Black triangle ten gevolge van terugtrekken interdentale pap

Author:
Fer1984
Posted:
vr, 09/12/2014 - 23:20
Geachte allen,

Ik heb een forse black triangle na recessie van mijn interdentale papil tussen mijn hoektand en laterale snijtand links ten gevolge van ontsteking (paradontitis) door roken en daarbij mogelijk door fors rageren met gumragertjes. Met roken ben ik ondertussen gestopt sedert 6 maanden. Nu wil mijn tandarts geen esthetische ingreep doen. Volgens mijn tandarts zie je er niks van, edoch hoor ik frequent van omstanders (vrienden/familie) dat er wat tussen mijn tanden zit. Het valt dus wel degelijk op. Dit maakt mij fors onzeker en ik wil er graag toch wat aan laten doen omdat de black triangle duidelijk zichtbaar is met namen bij lachen. Er. Is dus een hoge lach lijn. Daarbij ben ik nog maar 30 jaar oud. De paradontitis is volgens de tandarts nu onder controle. Kan er nog wat aan deze black triangle gedaan worden? Zijn facings een goede optie? Of een tandvleestransplantatie? Bij voorbaat dank voor uw antwoord en eventuele adviezen.

Met vriendelijke groet,
Fer1984

[attachment=0]image.jpg[/attachment]
Attach
Ortholimburg

Orthodontisch kunnen we zo'n ruimte perfect wegwerken door de contactpunten wat te reproximeren, dus wat af te slijpen en dan de ruimte te sluiten, waardoor het contactpunt naar gingivaal verschuift en de opening verdwijnt.
Een cosmetische tandarts kan het waarschijnlijk ook wel oplossen met een layering techniek, dus de vorm van de buurtanden wat wijzigen, daarom hoeft er nog geen facing op. Een tandvleestransplantatie betwijfel ik. Als het contactpunt blijft waar het nu is dan denk ik dat de triangle na een tijd gewoon terugkomt
za, 09/13/2014 - 10:42 Permalink
vV

een tandvleestransplantatie op die plek zal vrees ik geen blijvend succes hebben.
Met facings is het in ieder geval niet oplosbaar zonder een extra risicofactor in te sluiten, en af het er echt mooier op wordt betwijfel ik ook.
Met zeer goede reiniging en mh zien we in veel gevallen de papil weer terugkomen, tenzij er veel botverlies op die plek is.
Dan is een ingreep voor botregeneratie om het tandvlees beter te ondersteunen wellicht een betere optie. maar geen garantie op (blijvend) succes helaas
za, 09/13/2014 - 16:01 Permalink
Fer1984

Dank voor uw snelle respons en eventuele behandelopties. Ik weet dar er enig botverlies is opgetreden edoch is mijn kennis niet toereikend om röntgenfoto's van het gebit te beoordelen en daarbij de botresorptie. Mijn tandarts zei dat wat verloren is van de papil in principe niet meer terug komt. Volgens mijn tandarts was orthodontie een onmogelijkheid omdat het contactpunt van de tanden distaal zit van de papil. Daarbij wil hij zo'n gave tand niet afslijpen. Mijns inziens is orthodontie wel een optie met afslijpen zodat het contactpunt inderdaad meer proximaal en dus tegen de gingiva aan komt te liggen. Of is een wait and see-beleid een meer conservatieve oplossing om te kijken of er nog teruggroei van de papil is. Kan een tandarts een inschatting maken van de a priori kans van 'teruggroei' van de papil op basis van de röntgenfoto's: laatste foto,s zijn van 3 maanden geleden. Is dagelijks rageren met gumpicks wel aan te raden want ik heb het idee dat ik daardoor juist steeds weer een afgeplatte papil creëer. Als ik namelijk soms een aantal dagen niet rager lijkt er inderdaad teruggroei van de papil? De elektrische tandenborstel gebruik ik dan zeer zorgvuldig voor interdentale reiniging zonderr heel veel druk uit te oefenen op de borstel. Hoe lang duurt teruggroei van de papil ongeveer? Nogmaals dank en ik hoop dat u mij verder kunt helpen. Ik moet over 2 weken naar de mondhygiëniste dus dan kan ik haar mijn vragen voorleggen want er moet toch wat aan te doen zijn in mijn optiek. Beugelen vind ik niet erg als er resultaat is voor de langere termijn.

