20 composietfacings laten plaatsen; hoe zit het met de kleur

Author:
ikbenopzoek
Posted:
za, 05/03/2008 - 13:44
Dag,
Zoals de titel al duidelijk maakt laat ik over drie weken 20 composietfacings plaatsen. Dit, omdat mijn tanden gewoon erg geel zijn. De stand is verder na jaren beugels prima.
Ik vraag mij af of ik zelf de kleur kan bepalen? Ik wil écht stralend witte tanden, is dat mogelijk met composiet, oftewel kun je composiet zo wit maken als je maar wilt?
En hoe zit het met de dikte en eventueel afslijpen van een laagje van de tand? Ik heb één ondertand die naar achteren staat en waar jaren terug een composietfacing voor is geplaatst. Logisch dus dat deze erg dik is, omdat het ter opvulling dient. Maar hoe zit het met de rest van mn tanden, worden die ook zichtbaar dikker als er een laagje composiet overheen wordt geplaatst (dus alleen om een mooiere kleur te verkrijgen)?

En dan nog de prijs; mijn tandarts rekent 80,50 per facing (totaalprijs voor plaatsen)...is dit redelijk?En ik heb aan mijn boven hoektanden wat opgetrokken tandvlees, kan de facing ook over het nu zichtbare tandbot worden geplaatst? En kan een facing over mijn kiezen worden geplaatst (mijn tandarts deed hier wat moeilijk over ivm snelle verslijting)?

Alvast hartelijk dank!
Newtan

Je kunt letterlijk spierwitte tanden maken met composiet. Ik heb het meerdere keren gedaan. Je moet er wel het type voor zijn (cabriootje, flitsende kleren enzo).
80 euro is heel redelijk. Ik reken rond de 100,= voor voortanden en 80,= voor kiezen.

De grote kiezen kun je beter met kronen doen, maar je kunt het altijd proberen met composiet. Maar vaak houdt het niet en zit je eigenlijk meteen aan een kroon of 4 vast, dus wees daar voorzichtig mee.

Hoeveel er afgeslepen wordt, is uiteraard afhankelijk van de soort composiet, hoeveel je tanden al van zichzelf naar voren staan, hoe dun je tandvlees is, etc, etc. Hoektanden met opgetrokken tandvlees kun je gewoon helemaal met composiet afdekken.

Het is niet echt zichtbaar voor anderen dat ze dikker worden. Maar voor jezelf wel. Het dikke gevoel aan je lippen verdwijnt met een week.

De levensduur is enorm, want je kunt bij vlekjes of schades gewoon een beetje met dezelfde composiet vervangen. 10 jaar moet zonder meer mogelijk zijn.

Of je na een jaar zelf nog tevreden bent, is afhankelijk van hoeveel inspraak je zelf hebt gehad op de kleur en de vorm. Dus tussendoor altijd even naar de spiegel lopen (niet onder de tandartslamp!!). Dus neem er desnoods even extra tijd voor (vandaar het tarief van 100 euro) want je loopt er heel lang mee rond.
ma, 05/12/2008 - 13:28 Permalink
hermina

De levensduur is enorm, want je kunt bij vlekjes of schades gewoon een beetje met dezelfde composiet vervangen. 10 jaar moet zonder meer mogelijk zijn
Zo enorm is 10 jaar toch niet? En wat doe je als het gehele resultaat op een gegeven moment niet meer goed/acceptabel voor de patient is, maak je dan een nieuwe composietfacing?
mvg, Hermina.
ma, 05/12/2008 - 20:08 Permalink
ikbenopzoek

Dank voor de uitgebreide antwoorden. Ik moest wel even lachen om de opmerking over de cabrio en flistende kleren hha, zo'n type ben ik absoluut niet. Een witte lach vind ik gewoon een teken van gezondheid en frisheid.
Wat mij opviel is idd de moeilijkheid om composietfacings op de kiezen te plaatsen. Mijn tandarts zag dit ook als bezwaar. Omdat mijn tanden erg gezond zijn en prima van vorm vind ik het niet ok om kronen te plaatsen. Ik wil het dus toch met composiet proberen, ben bang dat je anders namelijk zo'n half af beeld krijgt als je glimlacht.
Nog één vraagje aan de tandarts; ik ben bang dat mijn tandarts moeilijk gaat doen over 20 facings omdat het natuurlijk behoorlijk intensief is en een lange behandeling. Hoe gaat dit in zijn werk??

