bepaald enzym in speeksel?

Author:
Caro
Posted:
wo, 07/02/2003 - 10:01
Hoi Allemaal,

Ik poets nu regelamtig en doe precies wat men mij heeft voorgeschreven, toch zijn mijn tanden eerder aangeslagen,..
ik vroeg aan mijn mondhyginiste hoe dit dan mogelijk was,zelf had ze wel wittere tanden dan ik, terwijl ze ook koffie drinkt en rookt etc.
ze zei dat t aan je speeksel kan liggen, dat er een bepaald enzym inzit ( of ontbreekt, weet nie tmeer) wat maakt dat bij sommige mensen de tanden sneller aanslaan dan bij andere mensen , ondanks verzorging van de tanden.

weet iemadn hieriets van?
wat kan je er tegen doen?

Groetjes Caro
misscaroline

Welke enzymen je in je speeksel hebt zitten en welke niet, dat ligt aan je genen. Daar kan je dus weinig aan doen, of je moet gentherapie kunnen krijgen, maar dat zal nog heel ver in de toekomst liggen, mocht het ooit zo ver komen. En dan zal het eerder voor levensbedrijgende zaken zijn, dan voor dit.
De een heeft dus nou eenmaal beter speeksel dan de ander. Over aanslag weet ik niet veel. Ik weet wel dat je speekseltype de hoeveelheid plaque- en tandsteenvorming kan beinvloeden en ook of je gevoelig bent voor gaatjes.
Dus als je gezegend bent met goed speeksel (zoals ik) dan heb je geluk, heb je het niet, dan is het waarschijnlijk een questie van extra goed je gebit onderhouden.
di, 07/08/2003 - 22:29 Permalink