25 jr. Slechte tandjes en gekozen voor prothese

Author:
Angstgirlie
Posted:
zo, 04/09/2006 - 23:48
Hallo allemaal,

Na veel meelezen eindelijk toch ook maar geregistreerd.
Hieronder mijn verhaal :(

Ik heb altijd een slecht gebit gehad, van kinds af aan (ben nu 25).
Vroeger braaf 2 keer per jaar naar tandarts gegaan, alleen was dit zo'n ongelooflijke ***** (zal het woord maar niet noemen, jullie begrijpen het vast wel). Heb hem als kind zijnde ook al es in vinger gebeten (kindlogica jij mij pijn doen, dan ik jou ook :smt005 ).
Enfin, tot mijn 17de bij deze tandarts gebleven. Laatste keer dat ik bij hem was ging een vriendin mee (alleen ging ik niet). Toen was hij wel zo onbeschoft en ronduit grof ! Hij wou dat zij wachtte in wachtkamer, zij gaf aan dat ik liever had dat ze er bij bleef. Zei hij: dan ga je maar op die stoel zitten en als je je maar stil houdt :smt017 .
Hij had met de spatel tanden nagekeken en er moest geboord worden, dus ik vroeg om een verdoving (wist voorheen niet dat bestond, maar maakte anderen mij op attent). Zei hij: kan niet meer, terwijl hij alleen nog maar gespatelt had. Dus ik boos natuurlijk , maar goed moest geboort worden. Ik had flinke pijn (hij had er een handje van om te lang op zenuw te boren) en ik zei ausususuaaaaaaauuu, hij: Zul je je bek nu ook es dicht houden. Dat was de druppel. Ik kwam noooooooooooit meer bij hem. Door hem een flinke tandartsangst gekregen.

Ik ging dan ook jaren lang niet naar tandarts, alleen als ik zo'n pijn had dat ik verging. :cry:

Na jaren ongenoegen (vind mijn tanden niet mooi, heb spleten, kieren en ziet er niet mooi uit en ze zijn slecht) en pijn eind vorig jaar per toeval een geweldige tandarts gevonden. Echt een schat van een man. Hij heeft 3 kiezen getrokken en we hebben overlegd en zijn tot de conclussie gekomen dat een bovenprothese het beste zou zijn.
Alleen twijfel ik.
Ik weet heus wel dat het mooier en beter zal zijn (geen pijn meer, mooie tanden dus kunnen lachen op foto). Maar toch twijfel. Misschien omdat taboe is om op jonge leeftijd prothese te hebben, misschien schaamte en misschien wel een combi van alles.

Ben inmiddels naar de kaakchirurg geweest voor foto's te maken en heb gesprek gehad met narcotisist (ja dat dan weer wel).

Toch twijfel en schaamte. Zeg ook geregeld tegen partner, ga je me niet verlaten omdat ik geen echte tandjes boven meer heb. Hij heeft er minder moeite mee dan mij, ook vrienden en familie snappen niet waarom ik er zo'n big deal van maak.
Maar toch..............
rowena

Zo zat ik ook, door ziekte heb ik mijn voortanden verloren en
had ik alleen nog ontstekingen in mijn mond en heb toen ik overleg
met de tandarts gekozen voor een bovenprothese.

Maar het idee dat je toch je eigen kiezen en tanden kwijtraakt is heel
moeilijk te accepteren.

Maar als je altijd pijn in je mond hebt wil je ook wel eens zonder pijn
iets kunnen eten.
En er zijn zoveel mensen die een kunstgebit hebben, sommige zijn nog
maar 18 jaar en die dragen er al een prothese.

Ze maken deze naar een foto van je eigen tanden en ook al is het in
het begin veel pijn het kan er alleen maar beter op worden toch?

Rowena
ma, 04/10/2006 - 02:44 Permalink
darla

misschien zijn implantaten iets voor jou?
Ik heb op dit moment al onder all on four systeem en ben daar erg tevreden over.En over een week wordt boven gedaan.
Onder hoofdstuk behandeling staat mijn ervaring.
di, 04/11/2006 - 08:24 Permalink
Angstgirlie

Implantaten daar wordt dan toch een prothese op vast geklikt zeg maar, of begrijp ik dat nu verkeerd.

Ook zou ik het fijn vinden als er reactie zou komen van tandtechnicus.

En ik vraag me af hoe ander (jonge) mensen met de situatie om (zouden) gaan :-?
di, 04/11/2006 - 23:40 Permalink
minique

Wat wil je specifiek van die tandtechnicus weten dan?