Dank
wo, 05/14/2008 - 11:53 Permalink
ikbenopzoek

Ik heb ze vorig jaar in de VS laten bleken en hierna is mijn glazuur erg aangetast en zijn mn tanden nog geler en vlekkeriger geworden. Dus das de reden waarom ik er facings op wil laten brengen.
Hoop dus wel dat mn tandarts de tijd vind om de 20 facings kort achter elkaar aan te brengen zodat ik niet weken met een half af gebit hoef te lopen.
wo, 05/14/2008 - 13:05 Permalink
Newtan

20 stuks is inderdaad behoorlijk veel werk. Als je daar tegen kan, reken dan op 6 tot 7 uur werk. Ik plan in zo'n geval twee ochtenden met soms een of twee dagen ertussen.
Of je laat indirecte facings maken. Dat kan ook van composiet. Dat scheelt altijd in prijs met porselein. Maar ik zou dan de extra kosten maken en gelijk porselein nemen.

Raar dat je glazuur zo lelijk geworden is na het bleken. Dat erg ongebruikelijk, maar dan is er al meer aan de hand met je glazuur (erosie ofzo). Ik neem aan dat je het daar over met je tandarts hebt gehad.

Veel succes met de onderhandelingen.
wo, 05/14/2008 - 19:39 Permalink
ikbenopzoek

Ik snap ook niet goed hoe mijn glazuur zo achteruit heeft kunnen gaan, misschien is het al een tijd zo geweest en let ik er pas op nadat ik mijn tanden heb laten bleken.
Ik heb nog één vraag en dat is hoe het nu moet met mn kiezen. Ik las dat er pre- molaren en molaren zijn, ik neem aan dat molaren de achterste kiezen zijn? Die hoeven zoiezo niet voorzien te worden van een facing omdat ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Echter de pre-molaren zijn wel zichtbaar, kunnen deze wel voorzien worden van een facing van composiet?
wo, 05/14/2008 - 20:59 Permalink
ikbenopzoek

Ik vind het ook erg krap, hij doet ook een beetje moeilijk, wil me maar lumineers aansmeren omdat hij bang is dat het resultaat me zal tegenvallen met composiet. Hij is bang voor bruine randen en zei zelfs dat het op den duur minder fraai eruit zal zien als nu het geval is, word daar een beetje onzeker van aangezien ik veel positieve reacties lees. Wil natuurlijk niet voor gek gaan lopen.
Moet er trouwens veel afgeslepen worden bij composiet?
do, 05/15/2008 - 22:49 Permalink
ikbenopzoek

Zo, net weer terug van de tandarts. Werd vanochtend wakker gebeld met de vraag of ik nog even een tandafdruk kwam laten maken zodat de techniker een lepel kan maken waarin dan het composiet wordt gegoten en de facings in één keer op mn tanden worden gedrukt. Is dit de normale gang van zaken als het gaat om composietfacings?
Had zelf het idee dat het tand voor tand erop werd gelijmd en daarna geboetseerd enzovoort.
vr, 05/16/2008 - 15:40 Permalink
robinson

Zo, net weer terug van de tandarts. Werd vanochtend wakker gebeld met de vraag of ik nog even een tandafdruk kwam laten maken zodat de techniker een lepel kan maken waarin dan het composiet wordt gegoten en de facings in één keer op mn tanden worden gedrukt. Is dit de normale gang van zaken als het gaat om composietfacings?
Had zelf het idee dat het tand voor tand erop werd gelijmd en daarna geboetseerd enzovoort.