N.B. Mijn tandarts is op leeftijd en bijna pensioengerechtigd, edoch is dit natuurlijk niet alleszeggend.

Met vriendelijk groet

Fer1984
za, 09/13/2014 - 16:37 Permalink
Fer1984

Dank voor uw advies. Mocht ik voor striping en orthodontie opteren moet ik dan daarna levenslang een retentiedraad? Er zit namelijk ook een klein spleetje tussen mijn voortanden welke zichtbaar is geworden nadat de gingivitis/ parodontitis onder controle was. Deze vind ik minder storend. Moet ik überhaupt wel dagelijks met die gum soft picks rageren in de frontale dentitie van de maxilla? Ik heb het idee dat de papillen daardoor juist meer terugtrekken c.q. afplatten. Wat is de kans op spontaan herstel van de papil en hoe lang duurt dit herstel. De verticale afstand van de black triangles zijn ongeveer 2.5 -3 mm . Ik vraag u dit alles omdat mijn tandarts mijn vragen wegmoffelt en onbeantwoord laat. Waarom zijn porseleinen facings geen optie. Wat is de extra risicofactor? Secundair cariës? Is een second opinion aan te raden? Ik heb ook een foto van de black triangle tussen de voortanden toegevoegd. Mijns inziens is striping van de voortanden een onmogelijkheid omdat deze dan onnatuurlijk smal worden. Ik heb sowieso redelijk kleine tanden waardoor een hoge lachlijn. Een ingreep tbv de botregeneratie lijkt me enigszins rigoureus. Bij voorbaat dank.

fer1984

[attachment=0]image.jpg[/attachment]
Attach
zo, 09/14/2014 - 20:58 Permalink
Fer1984

Zou iemand zo vriendelijk willen zijn mijn vragen om toch mijn resterende vragen te beantwoorden? Is teruggroei van de interdentale papil inderdaad mogelijk en hoe kan ik de kans op teruggroei van de papil laten objectiveren? Hoe lang duurt dit eventuele herstel ? Zou iemand nogmaals zo vriendelijk willen zijn mijn black triangles te beoordelen en de beste therapie? Expectatief tbv spontaan herstel papil vs. Porseleinen Facings vs. Layering met composiet vs orthodontie? Wat is de duurzaamheid van porseleinen facings (of veneers) en wat zijn de secundaire risico's. Ik zit heel erg met de black triangles en ben er heel onzeker door en het beïnvloedt mijn dagelijks leven dermate dat ik er wat aan wil laten doen alleen mijn tandarts wilt er niks aan doen. Ik hoop dat u nogmaals welwillend bent mijn vragen te beantwoorden. Mvg, fer1984
Attach
di, 09/16/2014 - 21:09 Permalink
Fer1984

Geachte allen,


Ik ben een maand gelden naar de mondhygiëniste geweest en zij was zeer tevreden over de conditie vh tandvlees . Er lijkt dus geen parodontitis meer te zijn. Probleem blijft alleen dat m.n de black triangle tussen mijn voortand en laterale snijtand groter wordt. Mijn tandarts wilt er niks aan doen en geeft de drogredenering dat als ik aan mijn vrienden zou vragen of zij een zwart driehoekje zien dat zij nee zullen antwoorden. Alleen het stoort mij zelf enorm en zit altijd een luchtbelletje in het zwarte driehoekje en fonetisch geeft het ook problemen bij het spreken. Moet ik verder gaan zoeken naar een andere (cosmetische) tandarts. Ik dacht zelf aan non prep facings bij kleinsman ( ik weet niet of ik deze mag noemen. Zo niet mijn excuses). Zijn non prep facings schadelijk voor het tandvlees. Zijn er nog andere opties. Orthodontie lijkt mij geen otpie omdat bij afslijpen de laterale snijtand dan heel dun wordt. Bij voorbaat dank.
Attach
ma, 11/03/2014 - 21:57 Permalink
Fer1984

Tom,

Toevallig vandaag naar m'n eigen tandarts geweest om dit te bespreken. Hij adviseerde mij met klem er niks aan te laten doen omdat je composiet gaat verkleuren en hij niet aan een mooie gave tand wil zitten, want deze moet toch bewerkt worden voor het aanbrengen van composiet en je zou altijd een lijntje zien lopen tv-held composiet. Daarbij zei hij dat je uiteindelijk ook tandvleesproblemen krijgt daar als je daar composiet gaat aanbrengen. Hij adviseerde om het toch te accepteren. Hij zei dat je nu juist goed erbij kan en de ruimte goed kan reinigen. Mijn tandarts (al 35 jaar tandarts) gaat er niet aan beginnen. Ik ga er over nadenken om naar een andere tandarts te gaan of het te laten voor wat het is.

