Behandeling van "zebratanden" (fluorosis dentalis)

Author:
Kazunosuke
Posted:
wo, 04/01/2009 - 22:25
Hallo,

Ik ben iemand die in z'n kinderjaren teveel fluoride toegediend heeft gekregen (zymafluor) en dus heb ik nu last van zogenaamde "zebratanden" (gele/lichtbruine spikkels/strepen op glazuur).
Op zich zijn m'n tanden zeer gezond en verzorgd, alleen zien ze er dus niet zo uit..
Je kan het een luxeprobleem noemen, maar dit hindert mij in de sociale omgang met mensen; het is immers niet leuk als iemands blik geregeld naar je tanden afdwaalt.

Daarom wil ik hier iets aan laten doen en heb ik een tandarts gevraagd wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. Dit waren:

-Facings: enkele tests met kaken bewegen gedaan en hiervoor kwam ik in aanmerking. Maar de gedachte dat er aan je glazuur geslepen moet worden boezemt me al schrik in en ik vind dit vaak niet mooi wanneer ik het bij anderen zie.
-Bleking: ben ik meer voor te vinden, alleen was de tandarts door gebrek aan kennis/ervaring niet zeker of dit ook de meest ernstige verkleuringen zou beïnvloeden (bruine spikkels).

Vandaar dat ik hier graag een 'second opinion' kom vragen aan iemand die er meer van weet of liefst zelfs ervaring heeft met de behandeling hiervan.
Concreet zit ik dus met volgende vragen:
- Heeft bleking ook effect op verkleuringen veroorzaakt door teveel aan fluor, en hoe schadelijk is dit dan voor het gebit?
- Indien niet, zijn facings dan de enige oplossing of bestaat er nog wat anders? (las o.a. iets over de techniek van microabrasie)

Reacties van lotgenoten zijn natuurlijk ook altijd van harte welkom.

Alvast bedankt!