Knoeiwerk.
vr, 05/16/2008 - 18:02 Permalink
robinson

In het kort dan... :wink:
Zo'n facing moet je per tand maken, denk alleen al eens aan de contactpunten en de kleur.
Het mooie is dat je elk element individueel kunt "inkleuren".
Tandhals, body en snijrand hebben andere kleuren.
2½ uur voor 20 elementen, 7½ minuut per tand. :oops:
Alleen met de kleurbepaling en de notities op het model ben ik al een ¼-½ uur bezig.
Met zo'n dieptrek-lepel plak je alles aan elkaar vast en alles in 1 kleur.
Een Cerisaw zal deze collega zeker niet in zijn bezit hebben.
Verder risico is de hechting, hoe hoe je het werkgebied van 10 tanden droog.
Een ieder moet het zelf weten, maar dit is in mijn ogen niet zoals het hoort.

Omdat mijn tanden erg gezond zijn en prima van vorm
waarom dan niet bleken ??? zou het indien nog niet geprobeerd natuurlijk wel proberen. kan al heel veel uitmaken. Is het niet genoeg effect geeft het ook een betere basis voor succesvollere composietfacings, want de kleur van de ondergrond kan toch wel iets doorschemeren.



Dit was ook mijn gedachte.
vr, 05/16/2008 - 20:20 Permalink
Newtan

Misschien is dit negatieve oordeel wat kort door de bocht.
Een leek legt uit wat de assistente heeft verteld. Dat lijkt veel op een 'Chinese whisper'.
Ik laat wel eens composietfacings maken die ik dan individueel per tand vast kleef, net als porselein.

Maar dan is 20 stuks bij ons totaal echt wel meer dan 3 uur werk, exclusief de afdruk.
Want ik weet dat je na verloop van tijd alle oneffenheden keurig gevuld ziet met tandsteen, aanslag en wat niet meer. Dus ik ben doorgaans een uur aan het polijsten en corrigeren.
Maar dat kan natuurlijk ook na een paar weken....

Verder is daar de prijs: je haalt het niet voor 80,= per stuk.
Het precieze tarief heb ik niet in m'n hoofd, maar reken voor 20 stuks op 2200 tot 2400 euro.
vr, 05/16/2008 - 21:35 Permalink
ikbenopzoek

Het lijkt me duidelijk dat ik twijfels heb, het gaat om mn gebit en daar ben ik zuinig op. De kritische reacties (die ik graag lees) zijn alleen niet altijd even duidelijk in wat nu wijsheid is. Natuurlijk is het mn eigen mening, maar dan moet ik wel duidelijke antwoorden krijgen van professionals.

1. Bij gebruik van een dieptreklepel, zoals mijn tandarts wil doen, is het daarbij wel/niet mogelijk om een goed resultaat te verkrijgen?
2. Wordt een dieptreklepel wel meer gebruikt voor het plaatsen van veel facings?
3. Moet er perse iets van mn tanden afgeslepen worden?

Drie vragen die de kern vormen van mn twijfel.
Erik
zo, 05/18/2008 - 13:01 Permalink
robinson

Of er daadwerkelijk iets van de tanden moet worden afgeslepen kun je alleen maar beoordelen met een set-up.
Dit is (conform wens van de patient) een proefopstelling.Hier wordt met was op het gipsmodel de eidsituatie nagebootst.
Het is technisch een moeilijk verhaal voor een leek.
Maar met zoveel elementen in het spel wil ikzelf graag een proefopstelling.Neem aan dat uw tandarts dat ook heeft, want die lepe moet hierop gemaakt worden.
Voorspelbaarheid is in deze de sleutel tot succes.
Zoals al eerder vermeld ben ik geen voorstander om mbv. een dieptreklepel alle elementen op te bouwen.
Het wordt gedaan, probleem is de uniforme kleur en erger nog, zeer moeilijk schoon te houden.
Je plakt nl. alles aan elkaar.
Laat je goed inlichten over de werkwijze van je tandarts.
zo, 05/18/2008 - 13:29 Permalink
Newtan

Ik zat me idd al af te vragen, hoe je het cement tussen de tanden vandaan houdt?
Ik zou daar zelf niets op kunnen verzinnen als je alles in een keer kleeft, met een dieptreklepel. En om dán het cement allemaal weer weg te krijgen, is een hell of a klus!

