Beste gebitsreiniging

Author:
Bliepmiep
Posted:
vr, 04/23/2004 - 20:12
Ik vraag me wel eens af met zoveel middelen op de markt.

Wat is nu ECHT het beste om je gebit mee te reinigen?

Dus:
1. Welke tandpasta en evt. whitening
2. Mondwater nodig en welke?
3. Aanvullingen voor optimaal gebit.
4. Tips?
crucio

Hoi bliepmiep

Nou er is inderdaad veel te koop. Ik zal je vragen wel even beantwoorden.

1: Nou er is geen beste tandpasta. Het gaat meer om de lekkere smaak en dat er fluoride inzit de rest maak niet veel uit.
En whitening helpt niet echt het heeft alleen een grotere schurende werking en je beschadigt eigenlijk meer dan je lief is.

2: Hetzelfde geldt voor een mondwater het kan aanvullend zijn maar alleen is niet genoeg.
Het gaat toch echt om het goed poetsen!!!

3: Het beste wat je kan doen is goed flossen en stokeren of rageren. Liefste 1 keer per dag gewoon het hele gebit.

4: Echt tips zijn er niet gaat er eigenlijk meer om dat je iedere dag je tanden goed reinigt. Als je 1 goede manier hebt blijf deze dan gewoon volgen en vraag anders je tandarts voor advies. Ik heb wel een heel werkstuk gemaakt over dit onder dus mocht je meer willen weten dan ik hier heb geschreven laat het me even weten.

Groetjes
cruc
vr, 04/23/2004 - 22:49 Permalink
dj

Hoi,

Daar ben ik het behoorlijk mee eens. Alleen tips zijn er nog wel..

- elektrisch is wel goed
- de braun 3d is ook nog goedkoop
- zachte borstels zijn goed
- koop gewone borstels met een paar tegelijk
( - mijn tip: gebruik ze door elkaar dan merk je het direct als er een slecht wordt)

- leer bacteriegroei wat begrijpen
- leer de inwerking van zuur begrijpen

Als je "bacterie" of "zuur" intikt in dce zoekfunctie vindt je aardig wat hier. Er zijn nog wel meer tips trouwens..

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-04-24 01:17 ]
vr, 04/23/2004 - 23:21 Permalink
Cid

Veel verschillen in tandpasta's en dus ook in de uitwerking ervan. Het is vanwege de verscheidenheid aan ingrediënten en persoonlijke mondflora (bacteriën e.d.) heel goed mogelijk dat de ene tandpasta effectiever is dan de andere bij een bepaald individu. Zo kunnen enzymen (bv. in Zendium) een extra positief effect bewerkstelligen, of ingrediënten die tandvleesontstekingen helpen te bestrijden (Parodontax) of de gevoeligheid van tanden/tandhalzen helpen verminderen (b.v. Sensodyne). Sommigen zien ook het omstreden EDTA, een veel voorkomend bestanddeel in persoonlijke verzorgingsartikelen als shampoos en tandpasta's, liever niet in de ingrediëntenlijst voorkomen.

Als evt. 'whitening'-bestanddelen al een te onderscheiden positieve uitwerking hebben, is dat (vanuit mijn persoonlijke ervaring en wat ik erover gelezen heb) alleen voor de korte termijn. Veel meer is de witheidsgraad afhankelijk van je genen, doorschijnendheid van het glazuur en de voedingsgewoonten.

Ook tussen mondwaters zitten verschillen. Zoals altijd weer smaak uiteraard - de ene geeft een veel intensere, prikkelendere smaak die neigt naar waterstofperoxide, de ander is veel milder of zelfs zoetig. Maar ook die 'smaaksensatie' kan persoonlijk zijn. Zelf heb ik Listerine uitgeprobeerd en vond ik nogal pittig. Wel relatief goedkoop geloof ik (grote flessen). Die van Meriol (erg mild, fris, muntachtig, €4,x?) en Sensodyne (fris en iets zoetig, veelal €3,99) vind ik het lekkerst. Beide bevatten ze antibacteriële bestanddelen, zodat je een goede nareiniging van je gebit krijgt, met name op de plaatsen waar je met de borstel niet bijkomt. De tandarts adviseerde me echter met een fluoridespoeling te spoelen vanwege cariës (preventie, ter vesterking van het glazuur). Op de verpakking van Meriol staat trots Fluoridespoeling, dus dat lijkt mooi. Echter bij bestudering van de ingrediënten blijkt dat de fluorconcentratie dezelfde is als die van de andere gangbare varianten, 0,025%. Voor 'het echte werk' is de keus beperkt. Zelf gebruik ik ACT van Johnson&Johnson (met kaneelsmaak , tsja toch bij nader inzien best wel lekker). Deze heeft de dubbele dosering, 0,05%. Verkrijgbaar bij apotheek en prof. drogist (€5,29). Er staat echter niet op de verpakking dat het ook antibacterieel is, dus neem ik de fluor 's middags en de andere 's avonds. Spoelen is hierbij ook handig om de laatste restjes die bij het stokeren en/of flossen los zijn gekomen ook nog weg te spoelen.
Over stokers is al eerder in dit forum e.e.a. geschreven. Suc6!

[ Dit Bericht is bewerkt door: Cid op 2004-04-30 02:12 ]
vr, 04/30/2004 - 01:41 Permalink