Want ik lees in deze topic eigenlijk alleen dat je je afvraagt hoe andere jonge mensen ermee omgaan. En dat lijkt me een vraag die alleen goed beantwoord kan worden door de jonge prothesedragers zelf.

:smt006 Monique
wo, 04/12/2006 - 07:50 Permalink
darla

er zijn verschillende methodes voor implantaten.
Bij mij zijn de implantaten er s'morgens ingebracht en eind van de dag werd de prothese(alleen een ring met de tanden en kiezen eraan vast geschroeft aan de implantaten.
Ik kan de prothese er dan ook niet zelf uithalen. dat wordt 4x per jaar door de mondhyg. gedaan.
Het afhalen is nu 1x bij mij gebeurt en dat doet geen pijn.
De prothese zit zo vast als een huis en ik kan zonder problemen een stuk uit een appel happen.
Ik zit ook niet meer in angst dat de prothese met lachen of gapen uit mijn mond valt. En geen problemen meer met, dat het beter is opm s'nachts geen prothese te dragen.
Voor mij is het de beste oplossing.
wo, 04/12/2006 - 08:41 Permalink
Angstgirlie

Klinkt idd wel erg prettig het systeem dat jij hebt Darla.
Ik zal je verhaal even gaan lezen.

En wat ik graag van tandtechnicussen zou willen weten, is wat voor mogelijkheden er zijn. Wat hun er van vinden, etc.
vr, 04/14/2006 - 13:04 Permalink
poppe

ik snap zo goed wat je bedoelt. Ik liep ook met een bekkie rond waar bijna niets meer in zat, ben er waarschijnlijk ook flink wat banen op mis gelopen. Ik durfde niet meer naar de tandarts uit angst dat hij zou zeggen, kunstklappertje. Ik durfde niet meer te lachen, wilde noway op de foto, je snapt hem.........

teon vond ik een schat van een tandarts en de eerste keer hebben we alleen gepraat, over van alles, maar voornamelijk over mijn angsten. er is toen besloten om zo'n rondomrontgen foto te maken, en toen ik die zag, heb ik jankend van schaamte in de bus gezeten. zo slecht dat het was. Toen zag ik ook wel in dat er wat moest gebeuren, en het idee werd steeds wat positiever. Ik durfde er met niemand over te praten, zelfs mijn partner wist van niets. Tot ik er met een collega over sprak, en verdosie, zij heeft een volledig kunstgebit. Dat heeft me enorm goed gedaan. En toen bleek ook dat er veel meer mensen van onze leeftijd een kunstklappertje hebben, het is niet meer raar
Toch was er een ding dat voor mij niet te rijmen viel, mijn lief en ik willen nog een baby, en kunstklappertjes dat is oudemensen spul. Toch heb ik doorgezet, met steun van mijn lief en van die ene collega. En nu, ik lach weer, ik eet bijna alles weer, ik durf weer !! En het grootste compliment, toen mijn oudste tegen zijn meester zei, mama is veel leuker, ze lacht veel meer !!
Toen wist ik dat ik de goede beslissing had genomen...........
En ik heb er nog geen moment spijt van !!!
vr, 04/14/2006 - 15:29 Permalink
Angstgirlie

Mag ik vragen wat voor soort prothese jij hebt Poppe ?

Ik ben er nl. achter gekomen dat er nog al verschillende soorten zijn.

Je snapt idd volkomen mijn verhaal.

Toch vraag ik me af hoeveel jonge mensen hier of in heel NL zijn met een prothese, zou eigenlijk maar een oproep moeten doen hier: ALLE MENSJES MET KUNSTTANDJES HIER MELDEN :D :smt004 :smt004 :lol:

Hebben jullie (Poppe en Darla) er bezwaar tegen als ik jullie evt. een PM bericht zou sturen ????
vr, 04/14/2006 - 20:15 Permalink
poppe

jeemig, ik zou niet weten hoe dat heet. Ik heb gewoon zo'n los ding wat je in princepiepe snachts in een glaasje water zou moeten doen( dat schrikbeeld he, vreselijk) En wat ik dus overdag met kukident aan mijn gehemelte kleef. en snachts gewoon inhoudt :lol: de tandarts is tot nu toe de enige die mij zonder heeft gezien
vr, 04/14/2006 - 20:32 Permalink
Lukas

Maar mensen, wat is er dan mis met een kunstgebit?

Het feit dat het alleen (lijkt) gedragen te worden door ouderen? Dat komt misschien door de reclame van o.a. kukident waar enkel oudere mensen in voorkomen.