Wat ik dan doe, is overal een stripje om heen, net als een facing. Om en om sla je dan een tand over. Dan kun je eerst de ene serie doen, afwerken en dan de overgebleven tanden ertussen op dezelfde manier. Maar dat gaat niet binnen twee uur.

De tip van Robinson is een héle goede: laat je goed voorlichten.
zo, 05/18/2008 - 14:48 Permalink
ikbenopzoek

Ik begin nu dus echt met het uur meer te gaan twijfelen. Ik wil gewoon dat het er supergoed uit komt te zien, en ik krijg nu het idee dat het meer een haastklus gaat worden. Ook omdat mijn tandarts vantevoren al niet erg happig was om de facings te plaatsen. Het vervelende is ook dat ik me al heel lang aan het orienteren ben op deze aanpassing maar dat ik geen echte gespecialiseerde tandarts heb kunnen vinden waarvan ik écht het idee heb dat hij weet waar hij mee bezig is. Ik betaal liever iets meer en dat het goed gedaan wordt.
Mijn afspraak staat voor woensdag en ik heb sterk het vermoeden dat ik morgen de afspraak ga cancellen. Niet enkel door deze antwoorden, ook omdat ik de hele werkwijze tot nu toe onprofessioneel vindt. Het ineens opgebeld worden om te ''happen'', geen uitleg van wat hij precies gaat doen, een afspraak van 2 en een half uur, dus tussen patienten door. En de opmerking van hem ''ik vraag me af of het mooier wordt dan het nu is''...eigenlijk stom van me dat ik het zover heb laten komen om toch een afspraak te maken.

Blijft wel het punt dat ik mijn tanden dus wel wil laten verfraaien met composietfacings, en dat ik dus wel een tandarts zoek die dit op korte termijn kan doen, en goede informatie geeft, en in de buurt komt van de prijs die mijn tandarts rekent. Ik was zoiezo al teruggekomen op 20 facings omdat mijn orthodontist dit heeft afgeraden (ik krijg slotjes op mn ondertanden). Het gaat nu dus voorlopig om 10 boventanden.

Wie geeft raad?
zo, 05/18/2008 - 15:13 Permalink
vV

ik zou toch eerst een nieuwe bleeksessie overwegen. Slechter kan het niet meer worden, en als er fouten gemaakt ijn is er grote kans dat het er nu veel beter mee wordt. Met facings in welke vorm dan ook is er geen weg meer terug, ook niet als het tegenvlat. En dan kom je vanzelf een stap verder om het wel goed te krijgen, nog een keer paar duizend euro.. nog afgezien van de discussie of dit wel of niet te voorzien was etc. En aan de communicatie mankeert nogal wat. Dus eerst het verhaal compleet! dan pas gaan sleutelen.
zo, 05/18/2008 - 17:12 Permalink
ikbenopzoek

Nou, weer even een update: ik heb zojuist de afspraak afgezegd via de e-mail. De twijfels hebben het gewonnen.
Ik baal er wel van dat het zover heeft moeten komen, ben helemaal niet iemand die zomaar een afspraak maakt en dan weer afzegt. Tanden bleken is echt geen optie, ze zijn ook echt niet mooi meer van glazuur.

Ik zoek nu dus een tandarts die wel goed is in zijn uitleg en voorbereiding..
Tips??

Bedankt voor jullie opmerkingen trouwens!
ma, 05/19/2008 - 00:12 Permalink