Advies over 'Dental bonding'

Author:
Maler
Posted:
do, 08/04/2011 - 18:19
Hallo,

Ik heb me aangemeld op dit forum omdat ik graag wat informatie zou willen betreffende een cosmetische aanpassing aan mijn gebit, in het bijzonder mijn voortanden, en de tanden aan weerszijde daarvan. Dat zijn tanden 1, 2, 3 en 4 op de foto in de bijlage. Ik ben een 21 jarige man.

Als ik mijn tanden op elkaar zet, heb ik tussen mijn bovengebit en mijn ondergebit een soort spleetje. Ik heb een beugel gehad, maar het lijkt wel alsof mijn voortanden en de tanden daarnaast te kort zijn om net over mijn ondertanden te vallen (en zo hoort het toch eigenlijk? Is het niet?). Nu dacht ik altijd dat het verlengen van de tanden alleen mogelijk was door facings te plaatsen over je eigen tanden, en op die manier het spleetje te verhullen. Maar ik vind het doodzonde van mijn tanden om ze helemaal af te laten schaven om er vervolgens een facing over te plaatsen. Bovendien is het een zeer kostbare ingreep. Toen kwam ik de methode 'dental bonding' tegen. Hierbij kan met behulp van composiet de vorm van de tanden worden aangepast/verlengd. In mijn geval zou het gaan om enkele millimeters verlenging. Ik vond deze website met veel informatie over bonding, en over hoe mooi het gedaan kan worden.

http://www.mynewsmile.com/bondingphotos.htm

Een goede cosmetische tandarts houdt helemaal rekening met de natuurlijke doorschijning van de tand en het natuurlijk kleurverloop (zoals te zien is op de voorbeelden op de website). Zoals te zien is op de site, kan het heel mooi gedaan worden. Ik heb ooit (inmiddels ongeveer 9 jaar geleden) een van mijn voortanden afgebroken (op de bijgesloten foto, tand nummer 3), die is ook gerepareerd met, naar wat ik aanneem, composiet door mijn tandarts. Ik heb mijn tandarts gevraagd over het verlengen van mijn tanden met composiet en hij zei dat het kon, echter hij is geen cosmetische tandarts, dus ik wil graag eerst even orienteren of ik niet beter naar een cosmetische tandarts kan stappen voor zo'n ingreep. Zoals te lezen is op de site mynewsmile.com, vergt het wat ervaring en kunde om een tand mooi te 'dental bonden' zodat 'ie ook weer een mooie natuurlijke doorschijning krijgt. Dit is niet meer het geval met het aangezette stukje tand op mijn voortand, zoals te zien op de foto.

Na dit hele verhaal, is concreet mijn vraag aan jullie:

Wat zijn geschikte tandartsen in het land die ervaren zijn in 'dental bonding' zoals te zien op de website in mijn post? Heeft iemand hier ervaring met de 'dental bonding' procedure met betrekking tot 'hervormen en/of verlenging van tanden'? Als jullie zo mijn tanden bekijken, denken jullie dan dat 'dental bonding' de meeste geschikte procedure is om dit (kleine) 'probleem' te verhelpen? En als laatste, je kan op de foto zien dat mijn ondertanden een kartelend randje hebben, is het aan te raden die af te slijpen? Zodat het mooi recht wordt?

Ik ben erg benieuwd naar jullie advies/informatie.

Alvast bedankt voor de moeite.

EDIT: Oja, ik heb nog spalkjes boven en onder, mocht het relevant zijn voor sommigen ;)
Attach
twilitekid

Volgens mij zijn je tanden zeker niet te kort, het lijkt me eerder dat je een zogenaamde kruisbeet hebt (waarbij de boventanden bij dichtbijten niet een stukje vóór de ondertanden staan, volgens mij is dat inderdaad hoe het eigenlijk hoort). Moet er wel meteen bij vermelden dat ik geen tandarts ben, dus als ik nu onzin loop te verkondigen moet iemand me maar even corrigeren. Ik weet ook niet in hoeverre dat op volwassen leeftijd nog makkelijk te corrigeren is.