Kom er eerlijk voor uit dat je er 1 hebt, of hebben moet en je staat er van te kijken wie er nog allemaal nog meer mee rond lopen. En tuurlijk, oudere mensen lopen er meer mee dan jongere. Is ook logisch, oudere gebitten zijn ook meer versleten dan jongere exemplaren. Komt bij dat de techniek vroeger ook niet zo ver ging, en dat het iets anders werkte als nu. Mijn vader werd op 18 jarige leeftijd door zijn vader meegenomen naar de tandarts die op bevel alle tanden en kiezen er uit moest trekken. Vervolgens liep vaders 3/4 maand met een lege mond alvorens het kunstgebit erin kwam. Dat was beter dacht men toen. Tegenwoordig drukken ze hem er gelijk in.

Tegenwoordig zit ik in het vaste klantenwerk (50 per week). Men wist van niets van een kunstgebit en als het gesprek er niet op kwam zeg je ook niets. Maar 10 Januari JL moest ik voor 2 implantaten naar het ziekenhuis (als basis voor de nieuwe onderprothese) en heb er 2 weken voor thuis gezeten. Dan gaat men vragen wat je gedaan hebt in die tijd en dan komt de aap uit de mouw. Als dan ook nog voor het eerst de nieuwe prothese in hebt (vorige week) en je gezicht getransformeerd is in een uitgezakt mondje naar een volle mond met tanden die ook nog eens groter zijn dan van de eerste kunstklapper dan hoef je maar 1 keer te lachen en dan weet men al genoeg :lol:

Maar je staat er van te kijken hoeveel mensen er enthousiast reageren (omdat het er een stuk beter uitziet dan dat uitgezakte bekkie van eerst), hoeveel er ook met een tandtechnisch probleem lopen of hebben gelopen en hoeveel mensen die je wel kent en ook een kunstgebit blijken te hebben wat je dus ook niet wist.
Uiteraard zijn er ook die wel iets anders zien en je met van die glazige ogen aan staan te kijken. Waarschijnlijk denken dat kunstgebitten enkel zijn voor bejaarden en later als je weg bent achter je rug om gaan zeggen tegen iedereen die het weten wil hoe zo'n schande het is dat die jonge jongen al op zo'n jonge leeftijd met een klapper in de mond loopt.
Maar dat soort lieden heb je overal.
za, 04/15/2006 - 20:57 Permalink
Just.Danielle

ik begrijp jou helemaal ik ben zelf 22 en heb ook een mega slecht gebit en het ziet er niet uit
nu ben ik vanaf april bezig geweest met me tandarts fotos maken praten je kent het wel en nu krijg ik volledige prothese en ik heb er nog steeds geen spijt van dat ik die keuze heb gemaakt

15 aug gaan de eerste kiezen eruit :D

Ik hoop voor jou dat alles goed komt en er zijn zat jonge mensen die het hebben dat mag je niet vergeten hoor :D
wo, 06/21/2006 - 16:15 Permalink
bange_mus

Ook ik (27) ga aan de prothese (een plaatje). Ik hou enkel 6 voortanden en 2 kiezen, de rest wordt aangevuld middels en prothese. Ik hoop dat ik daarna eindelijk weer kan lachen zonder me kapot te schamen :D
wo, 06/21/2006 - 22:47 Permalink
MeneerBling

Hallo allemaal,

Na veel meelezen eindelijk toch ook maar geregistreerd.
Hieronder mijn verhaal :(

Ik heb altijd een slecht gebit gehad, van kinds af aan (ben nu 25).
Vroeger braaf 2 keer per jaar naar tandarts gegaan, alleen was dit zo'n ongelooflijke ***** (zal het woord maar niet noemen, jullie begrijpen het vast wel). Heb hem als kind zijnde ook al es in vinger gebeten (kindlogica jij mij pijn doen, dan ik jou ook :smt005 ).
Enfin, tot mijn 17de bij deze tandarts gebleven. Laatste keer dat ik bij hem was ging een vriendin mee (alleen ging ik niet). Toen was hij wel zo onbeschoft en ronduit grof ! Hij wou dat zij wachtte in wachtkamer, zij gaf aan dat ik liever had dat ze er bij bleef. Zei hij: dan ga je maar op die stoel zitten en als je je maar stil houdt :smt017 .
Hij had met de spatel tanden nagekeken en er moest geboord worden, dus ik vroeg om een verdoving (wist voorheen niet dat bestond, maar maakte anderen mij op attent). Zei hij: kan niet meer, terwijl hij alleen nog maar gespatelt had. Dus ik boos natuurlijk , maar goed moest geboort worden. Ik had flinke pijn (hij had er een handje van om te lang op zenuw te boren) en ik zei ausususuaaaaaaauuu, hij: Zul je je bek nu ook es dicht houden. Dat was de druppel. Ik kwam noooooooooooit meer bij hem. Door hem een flinke tandartsangst gekregen.