Gr. Fer
di, 12/09/2014 - 18:46 Permalink
TB1010

Van de ene kant vind ik het begrijpelijk dat een tandarts dat adviseert, de ruimte is nu natuurlijk goed schoon te houden. Maar er zijn blijkbaar ook gespecialiseerde tandartsen, die hier erg bedreven in zijn.
Wat ik niet begrijp is, als je de ruimte laat vullen tot precies de afmeting dat je er met een stokertje nog tussen kan, wat is dan precies het verschil met de huidige situatie met betrekking tot het krijgen van tandvleesproblemen. Dat er wel eens wat etensresten tussen gaan zitten begrijp ik, maar dat zal nu ook het geval zijn.
wo, 12/10/2014 - 09:52 Permalink
vV

sommige zaken moet je niet willen ""oplossen"". middel is soms erger dan de kwaal, en veel kwalen zijn relatief.
""its all (of in ieder geval veel) in the mind"", mindfullness kan dan aardig helpen.
Niet om te doen alsof veel kwalen niets voorstellen, maar er anders mee omgaan en/of tegenaan kijken (soms lettelrijk en figuurlijk) kan al heel veel schelen.
Veel mensen vinden bepaalde zaken niet mooi, vergroten het uit, en kijken er vaak anders tegenaan dan de mens met wie ze praten of op andere manieren mee omgaan. is nog goedkoper ook, en op lange termijn voor het gebit vaak ook nog beter.
wo, 12/10/2014 - 13:49 Permalink
Fer1984

Striping leek mij namelijk de beste optie want die black triangles zijn bij mij gekomen door parodontitis en te hard rageren bij een driehoekige vorm vd tanden volgens mijn tandarts. In principe wil ik maar 1 black triangle weg en dat is die tussen mijn voorste snijtand en de laterale snijtand (tand 21 en 22). Het diasteem tussen de voorste snijtanden vind ik niet zo'n probleem. Ik begreep ook dat ze er ongeveer een halve millimeter of zelfs minder van af zouden slijpen en dan de afgeslepen tand weer in de 'glazuur' zetten en dat deze dan geen verhoogd risico op cariës heeft. Is een non-prep facing van porcelein geen optie of zo'n ultra dunne veneer waarbij minimaal afslijpen vd tand nodig is (ultra thin veneer en non-prep facing is volgens mij hetzelfde)? Ik begreep dat porcelein geen plakretentie geeft.bedankt voor de vele vragen en het meedenken. Ik apprecieer het ten zeerste.

N.B. Ik ben zelf arts en ben een voorstander van mindfulness maar als het mezelf aan gaat lukt het me niet :-?
wo, 12/10/2014 - 18:05 Permalink
daantje23

Ik heb dus exact hetzelfde probleem bij exact dezelfde tand ( ook al eerder berichten over geplaatst)

Ik ben ook wel benieuwd naar hoe groot de kans is dat een interdentale papil teruggroeit.. Hier na een jaar niks gegroeid :(

Vind je trouwens een heel mooi gebit hebben Fer en snap je probleem precies :( ik vind het ook zonde van mijn mooie rechte gebit, het oogt toch ouder terwijl ik pas 29 ben.. Zonde!
ma, 12/15/2014 - 23:05 Permalink
Fer1984

Dank daantje,
mijn tandarts zei dat wat weg is van de papil in principe niet meer terug komt, dus don't get your hopes up high. Ik wil er in januari wat aan laten doen; moet nog regelen bij welke tandarts. Ik ga er zeker wat aan laten doen want ik ben er te veel mee bezig, hoe zwak dat ook klinkt. Ik laat aan de tandarts over wat het wordt: composiet, striping en beugel of (ultra thin) facing
di, 12/16/2014 - 21:43 Permalink