Best grote spleet bij voortanden

Author:
Hilmo
Posted:
di, 02/27/2007 - 20:47
Ik heb meerdere topics gelezen hierover en op internet gezocht. Ik kom net van de tandarts weg, in verband met gaatjes boren. Toen ik lag in de tandartsstoel (bij de angsttandarts en ik zit daar normaal dus bij mijn eigen tandarts) zei hij dat er wel wat kon worden gedaan aan mijn voortanden, en hij had het over 'lijmen' voor zover ik me kan herinneren (ik was meer bezig met mijn angst voor de verdoving haha). Nu begin ik er ineens over na te denken. Er is tegen mij altijd gezegd dat het stukje tandvlees tussen mijn voortanden zou moeten weggesneden, er is nooit een andere mogelijkheid genoemd. Wegsnijden vind ik geen optie, zover wil ik niet gaan om er wat leuker uit te zien. Een beugel heb ik mijn hele leven zo'n beetje gehad, tot mijn 18e. Geen geld meer voor en ik wil daar niet aan. Sowieso heeft die beugel (buitenboord, plaatjes en daarna nachtbeugel) nooit geholpen voor mijn voortanden.

Een foto van mijn voortanden:
http://i35.photobucket.com/albums/d195/hille19/mond.jpg

Een flink gat dus. (3 tot 4 mm ongeveer!) De rest van mijn tanden staat wel aardig goed en is stevig. Ik heb laatst voor het eerst (ben 21) gaatjes gehad, dus best stevig gebid. Maar er zit dus een groot gat, en zal opvullen hierbij lukken (met witte opvulling)? Eigenlijk wil ik zo snel mogelijk naar de tandarts, maar goed, ben net geweest en het wordt wel een dure zaak als ik nu weer ga, gewoon voor zo'n vraagje hahaha. Het hoeft niet helemaal dicht te zijn, maar een stukje zou al best wel gaaf zijn :D Of gaat dat bij mijn tanden heel raar lijken? Wat denken jullie, naar aanleiding van de foto?
Mijn tanden staan sowieso naar voren, maar dat is na zoveel jaren beugel wel verandert, maar niet weggegaan. Hier heb ik vrede mee. Een wat groter gat, daar gaat het me om.
En dan ook zo pijnloos mogelijk :wink: En goedkoop mogelijk, maar goed. Mijn tanden wil ik natuurlijk gewoon houden, dus het was een hele opluchting voor me toen ik hier las dat er gewoon wat over je tand heen kan komen ofzoiets :D
Ik ben van plan om in de zomer weer naar de tandarts te gaan (is ook al wat gauw maar goed), maar ik ben zo vreselijk benieuwd wat de opties zijn. Ben soms best wat voorzichtig met te lachen met open mond hahaha. Soms maakt het me ook helemaal niets uit, ik probeer er niet veel aan te denken wat andere van me denken, maar ik zou het toch beter vinden als dat gat wat minder groot is. Dan heb ik nog steeds vooruitstaande tanden, maar goed...
Hilmo

Ik wil eigenlijk wel binnenkort weten wat hieraan gedaan kan worden. Moet ik dan gewoon een afspraak maken met de tandarts? Want ik ben laatst al geweest (naar een andere) voor te boren, en het kost allemaal geld natuurlijk :( Of weten de mensen achter de balie ook wel ff kunnen zeggen of dat 'geplakt' kan worden en dat ik dan een afsrpaak kan maken om dat te laten doen? Want om nou ff te praten met de tandarts, daar geld aan te besteden, vind ik nogal zonde.

Edit: Na eroverna gedacht te hebben, is het toch wel erg belangrijk om met de tandarts hierover te praten, voordat er wat dan ook gebeurt aan mijn tanden.
wo, 03/14/2007 - 12:24 Permalink
vV

nou als je die paar tientjes voor een goed afgewogen oordeel al zonde vindt... Van de foto kan ik zo niet veel wijzer worden. Er kan van alles, maar de kans is ook groot dat er hier een verkeerd advies volgt wat misschien in de praktijk niet uitvoervbaar is. En de behandeling kost toch ook wel wat uiteindelijk. Dus gewoon afspraak maken met de tandarts.