En wat je voortand betreft: je ziet het inderdaad wel als je heel goed kijkt, maar in het dagelijks leven doen mensen dat echt niet. Ik vind het persoonlijk ook zeker niet storend. Je tanden staan verder netjes op een rij en zijn mooi van kleur, dat is veel belangrijker!
do, 08/04/2011 - 23:47 Permalink
grace

ik ben ook geen expert hoor, post voorzichtig mn mening.
je hebt mooi gezond uitziend gebit.

die Amerikaanse websites moet je echt links laten liggen, elke 2 jaar vinden ze hun eigen beroep weer uit samen met een spectaculaire naam. trap r niet in, lijken mij gewoon facing op die website.

als je dan toch pietje precies wil zijn moet je achteraan sluiten in de rij. ik sta nl al voorin. namen krijg je niet. wil je die toch hebben, dan moet je dit forum afzoeken tot 2009 toen men nog wel namen of aanbevelingen durfde te geven. dit is tenminste wat ik nu aan t doen ben, lees me suf

in jouw situate: gewoon 4 maanden beugel, niks bijslijpen, plakken etc. gewoon puur natuur laten.

s6
vr, 08/05/2011 - 09:55 Permalink
de digitale tandarts

Met dental bonding / adhesieve tandheelkunde kan je fraaie dingen doen. Echter de enigszins open beet en de protrusie van je snijtanden is alleen op te lossen door ontzettend veel gezond tandweefsel weg te slijpen.

Ik zou je dit willen afraden, een orthodontische behandeling welke niet eens heel lang hoeft te duren, is een veel betere optie. Je bent 21 en je moet de rest van je leven er nog mee doen!
vr, 08/05/2011 - 11:38 Permalink
Maler

Allereerst al bedankt voor jullie snelle reacties, dat stel ik zeker op prijs!

@de digitale tandarts:
Waarom is het alleen mogelijk met veel wegslijpen van gezond tandweefsel? Het punt van dental bonding is toch, dat het materiaal 'bond' op het tandweefsel, wat alleen verruwt dient te worden voor een goede hechting als ik het goed begrijp? Ik heb ook gelezen dat composiet aangebracht met dental bonding in principe zonder blijvende schade weer kan worden verwijderd. Wat voor methode doelt u dan op waarbij zoveel tandweefsel moet worden weggehaald om de door mij gewenste resultaten te behalen?

En ik denk persoonlijk juist dat een beugel niet meer zoveel voor mij kan betekenen. Het zou er misschien voor kunnen zorgen dat mijn tanden nog een heel klein stukje naar achteren gaan, waardoor ze in principe het spleetje meer 'dichten', maar dan hou je dat effect dat mijn boventanden niet over mijn ondertanden vallen. Ik heb dat al meegemaakt toen mijn beugel eruit is gehaald, gelijk spalkjes erop daarna, maar kennelijk probeert je gebit altijd een beetje terug naar zijn originele stand te gaan (bij mij dus naar voren wijzend, had ook een overbeet die gecorrigeerd was).

En het lijkt mij juist dat die Amerikaanse website goede uitleg geeft en voorbeelden van tandartsen die erg bedreven zijn in esthetische tandheelkunde? Ik las laatst ook ergens online dat cosmetische tandheelkunde echt een vak apart is, wellicht zijn ze in Amerika op dat gebied verder.
vr, 08/05/2011 - 13:01 Permalink
TechniekerJeetje

Een beetje composiet plakken, want dat is "dental bonding", gaat bij jou niet werken. Je tanden staan insicaal, dus de snijrand, te ver naar voren. Ga je deze hier verlengen met composiet, dan worden ze nog langer en krijg je er waarschijnlijk last van als je je mond dicht doet. Ze belemmeren dan dat je je lippen op elkaar kunt krijgen. Wel een optie zou zijn om die gekartelde ondertanden iets langer te maken. Je bent dan de kartels kwijt en de spleet tussen boven en onder wordt iets gedicht.
Ik sluit me verder trouwens helemaal aan bij de digitale tandarts; eerst een tijdje beugelen om de tanden iets rechter te krijgen en daarna pas verder kijken...
vr, 08/05/2011 - 16:25 Permalink
grace

...mmm America verder?, hihihihi, tja als je geld te veel hebt kun je t altijd nog in n zwart gat gooien. Heb je hun websites gelezen waar al die horror mislukkingen op staan. In NL heb je nog n beetje regulering door n beroepsvereniging, daar heb je alleen n reclame commissie.

Slijpen ze je halve gebit weg, O foutje bedankt. Nah plakken we toch vrolijk weer composiet tegenaan. Ik wens je veel succes kerel. Heb meer vertrouwen in de nuchtere NL informatie. Less show, more go (oftewel: tanden groeien dr niet zomaar aan, wees r zuinig mee)
ma, 08/08/2011 - 19:47 Permalink