Alle tanden in 1 maal weg --> Kunstgebit

Author:
jdaems
Posted:
wo, 08/27/2003 - 19:05
Hoi,

Mijn naam is Jelle (22 jaar). En ik heb enkele vraagjes over een kunstgebit.

Ik heb vorige maand een ongeluk gehad, waardoor ik mijn voorste tand ben verloren. Deze zijn echt helemaal afgebroken en het beetje wat er nog overbleef is getrokken. Er is dus een zeer groot gat in mijn mond. Omdat de rest van mijn gebit ook niet veel soeps is (allemaal zeer scheef en geel, echt zeer slechte staat, volgens mijn tandarts een echt kerkhof), ben ik aan't overwegen om een kunstgebit te laten zetten. M.a.w. al de rest van mijn tanden laten wegdoen via narcose bij een specialist en dan een volledig kunstgebit. Rondlopen met zo'n groot gat in mijn tanden doe en wil ik niet! En ik kan ook gewoon die voorste tand laten vervangen, maar dan heb ik één fatsoenlijke valse tand tussen al die zeer scheve en gele tanden.

Hoe bevalt zo'n kunstgebit eigenlijk? Ik ben nog relatief jong, dus ... Is het nog mogelijk iemand echt te kussen? Als je iemand zit te tongzoenen, heb jij of die andere persoon dan geen last van dat kunstgebit? Voelt die andere persoon dat je een kunstgebit hebt? Gaat dat er niet per ongeluk uit of zo ... Of zijn er op dat vlak geen problemen? Dat zijn misschien domme vragen, maar wel degelijk vragen die me 's nachts wakker houden.

Bij voorbaat bedankt
Jelle.

PS: Mijn bovenste tanden zijn zelfs in die mate slecht dat er geen enkele tand meer is met een zenuw. Alle zenuwen zijn vanboven weg.
ellis

Hoi,

Ik heb sinds 25 juni een boven prothese en zat met de zelfde vragen als jou dus geen rare vragen worden hier gesteld. Misschien dat er juist mensen zijn die met het zlefde zitten maar de vraag niet durven te stellen.

In mijn eerste nacht viel de prothese er in eens uit, waardoor? vermoedelijk door het bloed mog het de eerste 24 uur niet uit doen.
Daarna ben ik meerder malen naar een prothese specialist geweet en die hebben soms wat gevijld ivm druk plekken en later heb ik een gel bedje gekregen tot afgelopen week.

Je moet er namelijk wel van uit gaan dat er nogmaals een laag inkomt. Na het trekken heb je wonden uiteraard en die moeten eerst helen voordat je prothese goed gemaakt kan worden. In de tussen tijd werkt een kleefpoeder of pasta prima.

Over het zoenen dat heeft bij mij ook lang geduurd hoor. (in iedergeval anderhalvemaand)
Ik dacht telkens straks dondert ie naar
beneden dan zitten de tongen er tussen.

Hhahaha nou bij ons is het niet gebeurd ik weet niet of andere mensen een ander ervaring hier mee hebben zou leuk zijn als die misschien ook zouden reageren.

Ik ben 36 jaar en had ook een gebit om niet over naar huis te schrijven, ik heb alles onder narcose laten doen in Kerkrade.

Ik hoop voor je dat je wat reacties krijgt zo dat je er goed over na kan denken.

Ik kan inmiddels weer lachen zonder mijn hand voor de mond te houden.

Sterkte Ellis
do, 09/04/2003 - 20:46 Permalink
crucio

Hoi jelle,

Het is inderdaad zeer vervelend dat je een gat tussen je tanden hebt zitten. Maar het is niet zo dat je nu meteen moet denken aan een prthese zeker op jongere leeftijd kan je dat later veel problemen bezorgen. Ik zou dit dus ok eerst uitvoerig met je tandarts overleggen voor je dat besluit.

Een brug zou ook eventueel een optie zijn. Dit is een kroon alleen is deze bevestigd aan je tanden waardoor het gat wat je hebt wordt opgevuld met een tand. Het is niet zo dat de kleur van de kroon heel erg wit is vaak wordt hierbij gekeken naar je andere tanden en de kleur wordt daaraan aangepast.
Het is niet goedkoop kan ik je wel vertellen maar je kan er wel lang plezier van hebben. Want ook een prothese is erg duur.
Ik hoop dat je wat aan deze raad hebt. (studeer nu voor tandartsassistente)
Ik zou wel goed overleg plegen met je eigen tandarts voordat je zelf een stap gaat onder nemen want deze kan je veel beter uitleg geven en de mogelijkheden, voor en nadelen uitleggen dan ik omdat ik de situatie ken van je gebit en dus ook niet volleerd ben.

