Bezig met bleken, maar gaat dit wel goed?

Author:
Mariska122
Posted:
wo, 05/05/2010 - 15:45
Beste mede-forum gebruikers.
Ik ben nieuw hier en naar aanleiding van een bleekmal die ik heb laten maken voor het zelf bleken van mijn tanden hoop ik dat er iemand is die mij antwoord kan geven op de volgende vragen. Je zou me er een groot plezier mee doen.
De tandarts heeft niet naar mijn tanden en/of geschiktheid gekeken, maar de assistente een afdruk laten maken.
Netjes opgehaald en dezelfde avond begonnen met bleken.
Nu lees ik overal dat bleken een paar uur per dag moet. Echter ik moest dit maar een half uur per dag doen, omdat de concentratie vrij sterk was? Ik ben nu drie dagen bezig en zie nog niets. Behalve 2 gekke witte stipjes die er eerst niet zaten.
Nu is het ook zo dat de bleekmal niet goed aansluit, waardoor maar weinig van de gel mijn tanden raakt. Mijn tandvlees is erg opgetrokken en ik heb dan ook lange tanden, maar de mal is gemaakt alsof ik korte tanden heb, dus op zo'n driekwart van de tand stopt de mal. Het bovenste gedeelte kan dus niet eens geraakt worden.
Mijn vragen zijn eigenlijk:

- Kan het kloppen dat een half uur per dag voldoende is?
- Bleken de tanden wel goed als de tanden niet goed geraakt worden of gedeeltes zelfs buiten de mal vallen?
- Zou ik na 3 keer al resultaat moeten zien?
- Moet je na het bleken je tanden poetsen?

Ik heb geen gebruiksaanwijzing meegekregen.

Alvast heel erg bedankt!

Vriendelijke groeten!
Mariska122

Overigens ben ik ook wel bang dat mijn tandvlees nog verder terug zal trekken, omdat de mal zo slecht aansluit, lekt hij namelijk veel. Maar wanneer de mal groter zou zijn en mijn hele tand zou bedekken in plaats van 3/4 is dit misschien ook wel weer schadelijk voor het tandvlees? Ik spoel een keer per dag met fluoride mijn mond, maar dat schijnt ook weer slecht te zijn. Ik word er erg onzeker van merk ik. Ben nu heel bang dat ik misschien een verkeerde tandarts heb getroffen aangezien ik niet eens fatsoenlijk voorlichting heb gekregen.
wo, 05/05/2010 - 16:12 Permalink
Ruben Plomp

Beste Mariska,

Het werk bij het bleken kan voor een groot deel worden overgelaten aan hulpkrachten. Het enige dat de tandarts moet doen is de indicatie stellen en het proces controleren. Dit omdat niet iedereen geschikt is om te bleken (composiet bleekt niet mee).

Hieronder zal ik proberen je vragen te beantwoorden:
1) Het klopt dat er verschillende concentraties bleekmiddelen op de markt zijn met alle een andere draagtijd. De 35% carbamide peroxide is een doeltreffend met slechts een half uur bleken per dag.
2) De individuele bleek lepel is expres iets kleiner om zo te voorkomen dat de gel het tandvlees raakt. Maar doordat de moleculen zich openbreken en vrij bewegen door de tand wordt toch het gehele element gebleekt.
3) Resultaten verschillen per persoon. Dit hangt af van de oorzaak van de verkleuring, de motivatie van de patiënt en de aanvangskleur.
4) Het is aan te raden de tanden voor het bleken te poetsen. Na het bleken volstaat spoelen met water.

Hopende je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik.
do, 05/06/2010 - 17:28 Permalink
Mariska122

Hoi Ultradent, heel erg bedankt voor je reactie!
Inmiddels ben ik even terug geweest naar de kliniek en geholpen door een mondhygiëniste.
Zij legde me uit waar de gel moest, aan de onderkant in plaats van de voorkant. Doordat ik het aan de voorkant deed raakte de gel mijn tanden niet namelijk en nu wel gelukkig.
Ze heeft ook direct even gekeken wat de kleur van mijn tanden nu is. Dat is wel handig om het resultaat te kunnen meten!
Ik had nu c2. De concentratie peroxide is 22% en ik moet het dus een half uur per dag doen.
Je hebt me in ieder geval echt geholpen met je antwoorden!

Vriendelijke groeten.
ma, 05/10/2010 - 22:08 Permalink