Beoordeling van een tandpasta

Author:
ArneDG
Posted:
di, 06/21/2011 - 21:51
Ik heb gezocht naar een algemeen topic voor een dergelijke vraag, maar kond niks vinden. Mijn excuses mocht dit toch bestaan!

Wat ik begrepen heb, is dat sommige 'whitening' tandpasta's eigenlijk het glazuur kunnen beschadigen met al gevolg dat de tanden op (lange) termijn dus juist minder wit zullen worden en dat er bovendien sneller gaatjes zullen kunnen worden vastgesteld. Nu vroeg ik me af op welke criteria (ingrediënten) je een tandpasta kan beoordelen. Ik gebruik bijvoorbeeld al een hele tijd lang Oral-B Pro-Expert. Zitten hier elementen in die het glazuur aantasten?

Verder kwam een huisgenoot van mij enkele dagen geleden met Denivit Professional Whitening tandpasta thuis. Meteen afgewezen omdat ik gokte dat een dergelijke tandpasta mijn glazuur kan aantasten, maar is dit wel zo? Kan ik nagaan aan de hand van de ingrediënten hoe 'ruw' deze tandpasta is? En hoe zit het tenslotte met tandpasta's à la Signal White Now die op heel korte termijn wittere tanden (proberen te) bereiken door een soort optisch bedrog: wat houdt deze techniek in en schaadt deze je tandglazuur?

Alvast heel erg bedankt, deze onderwerpen interesseren me. Jullie kennis en hulp wordt oh zo gewaardeerd! :smt023
Spiegeltje

Moderne whitening tandpasta's zijn in beginsel geschikt voor dagelijks gebruik en tasten het glazuur niet aan. Sommige bevatten wel een grover schuurmiddel dan een gemiddelde pasta. Ook zitten er optische witmakers in. Het effect van deze tandpasta's op de kleur van tanden is beperkt. Voor duidelijke witte tanden moet je - na overleg met de tandarts - gaan bleken.

De slijpende werking (abrasiviteit) van een tandpasta wordt uitgedrukt in een RDA-waarde (radioactive dentin abrasion). Dit gegeven staat echter meestal niet op de gegevens op de tube. Onderzoek maakt duidelijk dat het hanteren van de tandenborstel meer bepalend is voor de mate van afslijting en voor het ontstaan van poetstrauma dan de slijpende werking van de tandpasta.

Volledigheidshalve merk ik op dat er mogelijk nog wel enkele whitening pasta's of tandpoeders op de markt zijn die bij dagelijks gebruik wel degelijk het glazuur aantasten (bijv. Smoker's tandpoeder). Daarvoor wordt wel gewaarschuwd op de verpakking
wo, 06/22/2011 - 02:33 Permalink
ArneDG

Schitterend, bedankt!

De Denivit Whitening tandpasta waar uitdrukkelijk opstaat dat deze wél geschikt is voor dagelijks gebruik en het glazuur niet aantast is dus veilig dagelijks te gebruiken, mits een goede en voorzichtige poetstechniek? Hoe werken die optische witmakers?
wo, 06/22/2011 - 08:42 Permalink