Groetjes
Crucio
ma, 09/15/2003 - 17:39 Permalink
miranda

Hoi Jelle,
Mij bevalt mijn kunstgebit erg goed.
Maar wat betreft je vragen:
De eerste 6 maanden zit je gebit relatief los, pas daarna wordt er een definitieve laag in t gebit gedaan, waardoor hij compleet vaccuum trekt en dus vast zit.
Ik heb die laag nog niet en met wild tongzoenen schiet ie dus wel eens los!
do, 10/30/2003 - 22:57 Permalink
Sundance

Hi Jelle,

Ik ben nu 39 en heb mijn bovengebit sinds dat ik 20 jaar was, ik heb nog steeds mijn eerste prothese en er is nog nooit iets aan veranderd sinds. Ik heb mijn boven gebit gewoon bij de tandarts laten trekken maar wel in 3 fases, eerst de kiezen links, drie weken later de kiezen rechts en weer drie weken later mijn voortanden en toen direct de prothese erin. Mijn prothese heeft altijd heel goed vast gezeten en ik heb er geen last van met zoenen. Sterker nog mijn eerste vriend waarmee ik omging nadat ik mijn prothese had kreeg pas 7 jaar later te horen dat ik een kunstgebit had, hij heeft het nooit geweten of gezien. Mijn fout natuurlijk ik had het hem moeten vertellen maar ja als je 22 bent en je ontmoet iemand ga je niet direct vertellen ik heb een prothese toch, en hoe langer je wacht met vertellen hoe moeilijker het wordt dus uiteindelijk besloot ik gewoon af te wachten wat er zou gebeuren. Totdat ik in het ziekenhuis belandde voor de geboorte van onze zoon dat ging niet helemaal naar wens en werd uiteindelijk een spoedkeizersnee en tijdens de rit naar de OK worden er allerlei vragen gesteld zoals heeft u allergieen, en draagt u een prothese? Ja toen moest ik wel met JA antwoorden, zijn mond viel open van verbazing. Maar om een lang verhaal kort te maken ik ben altijd en nu nog heel tevreden geweest met mijn prothese, het ziet er ook heel natuurlijk uit, mijn tandarts heeft echt zijn best gedaan voor mij. Maar hij heeft me ook gewaarschuwd heel zuinig te zijn op mijn ondergebit (wat nog wel echt is) omdat een ondergebit vaak niet zo heel goed past en niet zo vast in de mond ligt als een bovengebit.
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn verhaal, sterkte met je besluit.
Groetjes Sundance
vr, 10/31/2003 - 00:16 Permalink
recorded

Goedemorgen allemaal

Ik heb deze topic zitten lezen en wil mijn ervaringe hier ook bijzetten.
In maart 2010 bleek dat mijn gebit zo was aan gedaan door accute parodontitis dat ik heb besloten in overleg met de tandarts voor een volledige gebitsprothese te gaan.
Allereerst zijn in een aantal sessies mijn kiezen getrokken en daarna heeft mijn kaak een aantal maanden rust gehad (ik zag daar vreselijk tegenop omdat ik voor mijn werk heel veel mensen ontmoet en vaak ook op beurzen en congressen sta). Affijn het viel achteraf erg mee en met een beetje verdoezelen terwijl ik lachte of zo af en toe mijn hand voor mijn mond ben ik die periode doorgekomen.
Afgelopen 18 oktober zijn mijn tanden eruit gegaan en heb ik een boven en ondergebit in.
HEt valt niet mee het wennen is stug, hard en moeilijk maar ik weet dat ik met heel veel geduld er wel kom. Achteraf ben ik blij dat ik het allemaal in deze volgorde heb gedaan want na het lezen van diverse websites waar mensen onder narcose het hele gebit hebben laten trekken en gelijk een prothese in meer problemen opleverde in eerste instantie. Ik weet zeker dat ik er nog niet ben maar ik kom er wel.

Heb overigens een hele lieve tandarts die met heel veel geduld en uitleggen mijn angst een stukje heeft weggenomen.

groet allemaal
Nicole
wo, 10/27/2010 - 12:07 Permalink