belangrijke vraag facings

Author:
franzoi
Posted:
ma, 05/01/2006 - 15:08
Ben 20 jaar en heb 1 voortand die scheef staat (en wat naar voren) zoals te zien is op de foto die je hier kan bekijken: http://www.mijnalbum.nl/Album=MXQXPKM4

Ik heb geen zin in een beugel en als dit met een facing kan gecorrigeerd worden dan best porseleinen of composiet facing ?
of zijn er nog andere mogelijkheden ?
voor de rest is mijn gebit nog lang niet perfect maar ben ik er over het algemeen wel tevreden over, het is enkel die ene tand.

wie kan me raad geven bij deze beslissing ?

[/img]
vV

voorzover zichtbaar op de foto is mijn idee: de voortand zelf een beetje beslijpen aan de zijkant, de kleine snijtand ernaast die nu relatief naar achteren ligt iets opdikken met composiet.

Gezien de situatie zou ik hier geen porseleinen facings gaan toepassen. Wil je dit echt goed hebben, moet het gewoon door een orthodontist behandeld worden om een goede ruimteverdeling te krijgen.

succes!
di, 05/02/2006 - 07:53 Permalink
franzoi

ok bedankt voor je reactie...dus facings zijn dan volgens jou
niet meteen een oplossing ?
En als er dan wat bijgeslepen wordt aan die ene tand zal dit toch zichtbaar zijn of
vergis ik me ? en heb je soms een idee van de prijs ?
thx
di, 05/02/2006 - 13:47 Permalink
BJN

Met een orthodontische behandeling: ±9maanden met vaste apparatuur.
Dat kost ±1000 euro. Duurder dan facings maar dan hou je je eigen tand(vorm). Facings van composiet zijn zeker goedkoper. Maar je kunt het resultaat daarvan niet vergelijken met een orthodontische behandeling.
De vorm en kleur van je tanden is prima.
Vraag een orthodontist in de buurt die samenwerkt met een esthetisch tandarts. Die kunnen bekijken wat in jouw geval het best is.
di, 05/02/2006 - 17:59 Permalink
dj

Ik ook niet, maar of ik toch even mee wilde kijken... De experts zijn wel BJN en vV hier natuurlijk.

Waar zit je mee, dat die tand naar voren staat of dat opzij (zodat de rand van je voortanden een beetje een v vorm krijgt), of allebei? Persoonlijk vind ik het er goed uitzien hoor. Ik weet niet of er verder "indicatie" is voor orthodontie maar "niets doen" lijkt mij op zich wel een optie. Natuurlijk kan ik me ook wel voorstellen dat je er wat aan wilt doen hoor.

Bijslijpen is irreversibel en facings daar zitten ook meer of minder irreversibele kanten aan (alhoewel het met opdikken minimaal is denk ik). Niet iedereen is blij met geplaatste facings...
Met orthodontie dmv een beugel ligt dat weer net anders denk ik, volgens mij kun je omdat je verschil langzaam ziet ontstaan wel bijsturen. Natuurlijk heb je kans op verkleuring onder eventuele slotjes en moet je de zaak wel goed schoonhouden enzo. Klinkt misschien logisch maarja.
di, 05/02/2006 - 19:51 Permalink
Ricky

Als ik goed kijk, staat de kleine snijtand iets naar binnen en is de grote snijtand ernaast wat scheef naar rechts gekanteld.
Ik denk dat een beugel inderdaad de mooiste oplossing is, met de minste schade.
Wil je dit niet ivm met de kosten of de lange behandelduur: Facings op zowel de kleine als de grote snijtand kan dan een oplossing zijn!
De kleine snijtand kan worden opgedikt, zodat hij wat meer naar voren lijkt te komen, de grote snijtand kan wat rechter worden geslepen en de facing kan er dan voor zorgen dat de scheve snijrand wat rechter loopt.
Ik denk, dat dit alles een goed resultaat kan opleveren, maar het is riskant om dit alles te beoordelen op basis van één fotootje. Laat je tandarts er eens naar kijken. Besef bovendien dat niet ieder tandarts dit "in de vingers" heeft. Vraag je tandarts op de man af of hij dit kan/wil doen. Zo niet: ken hij een collega die dit wel kan?
Succes en groeten, Rick :D
di, 05/02/2006 - 20:19 Permalink
robinson

Gewoon proefopstelling maken die rekening houdt met wensen van patiënt.
Zo weet je of je met facings het probleem kunt oplossen.
di, 05/02/2006 - 20:55 Permalink
fransaki

Ben het eigenlijk wel met ricky eens, je moet je ook realiseren dat een facing van composiet of porcelein niet eeuwig meegaan. Ga er van uit dat je dit om de 7-10 jaar moet vervangen. Uiteindelijk ben je dan duurder uit dan met een beugel. Als je een beetje handige tandarts hebt kun je dit heel goed cosmetisch oplossen zonder proefopstelling, maar als je mijn vriendin of vrouw zou zijn, had je op dit moment met een beugel gelopen :smt003

Ook leuk artikel (wel in het duits) http://qos.quintessenz.de/qosprint.php?artikel=qd0211s1187
di, 05/02/2006 - 21:01 Permalink
carabelli

Ik sluit me ook aan bij fransaki, een beugel geeft op de lange termijn gewoon het mooiste en (als het goed is ;) meest onderhoudsarme resultaat.

En de pijn van het geld en de tijd vergeet je heel snel weer als het resultaat naar wens is en je er verder niet om de zoveel tijd bij hoeft om facings te laten vervangen.
do, 05/04/2006 - 00:13 Permalink
franzoi

Bedankt allemaal voor jullie mening , ik heb morgen een afspraak bij een tandarts die hier in de buurt een hele goede reputatie heeft.
Dus ik hou jullie allemaal zeker op de hoogte van mijn beslissing.
do, 05/04/2006 - 17:59 Permalink
franzoi

Ben naar de tandarts geweest en er werden meteen afdrukken van mijn gebit gemaakt + foto's.
Nadien werd besproken dat het best via orthodontie kon behandeld worden en meer bepaald met invisalign of witte blokjes aangezien ik geen erg zichtbare beugel wilde.
Nu moet ik dus nog beslissen tussen witte blokjes en invisalign... het wordt in ieder geval al flink sparen :s

Waar zouden jullie de voorkeur aan geven ? invisalign komt op een goeie 2000 euro en witte blokjes op ongeveer 1400 euro....
zo, 05/07/2006 - 11:35 Permalink
BJN

Orthodontie met slotjes, dan wel tandkleurige, en bij een orthodontist.... of je moet zeker weten dat de tandarts evenveel ervaring heeft. BTW de beugel bij een orthodontist is goedkoper (zie tarieven CTG)

Bij Invisalign zal het eindresultaat niet in detail aan te passen zijn want dat ligt vast in de plaatjes. Ik overleg altijd in de eindfase met de patient en kan dan nog wat aanpassen....
zo, 05/07/2006 - 18:42 Permalink
Moon

Nu moet ik dus nog beslissen tussen witte blokjes en invisalign... het wordt in ieder geval al flink sparen :s

Waar zouden jullie de voorkeur aan geven ? invisalign komt op een goeie 2000 euro en witte blokjes op ongeveer 1400 euro....


wordt er door je verzekering niets vergoed? In mijn polis wordt orthodontie voor volwassenen met een max. van ik geloof € 1000,- vergoed. Lijkt me in elk geval de moeite waard om het eens te informeren.
zo, 05/07/2006 - 19:11 Permalink