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, tja ook in de knip...
wo, 03/14/2007 - 12:37 Permalink
Hilmo

Heb je gelijk in :) Ik heb inderdaad een afspraak gemaakt met de tandarts. De tandarts die tegen mij zei dat er iets gelijmd kon worden ofzoiets. Mijn oude tandarts die zei aan de telefoon dat er geboord zou moeten worden(is dat zo?? Dat hoeft toch helemaal niet?) en ik hoop dat dit bij de angsttandarts niet zo is. Morgen ga ik heen (voor gesprek), ben benieuwd!
wo, 03/14/2007 - 15:54 Permalink
Hilmo

Ben vandaag heengeweest.
Hij heeft me meteen laten zien hoe dat eruit ziet :o :D Dat vind ik een stuk beter dan het erover hebben. Maar hij heeft het eerst laten zien (geen facing was dit, het was duidelijk erop geplakt) met een spleetje ertussen (wel minder groot dan nu natuurlijk) en daarna heeft hij het nog meer dichtgemaakt en was het helemaal dicht. Hij dacht dat dit raar zou staan, maar dit viel erg mee. Wel moesten de tanden aan beide kanten ernaast ook wat worden gedaan. Sowieso om een plekje (beetje bruinig) te verbergen en omdat ze anders te groot lijken (de voortanden). Hij heeft het natuurlijk niet afgewerkt, dus het leek nogal rommelig. Wat ook wel grappig was, dat mijn tanden té wit waren (nooit gebleek ofzo, en zo wit vind ik ze nou ook weer niet) en daar was niet de passende kleur bij. Maar de kleur die het meest erop leek was ook wel geschikt. Ze hadden het trouwens over een D en E kleur, kan dat? D kreeg ik als test erop ofzoiets, en later kwam ze erachter dat er ook nog een E was ofzo, nogal vaag haha. Je zag wel aardig het verschil en ben benieuwd hoe dat lijkt als het afgewerkt is. Hoop dus echt dat het niet zo opvalt... Hij heeft daarna alles weer eraf 'gebeiteld' haha, ging niet echt zachtzinnig, maar goed.

Volgens hem verkleurd het spul net zo gauw als dat je tanden zouden verkleuren, dus goed verzorgen, dan kan het heeel lang mee. Er moet wel een stukje geboord worden, maar verder heb ik dus al meegemaakt hoe het ging haha. Verdoving was niet nodig (daar was ik wel ff bang voor). Het kost 275 euro ongeveer, en het is gewoon vulling, dus dat kan ik gewoon opgeven bij de verzekering.
ma, 03/19/2007 - 17:11 Permalink
Hilmo

Voor:
http://i35.photobucket.com/albums/d195/hille19/m_IMG_3835-1.jpg
Na:
http://i35.photobucket.com/albums/d195/hille19/m_IMG_3886-1.jpg

Vandaag heen geweest.
Ik heb een half uur lang bibberend in de stoel gelegen. Aangezien is voor boren al bang ben, maar dit was nog enger eigenlijk. Ik was bang dat hij steeds uit zou schieten, mijn tandvlees in ofzo, maar dat is meegevallen, al proefde ik wel bloed aan het einde. Maar dat hoort erbij haha. Mijn tanden zijn een beetje geboord (hoop niet teveel, maar ik geloof wat randjes ofzo), de voortanden maar ook de 2 tanden aan beide kanten ernaast. Daarna is er met composiet gesmeerd. Hij heeft wat geboetseerd en daarna heeeel lang geboord en andere herrie gemaakt, echt doodeng. 1x deed het ook pijn, maar dat was gelukkig maar heel kort. Toen dacht ik jipee we zijn klaar, dat viel nog mee. Moesten de andere 4 tanden nog haha, lekker dan. Maar goed, daar ook wat spul op gezet (omdat mijn voortanden anders te groot zouden worden, vergeleken met de andere, en omdat er op de 2 tanden naast de voortanden een vaag bruin plekje zat, kon dat ook meteen worden weggewerkt) weer geboord en ander herrie gemaakt en toen was het klaar. Heel gedoe nog om dat te vullen en het midden van de voortanden zit niet écht in het midden (al is hij daar nog heel lang mee bezig geweest om dat midden te zoeken haha, als ik een spleetje hield, was dat makkelijker, maar ik wou geen spleetje meer, dan moet het wel in één keer goed doen natuurlijk). Ik heb net wat koekjes gegeten en dat ging wel aardig, al heb ik het gevoel dat er steeds een groot stuk eten tussen mijn tanden achterblijft haha, maar dat is mijn tand zelf Lips Sealed En ik kan de V en de F niet meer zeggen. Ik deed dat altijd tussen mijn tanden door, maar dat kan nu niet meer
ma, 04/02/2007 - 14:54 Permalink