bijslijpen van een facing

Author:
elleen
Posted:
ma, 11/21/2005 - 16:06
hallo

Ik vroeg me af of je facings nog kan slijpen nadat ze geplaatst zijn. Ik heb nu namelijk een facing op een voortand, maar die is veel te dik en te groot in vergelijking met mijn andere voortanden.
Kan dit nog wat bijgeslepen worden, of treedt er dan kleurverlies op? Ik weet dat een facing minstens een halve millimeter dik moet zijn, maar die van mij is zeker 2 millimeter dik.


heel erg bedankt
Geke

Opzich kan een facing bijgeslepen worden, technisch gezien. Maar ze worden er niet mooier op. De tandtechnicus heeft het vaak opgebouwd met verschillende kleuren in kleine laagjes, dus als je er veel afslijpt, verandert de kleur. Behalve de kleur zal ook de glans van het porcelein minder worden, omdat je het nooit meer zo mooi glad krijgt. Het is erg vervelend dat je facing helemaal niet bij de andere voortanden past, dat is namelijk wel de bedoeling. Ik denk dat je het het beste even met je tandarts kan overleggen en eventueel met tandtechnicus. Als het verschil echt zo groot is, kan de tandarts misschien wat voor je doen. Hij of zij kan in ieder geval kijken wat de mogelijkheden zijn om het weer zo te maken dat je er zelf tevreden over bent.

Heel veel succes ermee en laat nog maar even weten hoe het afgelopen is. Mochten er nog onduidelijkheden zijn, kun je het natuurlijk altijd laten weten.

:smt006 Geke
di, 11/22/2005 - 17:02 Permalink
elleen

hallo

Ik ben vanmorgen naar de tandarts geweest om de facing een beetje te laten bijslijpen. De tandarts heeft de tand ietsje minder bol gemaakt, maar hij is nog steeds veel te dik en te groot. Een kleurverschil is nu ook al duidelijk: in bepaald licht slaat de tand al een beetje groen uit.

Liefst zou ik het helemaal opnieuw willen doen, bij een andere tandtechnieker, die wat proffesionelere facings kan maken. Ik durf er wel niet weer over klagen bij de tandarts. Kan ik niet rechtstreek naar een tandtechnisch laboratorium of zo gaan en weet u misschien enkele adressen in Belgie?

heel erg bedankt

Elleen

P.S. Ik wou nog es zeggen dat ik deze site en dit forum echt een supergoed initiatief vindt, ik wou dat er ook zo'n belgische versie bestond.
ma, 11/28/2005 - 14:30 Permalink
Geke

De tandtechnieker voert alleen het technische deel van de facing uit. Het is een samenwerking tussen de tandarts en de tandtechnieker. Het probleem ligt niet meteen bij de tandtechnieker als de facing te dik lijkt. De tandtechnieker heeft altijd een bepaalde hoeveelheid ruimte nodig om porcelein op te bakken. Het zou ook kunnen zijn dat de tandarts iets meer tandweefsel had moeten wegslijpen om een mooier resultaat te krijgen. Het beste is denk ik dus toch met je tandarts te overleggen dat je niet tevreden bent met het resultaat en of het eventueel mogelijk is de facing opnieuw te maken. Het is belangrijk dat je aangeeft wat je precies niet mooi vindt, dan weet de tandarts beter waar het probleem zit. Ook dat de kleur nu niet mooi meer is, is belangrijk om te melden. Verder plaatsen tandtechniekers geen facings, dat moet dus je tandarts doen als je naar een andere tandtechnieker gaat, dus dat maakt dan niet echt veel uit. Als je je twijfels bij de tandtechnieker hebt, kun je de tandarts vragen of hij of zij ook nog met een andere samenwerkt.

Ik hoop dat het allemaal goed komt met je facing, heel veel sterkte ermee en laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
ma, 11/28/2005 - 17:28 Permalink