gemaakt wordt, maar ik hoor vanzelf wel wat hem het beste lijkt.
wo, 07/27/2005 - 08:48 Permalink