24 en nog 2 melktandjes

Author:
Paula_83
Posted:
ma, 05/05/2008 - 20:31
Toen op mijn tiende levensjaar (ongeveer) bleek dat er geen nieuw tandje doorkwam toen mijn melktandje toch al een jaar eruit was heeft mijn tandarts foto's gemaakt en bleek dat ik niet alleen links naast mijn voortand een tandje mis, maar ook dat onder mijn tandje rechts naast de voortand en mijn hoektand geen nieuwe tandjes zaten.
Het voorstel was de 2 melktandjes te trekken en door middel van beugelen de kiezen op de schuiven en die bijslijpen o.i.d.
Ik kan me alleen herinneren dat na lang gediscussier met mijn ouders is besloten om maar niets te doen.
Nu ben ik inmiddels 24 en zitten die 2 melktandjes er nog steeds, maar ik wil er van af.
Vooral het tandje direct naast mijn voortand steekt naar voren, doordat ik er niet goed overheen durf te poetsen heb ik mijn tandvlees erboven vaak ontstoken, en volgens de tandarts gaan ze het het vroeg of laat toch begeven.

Ik heb mijn tandarts dit jaar gevraagd of de tandjes niet getrokken kunnen worden en of er dan niet iets van een brug o.i.d in de plaats kan komen.
Mijn tandarts ken ik ook al 24 jaar, en hij is nog ietwat ouderwets, hij wil gezonde tanden niet zomaar trekken.
Hij geeft totaal niet om het esthetische aspect.
Maar het speelt een grote rol in mijn leven voor de afgelopen jaren al, en ik weet zeker dat er wat aan te doen valt, mijn tandarts informeert me gewoon niet goed, en ik vraag niet genoeg door omdat ik me niet op mijn gemak voel bij hem.

Wat kan ik laten doen?
Naar wie kan ik toe om advies?
Graag hulp!

Dank je alvast!
Newtan

Wat je eventueel zou kunnen doen, is even rondvragen in je kennissenkring of ze zelf een aardige tandarts hebben. Eentje die verstand heeft van esthetische tandheelkunde. En dan maak je met een of twee van die tandartsen een kennismakings afspraak.
Je kunt er altijd een paar telefoontjes aan wagen, toch?
ma, 05/12/2008 - 13:10 Permalink
vV

zie ook je andere topic..

Mee eens. Er zijn diverse oplossingen, de een simpel, de andere minder simpel. Jammer dat er niets gedaan is toen dat het makkelijkste kon.
Jammer dat je tandarts niet meegaat in je hulpvraag ook, gemiste kans voor beiden.

Wat er wel of niet kan hangt met name af van de ruimte die de tanden nog innemen, oftewel de grootte van het gat wat overbrugt meot worden, en daarvoor zal er toch echt even naar gekeken moeten worden, gaat wat lastig zo achter de compu.
wo, 05/14/2008 - 17:16 Permalink
Paula_83

Ja dat het jammer is dat ik er toen niets aan heb laten doen heb ik het meeste last van, maar dat is het enige waar ik nu niets meer aan kan veranderen.
Kan ik ook tandartsen bellen buiten mijn regio? Of nemen tandartsen in de regel alleen mensen aan uit dezelfde gemeente?
do, 05/15/2008 - 13:02 Permalink
miepiepapoen

dag paula,

ik weet niet of je nog iets aan mijn reactie gaat hebben, maar hier gaat ie!

wat "tanden ontbreken" betreft, kan ik er ook wat van!
wanneer ik op m'n 13e naar de orthodont stapte voor een beugel (mijn tanden stonden ook heel erg scheef), werd het volgende verdict gemaakt.
- de 4 wijsheidstanden ontbreken: dit bleek geen probleem, aangezien ik toch al een kleine mond heb en deze toch zouden moeten getrokken worden als ik ze had
- 1 laatste kies ontbreekt: hier werd ook niets aan gedaan, omdat dit niet zichtbaar is
- 1 hoektand (bovenkaak) ontbreekt: hier begint het (lange) verhaaltje... :smt002

De hoektand - die nog steeds een melktandje was - zou zo lang mogelijk 'bewaard' moeten worden. Ik kreeg een beugel met een blokje op elke tand, behalve dit melktandje. Wanneer de beugel er een kleine 2j later uit mocht, stond dit tandje er nog steeds. De orthodont om dit nog even te laten staan tot mijn 17e. Toen hebben ze het tandje getrokken en heb ik zo'n 7 maanden rondgelopen met een mini-gebitje met 1 tandje aan. Dit was nodig omdat het kaakbeen zich moest harden, zodat hier dan een implantaat in gezet kon worden.

En dus, 7 maanden later werd het implantaat erin gezet door een mond-, kaak- en aangezichtschirurg (dr. Politis, een hele goeie!). Het tandvlees werd gewoon terug dichtgenaaid, omdat de implantaat zich moest hechten. Direct een tand hierop zetten, zou teveel druk geven en het risico op mislukking vergroten.
Eens het implantaat voldoende gehecht was, werd het tandvlees terug open gemaakt en er een porseleinen hoektandje op geplaatst (eerder in een labo op maat en kleur gemaakt).

Intussen ben ik 28 en na 10 jaar is het implantaat nog steeds perfect! Ook het tandje is nog nooit afgebroken en de kleur is nog steeds hetzelfde.
Je moet het implantaat wel goed verzorgen: nooit te hard poetsen en consequent flossen om ontsteking/terugtrekking van het tandvlees te vermijden. Als het kaakbot verdwijnt, komt ook het implantaat in gevaar. :smt001

MAAR, ik ben absoluut tevreden dus en ik zou het iedereen aanraden! :smt003

Groetjes,
Miepie
zo, 07/19/2009 - 18:06 Permalink