aspertaam?

Author:
crucio
Posted:
wo, 04/14/2004 - 20:19
Hallo allemaal

Weer een vraagje van me jah weet het ben lastig:) maar jah soms mag en moet dat wel.

Mijn vraag is waarom is aspergaam of aspergaam (leraar wist het zelf niet in iedergeval een suiker) niet slecht voor de maag maar wel voor de tanden. En welke suiker is minder slecht voor het gebit ivm caries. Weet iemand dit?

Als jullie me kunnen helpen dank ik jullie maar weer:)
Hopelijk tot antwoords

groetjes
xxxjes
blessed be
liefs cruc
nana

hoi, ik denk dat je aspartaan bedoelt. Mij is altijd vertelt dat deze stof juist niet schadelijk is voor je tanden, dit wel door een gepensioneerde t.a.
wo, 04/14/2004 - 20:43 Permalink
CD

Het is ten eerste het is aspartaam. De vraag is dus: welke “suikers” zijn niet cariogeen? Dat zijn de volgende thaumatine, saccharine, acesulfaam, cyclamaat, xylitol en ook aspartaam. De volgende “suikers” zijn nauwelijks cariogeen: lycasin en sorbitol.
wo, 04/14/2004 - 20:49 Permalink
CD

Volgens mij bedoel je dat xylitol bij een te hoge doses (40 gram) een osmotische diarree kan veroorzaken (10-20%). Maar deze “suiker” is niet cariogeen. Het is zelfs anti-cariogeen.
wo, 04/14/2004 - 20:57 Permalink
de digitale tandarts

Bedankt voor je uitstekende antwoord CD

Ik heb de stof Aspartaam ook nog even opgezocht in de boeken:

Aspartaam behoort tot de meest gebruikte niet-calorische zoetstoffen en is afgeleid van fenylalanine.

Aspartaam is zoet (ongeveer 150 maal zoeter dan saccharose), levert nauwelijks een calorische bijdrage en heeft een suikerachtige zoetsmaak zonder bijsmaak.

De stof is niet bestand tegen hitte en extreme PH-waarden waardoor de toepassing wat verkleind wordt. Doordat het echter geen lichaamsvreemde chemische stoffen bevat, spreekt het een breed publiek aan. Mensen met de stofwisselingstoornis fenylketonurie moeten echter oppassen met het gebruik van aspartaam.

Doordat het molecuul aspartaam dus wel zoet smaakt maar nauwelijks calorie/energie bevat kan het het gebruikt worden als suikervervanger zonder dat (mond)bacterien het als voedingsmiddel kunnen gebruiken.

Conclusie lijkt me dat het dus beter is voor je tanden dan suiker

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-04-14 21:11 ]
wo, 04/14/2004 - 21:02 Permalink
alscho28

Aspartaam is dan misschien wel beter voor je tanden en een goede vervanger van suiker, maar het is schadelijk voor je hersenen.
Bakkers verwerken het steeds meer in hun produkten en het wordt ook in het gewone voedsel verwerkt. Kijk maar eens op de pakken van vruchtendranken en lightprodukten en niet te vergeten de siropen die je kan kopen bij het Sodaclub apparaat. En dan geld maar eens weer te veel is nooit goed. Kijk maar eens op http://www.aspartaam.nl voor meer info over deze vervangende zoetstof.
zo, 07/25/2004 - 10:22 Permalink
de digitale tandarts

Ik zou me niet laten afschrikken door die site, het is wetenschappelijk gezien allemaal erg zwak en ongefundeerd wat daar staat!
zo, 07/25/2004 - 12:23 Permalink
darkwillow

Ik zou me niet laten afschrikken door die site, het is wetenschappelijk gezien allemaal erg zwak en ongefundeerd wat daar staat!


Ik zou het toch maar geloven!!!!!!

Heb hier eventueel wel een aantal uitgebreide uitleggen liggen over deze zoetstoffen, die schadelijker zijn dan suiker. En dit is trouwens inmiddels ook al bewezen.
vr, 07/08/2005 - 19:22 Permalink
prondel

Ik zou me niet laten afschrikken door die site, het is wetenschappelijk gezien allemaal erg zwak en ongefundeerd wat daar staat!


Ik zou het toch maar geloven!!!!!!

Heb hier eventueel wel een aantal uitgebreide uitleggen liggen over deze zoetstoffen, die schadelijker zijn dan suiker. En dit is trouwens inmiddels ook al bewezen.


Geloven doe u maar in de kerk. De dubieuse onderzoeken waar u aan refereert zijn gesponsord door de suikerunie en hebben een laag geloofwaardigheidsgehalte, zijn slecht op gezet en missen aansluiting bij de realiteit. Als dat serieus werd genomen wisten ALLE mensen in de hele wereld er al van. Sterker nog, het zou standtepede worden verboden.
Echter er zijn nu eenmaal mensen die denken dat je van fluoride ook dood gaat omdat ze dat nu eenmaal denken. Zo ook de amalgaam, dragen van bont, rijden op gas en ga zo maar door.
Ik denk dat ik wel een onderzoek kan fabrieken waaruit blijkt dat posten onder anoniemeit danwel met een schuilnaampje op een forum leiden kan tot verhoogde bloeddruk.
Wedden dat dat me dat dan geen nobel prijs voor de geneeskunde oplevert.

In elk geval, als je wilt kan je alles bewijzen wat je maar wilt, zolang TNO het goed vindt dat het wordt gebruikt zou ik er niet zo wakker van gaan liggen. Nog niets eens een seconde
jahaa

Meestal is biologische tandheelkunde, want die adepten vinden dit ook altijd reteboeiende conversatiestof, de initiator van dit soort pseudowetenschap. Leuk voor in de libelle maar qua nivo nog net iets minder dan een goed verzonnen verhaal in de Privé.

Da's ook allemaal waar namelijk.

Peter
vr, 07/08/2005 - 20:22 Permalink