Ik ging dan ook jaren lang niet naar tandarts, alleen als ik zo'n pijn had dat ik verging. :cry:

Na jaren ongenoegen (vind mijn tanden niet mooi, heb spleten, kieren en ziet er niet mooi uit en ze zijn slecht) en pijn eind vorig jaar per toeval een geweldige tandarts gevonden. Echt een schat van een man. Hij heeft 3 kiezen getrokken en we hebben overlegd en zijn tot de conclussie gekomen dat een bovenprothese het beste zou zijn.
Alleen twijfel ik.
Ik weet heus wel dat het mooier en beter zal zijn (geen pijn meer, mooie tanden dus kunnen lachen op foto). Maar toch twijfel. Misschien omdat taboe is om op jonge leeftijd prothese te hebben, misschien schaamte en misschien wel een combi van alles.

Ben inmiddels naar de kaakchirurg geweest voor foto's te maken en heb gesprek gehad met narcotisist (ja dat dan weer wel).

Toch twijfel en schaamte. Zeg ook geregeld tegen partner, ga je me niet verlaten omdat ik geen echte tandjes boven meer heb. Hij heeft er minder moeite mee dan mij, ook vrienden en familie snappen niet waarom ik er zo'n big deal van maak.
Maar toch..............





heej!
ik heb ook ongeveer zo een verhaal achter de rug
ben ook jong..heb ook gedeeltelijke bovenprothese..
nja weet je..niemand ziet het..in het begin vond ik het wennen en vond ik het maar vies om te zien dat ik mn tanden kon eruit nemen
maar bij mij was ook wel echt belangrijk dat het er goed uitzag
een andere optie is meteen ZOVEEL duurder..

ik ben er wel gelukkig mee..het valt niemand op..en ik heb nette tandjes..ik heb er wel mee leren leven..ik weet alleen dat dit een geheim is dat ik héél lang uit schaamte vr mezelf zal houden..maar is toch zoveel leuker dan een lelijk gebit??

groetjes!
xxx
vr, 06/23/2006 - 01:50 Permalink
poppe

ik snap zo goed wat je bedoelt. Ik liep ook met een bekkie rond waar bijna niets meer in zat, ben er waarschijnlijk ook flink wat banen op mis gelopen. Ik durfde niet meer naar de tandarts uit angst dat hij zou zeggen, kunstklappertje. Ik durfde niet meer te lachen, wilde noway op de foto, je snapt hem.........

teon vond ik een schat van een tandarts en de eerste keer hebben we alleen gepraat, over van alles, maar voornamelijk over mijn angsten. er is toen besloten om zo'n rondomrontgen foto te maken, en toen ik die zag, heb ik jankend van schaamte in de bus gezeten. zo slecht dat het was. Toen zag ik ook wel in dat er wat moest gebeuren, en het idee werd steeds wat positiever. Ik durfde er met niemand over te praten, zelfs mijn partner wist van niets. Tot ik er met een collega over sprak, en verdosie, zij heeft een volledig kunstgebit. Dat heeft me enorm goed gedaan. En toen bleek ook dat er veel meer mensen van onze leeftijd een kunstklappertje hebben, het is niet meer raar
Toch was er een ding dat voor mij niet te rijmen viel, mijn lief en ik willen nog een baby, en kunstklappertjes dat is oudemensen spul. Toch heb ik doorgezet, met steun van mijn lief en van die ene collega. En nu, ik lach weer, ik eet bijna alles weer, ik durf weer !! En het grootste compliment, toen mijn oudste tegen zijn meester zei, mama is veel leuker, ze lacht veel meer !!
Toen wist ik dat ik de goede beslissing had genomen...........
En ik heb er nog geen moment spijt van !!!


ik wil er nog even wat aan toe voegen. Mensen vertellen me dat ik sinds mijn klappertje veel opener, positiever ben geworden. Mijn relatie is veel leuker en beter geworden. En dat halve plan voor een baby, pil is de deur uit, nu afwachten wanneer we raak schieten
zo, 06/25/2006 - 20:20 Permalink
Just.Danielle

das tog super poppe :D

ik denk dat als je met slecht gebit loopt het ook echt wel beter is voor je zelfvertrouwen als je gebitje neemt
za, 07/01/2006 - 01:46 Permalink